Otsikko: nokkosesta Kirjoitti: *Kide* - 29.04.2007 19:21:01 Hellurei! :D
Tänään sen tein, keräsin uusia nokkosia ison vadillisen, ryöppäsin ne ja pistin mehulingon läpi ::) Laimensin tulleen tiivisteen yhdeksi litraksi ja laitoin jääpalapusseihin pakkaseen. Kun jäätyvät, tarkoitus on nauttia yksi jääpala päivittäin ja kunnes hb. nousee hyviin lukemiin vähentää nauttimista :buck2: Minulle on luvattu, että näin saan varmasti rauta-arvoni nousemaan :smitten: Katsotaan nyt... ::) Onkos teillä muilla jotakin enemmän herkullisia nokkosohjeita ruuanlaiton puitteissa? ;) Otsikko: Vs: nokkosesta Kirjoitti: Tähdenvalvoja - 29.04.2007 19:34:47 Laita sitä upeaa kasvia lettu-tai pannaritaikinaan. Nam!
Otsikko: Vs: nokkosesta Kirjoitti: mateve - 29.04.2007 20:45:53 Ja seisota pari päivää kukkienkasteluvedessä, niin saat hyvää lannoitetta kasveille.
;) Mateve Otsikko: Vs: nokkosesta Kirjoitti: Sula - 29.04.2007 21:46:48 Tavallisten kastikkeiden joukkoon välillä laittelen pakasteesta nokkosta. Tuo väriä mutta liikaa ei kannata laittaa voimakkaan maun takia. :)
Otsikko: Vs: nokkosesta Kirjoitti: Esmiralda - 01.05.2007 11:00:04 Kiitos Mateve nokkosvedesta kukille! Se pitää tehdä!
Muuten olemme syöneet nokkosta piirakassa, kalan kanssa maitokastikkeessa ja ohukaisissa. Nam!! Otsikko: Vs: nokkosesta Kirjoitti: *Alkmene* - 01.05.2007 11:16:51 Vuoden 2006 yrtti - nokkonen
Nokkonen on kevään villivihannesten ykkönen. Se on hyvänmakuinen ravintoainepakkaus, joka on helppo tunnistaa ja jota on vaivatonta poimia. Se ei maksa kuin keräämisen vaivan. Nokkosta on perinteisesti käytetty rohtona ja ravintokasvina pinaatin tapaan. Vuosisatoja nokkonen on ollut lääke lähes joka lähtöön: sitä on käytetty paitsi keuhko-, vatsa- ja virtsavaivoihin sekä koiranpuremiin myös kunnon kohennukseen ja lemmenlääkkeeksi. Nokkonen on yleinen kasvi koko maassa, asutuksen liepeillä. Nykyisin sitä myös viljellään yrttikasvina. Paras nokkosen poiminta-aika on alkukesästä ennen kukintaa. Kerää nuoria, mieluiten 5-10 cm:n korkuisia versoja. Isommista kasveista kannattaa kerätä vain lehdet, ja nekin ennen kukintaa. Voit myös uudistaa nokkospuskaa kesän mittaan leikkaamalla viikatteella pitkäksi venähtäneen kasvuston nurin. Hyödynnä uutta kasvustoa kuten keväällä. Nokkosessa on pinaattiin verrattuna monin verroin enemmän ravintoaineita. Esimerkiksi C-vitamiinia siinä on 175─200 mg/100g syötävää kasvinosaa kun taas pinaatissa vastaava arvo on 45 mg. Nokkonen sisältää myös muita vitamiineja, erityisesti karoteeneja ja erilaisia kivennäis- ja hivenaineita. Kerää nokkosia näin: Kun poimit nokkosta, käytä käsineitä. Näin vältyt ihonärsytykseltä, jota lehtien ja varsien poltinkarvat aiheuttavat. Nokkonen kerää itseensä haitallisia nitraatteja. Älä poimi kasvia ravintokäyttöön kovin mehevämultaisista, typpipitoisista paikoista. Nokkoset sopivat monenlaisiin ruokiin ja leivonnaisiin, keittoihin, munakkaisiin, ohukaisiin, piirakoihin, suolaisiin kekseihin, sämpylätaikinoihin... Nokkosesta saat nopeasti esimerkiksi sipulin kanssa öljytilkassa haudutettuna lämpimän lisäkkeen tai kastikkeen pastalle. Kiehauta ruoaksi valmistettavat nokkoset