Astro Foorumi

Astro special => Julkkiskartat => Aiheen aloitti: Q - 23.03.2007 18:15:53



Otsikko: Apulanta-Toni
Kirjoitti: Q - 23.03.2007 18:15:53
Tuli tuosta Idols-keskustelusta mieleeni, että huvittaisiko jotakuta lähteä tulkitsemaan Toni Wirtasen karttaa? Hänhän on myös aika erikoinen persoona. Sanoitukset ovat aika hienoja ja pohdiskelevia ja on osannut kääntää oman, ei ehkä niin salonkikelpoisen, äänensä edukseen; milläpä muulla kuin säröisellä äänellä voisi paremmin tulkita säröisiä tarinoita? Musiikillisten lahjojensa lisäksi hänellä tuntuu olevan myös vähän mutta tavallaan paljon ja painavaa sanottavaa. Oletteko nähneet haastatteluja? Joskus suorastaan käy raivostuttamaan, miten hitaasti ja sanojaan harkiten, ajatuksiaan hartaasti asetellen hän puhuu anten kenties mielellään itsestään tietynlaisen älykkö-vaikutelman. Ja varmasti sellainen filosofinen pohdiskelijatyyppi ihan oikeasti myös onkin. Iän myötä raju ja rosoinen kapinointi on muuttunut huomattavasti hienovaraisemmaksi yhteiskunta- ja myös itsekritiikiksi ja ironiaksikin. Musiikissa tuntuu säilyneen se tietty sama tuskaisuus ja ehkä haavoittuneisuuskin, mutta painopiste tosiaan tuntuu siirtyneen albumi albumilta yhä kauemmas omasta itsestä. On murtauduttu ulos omanapaisesta henkilökohtaisuudesta ja vaikka perusvire ehkä edelleen lähtee niistä omista kokemuksista ja tuntemuksista, niin ainakin niitä tunnutaan nyt peilaavan laajemmilta pinnoilta, ei enää vain oman sielun syövereistä vaan ikään kuin ihmiskunnan ytimestä.

Wikipedian (http://fi.wikipedia.org/wiki/Toni_Wirtanen) mukaan Toni on syntynyt 4. huhtikuuta 1975, Heinolassa. Jos jollain on tietoa tarkemmasta kellonajasta, niin olisi kiinnostavaa tietää :)


Otsikko: Vs: Apulanta-Toni
Kirjoitti: Eufrasyne - 23.03.2007 19:18:27
Katja-Q, juu, todellakin olisi  mielenkiintoista nähdä tämän herran kartta.  :coolsmiley:

Vai, että Oinas olisi, ja kuu- Kauris..

Jotain Pluto tai skorppioni-vaikutusta, luulisi olevan, sen verran syvällisiä ovat sanoitukset, myöskin ne jotka on tehnyt Irinalle ja monille muille.. Tai sitten siellä vaikuttaa se pohdiskeleva, filosoiva Jouskari ja jotain aspekteja Plutoon, heh, nää nyt on vaan arvauksia, mutta toivottavasti tarkka kellonaika löytyypi jostain, niin vois karttaa katsella tarkemminkin..  ::)


Otsikko: Vs: Apulanta-Toni
Kirjoitti: Athene - 27.03.2007 10:07:46
Jyrkissä toni sanoi,että hän olisi nousu-leijona.Joku fani nimittäin kysyi hänen horoskooppimerkkiään!


Otsikko: Vs: Apulanta-Toni
Kirjoitti: nikki - 27.03.2007 12:33:17
..jumalaisen Ukon päivä tuo 4.4.
kummasti se sinua viehättää,Katja-Q..

sattumalta sattuvaa tulkintaa joillekin aspekteille,
onpi jo runoiltu aiemmin..

"Olen kaikkien ahnaitten kalojen verkko,
 :neptunus: rx:jousimies: :aspect_squ: :pallas: :kalat:,
  :pluto:rx :vaaka: :aspect_opp: :jupiter: :oinas: :merkurius: :kalat:,

olen malja kaikkien naisten kunniaksi,
 :ceres: :oinas: puolisekstiili  :venus: :harka:,

olen askel kohti sattumaa ja perikatoa,
olen hyppy vapauteen ja omaan itseen"
 :uranus:rx puolisekstiili  :kuunsolmu: :jousimies:....

