Otsikko: Tähtitiede ja astrologia Kirjoitti: JupiterPartera - 29.12.2005 13:31:02 hei. postilaatikkoon juuri tipahtaneessa yhteishyvä lehdessä oli artikkeli, jossa haastateltiin Ursan Tähdet ja avaruus- lehden päätoimittaja Marko Pekkolaa. Hän pohti tähtitaivaan hitaan muutoksen vaikutuksia astrologiseen järjestelmään. Tähtitieteilijällä oli tietysti kriittinen näkemys astrologiaan yleensä, mutta artikkelissa mainittiin, että Intiassa astrologit ovat päivittäneet Auringon liikkeen tähdistöissä vastaamaan uutta tilannetta, lähelle tieteellisiä tähtikarttoja toisin kun länsimaissa. Kiinnostaisi tietää, onko länsiastrologien parissa kuitenkin käyty asiasta keskustelua.
Hyvää Uutta Vuotta listalaisille! JupiterPartera (:jousimies: :vaaka: :rapu: ) Otsikko: Re: Tähtitiede ja astrologia Kirjoitti: Harschi - 29.12.2005 15:17:03 On ja veristä. On olemassa myös länsimaisia astrologeja, jotka ovat sitä mieltä, että todellisiin tähdistöihin perustuva eli sideerinen eläinrata on toimivampi kuin vuodenaikoihin perustuva trooppinen eläinrata. Näistä on vuosikymmenien saatossa käyty todella katkeria väittelyitä.
Otsikko: Re: Tähtitiede ja astrologia Kirjoitti: JupiterPartera - 29.12.2005 15:49:00 niin, kaikki järjestelmät saavat aina omat kannattajansa ja sitten osa innostuu herättämään tarpeen osoittaa omansa paremmaksi :) siinä Yhteishyvä- artikkelissa Pekkola sanoi aika hauskasti loppukaneettina, että "kaikesta huolimatta sekä intialaisten että länsimaisten astrologien asiakkaat ovat yleensä tyytyväisiä."
tiedätkö onko tämä keskustelu (katkerana tai neutraalina) tällä hetkellä kurantti länsiastrologiassa? ja millainen osuus on sideeriseen tulkintaan kallistuvia? JupiterPartera :jousimies: :vaaka: :rapu: Otsikko: Re: Tähtitiede ja astrologia Kirjoitti: JupiterPartera - 29.12.2005 16:17:16 ah, kun olen vasta noviisi listalla (ja hätäinen jousimies), en ollut vielä huomannut, että sideerisestä astrologiasta käydään alempana ihan omaa keskustelua. tämä foorumi vaatiikin hieman enemmän paneutumista :)
JupiterPartera :jousimies: :vaaka: :rapu: Otsikko: Re: Tähtitiede ja astrologia Kirjoitti: Harschi - 30.12.2005 16:11:40 tiedätkö onko tämä keskustelu (katkerana tai neutraalina) tällä hetkellä kurantti länsiastrologiassa? ja millainen osuus on sideeriseen tulkintaan kallistuvia? Mulla on sellainen tunne, että ihmiset on valinneet puolensa ja kaivautuneet juoksuhautoihin asian kanssa. On sitä aihetta tälläkin foorumilla nostateltu, mutta nyt on mukavaa, kun on oma osio sideeriselle astrologialle, niin tavallaan tiedetään, minkätyyppisellä eläinradalla missäkin liikutaan. Ns. länsimaisia sideerikoita (jotka jatkavat 1900-luvun puolivälin herrojen Cyril Fagan ja Garth Allen perinnettä ja soveltavan länsimaisia tekniikoita sideeriseen eläinrataan painottaen erityisesti ingressi- ja paluukarttoja) on vähän. Intialainen sideeristä eläinrataa käyttävä systeemi sitä vastoin on kasvattamassa kannatustaan länsimaissa ja se on varmaankin sideerisen astrologian tällä hetkellä elinvoimaisin osa-alue. Jostain luin joskus, että Edgar Cayce olisi ennustanut transsissa, että sideerinen (intialainen?) systeemi on tulevaisuuden vallitseva astrologinen metodi, sehän minua sideerikkona tietysti miellyttää 8). Otsikko: Re: Tähtitiede ja astrologia Kirjoitti: faust_ - 30.12.2005 19:57:27 Tulkinnoissa mun mielestä pitäisi kiinnittää enemmän huomiota aspekteihin eikä mielellään yksittäisiin vaan painottaa ketjuja. Tärkeimmät harmoniset kartat mukaan lukien.