aina aluksi vähässä vedessä ja valuta hyvin siivilässä. Säilö nokkosia kuivaamalla tai pakastamalla. Ennen pakastamista kiehauta nokkoset vähässä vedessä ja valuta siivilässä. Hienonna jäähtyneet nokkoset veitsellä tai monitoimikoneessa. Pistä sopivan kokoisiin rasioihin tai annospusseihin (esim. yksi leipätaikina-, lettutaikina- muhennosannos pussiinsa) ja pakastimeen. Jos kuivaat nokkosia, kiehauta ja valuta nokkoset ja väännä puhtaan pyyhkeen sisällä kuiviksi. Näin väri säilyy kauniin tumman vihreänä ja nitraattipitoisuus pienenee. Nokkosta voi kuivata myös sellaisenaan, ilman kiehautusta. Huuhtele lehdet tarvittaessa. Jos kuivaat isoja eriä, hyötykasvikuivuri on verraton apulainen. Myös pannuhuone, kylpyhuoneen lämmitetty lattia ja pyykinkuivauskaappi ovat hyviä kuivauspaikkoja. Nokkoset kuivataan alle 35 asteen lämmössä, kuten kaikki muutkin yrtit. Älä heitä nokkosten keitinvettä hukkaan. Sitä voi käyttää hyödyksi monella tavalla, esimerkiksi hiusten huuhteluun ja kasvien lannoitteena. Nokkos-, amiraali-, ja neitoperhosten ja monien muiden perhosten toukat elävät nokkoskasvustoissa ja syövät kasvia. Piileeköhän perhosten kauneuden salaisuus juuri nokkosessa? Kaunistuisimmeko itsekin, jos söisimme enemmän nokkosta? http://www.martat.fi/neuvonta/ruoka_ja_ravitsemus/ruokaohjeita/--print?x24855=234802 (http://www.martat.fi/neuvonta/ruoka_ja_ravitsemus/ruokaohjeita/--print?x24855=234802) Nokkostee Kiehuvaa vettä kaadetaan nokkosten päälle ja haudutetaan kymmenisen minuuttia. Jos käytät kuivattuja nokkosia suhde on seuraava: kukkurainen teelusikallinen nokkosia ¼ litraan vettä. Nokkoshiusvesi Tee nokkosteetä ja käytä se viimeisenä hiusten huuhteluvetenä. Nopeuttaa hiustenkasvua, tuuheuttaa, estää hiustenlähtöä ja hilseenmuodostusta, auttaa hiusten rasvoittumiseen, mutta sopii myös kuivahiuksisille. Hiukset tulevat kiiltäviksi ja hyväkuntoisiksi. Tulosten näkyminen edellyttää säännöllistä (kerran-pari viikossa) käyttöä vähintään muutaman kuukauden ajan. Huom. Saattaa antaa vaaleille hiuksille vihertävän sävyn. Nokkoslannoite Tarvitset ison tynnyrin (60 – 200 l), jonka täytät puolilleen tuoreilla nokkosilla. Täytä astia vedellä. On hyvä, jos sinulla on kansi tynnyrin päälle, sillä seos tulee haisemaan kammottavalle. Anna muhia noin kaksi viikkoa ja lannoitevesi on valmis. Lannoitevesi on niin voimakasta, että se pitää laimentaa ennen käyttöä suhteessa 1 litra lannoitevettä/10 litraa puhdasta vettä. Anna kasveille kastelun yhteydessä noin kerran kaksi viikossa. Sopii myös tuholaisten torjuntaan. Paljon voimaa vaativat kasvit esim. kesäkurpitsat pitävät erityisesti nokkoslannoitteesta. Käy melkein kasville kuin kasville, ainoastaan palkokasvit eivät hyödy nokkoslannoitteesta. Lannoiteveden käyttö on lopetettava heinäkuun lopussa, koska loppukesästä kasvit eivät enää pysty hyödyntämään typpeä tehokkaasti. Otsikko: Vs: nokkosesta Kirjoitti: *Kide* - 01.05.2007 19:23:51 Kiitos :smitten:
Voih... kaadoin pois ryöppäysveden :-[ no, ens kerralla sen saavat kukkaset ;) Otsikko: Vs: nokkosesta Kirjoitti: Esmiralda - 01.05.2007 19:29:01 Heh, riittää nokkosia kuitenkin Jaspikselle...