 :kuu: ja  :saturnus: toistensa vastamerkeissä,
neliö kuvaa rapua ja kaurista,
puolisekstiili härkää ja kaloja..
hänellähän on laulu jumalasta?
ja kaikki kosmiset energiat perääntyvät alkusijoilleen,
ääripisteeseen..



Otsikko: Vs: Apulanta-Toni
Kirjoitti: Q - 27.03.2007 17:44:27
jumala

Kultaiset hunnut peittää
Sisäänsä meidät syvempään
Niin jäimme vangeiksi
Likaiseen kauneuteen
Kun makeimman viinin antaa
Meidät juovuttaa uudestaan
Löydämmekö unten alta kadonneen tien?

Missä taivas on?
Missä jumala on, kun lauma polkee paikallaan?
Missä kuningas, joka meidät vapauttaa?

Riivaajat ohjaa meitä
Päin suloisimpia esteitä
Joihin ei ollenkaan tee tuskaa jäädä kii

Pimeät tunnit näyttää
Totuuden hetket pidempään
Itsekö me itsemme näin kirottiin

Missä taivas on?
Missä jumala on, kun lauma polkee paikallaan?
Missä kuningas, joka meidät vapauttaa?

Kun makeimman viinin antaa
Meidät taas juovuttaa
Niin me löydämme kadonneen tien

Missä taivas on?
Missä jumala on, kun lauma polkee paikallaan?
Missä kuningas, joka meidät vapauttaa?

Missä taivas on?
Missä jumala on, kun lauma polkee haudallaan?
Missä kuningas, joka meidät vapauttaa?

-Apulanta


(http://citykuvat.city.fi/articles/335_2.jpg)

Tämä on siis se kappale, jonka Idols-Annakin kilpailussa lauloi. Mietin, että vaikka Anna kovasti ihmettelikin, että mistä kappale mahtaa kertoa ja ettei siinä muka ole oikein selkeää sanomaa ja tarinaa, niin kyllä minusta tässä aika ilmiselvästi kyseenalaistetaan jumala -siis nimenomaan kristillinen jumala ja ehkä myös kristillinen yhteiskunta. Jopa tuo jumala sanan kirjoittaminen pienellä alkukírjaimella otsikkoa myöten lienee ihan harkittu keino korostaa tuota sanomaa.

Muistakin Apulanna biiseistä löytyy viittauksia uskontoon ja jumalaan. Ja aina aika samassa kontekstissa. Tuleekin mieleen kysymys, että onko taustalla ehkä jotain omakohtaista pettymystä jumalaan ja kristinuskoon, vai johtuuko teeman toistuvuus vain siitä, että nää on niitä ikuisuusaiheita, joista saa aina revittyä jotain dramatiikkaa ja taivuteltua sykähdyttäviä kielikuvia -ihan vaan siksi, että halusimme tai emme, nää kaikki teemat asuu meissä itsessämmekin.


Otsikko: Vs: Apulanta-Toni
Kirjoitti: taiska - 27.03.2007 21:21:35
No kuulkaas, kun veikkaan että tämä jumala pohdinta voi osaltaan johtua siitä, että minullakin ( :aurinko:  :oinas:  :askendentti:  :leijona:  :kuu:  :kauris: ) on ikuinen ristiriita sisällä tuon uskonnon takia, kun jotenkin se ei vaan aina tesmaa tähän maailmaan  ;). Siihen sisältyy, niin paljon vääryyttä mikä ei uskontoon oikeasti kuulu, ja sellaista "ulkokultaisuutta" ja hirveästi tehdään pahaa uskonnon varjolla, että kyllä siinä jo voi kysyä "missä jumala on " ? 


Otsikko: Vs: Apulanta-Toni
Kirjoitti: Ajatus - 29.03.2007 15:04:54
Jyrkissä toni sanoi,että hän olisi nousu-leijona.Joku fani nimittäin kysyi hänen horoskooppimerkkiään!

Ahaa, tuolloin hän olisi syntynyt joskus klo 11-14 välisenä aikana, tosin veikkaisin keskipäivää, koska aurinko kympissä olisi omiaan julkisuuden henkilölle. ;) Ja voisipa Jupiterkin tuolloin osua MC:n lähelle.