Otsikko: Re: Tähtitiede ja astrologia Kirjoitti: JupiterPartera - 30.12.2005 22:21:30 niin, planeettojen keskinäiset suhteet (niinkuin ihmistenkin väliset) ovat yleensä anyways kaikkein kiinnostavimpia.
vaikka tämä ei ole sideerinen osasto (yhytän aina vähintään kaksi asiaa kaikissa asioissani...guess the source:) niin kysyisin silti Harschilta mikä sinut veti sideeriseen juoksuhautaan (liked the analogy:). trooppinen-sideerinen jaottelu on jäänyt minulta aiemmin ymmärtämättä, mutta viestien perusteella sideerinen (mistä tuo termi on saanut alkunsa muuten?) järjestelmä vaatii suomalaiselta harrastajalta extrapanostusta. lienee kuitenkin varminta jo aloittaa siihen satsaaminen, jos Caycea on vähääkään uskominen. JupiterPartera :jousimies: :vaaka: :rapu: Otsikko: Re: Tähtitiede ja astrologia Kirjoitti: Harschi - 31.12.2005 08:34:02 Viime kesäkuun puolessavälissä katselin yhden työkaverini karttaa. Trooppisesti hänellä on Aurinko Kaksosissa ja nousu Leijonassa; no nythän voisi ajatella, että kyseessä on mies, joka on joka seurueen keskipiste ja aina suuna päänä. Mikään ei voisi olla kauempana totuudesta. Kyseessä on yksi vähäpuheisimmista ihmisistä, joita olen tavannut. Hyvin harvoin hän sanoo mitään oma-aloitteisesti ja jos häneltä kysytään jotain, hän vastaa mahdollisimman lyhyesti, nopeasti ja vähän suutaan avaten. Kartta oli minulle täysi mysteeri.
Nyt tietysti moni sanoo tähän, että eihän pelkkä aurinkomerkki ja askendentti... että missäs Pluto on jne. Mutta SatAqu sanoi jossain viestiketjussa hyvin, että kyllä vaan Aurinko ja askendentti (+Kuu), niiden pitäisi olla kartan perustukijalka. Kyllä jo niiden avulla pelkästään pitäisi perusasioita persoonallisuudesta pystyä määrittelemään, ilman mitään Lilithin sijaintia Pluton ja Vertexin keskipisteessä tms. Olin vähän aiemmin lukenut Garry Phillipsonin haastattelun intialaissyntyisestä, Lontoossa asuvasta astrologista Komilla Suttonista (loistava artikkeli! http://www.skyscript.co.uk/komilla.html ) ja Sutton luonnollisesti hinduastrologina käyttää sideeristä eläinrataa. Ajattelin sitten tutkia tätä työkaverini karttaa sideerisellä eläinradalla ja kaikki loksahti kohdalleen. Nousu-rapu, Aurinko Härässä, se oli siinä. Ihmettelin edelleen tätä erikoista vähäpuheisuutta, mutta nyt kun olen opiskellut enemmän, olen tullut tietämään, että muinaiset tietäjät yhdistivät kakkoshuoneen Kuun vähäpuheisuuteen (II huone = suu, puhe; Kuu = mystiikka, vetäytyminen, öinen lepo) ja tältä mieheltä se löytyy. Tutkin muitakin karttoja sideerisellä eläinradalla ja koin valtavan ahaa-elämyksen, että tässähän se on, kaikki mitä aiemmin olen astrologiassa ihmetellyt. Yhtäkkiä merkit aukenivat ihan uudella tavalla ja jopa aurinkomerkkiastrologiassa alkoi olla jotain mielekkyyttä. Sana ”sideerinen” tulee tähtiä merkitsevästä sanasta, se sana on joku sido-, sider-, joku sellainen. Otsikko: Re: Tähtitiede ja astrologia Kirjoitti: Ippuska - 31.12.2005 10:24:26 Hei Harschi!