Kun muistaisi nyt sitten kastella kukat ennen lähtöä. Ukko voi sellaisen unohtaa. Otsikko: Vs: nokkosesta Kirjoitti: herkkärapu - 24.05.2007 22:06:19 hei.
joka kesä minun on pitänyt kerätä nokkosia mutta aina olen unohtanut ja kun olen muistanut niin nokkoset on ollu kammottavan isoja joten en ole uskaltanut. mutta nyt minä sen teen ja sen takia mulla olis kysymyksiä..eli: mikä on paras aika kerätä nokkoset?(tarkoittaen kuukautta) miten tuo kuivattaminen onnistuu kun en omista kuivauskaappia eikä meidän kylppärin lattia todellakaan ole lämmin... ja tietääkö kukaan että mikä määrä hevoselle kuivaa nokkosta olisi hyvä, noin päivää kohden? lusikallinen??? Otsikko: Vs: nokkosesta Kirjoitti: Esmiralda - 24.05.2007 23:14:27 Olen kerännyt nokkoset toukokuussa. Sitten nokkosperhoset ehtivät jo mukaan. Mutta jos kesällä leikkaan noskospuskan ja odotan taas uusia pieniä taimia, niin onnistuu sekin.
Syön niin kauan kuin mahdollista niitä tuoreeltaan. Mutta kuivaan myös. Ja kun minullakaan ei muuta paikkaa ole, niin saunanlauteille jätän ne ritilän päälle jälkilämpöön kuivumaan. Hyvin siinä kuivuvat. Ja kun saunan vielä lämmitän, niin kuivautan ne siinäkin ja otan pois ennen löylyn heittämistä. Sitten täytyneekin ne nopeasti hieroa pieniksi ja laittaa valolta ja kosteudelta piiloon johonkin rasiaan ja kansi päälle. Otsikko: Vs: nokkosesta Kirjoitti: Totsi - 25.05.2007 13:48:57 hei. joka kesä minun on pitänyt kerätä nokkosia mutta aina olen unohtanut ja kun olen muistanut niin nokkoset on ollu kammottavan isoja joten en ole uskaltanut. mutta nyt minä sen teen ja sen takia mulla olis kysymyksiä..eli: mikä on paras aika kerätä nokkoset?(tarkoittaen kuukautta) miten tuo kuivattaminen onnistuu kun en omista kuivauskaappia eikä meidän kylppärin lattia todellakaan ole lämmin... ja tietääkö kukaan että mikä määrä hevoselle kuivaa nokkosta olisi hyvä, noin päivää kohden? lusikallinen??? Nokkosia voi kerätä pitkin kesää. Tärkeää kuitenkin on kerätä nuoria nokkosen lehtiä, ei enää kukkineita, sillä vanhetessaan nokkosesta tulee puisempi ja taitaa ravintotekijöitäkin olla vähemmän kuin nuorissa lehdissä. Jos kaikki oman pihan nokkoset ovat ehtineet kukkia, ei haittaa sekään. Voi saksilla leikata nokkosen maahan ja kohta siellä on paljon nuoria lehtiä. Nokkoset voi kuivattaa uunissa. Levitä pellille ja uuni noin 30-40 asteeseen. Nokkosen voi kuivattaa myös jääkaapin päällä (siellä on yleensä lämmintä ja kuivaa). Kuivatut nokkoset voi musertaa esim. siivilän läpi, näin viimeisetkin poltinkarvat tuhoutuvat. Hevosista en tiiä mitään :) Otsikko: Vs: nokkosesta Kirjoitti: *Kide* - 25.05.2007 14:55:02 Jostakin olen kuullut, jotta kuivaamista varten tulisi myös nokkonen ryöpätä? :idiot2:
Ihan tuulesta koko juttu ilmeisesti... (niin meinasin tehdä, siksi kyselen) Otsikko: Vs: nokkosesta Kirjoitti: herkkärapu - 27.05.2007 11:07:21 TOTSI
ihanko laitan ne nokkoset uuniin silleensä pellille kun olen ne kerännyt`? vai pitääkö minun keittää ne ensiksi tai tehdä niille mitään`? noloa kysellä tämmösiä mutta mä olen vähä tietämätön :uglystupid2: :smitten: :rapu: Otsikko: Vs: nokkosesta Kirjoitti: Esmiralda - 27.05.2007 13:31:51 Minun mielestä ei tarvitse keittää. Kuivatessa se pikku myrkky katoaa. Kuten korvasienistäkin.