Lainaus
Minä olen voittaja ainakin tänään
Joten turha on urputtaa
Minä olen voittaja ainakin tänään
Joten turha on ruikuttaa

(Apulanta/Voittaja)

Minä kyllä ihan yleisesti ottaen tykkään Tonin tyylistä, ehkä se pikkuvanha Kauris-puoli hänessä vetoaa. Joskus hänen jotkut juttunsa ovat onnistuneet ärsyttämäänkin, mutta se lienee taas Oinasta se, taikka Leijonaa, joka esiintymislavalla kyllä pääsee oikeuksiinsa, häntä on hauska katsella. Kartalla on Merkurius viimeisessä asteessa Kaloja ja Jupiter yhtymässä siihen, liekö juuri tässä tuon mielikuvituksellisen ja myös uskonnollisen verbaliikan lähde. :) Yleensähän aurinko-Kalat ja -Skorpparit tuntuvat biiseissään viljelevän Jumala-juttuja, mutta ei ihan näin kriittiseen tyyliin kuin tämä Oinas-herra. Tässä taitaa näkyä tuo pieni ero eläinradan ensimmäisen ja viimeisen merkin välillä.

Ollaan Tonin kanssa samaa vuosikertaa, joten kuunsolmut ovat meillä likikkäin ja Saturnukset myös. Hänen kuunsa osuu melko lähelle askendenttiani ja Venuksensa on nähtävästi tarkassa sekstiilissä minun aurinkoni kanssa. Hänen Merkuriuksensa myös osuu nähtävästi Jupiterilleni, aurinko lähelle omaa Venustani ja Mars lähelle Merkuriustani. Onhan tuossa jo ihan kivasti osumia. :)


Otsikko: Vs: Apulanta-Toni
Kirjoitti: Eufrasyne - 29.03.2007 17:37:21
Ajatus, voisipa hyvinkin olla nousuleijona..  ::)

Sellaista dramatiikka on sanoituksissa ja esiintymisessä myös.  :coolsmiley:

Mutta, että julkisuuden henkilöillä olisi  :aurinko: 10.huoneessa.  :o  Onko tosiaan näin, tai siis miksi ajattelet niin?

Mun  :aurinko: on myös ja venus ja mars ja pluto.. vieläpä kivasti yhtymässä..  ;)

Enpä ole ajatellut itseäni koskaan julkisuuteen, paitsi ehkä karaoke-iltoina  ;D
Ja jupiterihan mulla sijoittuukin lähelle IC:tä..

Niin ja tuota kriittisyyttä, mistä kirjoititkin olisin ajatellut johtuvan jostain pluto-aspektista, mut saattaapi se olla tuo Kuu-Kauriskin.  :coolsmiley:



Otsikko: Vs: Apulanta-Toni
Kirjoitti: Ajatus - 30.03.2007 16:08:31
Mutta, että julkisuuden henkilöillä olisi  :aurinko: 10.huoneessa.  :o  Onko tosiaan näin, tai siis miksi ajattelet niin?

Meinasin vain, että aurinko kympissä sopisi julkkikselle, koska se loistaa siellä työn ja julkisen uran huoneessa. :) Varmaankaan kaikki ne, joilla aurinko on kympissä/MC:llä, eivät kuitenkaan ole millään tavalla julkkiksia, eikä vastaavasti kaikilla julkimoilla ole aurinko kympissä/MC:llä. Tämä menee nyt hiukan off-topic, mutta onko oma työsi hyvin näkyvää, tai tuotko persoonaasi jotenkin erityisesti esille tai toteutat itseäsi työsi kautta? Sellainenkin sopisi kuvaan.

Kriittisyys voi varmasti liittyä moneenkin asiaan, mutta ainakin Kauris ja Neitsyt ovat tunnetusti sellaisia merkkejä, joiden ominaisuuksiin ei kuulu asioiden hyväksyminen ihan suoralta kädeltä. Ja Oinashan on merkkinä hyvin yksilökeskeinen, joten sen Jumalankin täytyisi ehkä olla henkilökohtaisesti koettavissa, että se olisi "totta". :)


Otsikko: Vs: Apulanta-Toni
Kirjoitti: Eufrasyne - 30.03.2007 16:53:14
Ajatus, tosiaankin menee hieman off-topic, mut toivottavasti kukaan ei pahastu.  :coolsmiley:

Niin, teen mielelläni työtä jossa saan paljon aikaiseksi ja vieläpä sen täytyy olla jotenkin näkyvää, mut ehkäpä mulla toi ns.asema korostuu kaikkein eniten.. tykkään olla "pomo" eli otan mieluusti vastuuta, mutta vaakamaisesti osaan myös tehdä siitä tiimityöskentelyä.