Vastaavatko muutkin huoneet jotain tiettyä ruumiinosaa/toimintoa?? Otsikko: Re: Tähtitiede ja astrologia Kirjoitti: JupiterPartera - 31.12.2005 10:32:19 Mielenkiintoista, Harschi ja kiitos Suttonin haastattelu-saitista. Sideerisyys alkaa kieltämättä kiinnostaa enemmän - ehkä uuden vuoden uusi teema :)
Katsoin astro.comissa sideeristä karttaa (sidereal, Lahiri) ja ero on aika raju: vaikka aurinkoni säilyy jousimiehenä, niin kuu-ravuissa muuttuu kuu-kaksosiksi ja nouseva vaakani neitsyeksi. Siinäpä meditoitavaa alkuvuodeksi. Millainen ero omalla kartallasi on :aurinko: :askendentti: :kuu:- asetelmassa trooppisen ja sideerisen välillä? JupiterPartera :jousimies: :vaaka: :rapu: Otsikko: Re: Tähtitiede ja astrologia Kirjoitti: taiska - 31.12.2005 10:58:48 Kuule Harschi, pakko nostaa sinulle hattua ;).Sinä olet todella hyvin kyllä perehtynyt astrologiaan ja aina kun luen sinun kirjoittamia juttuja, niin kirjoitat ne niin hyvin, että kaikesta näkee, että olet todella viisas näissä asioissa.Yksi asia täällä suomessa sideerisen astrologian puolella kaipaa korjausta ja se on se, että sitäkin olisi kiva seurata, mutta missä on se suomenkielinen ohjelma ?????? Osaan kyllä englantia ja käytän sitä paljonkin, mutta olo on jotenkin paljon kotoisampi suomalaisilla sivuilla kuin jossain englannin kielisillä sivuilla joiden käyttö on paljon hitaampaa ja siellä on sanoja jotka ovat outoja eikä niiden merkitystä aina ymmärrä kunnolla.Onkos sinulla tietoa että joku olisi tällaista edes tulevaisuudessa suunnittelemassa ? Varmasti se ainakin lisäisi sideerisen astrologian suosiota ja ihmiset tietäisivät ja ymmärtäisivät sitä paremmin ;)
Otsikko: Re: Tähtitiede ja astrologia Kirjoitti: Harschi - 31.12.2005 13:09:30 Hei Harschi! Vastaavatko muutkin huoneet jotain tiettyä ruumiinosaa/toimintoa?? Tässä suhteessa merkit ja huoneet rinnastetaan toisiinsa. Näin ollen - Oinas / I huone: pää - Härkä / II huone: kasvot & suu - Kaksoset / III huone: hartiat ja käsivarret - Rapu / IV huone: rintakehä - Leijona / V huone: sydän ja vatsa (länsimaisessa astrologiassa vatsa liitetään Rapuun, mutta tässä mennään järjestyksessä ylhäältä alas) - Neitsyt / VI huone: alavatsa - Vaaka / VII huone: alempi alavatsa (??), nivuset - Skorpioni / VIII huone: sukuelimet - Jousimies / IX huone: reidet (lännessä lantio liitetään Jousimieheen) - Kauris / X huone: polvet - Vesimies / XI huone: nilkat (en ole tästä ihan varma) - Kalat / XII huone: jalkaterät Nää on osapuilleen samat idässä ja lännessä. Otsikko: Re: Tähtitiede ja astrologia Kirjoitti: Harschi - 31.12.2005 13:29:05 Millainen ero omalla kartallasi on :aurinko: :askendentti: :kuu:- asetelmassa trooppisen ja sideerisen välillä? Mulla säilyy Aurinko samana Kalana, tosin