Astro Foorumi

Muita keskusteluaiheita => Vaihtoehtohoidot => Aiheen aloitti: Lunerica - 06.08.2007 12:57:25



Otsikko: Tietoinen ruokailu
Kirjoitti: Lunerica - 06.08.2007 12:57:25
Hei,

Olisin kiinnostunut kuulemaan, onko kukaan kokeillut Deepak Chopran kirjassaan 'Grow younger, live longer' esittelemää tietoisen syömisen menetelmää?
Olen nyt hiukan yli viikon verran pyrkinyt noudattamaan sitä, ja olo on kohentunut huimasti.  (http://www.cosgan.de/images/smilie/froehlich/e035.gif) Samaan aikaan tämän menetelmän kanssa tutustuin Judith Orloffin suosittelemaan energiatietoiseen ruokavalioon ja tuntuu, että akut toden totta latautuvat!!

PS: Jos kyseiset 'systeemit' eivät ole entuudestaan tuttuja, kerron mielellään lisää.  ;)

PPS: Olisin kiinnostunut kuulemaan myös ruoan siunaamisesta - miten sen teette ja miten se vaikuttaa ruokaan/teihin?


Otsikko: Vs: Tietoinen ruokailu
Kirjoitti: selkälokki - 06.08.2007 20:12:52
Systeemit eivät ole tuttuja, mutta kuulostavat mielenkiintoisilta. Onko tuota kirjaa käännetty suomeksi? Onko kyseessä ikäänkuin oman itsensä "kuunteleminen", että mitä se keho todellisuudessa kaipaa? Kerro ihmeessä lisää! :)

Tulee muuten ainakin mieleen, että ruokaa tuskin kiiressä hotkaistaan parempiin suihin ja varmaankin tv:n ääressä syöminen lienee pannassa...Tietoisuus on silloin kaukana.


Otsikko: Vs: Tietoinen ruokailu
Kirjoitti: Lunerica - 07.08.2007 09:33:53
Yritin nopsasti googlettaa, mutta näin äkkiseltään en löytänyt tietoa siitä, onko kyseinen teos suomennettu tai sen suomenkielistä nimeä.

Chopran esittelemään metodiin kuuluu itsensä kuunteleminenkin, lähinnä niin, että syödään silloin kun on nälkä ja juodaan kun on jano. Myös kehon tuntemuksia kuunnellaan, eli jos jokin ruoka ei tunnu itselle sopivan, sitä ei tarvitse syödä vain koska muut sanovat sen tekevän hyvää.
Itse asiassa metodi ei koske ainoastaan ruokailua, vaan siihen sisältyy kokonaisvaltainen elämänmuutos niin tavoissa kuin ajattelussa. Meditaatiota, säännöllistä liikuntaa, rauhallista tietoisuuta ja rauhallista lepoa, ikääntymisen pysäyttämistä...

Perusperiaatteita on mm. seuraavat (en ole mikään 'asiantuntija' - ainakaan vielä  ;) -itsekin vasta opettelen):
- Ruokailu aloitetaan hengityksen tasaamisella; ajatellaan 'energy' sanaa (ei siis 'ainoastaan' sanana vaan merkityksenä/sisältönä) hengityksen rytmissä.
- Ruokaa syödään suullinen kerrallaan; se niellään vasta kun se on pureskeltu lähes nestemäiseksi. Seuraava annos laitetaan suuhun vasta, kun suu on tyhjä. Pureskeltaessa lausutaan mielessä 'transformation' (muutos) -sanaa.
- Vatsaa ei koskaan syödä täysin täyteen, vaan ruokailu lopetetaan kun olo on kylläinen muttei täysi.
- Lounaalla syödään enemmän kuin päivällisellä.
- Uutta ruokaa ei syödä ennen kuin edellinen on sulanut (yleensä n. 3 tuntia)
- Juodessa ajatellaan 'intelligence' (älykkyys/äly) -sanaa
- Päivän aikana keholle tulisi tarjota makuja kuudesta eri 'perusmausta' - makea (imelä), hapan, suolainen, kirpeä, karvas ja 'astringent' (jolle en tähän hätään keksi/löydä suomenkielistä vastinetta, mutta esim. vihreä tee kuuluu tähän ryhmään).

Kirjassa kaikki on selitetty tarkemmin.

Judith Orloff puolestaan kehottaa kiinnitämään ruoan energiaan, joka ei nyt todellakaan tarkoita kalorien tarkkailua. Esim. vertaamalla tomaattia ja tomaattia (haju, maku, tuntu kädessä) jne pystyy oppimaan päättelemään, kummassa on enemmän energiaaa/pranaa/elämänvoimaa. 'Energistä' ruokaa tulisi siis valita vähemmän energisen (esim. tölkkiruoat) sijasta. Usein energiset ruoat ovat luomutuotteitta.

Molemmat opastavat välttämään kuollutta/energiatonta ruokaa sekä juomaan runsaasti vettä.

(Ja aivan varmasti jotakin unohtuikin mainita...  ;))


Otsikko: Vs: Tietoinen ruokailu
Kirjoitti: Ajatus - 07.08.2007 12:06:59
Muutamakin Chopran kirja on tuttu (mm. loistava How to Know God), mutta tuo ei ole vielä tullut vastaan. Täytyypä pistää korvan taa!

Kuulostaa ihan "maalaisjärkevältä" ja vaatii oikeastaan ainoastaan jatkuvaa tiedostamista ja itsensä kuuntelua (mikä tietysti on paljon helpommin sanottu kuin tehty...). Tuota "syö kun on nälkä ja juo kun on jano" -periaatetta olen aina yrittänyt parhaani mukaan noudattaakin. Samoin tuo min. kolme tuntia on ihan luonnollinen rytmi (ainakin minulle), yleensä syön jotakin juuri 3-4 tunnin välein. Sama rytmi muuten toistuu usein esim. tupakoitsijoilla, jos olette huomanneet. Pistin tämän merkille aikanaan, kun eksäni & nykyiseni tupakoivat. Lienee siis aineenvaihdunnan kannalta jotakuinkin normaali rytmi.

Tuo "astringent" oli muuten uusi sana, sanakirjani antaa vastineeksi "kutistava, kärkevä, piikikäs, supistava". ???


Otsikko: Vs: Tietoinen ruokailu
Kirjoitti: Lunerica - 08.08.2007 15:12:32
Tuo "astringent" oli muuten uusi sana, sanakirjani antaa vastineeksi "kutistava, kärkevä, piikikäs, supistava". ???

'Länsimainen tiede' ei ole tunnustanut astringent -makuja erilliseksi ryhmäksi. Sillä tarkotaan makuja/ruoka-aineita, jotka edistävät suoliston supistelua ja sitä kautta aineenvaihduntaa.

Tiedostaminen ei tosiaankaan ole ainoastaan jonkin sanan hokemista mielessään. Energia, muutos ja äly ovat lahjoja, jotka ilma, ruoka ja juomat meille antavat oman kehomme parhaaksi.