Tuollaista luovaa työtä, esim. laulamista olisin hyvinkin voinut harkita, jos ääni olisi kohdillaan, et kyllä voit olla tavallaan oikeassakin,mielenkiintoista.. mut, tästä tosiaan pitäisi tehdä oma topic.  :coolsmiley:

Itse olen myöskin Tonin tavoin, kyseenalaistanut Jumalan olemassa olon. ::) Kuten monen muunkin asian.  ::) Kaurista mulla ei ole, mut Neitsyt on MC:llä, vaikkakin sen kriittisyyden ja epäileväisyyteni laitan ASC- ja merkkari- Skorpparin piikkiin. Ja voisinpa vaikka aiheesta laulunkin tehdä.  ;D   ;D

Mutta, hienoja sanoituksia Toni tekee, ja sovituksiin tulee hieno fiilinki. :smitten:  Hänellähän oli Merkurius Kaloissa ja yhtymässä Jupiteriin, tuohon Jouskareitten hallitsevaan planeettaan, joten eiköhän se tule jostain sieltä, vai oliskohan joku huomannut jotain muuta?  :o



Otsikko: Vs: Apulanta-Toni
Kirjoitti: Harschi - 01.04.2007 18:09:56
Meinasin vain, että aurinko kympissä sopisi julkkikselle, koska se loistaa siellä työn ja julkisen uran huoneessa. :)

Monilla äärimmäisen näkyvillä ihmisillä on Aurinko 12. huoneessa: esim. Tony Blair, George W. Bush, Janis Joplin, Madonna, George Michael, Orson Welles, Juice Leskinen, Timo TA Mikkonen, Hillary Clinton muutamia mainitakseni.

Olen itse ajatellut sen näin, että kun Aurinko vanhastaan symboloi aristokraattisuutta, totuutta, korkeaa moraalia yms., niin ihmiset, joilla on Aurinko 10. huoneessa, pyrkivät työssään olemaan moraalisia ja tekemään työnsä hyvin. Mutta he eivät välttämättä saa siitä aina tunnustusta, se riippuu siitä, miten hyvin Aurinko on sijoittunut, onko se arvostetussa vai vähemmän arvostetussa asemassa jne. Kuviossa on paljon ihanteellisuutta ja kirkasotsaisuutta. Nuo ovat ominaisuuksia, jotka taas hallitsevan poliitikon on usein syytä painaa mappi ö:hön eli 12. huoneeseen...


Otsikko: Vs: Apulanta-Toni
Kirjoitti: Ebenia - 01.04.2007 19:05:14
Meinasin vain, että aurinko kympissä sopisi julkkikselle, koska se loistaa siellä työn ja julkisen uran huoneessa. :)

Monilla äärimmäisen näkyvillä ihmisillä on Aurinko 12. huoneessa: esim. Tony Blair, George W. Bush, Janis Joplin, Madonna, George Michael, Orson Welles, Juice Leskinen, Timo TA Mikkonen, Hillary Clinton muutamia mainitakseni.

Olen itse ajatellut sen näin, että kun Aurinko vanhastaan symboloi aristokraattisuutta, totuutta, korkeaa moraalia yms., niin ihmiset, joilla on Aurinko 10. huoneessa, pyrkivät työssään olemaan moraalisia ja tekemään työnsä hyvin. Mutta he eivät välttämättä saa siitä aina tunnustusta, se riippuu siitä, miten hyvin Aurinko on sijoittunut, onko se arvostetussa vai vähemmän arvostetussa asemassa jne. Kuviossa on paljon ihanteellisuutta ja kirkasotsaisuutta. Nuo ovat ominaisuuksia, jotka taas hallitsevan poliitikon on usein syytä painaa mappi ö:hön eli 12. huoneeseen...