Ja kun käytän kuivattuja nokkosia, en ole koskaan huomannut että ne enää polttaisi. Olen laittanut kuivattuna kastikkeeseen siltään tai jos olen lisännyt lättytaikinaan tai esim. sämpylätaikinaan, olen sulassa voissa ne pyöräyttänyt, koska myös rasva erittelee nokkosesta kivennäisaineet ja silloin se syödessä imeytyy paremmin vereen. Näin olen joskus lukenut. Korjatkaa, jos sanon väärin. Otsikko: Vs: nokkosesta Kirjoitti: Totsi - 27.05.2007 18:22:53 En ole ikinä kuullut, että nokkosessa olisi jotain myrkkyä? Ellei tässä sitten puhuta poltinkarvan sisällä olevasta aineesta, joka aiheuttaa polttelun tunteen. Jos näin, niin se ei ei ole ihmiselle vaarallista (ei vain tunnu mukavalta). Näin olen ainakin ymmärtänyt. En ole myöskään koskaan ryöpännyt nokkosta. Nokkonen kerää helposti itseensä nitratteja, siksi sitä ei kannata kerätä teiden varsilta tai navetoiden takaa. Ja siksi nokkosen (kuten myös muiden vihreiden pehmeälehtisten vihannesten kanssa) kannattaa syödä c-vitaamipitoisia muita kasviksia , jotka hajottavat nitraatin.
Poltinkarvat kyllä on hyvä tuhota ja siksi usein nokkonen hienonnetaan siivilän läpi: saa samalla nokkoset hienoksi kuin poltinkarvatkin hoidettua. herkkärapu: joojoo, Ihan suoraan pellille ja voit laittaa ison kasankin siihen (ei siis haittaa jos ovat hiukan toistensa päällä kun kuivuu niin hyvin). Nokkosesta ja sen käytöstä lisää tietoa: http://www.yrttitarha.com/kanta/nokkonen/ Otsikko: Vs: nokkosesta Kirjoitti: Esmiralda - 27.05.2007 20:13:23 En ole ikinä kuullut, että nokkosessa olisi jotain myrkkyä? Ellei tässä sitten puhuta poltinkarvan sisällä olevasta aineesta, joka aiheuttaa polttelun tunteen. Jos näin, niin se ei ei ole ihmiselle vaarallista (ei vain tunnu mukavalta). Näin olen ainakin ymmärtänyt. En ole myöskään koskaan ryöpännyt nokkosta. Nokkonen kerää helposti itseensä nitratteja, siksi sitä ei kannata kerätä teiden varsilta tai navetoiden takaa. Ja siksi nokkosen (kuten myös muiden vihreiden pehmeälehtisten vihannesten kanssa) kannattaa syödä c-vitaamipitoisia muita kasviksia , jotka hajottavat nitraatin. Poltinkarvat kyllä on hyvä tuhota ja siksi usein nokkonen hienonnetaan siivilän läpi: saa samalla nokkoset hienoksi kuin poltinkarvatkin hoidettua. herkkärapu: joojoo, Ihan suoraan pellille ja voit laittaa ison kasankin siihen (ei siis haittaa jos ovat hiukan toistensa päällä kun kuivuu niin hyvin). Nokkosesta ja sen käytöstä lisää tietoa: http://www.yrttitarha.com/kanta/nokkonen/ Tietynlaista myrkkyä se onkin iholle, polttelee kauan aikaa, kuten tiedämme. Ei se myrkkyä muuten ole. Varmaan siivilänkin läpi voi hienontaa. Minä leikkelen sen lasissa, kuten persijlaa hienonnetaan ja sitten pyöräytän voissa kattilassa. Tulee ihana tuoksu ja lehdet muuttuvat heleän vihreiksi. Otsikko: Vs: nokkosesta Kirjoitti: *Kide* - 28.05.2007 10:10:46 Asia pihvi, kiitos :smitten: Tänään onkin tarkoitus taas lähteä keräilyretkelle :D pistäisiköhän kuivaten tämän satsin... on tuota tuoremehua jo pakkasessa monta jääpalasta ja syötynäkin useita... verikokeissa en ole käynyt, mutta kerron sit syksyllä miten on käynyt :angel:
Tuo linkki oli aivan kertakaikkisen upea, Totsi :smitten: Otsikko: Vs: nokkosesta Kirjoitti: herkkärapu - 29.05.2007 20:55:13 nyt on nokkosia kerätty :)