en ole ikinä kauheasti samaistunut "reppanamaiseen" tai ajelehtivaan trooppiseen Kalaan. Mä koen mun Kala-auringon Jupiteriaanisen hengellisenä, olen pienestä asti ollut kiinnostunut kaikenlaisista opeista, uskonnoista ja tuonpuoleisesta asioista. Tietynlainen moraalinen ajattelutapa on myös ollut aina voimakas (vaikkei se ole valitettavasti aina käytännön toimissa näkynyt). Tämmöinen postmoderni hedonismi tyyliin "kaikki on sallittua, jos siitä ei jää kiinni" on ollut mulle aina melko käsittämätön ajattelutapa. Minulle on ollut itsestäänselvää, että jonkinlaiset nahkurin orret on olemassa ja siellä punnitaan, mitä tuli tehtyä ja tekemättä jätettyä ja että on olemassa maailmankaikkeuden lait (astrologiassahan etenkin yhdeksäs huone, joka tavallaan vastaa Jupiterin hallitsemaa Jousimiestä, liitetään lakeihin ja oikeuskäytäntöihin). Eli vaikka sanotaan, että Saturnus on suuri lainlaatija, niin minun nähdäkseni perinteisesti Jupiter on sitä ehkä vielä enemmän. Jupiter on tällainen ylipappi, Zeus, joka jyrähtelee salama kourassa, jos joku meni pieleen. Kuuluisa edesmennyt hinduastrologi BV Raman kuvaa sideerisiä Kaloja, että se on aika moralistinen ja oikeaoppisuutta puolustava merkki (kts. osio Sideerinen astrologia), joissain suhteissa aika erilainen kuin mitä lännessä käsitetään Kaloilla. Kuu vaihtuu Vaa'asta Neitsyeeseen. Tämä oli minulle valtava revelaatio. Minulle on useammankin kerran sanottu, että sinulla täytyy (länsimaisella) kartalla olla paljon Neitsyttä, kun jaksat puurtaa matemaattisten ja yksityiskohtaisten tutkimusten parissa (ennen tietokoneaikaa puursin kartat käsin ja puursin muuten tarkkaan, desimaaleissa piisasi); ja minä siihen onnettomana, että kun ei mulla ole kuin Uranus ja Pluto :-[ . Mutta huh, sideerisesti siellä onkin Kuu! Kyllä mä olen monessa suhteessa erittäin Neitsyt-Kuu. Vaa'an merkistä sanotaan, että sille on tärkeää harmonia, mutta mä näkisin sen piirteen enemmänkin Neitsytmäisenä "paikka kaikelle ja kaikki paikalleen" -piirteenä. Tyyliin Monk, jos joku vaikka pöytätabletti on vinossa, mielenrauha on mennyttä. Sen pitää olla suorassa . Askendentti vaihtuu Ravusta Kaksosiin. Tää on ihan selviö. Rapu, kotielämä, lapset, eijeijei... ei (ja kuulemani mukaan tuo ei kovin hyvin päde muihinkaan trooppisiin nousu-Rapuihin! Sitä on sitten selitetty milloin milläkin). Kaksosten verbaalisuus, kaksinaamaisuus, ailahtelevaisuus, sosiaalisuus, älyllistäminen, sisäinen blondi... kaikki löytyy. Sideerinen Kaksoset ei ole mikään yltiöpäisen syvällinen merkki :-[, toisin kuin sideerinen Rapu. Tää rönsyilee nyt kyllä pahasti sideeriseen osioon. Otsikko: Re: Tähtitiede ja astrologia Kirjoitti: Ippuska - 31.12.2005 15:52:03 KIITTI Harschi ja ONNELLISTA 2006!