No tässähän on uusi näkökulma! Hmm, mielenkiintoista! Omalta kannaltani oikein hyvä näkemys tietenkin,  :aurinko: :merkurius: :neptunus: 10.huoneessa ja  :venus: :jupiter: :kuunsolmu: 12.huoneessa.  :D Siitä politiikon urastahan olen aina haaveillutkin.  :coolsmiley:


Otsikko: Vs: Apulanta-Toni
Kirjoitti: Ajatus - 04.04.2007 14:08:53
Monilla äärimmäisen näkyvillä ihmisillä on Aurinko 12. huoneessa: esim. Tony Blair, George W. Bush, Janis Joplin, Madonna, George Michael, Orson Welles, Juice Leskinen, Timo TA Mikkonen, Hillary Clinton muutamia mainitakseni.

Ahaa, mielenkiintoista. Puhuthan muuten sinäkin Placidus-huoneista? Jäin miettimään, kun se 12. huone nyt on sellainen "komero" - tai ainakin symboloi erilaisia asioita kuin kymppi, että näkyykö näillä ihmisillä sitten julkisesti se "todellinen minä", vai voisiko myös se julkinen rooli olla nimenomaan enemmän rooli, kun aurinko on 12. huoneessa? Poliitikollehan se tietty sopisi, mutta Toni Wirtanen esim. tuntuu olevan aikamoinen luonnonlapsi julkisuudessakin. Toinen mikä tuli tuosta aurinko Oinaassa ja kympissä -yhdistelmästä mieleen, on yrittäjyys. Mahtaisikohan Tonikin pyörittää jotain omaa firmaa musiikin suhteen?


Otsikko: Vs: Apulanta-Toni
Kirjoitti: Cheva - 10.04.2007 22:01:01
Jostain olen lukenut, että Apulannan Toni on suht. uskossa.
Oletteko kuulleet uutta biisiä "koneeseen kadonnut"?

"Joku  meistä on onneton
palanut mutta tunnoton
katuva mutta uskoton
enemmän kuin rauhaton

Periaate on ehdoton
perustelu on aukoton
yhtälö ehkä mahdoton
Miten niin muka armoton?"

Voisi olla jopa kristinuskon puolustelua.
En tosin ole TÄYSIN varma, että onko Toni uskossa, sillä lähinnä uskovaiset kaverini uskovat siihen täysin.. Itse olen aina pitänyt Tonia hieman ateistimaisena, joka etsii sitä itselleen sopivaa tapaa uskoa.

TOSIN

"Millainen on se taivas
jota  ei löydetty koskaan
Olen kuullut paljon siitä
osan jopa omasta suustani"

 Voi viitata ehkä siihen, että Toni on ollut joskus uskovaisempi kuin nyt, ja alkanut pohtimaan uudelleen suhdetta kristinuskoon..




Otsikko: Vs: Apulanta-Toni
Kirjoitti: nikki - 10.04.2007 22:18:32
 :neptunus:  :jousimies:rx
 :merkurius: :kalat:
uskonnon/jumalan olemassaolon pohdiskelua?


Otsikko: Vs: Apulanta-Toni
Kirjoitti: Eufrasyne - 11.04.2007 17:13:59
:neptunus:  :jousimies:rx
 :merkurius: :kalat:
uskonnon/jumalan olemassaolon pohdiskelua?

Saattaapi hyvinkin olla, et näillä merkeillä on jotain tekemistä asian kanssa.  ::)


Itse olen myöskin Tonin tavoin, kyseenalaistanut Jumalan olemassa olon. ::) Kuten monen muunkin asian.  ::) Kaurista mulla ei ole, mut Neitsyt on MC:llä, vaikkakin sen kriittisyyden ja epäileväisyyteni laitan ASC- ja merkkari- Skorpparin piikkiin. Ja voisinpa vaikka aiheesta laulunkin tehdä.  ;D   ;D





Itselläni on  :neptunus: -  :jousimies:

Ja merkurius on Skorpparissa, mut se onpi siellä 12.huoneessa.  ;)


Otsikko: Vs: Apulanta-Toni
Kirjoitti: Ajatus - 21.04.2007 21:24:48
Taitaa olla hiukkasen myöhäistä muistuttaa, mutta bongasin juuri että Toni on tänään vieraana Uutisvuodossa klo 21.30 TV1:llä...


Otsikko: Vs: Apulanta-Toni
Kirjoitti: Q - 22.04.2007 15:27:24
Jostain olen lukenut, että Apulannan Toni on suht. uskossa.

