Astro Foorumi

Astro special => Yleistä => Aiheen aloitti: Artemis - 09.11.2007 17:07:33



Otsikko: Jaa herkkureseptisi kanssamme, jaetaan makuelämyksiä
Kirjoitti: Artemis - 09.11.2007 17:07:33
Taas sama juttu! Mitä sitä tekisi ruuaksi viikonloppuna, aina sitä syö samoja ruokia ja mielikuvitus teki tenän..

Anna vinkki! Jaa kanssamme ruoka/herkkureseptisi, saapahan ideoita taas  :)
Ja uusia makuelämyksiä!
Olen herkkusuu ja kaikkiruokainen lukuunottamatta muutamia allergioita  :)
Tykkään myös leipoa joten kaikenlaiset reseptit ovat tervetulleita.



Otsikko: Vs: Jaa herkkureseptisi kanssamme, jaetaan makuelämyksiä
Kirjoitti: Arkiviisu - 09.11.2007 18:28:40
KASVISLASAGNE
Pääruoat (4 annosta)
kasvis (lakto-ovo-vege)
Valmistusaika: 30 - 60 min

150 g     lasagnelevyjä
500 g    pakastekasviksia
500 g    Pastakastiketta
2,5 dl    Sipulisekoitusta ja maustetuorejuustoa

1 tl    basilikaa
0,5 tl    mustapippuria
2 dl    juustoraastetta

Sulata kasvikset pannulla. Lisää joukkoon pastakastike ja sipulisekoitus+tuorejuusto. Mausta basilikalla ja mustapippurilla. Voitele suorakaiteen muotoinen vuoka. Kaada neljännes kastikkeesta vuoan pohjalle. Lado päälle kolme lasagnelevyä. Tee seuraavat kerrokset samalla tavalla, päällimmäiseksi jää kerros kastiketta. Ripottele päälle juustoraaste. Paista uunissa 175 °C:n lämpötilassa noin 45 minuuttia. Tarjoa lasagne raikkaan salaatin kanssa.


tai

KATKARAPU - SITRUSPASTA


Pääruoat (4 annosta)

Valmistusaika: 30 - 60 min

1 kpl    sitruunaa
2,5 dl    ruoka kevyt & paksu -kasvirasvasekoitetta
1 rkl     kalaliemitiivistettä
1,5 rkl    ketsuppia
0,1 tl    cayennepippuria
200 g    katkarapuja
1 rkl    sitruunanmehua
1 kpl    ruohosipulinippu
300 g    pastaa

Pese sitruuna hyvin. Raasta kuori. Kuumenna ruoka-kasvisrasvasekoite kattilassa. Mausta sitruunankuorella, liemitiivisteellä, ketsupilla ja ripauksella cayennepippuria. Lisää katkaravut. Kuumenna kastike kiehuvaksi - älä keitä. Viimeistele sitruunamehulla ja hienonnetulla ruohosipulilla. Tarjoa keitetyn pastan, raikkaan salaatin j.


tai

TONNIKALAPASTA

Kastikkeet ja marinadit (4 annosta)

Valmistusaika: Alle 30 min


1 kpl    sipulia
1 rkl    oliiviöljyä
0,5 tl    suolaa
0,5 tl    yrttimaustesekoitusta
0,5 tl    pippurisekoitusta
3 rkl    tomaattipyreetä
2,5 dl    ruoka -kasvirasvasekoitetta
0,5 dl    oliiveja
100 g    fetajuustoa
1 prk    tonnikalaa

Viipaloi sipuli ja kuullota viipaleet öljyssä paistokasarissa tai paistinpannussa. Lisää suola, yrttimauste, pippuri, tomaattipyree ja ruoka-kasvisrasvasekoite. Hauduta kastiketta noin 5 minuuttia. Viipaloi kivettömät mustat oliivit ja kuutioi fetajuusto. Lisää oliivit, fetajuusto ja veteen säilötty tonnikala kasariin ja kuumenna kastike kiehuvaksi. Tarjoa pastan ja raikkaan salaatin kanssa.


******************

SALAATIKSI - kevyt yksinkertainen raikas perus-salaatti

1 kpl     lehtisalaattikerää
0,5 kpl    kurkkua
(1 kpl    paprikaa) appelsiini tai ananas tai klementtiini etc. tai omenaviipaleet
3 kpl    tomaattia
Kastike:
4 rkl    Extra Vergine -oliiviöljyä
1 rkl    valkoviini etikkaa
0,25 tl    mustapippuria

 + salaatin päälle ja pastan keventäjäksi raejuustoa...

Pese kasvikset. Suikaloi lehtisalaatti, paloittele kurkku ja paprika. Lohko tomaatit ja sekoita raaka-aineet keskenään. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja kaada salaatin sekaan.

OLIIVILEIPÄ

   Leivät ja levitteet (3 annosta)

laktoositon
Valmistusaika: Yli 60 min

5 dl    vettä
50 g    hiivaa
1 tl    suolaa
0,5 dl    oliiviöljyä
1 dl    oliiveja
11 dl    vehnäjauhoja

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, oliiviöljy, viipaloidut vihreät oliivit ja jauhot (10-12 dl). Vaivaa taikina tasaiseksi ja kimmoisaksi. Kohota taikina kaksinkertaiseksi liinan alla lämpimässä paikassa. Leivo taikinasta kolme oliivileipää ja kohota leivät vielä liinan alla. Paista 200 °C:n lämpötilassa noin 30 minuuttia.