Ippuska Otsikko: Re: Tähtitiede ja astrologia Kirjoitti: Ave^^ - 31.12.2005 18:17:58 hyvin mielenkiintoista lukea tästä. itselleni tosin trooppinen kartta osuu todella hyvin, mutta sideerisestä olen ihan pihalla. se ei vain sovi. ??? :idiot2:
tavallaan se, että on liikaa erilaisia astrologioita sekoittaa ja vie uskottavuutta. mikä tässä nyt sitten on oikein, ja olenko sitten jousimies vai skorpioni? jossain vaiheessa olet käynyt kaikki merkit läpi. astrologia on ainakin minulle oman luonteen löytämistä tai tarkkailemista ja sekoittaa kun on kymmeniä eri vaihtoehtoja. :P ja jos nyt tulee vielä uusi järjestys ja uusi merkkikin niin se vain edesauttaa sitä että astrologiaa pidetään huuhaana tai taikauskona. vaikka kai se sitä on.. mutta toimii vain aina. 8) noo, ehkä on hyvä olla näitä eri lajeja, että jos yksi ei toimi, niin sitten voi sanoa että toinen toimii :P :) Otsikko: Re: Tähtitiede ja astrologia Kirjoitti: Ippuska - 31.12.2005 20:36:19 Näen asian niin, että nuo kaikki eri horoskoopit toimivat tavallaan, vaikkakin vain eri tasoilla. Kaikki vaikuttaa kaikkeen ja varsinkin usko ;) ja näinollen minua ei häiritse lainkaan horoskooppien paljous tai erilaisuus. Maailmaanhan mahtuu :D
Eikä kaikkea tarvitse onneksi ottaa kuolemanvakavasti, edes kuolemaa, koska siihen en edes usko :angel: Otsikko: Re: Tähtitiede ja astrologia Kirjoitti: Harschi - 31.12.2005 20:42:47 noo, ehkä on hyvä olla näitä eri lajeja, että jos yksi ei toimi, niin sitten voi sanoa että toinen toimii Kyllä mun mielestä ihan parhaita neuvoja kuulemiani neuvoja astrologiassa on, että valitsee omat systeemit ja metodit ja pitäytyy sitten johdonmukaisesti niissä. Eli haluamaansa tekniikkaa voi käyttää, mutta käyttää sitä sitten johdonmukaisesti, eikä ala sekoittelemaan aina sen mukaan, mikä milloinkin sattuu sopimaan, että nyt jos ei keskipisteet toimi, niin otetaan sitten asteroidit ja jos nekään ei toimi, niin otetaan sideerinen eläinrata nyt tämän kartan kohdalla... :idiot2:. Mä olen itse valinnut tämän sideeris-intialaisen metodin ja toisaalta jättänyt hirveästi asioita pois, joita en yleensä tutki kartalta ollenkaan, esimerkkinä ulkoplaneetat, asteroidit, keskipisteet, MC:n, kheironin, t-neliöt, suurkolmiot, muut aspektikuviot, progressiot... oon tosi tyytyväinen, että mulla on pohja länsimaisessa astrologiassa ja tunnen nuo kaikki kyllä ja tiedän mistä puhutaan, mutta en itse enää tätä nykyä yhdistä niitä omaan tulkintaani. Olen Ippuskan kanssa samaa mieltä siitä, että minusta on ihan loistavaa, ettei ole yhtä ainoaa totuutta, vaan että voi itse tutkia, miten (uskoo, että) asiat vois olla. :laugh: Se on aina hienoa, oli asia mikä tahansa. Omalla kohdallani olen huomannut, että molempien eläinratojen käyttäminen ei onnistu, valinta on ollut tehtävä. Kun pitkään harrastaa, niin eläinradan asteisiin muodostuu hyvin läheinen suhde. Näkee vaikka 24 Leijonaa niin heti muistaa, että ai niin, sillä ja sillä oli siinä sitä ja sitä ja Suomen kartalla on siinä