Mun on vaikea uskoa tuota. Siis todella vaikea. Tunnen yhden Tonin vanhan ystävän ja entisen bändikaverin, eikä hän ainakaan ole uskossa. Toni on tietenkin ihan eri ihminen ja omaa omat ajatuksensa ja uskomuksensa, mutta mun on vain vaikea uskoa, että noilla kahdella olisi ollut riittävästi yhteistä ystävystymiseen ja bändin perustamiseen, jos Toni todella olisi ollut uskossa jo tuolloin. Lisäksi muutaman vuoden opiskeluaikoina Heinolassa asuneena satun tietämään, että siinä kaupungissa uskis-nuorilla on aika aktiiviset kuviot hiukan erillään muusta nuorisosta, joten olettaisin Toninkin liikkuneen niissä, mikäli uskonasiat olisivat olleet hänelle tärkeitä. Näin ei kuitenkaan tietääkseni ole ollut.

Apulannan alkuaikojen musiikki on myös sen verran ronskimmin sellaista punk-sävytteistä (rosoistakin ja jopa haistattelevaa, vaikka Attack of the A.L. People on jo sitten kuitenkin ennen kaikkea myös aika hellyyttävä ja söpö levy) ja avoimen kapinallista, ettei sekään musta sopis kuvioon. No okei, nykyäänhän on olemassa jopa blackmetallia soittavia gospelyhtyeitä (mikä naurettava paradoksi!), mutta se on käsittääkseni varsin uusi ilmiö ainakin täällä Suomessa ja Apulanta kuitenkin perustettiin vissiinkin jo joskus ysärin alkupuoliskolla.

Alkuaikojen sanoitukset eivät myöskään sisällä ainakaan samassa määrin uskonnollisia kielikuvia ja viittauksia, kuin uudempi tuotanto. Tässä vähän esimerkkiä siitä, mistä joskus lähdettiin:

Systeemi kusee

Tehtaan savupiiput suoltaa saasteita
Poliitikkojen aivot ovat porkkanaraastetta
Poliisi pamputtaa meitä ei uskota
Hengitämme ulostetta vittu saatana
Systeemi kusee suoraan silmiimme
Lahoamme pystyyn mätään ruhoomme
Poliitikot lupaa mitään ei tapahdu
Kuole sika homehdu
Kuolemme saasteen päästöihin
Ja lama-ajan säästöihin
Aidsiin ei keksitä lääkettä
Taudit raiskaa meitä
Kusipäät vie työpaikkamme
Ne tuhoo elämämme elämämme
Kuollut, mätä ruhomme löyhkää kuvottavalle


Että kyllä tää kaikki hienostuneempi ja filosofisempi pohdiskelu on ihan varmaan vaan iän mukanaan tuomaa kypsyyttä ilmaista tavallaan samat ajatukset vähän vähemmän raadollisesti. Enkä silti usko, että kyse olis siitäkään, että olisi ns tullut uskoon vasta myöhemmällä iällä. Varmasti on useimpien taiteilijoiden ja ajattelijoiden tavoin miettinyt suhdettaan "jumalaan" useammankin kerran matkansa varrella ja pilkahduksia noista mielen mittelöistä voimme sitten tavoittaa noissa sanoituksissakin. Mun näkemyksen mukaan viittaukset uskoon ja jumalaan tulevat Tonin teksteissä kuitenkin aika harvoin (jos koskaan) esille kovin myönteisessä yhteydessä. Enemmänkin niihin liittyy jotain pettymyksen ja katkeruuden tapaista sekä ehdottomasti voimakasta kyseenalaistamista ja ironiaa.