empä tajunnut muuten aikasemmin kysyä että kuinka kauan pidän niitä uunissa? ja että sopisiko sauna siihen kuivattamiseen yhtä hyvin? :smitten: :rapu: Otsikko: Vs: nokkosesta Kirjoitti: herkkärapu - 29.05.2007 21:51:07 nyt on eka satsi ryöpätty ja pistetty pakastimeen. huomenna kokeilen kuivaamista :)
tulipas jännä olo kun minähän en siis ennen ole keittäny nokkosia niin se haju mikä niistä tupsahti,se sai muistoja mieleen. muistan kun olin pieni ja olin mummoni luona, silloin äitini ja tätini laittoi kiehumaan jotain vihreää ja se haisi/ tuoksui juuri tuolta. silloin ihmettelin mitä se oli. nyt sitten tiedän ja nyt meidän talo haisee/ tuoksuu ihan meidän mummollalle. tulipas ikävä kuollutta mummoani ja kuollutta äitiäni :smitten: onneksi on olemassa hyvät muistot, ja tuokaan muisto ei olisi koskaan varmaan tullut mieleen jos en olisi keittänyt noita :smitten: :smitten: :rapu: Otsikko: Vs: nokkosesta Kirjoitti: Esmiralda - 29.05.2007 22:05:59 Niin, siinä tuoksuu maan energia! :smitten:
Otsikko: Vs: nokkosesta Kirjoitti: Totsi - 30.05.2007 00:44:02 nyt on nokkosia kerätty :) empä tajunnut muuten aikasemmin kysyä että kuinka kauan pidän niitä uunissa? ja että sopisiko sauna siihen kuivattamiseen yhtä hyvin? :smitten: :rapu: Saunakin sopii, mutta parempi olla kuiva sauna :) Tuntuisi jopa luonnollisemmalta vaihtoehdolta kuin sähköllä kuivattaminen. Uunissa kuivattamisaika riippuu uunista ja kuivattavien lehtien määrästä. Ovat valmiita kun ovat rapsakoita ja tuntuvat hienontuvan helposti. Mummo laittoi aina käsituntumalta nokkoset purkkiin ja sitten jätti vielä kannen auki, että jos jotain kosteutta jäi, niin ehti vielä purkissa haihtua. Tai sitten hän laittoi nokkoset ruskeaan paperipussiin, jossa ei pieni mahdollinen kosteus haitannut (paperipussi hengittää). Niitä on kuivattu aikoinaan uunin pankolla, nipuissa seinillä ja ties missä, joten uuni ei tosiaankaan ole ainoa vaihtoehto. (kun tässä joku aika sitten lähdin toiselle paikkakunnalle, pilkoin ennen lähtöä basilikaa tarjottimelle ja tarjottimen jääkaapin päälle. Kun tulin kotiin, siinä oli kuivattua basilikaa. Sama konsti tietenkin sopii muillekin lehdille ;)) Ja tuo ryöppääminen ja pakastaminen on muuten kans hyvä juttu. Saa talvellakin ihan tuoreen tuntuista nokkosta. Tuoksuja minäkin muistan lapsuudesta. Ihania hetkiä semmoiset. Otsikko: Vs: nokkosesta Kirjoitti: Elektra - 30.05.2007 09:32:32 Hih - tulee hauska muisto mieleen, kun tyttäreni olivat pieniä, ja olimme vasta muuttaneet. Oli ihana alkukesän päivä ja meillä oli monta nippua nokkosta kuivumassa keittiössä - olin laittanut lähemmäs kattoa nyörin seinästä lampunjohtoon ja ripustanut nippuja siihen, sekä ritiläkorissa hyllyn päällä oli myöskin nokkosia kuivumassa. Keittiössä oli ihanan huumaava tuoksu ja yllättäen tyttäret marssivat sisään uusien kavereidensa kanssa. Vuorokeskustelu oli hupaisa:
- mitä noi on!?! - nokkosia - nokkosia? Ihannks totta - mitä te niillä meinaatte tehdä? - säälikää meitä - äiti aikoo syöttää nuo meille! ::) ;) ;D :2funny: :2funny: Otsikko: Vs: nokkosesta Kirjoitti: Totsi - 30.05.2007 13:07:51 Lapset... ;D ne on sitten mahtavia :smitten:
Otsikko: Vs: nokkosesta Kirjoitti: Elektra - 01.06.2007 10:40:21 Kyllä :smitten:
|