kohtaa... eli jos roikottaa kahta eri eläinrataa mukanaan, niin käy tosi raskaaksi ja väistämättä ne menee jossain vaiheessa sekaisin. Otsikko: Re: Tähtitiede ja astrologia Kirjoitti: Ave^^ - 01.01.2006 20:37:37 Kyllä mun mielestä ihan parhaita neuvoja kuulemiani neuvoja astrologiassa on, että valitsee omat systeemit ja metodit ja pitäytyy sitten johdonmukaisesti niissä. Eli haluamaansa tekniikkaa voi käyttää, mutta käyttää sitä sitten johdonmukaisesti, eikä ala sekoittelemaan aina sen mukaan, mikä milloinkin sattuu sopimaan... ...Omalla kohdallani olen huomannut, että molempien eläinratojen käyttäminen ei onnistu, valinta on ollut tehtävä.... olen kyllä samaa mieltä. ei kai tässä muuta voi kun valita. trooppisen ja sideerisen merkeillähän on vivahde-eroja, joten käsitys jostain tietystä merkistä muovautuu erilaiseksi kokemuksien kautta valinnan mukaan. no olipa lause.. ;D silti erilaiset vaihtoehdot sekoittavat. jos molemmat vielä kuvaavat erilaisen luonteen samalle henkilölle, aloittelijalle se on hankalaa. ::) vaikka se varmaankin on kuten ippuska sanoi, eri tasoilla nuo tulkinnat. löytyyhän meistä kaikista jokaista aurinkokunnan merkkiä. 8) tuosta vain saa sen käsityksen, että astrologia on luotu ylespäteväksi, ihan sama milloin olet syntynyt. :P Otsikko: Re: Tähtitiede ja astrologia Kirjoitti: Harschi - 02.01.2006 15:18:55 trooppisen ja sideerisen merkeillähän on vivahde-eroja, joten käsitys jostain tietystä merkistä muovautuu erilaiseksi kokemuksien kautta valinnan mukaan. no olipa lause.. ;D Ei kun just, tää oli hyvä lause... näin se just on. Otsikko: Re: Tähtitiede ja astrologia Kirjoitti: böster|geist - 03.01.2006 15:46:05 Onko sellainen tutkimus tehty, jossa tutkittiin jotenkin koehenkilöiden avulla marsin vaikutusta ihmisen agressiivisuuteen tai jotain? Tulokset olivat tietysti epäselviä, mutta kuinka tarkkaa psykologista silmää niissäkin tarvittaisiin?
On sellainen tehty, ns. mars-efekti. Otsikko: Re: Tähtitiede ja astrologia Kirjoitti: Harschi - 04.01.2006 14:35:59 Ne oli Michel Gauquelinin kuuluisat tutkimukset. Gauquelin ei tutkinut luonteenpiirteitä vaan ammatteja ja havaitsi, että huippu-urheilijoiden kartoilla Mars löytyi ns. Gauquelin-sektorilta selvästi useammin kuin yleensä. Ns. Gauquelinin sektorit ulottuvat askendentin ja MC:n molemmin puolin siten, että suurempi osuus on yhdeksännen ja 12. huoneen puolella. Tästä on riittänyt myöhemmille astrologeille paljon päänvaivaa.
Gauquelin oli tilastotieteen ekspertti, jonka alkuperäinen tarkoitus oli kumota astrologia. Hän löysi korrelaatioita myös muiden planeettojen ja ammattien väliltä, en nyt tähän hätään muista muita kuin Kuu ja kirjoittajat. Ainakin Saturnukselle löytyi muistaakseni joitain tyypillisiä ammatteja. Otsikko: Re: Tähtitiede ja astrologia Kirjoitti: TaruTuulia - 04.01.2006 19:04:39 Linnunradalla keskustellaan vastineesta + muusta tuohon Yhteishyvä -lehden artikkeliin. Toivottavasti joku ammattilaisesta tekee sen todella, eikä jää vain puheiksi.