Se, että ihminen laulaa/kirjoittaa jumalasta ja uskosta, ei läheskään aina ja välttämättä tarkoita sitä, että ihminen itse olisi uskossa -ainakaan kristinuskossa. Asioita ei pitäisi ottaa niin kovin kirjaimellisesti. Itse uskoisin niin, että suomalaisessakin rock/popmusiikissa suhteellisen runsaasti esiintyvät viittaukset ja kielikuvat liittyen uskoon/jumalaan/kristinuskoon, ovat pikemminkin heijastusta meidän omasta kulttuuriperimästä ja niistä viitekehyksistä, joiden puitteissa joudumme elämää ja sen ilmiöitä tarkastelemaan, halusimme tai emme. Vaikka Suomessa kaikenkarvaiset fundamentalistiset ryhmittymät ja uskonlahkot ovat ehdoton vähemmistö ja suurin osa valtaväestöstä lienee enemmän tai vähennän ns. tapakristittyjä, on mielestäni aika kiistaton tosiasia, että kristilliset arvot ja mielikuvat istuvat meissä aika syvässä ja elävät omaa pinnanalaista elämäänsä alitajunnan tasolla muokaten tekojamme, ajatuksiamme sekä niistä poikivia sanojamme. Itsekin olen ollut pakana niin kauan kuin yleensä uskoa olen tullut tietoisella tasolla ajatelleeksi, enkä ikinä ole tuntenut kirstinuskoa omakseni. Silti unohdan autuaasti kaikki wiccalaiset juhlapyhät ja huomaan vuodesta toiseen juhlivani kristillisen kalenterin mukaan, koska olen vain niin kasvanut siihen (vaikka vanhempani tai edes isovanhempani eivät ole myöskään mitenkään uskonnollisia olleet)!

Kristinuskon teemat ovat sitäpaitsi niin yleismaailmallisia, että niitä tulee väkisinkin käsitelleeksi jokainen ajatteleva, pohdiskeleva ihminen. Ja mitä enemmän tutkii maailman uskontoja, sen selvemmin huomaa, miten paljon yhtäläisyyksiä niiden välillä on. Loppujen lopuksi kaikki tuntuu olevan pohjimmiltaan heijastumaa samasta asiasta, vain kunkin kulttuurin ja yleisen ilmapiirin, ynnä vallalla olevan uskontokunnan muodostaman linssin läpi suodattuneena.

Jotain sellaista siis koitan tässä ajaa takaa, että itse uskon ja ajattelen Tonin vain yksinkertaisesti kirjoittavan ajattelevaa ja tuntevaa ihmistä koskettavia asioita itselleen ja meille kuulijoilleen tutulla koodikielellä. Mutta voihan toki olla niinkin, että minulla on vain yhtä suuri tarve uskoa, ettei hän ole uskossa (sikäli mikäli tällä tarkoitetaan kristinuskossa olemista) kuin sun uskovaisilla ystävilläs on tarve uskoa, että hän on.

Lainaus
Itse olen aina pitänyt Tonia hieman ateistimaisena, joka etsii sitä itselleen sopivaa tapaa uskoa.

TOSIN

"Millainen on se taivas
jota  ei löydetty koskaan
Olen kuullut paljon siitä
osan jopa omasta suustani"

 Voi viitata ehkä siihen, että Toni on ollut joskus uskovaisempi kuin nyt, ja alkanut pohtimaan uudelleen suhdetta kristinuskoon..

Joo, näin mäkin olen ajatellut. Oonkin joskus miettinyt, että oliskohan Tonin lapsuudenkotia esim leimannut voimakas uskonnollisuus ja että häntäkin olisi kenties koitettu vähän väkisinkin painostaa samaan muottiin? Kun itse ajattelen omaa suhtautumistani kristinuskoon, niin en ole tuntenut enää teinivuosien yleismaailmallisen kapinan ja kaavojenrikkomis- ja ravistelutarpeesta toivuttuani kovinkaan suurta tarvetta käsitellä aihetta ainakaan kovin kiihkomielisesti. Mulla ei vaan liity mitään omakohtaista suurimittaista pettymystä tai katkeruutta kristinuskoa kohtaan, koska mulle ei oo uskoa ikinä tyrkytetty, eikä se ole elämääni mitenkään leimannut. Tonin teksteissä aihe nousee kuitenkin pintaan toistuvasti, mikä voisi viitata just enemmän henkilökohtaiseen kuin yleismaailmalliseen pettymykseen.

Toinen muusikko (josta vois myös aloittaa ihan oman ketjunsa), jonka teksteissä "uskonasiat" esiintyvät toistuvasti ja vielä voimakkaammin mielestäni kuin Tonilla, on CMX:n A. W. Yrjänä. En silti ihan heti lähtisi häntäkään varsinaiseksi uskikseksi leimaamaan, vaikka onkin jopa opiskellut teologiaa. Kristillisten teemojen käsittely ja uskonnollisten kielikuvien käyttäminen voi mielestäni olla ihan harkittu tyyliseikkakin. Hänen kodallaan henkilökohtainen uskossa eläminen ja oleminen on kuitenkin mielestäni paljon todennäköisempää kuin Toni Wirtasen.



Otsikko: Vs: Apulanta-Toni
Kirjoitti: Ajatus - 26.04.2007 12:22:59
Hehe, pakko lisätä tähän päivän kevennys, kun liippaa ketjun aihetta. ;)

Kyseessä on loppukaneetti Roope Lipastin kolumnista huhtikuun Kotivinkki-lehdestä:

Lainaus
Parasta on siis antaa olla ja tyytyä siihen, että elämä on kaoottista. Jatkuvasti tapahtuu asioita, joita ei voi ymmärtää. Niin kuin tässä eräänäkin iltana, jolloin meillä tehtiin eräänlainen tuutulaulujen maailmanennätys, kun kolmevuotiaamme nukutti itse itseään.

"Hei beibi anna mulle piiskaa", kuului lastenhuoneesta.


Otsikko: Vs: Apulanta-Toni
Kirjoitti: Harschi - 28.04.2007 14:29:38
Hehe, pakko lisätä tähän päivän kevennys, kun liippaa ketjun aihetta. ;)

Kyseessä on loppukaneetti Roope Lipastin kolumnista huhtikuun Kotivinkki-lehdestä:


Roope Lipasti rulettaa, luen kolumnit töissä aina.


Otsikko: Vs: Apulanta-Toni
Kirjoitti: Ajatus - 29.04.2007 17:10:29
Roope Lipasti rulettaa, luen kolumnit töissä aina.

Samma här. :)


Otsikko: Vs: Apulanta-Toni
Kirjoitti: K-NRJ - 06.07.2009 20:58:11
Nostampa esiin vanhan aiheen.

Löytyikö sitä tarkkaa kellonaikaa? Nimittäin itse kun (pidän muuten kovasti Tonista ja hänen sanoituksistaan) niin täytyy todeta että nousu sopisi hyvin Leijonaan.

Voihan uskonnollisuus tai jumalan kyseenalaistaminen tulla esiin montaa kautta. Esim. ystävälläni on todella vahva 9. huone ja myös Pluton vahvat aspektit, -samalla Kalat ja sen mukana  :neptunus: vahvoina.

Tonihan ei ole todellakaan tyhmä - ja älykkäät ihmiset eivät hyväksy mitään totuutena ennenkuin ovat kyseenlaistaneet sen.


Otsikko: Vs: Apulanta-Toni
Kirjoitti: Lilli - 19.02.2015 11:17:49
Kyllä Tonin nousumerkki on Leijona, on sen jossain yhteydessä itse kertonut. Kellonaika ei ole tiedossa, mutta sitähän voi lähteä tuolla tiedolla kokeilemaan.


Otsikko: Vs: Apulanta-Toni
Kirjoitti: Athene - 23.02.2015 18:23:04

Muistakin Apulanna biiseistä löytyy viittauksia uskontoon ja jumalaan. Ja aina aika samassa kontekstissa. Tuleekin mieleen kysymys, että onko taustalla ehkä jotain omakohtaista pettymystä jumalaan ja kristinuskoon, vai johtuuko teeman toistuvuus vain siitä, että nää on niitä ikuisuusaiheita, joista saa aina revittyä jotain dramatiikkaa ja taivuteltua sykähdyttäviä kielikuvia -ihan vaan siksi, että halusimme tai emme, nää kaikki teemat asuu meissä itsessämmekin.

Se Jumala musiikkivideo on muuten todella hyvä.Kertoo hyvin tämän päivän välinpitämättömästä meiningistä! Siitä Jyrki ohjelmasta sen verran,että muistan kun katsoin Jyrki i&i:tä ja Tonilta kysyttiin hänen horoskooppimerkkiään ja mies vastasi,että hän on oinas ja nousu-leijona!Kuumerkkiä hän ei maininnut...
Itse veikkaisin vesimiestä tai kaloja kuumerkiksi.Jotain herkkää Tonissa myös on.
Olisi hienoa jos voisi vertailla Jannika B:n ja Tonin karttoja!