Ilmoittauduin itse juuri kansanopiston astronomian kurssille kevääksi, kun on nämä astrologiset, henkiset sekä muut huuhaa asiat olleet tässä jo tovin jäähyllä. Odotan mielenkiinnolla siitä uusia näkymiä ja oivalluksia! Otsikko: Vs: Tähtitiede ja astrologia Kirjoitti: ^^Queen Nefertiti^^ - 28.05.2009 10:22:08 Massive Black Hole Stumps Researchers
By Tariq Malik Staff Writer posted: 06:30 am ET 28 June 2004 A team of astronomers have found a colossal black hole so ancient, they're not sure how it had enough time to grow to its current size, about 10 billion times the mass of the Sun. Sitting at the heart of a distant galaxy, the black hole appears to be about 12.7 billion years old, which means it formed just one billion years after the universe began and is one of the oldest supermassive black holes ever known. The black hole, researchers said, is big enough to hold 1,000 of our own Solar Systems and weighs about as much as all the stars in the Milky Way. "The universe was awfully young at the time this was formed," said astronomer Roger Romani, a Stanford University associate professor whose team found the object. "It's a bit of a challenge to understand how this black hole got enough mass to reach its size." Romani told SPACE.com that the black hole is unique because it dates back to just after a period researchers call the 'Dark Ages,' a time when the universe cooled down after the initial Big Bang 13.7 billion years ago. That cooling period lasted about one billion years, when the first black holes, stars and galaxies began to appear, he added. The research appeared June 10 on the online version of Astrophysical Journal Letters. Invisible to the naked eye, black holes can only be detected by the radiation they spew and their gravitational influence on their stellar neighbors. Astronomers generally agree that black holes come in at least two types, stellar and supermassive. Stellar black holes form from collapsed, massive stars a few times the mass of the Sun, while their supermassive counterparts can reach billions of solar masses. A supermassive black hole a few million times the mass of the Sun is thought to sit at the center of our own Milky Way galaxy, and some of the largest supermassives seen date have reached up to two billion solar masses, researchers said. Weighing a black hole heavyweight Determining a precise mass for the black hole found by Romani's team, dubbed Q0906+6930, is a bit tricky though since it's so far away. "Very massive black holes like this are so rare, that one should really be a little suspicious at first," Romani said. The black hole, called a blazar because it spews jets of radiation in roughly the direction of Earth, sits at the center of a galaxy about 12.7 billion light-years away in the constellation Ursa Major. One light-year is the distance light travels in one year, is about six trillion miles (10 trillion kilometers). Because the blazar is so distant, there are no nearby neighbors to scan for potential gravitational effects, and much of its radiation is absorbed by gas and dust lying between it and the Earth, Romani said. "It really is too far away to do a direct orbital measurement to help determine its mass," Romani said, adding that he and his colleagues had to estimate the mass based on a quantitative method that includes measuring particle velocity and the Doppler shift of its infrared emission lines. "The best thing to do is study it in a broader region of the spectrum, to get more emission lines." Next year, researchers plan to scan the blazar's X-ray emissions with the Very Large Baseline Array and take other measurements to pin down a more accurate mass for the object, and eventual gamma-ray studies could refine that number even more. A good catch The blazar found by Romani and his colleagues is one of about 200 they have catalogued to date in preparation for the Gamma Ray Large Area Space Telescope (GLAST) planned for launch in 2007. The researchers are using a collection of optical, gamma-ray and radio observations for their study. Since that mission is aimed at studying high-energy radiation sources like pulsars and spinning neutrons stars and others, researchers wanted to be able to filter out blazar interference before GLAST begins operations. But the discovery of blazar Q0906+6930, has yielded a few added scientific benefits. "It suggests the blazar phenomena turned on much earlier than we thought," Romani said of the black hole. "So it really pushes on the formation scenarios we have for black holes." Close study of the blazar's jet could also give astronomers a good picture of all the matter lying between Earth and the massive black hole since it has to pass through such material to reach astronomers' telescopes. "So that's a way of using this weird, anomalous object to help our understanding of the universe," Romani said, adding that he and his colleagues plan to continue their blazar hunt until GLAST begins. "But I would be very surprised if there were a large number of these objects." |