 ***********

JÄLKIRUOAKSI

MARJAT KUUMASSA KINUSKIKASTIKKEESSA

  (4 annosta)

gluteeniton
Valmistusaika: Alle 30 min


6 dl    marjoja
1 dl    Kinuskikastiketta
1 dl    vispikermaa

Laita marjat annosmaljoihin. Kuumenna kinuskikastike ja vispikerma  mikroaaltouunissa tai kattilassa - älä keitä. Kaada kuuma kastike marjojen päälle juuri ennen tarjoilua.


LADY HILLA ELI JUUSTOLAKKAKAKKU

  Makeat leivonnaiset (15 annosta)

Valmistusaika: Yli 2 h


Pohja:
200 g  leivontamargariinia
1 dl    sokeria
2 kpl    kananmunaa
3,5 dl    vehnäjauhoja
1 tl    leivinjauhetta

Täyte 1:
200 g    lakkahilloa tai .....  ???
Täyte 2:
4 kpl    kananmunaa
1 dl    sokeria
6 tl    vanilliinisokeria
500 g    Maustamatonta tuorejuustoa

Laita uuni päälle 170 °C:seen. Sekoita kaikki pohjan huoneenlämpöiset raaka-aineet sähkövatkaimella tai monitoimikoneella kuohkeaksi vaahdoksi. Ihanneaika sekoittamiselle on 5 minuuttia. Levitä taikina irtopohjavuoan (halkaisija n. 24 cm) pohjalle ja 4 cm:n verran reunoille. Vatkaa kananmunat, sokeri ja vanilliinisokeri vaahdoksi. Lisää tuorejuusto ja sekoita täyte tasaiseksi. Kaada täyte vuokaan hillon päälle. Paista Lady Hillaa vähintään tunti uunin alaritilällä. Jäähdytä kakku hyvin (esimerkiksi jääkaapissa) ennen kuin irroitat sen vuoasta ja laitat tarjolle.


tai

IRIS-COFFEE JUUSTOKAKKU

    Makeat leivonnaiset (12 annosta)

Valmistusaika: Yli 2 h

Pohja:
175 g    kaurakeksejä
75 g    leivontamargariinia
Täyte:
6 kpl    liivatelehteä
5 dl    vispikermaa
400 g  maustamatonta tuorejuustoa
2 dl    sokeria
1 tl    vaniljasokeria
3 rkl    viskiä
1,5 dl    kahvia
Koristelu:
50 g    kahvipapumakeisia

Hienonna keksit ja sulatettu margariini monitoimikoneessa. Laita leivinpaperi irtopohjavuoan (halkaisija n. 24 cm) pohjalle ja laita vuoan reunat pohjaan kiinni niin, että paperi jää väliin. Painele keksiseos vuoan pohjalle tiiviiksi kerrokseksi. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Keitä vahva kahvi (esim. espresso) valmiiksi. Vaahdota vispikerma. Lisää joukkoon tuorejuusto, sokerit ja viski. Purista liivatelehdistä kylmä vesi pois ja sulata ne kuumaan kahviin. Lisää hieman jäähtynyt kahviseos vaahtoon ohuena nauhana samalla sekoittaen. Kaada täyte keksipohjan päälle. Laita kakku jääkaappiin hyytymään vähintään neljäksi tunniksi tai mieluiten seuraavaan päivään. Irrota kakku veitseä apuna käyttäen vuoan reunoilta. Avaa irtopohjavuoka ja siirrä kakku tarjoilulautaselle. Koristele kakku kahvipapumakeisilla. Idea! Mausta kakku viskin sijaan konjakilla.

****************************

BON APETIT~ KALI OREKSI


Otsikko: Vs: Jaa herkkureseptisi kanssamme, jaetaan makuelämyksiä
Kirjoitti: Ippuska - 09.11.2007 19:11:32
Suussasulava suklaakakku

150g voita
150g tummaa suklaata
2 kananmunaa
2dl fariinisokeria
2rkl vaffaa kaffii
1,5 dl jauhoja (itse käytän hienoa hiivaleipäjauhoa)
0,5tl leivinjauhoa
1tl vaniljasokeria

Laita uuni 175 asteeseen.
Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla.
Sulata rasva kattilassa.
Paloittele suklaa ja lisää kuumaan rasvaan.
SE sulaa siihen hiljalleen.
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
Lisää vaahtoon kahvi ja suklaaseos.
Sekoita jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri.
Siivilöi ja sekoita varovasti vaahtoon.
Kaada vuokaan.
Paista noin puolisen tuntia.
Koristele halutessasi mielesi mukaan.
(Maustettu) kermavaahto sopii lisäkkeenä.
 :smitten:


Otsikko: Vs: Jaa herkkureseptisi kanssamme, jaetaan makuelämyksiä
Kirjoitti: Artemis - 09.11.2007 20:46:41
Voi arkiviisu ja ippuska, miten voitte tietää kaiken mistä minä pidän  :smitten:
Kokeilen takuulla!
Kiitos, jaanpa minäkin pian reseptini kanssanne  :)


Otsikko: Vs: Jaa herkkureseptisi kanssamme, jaetaan makuelämyksiä
Kirjoitti: Esmiralda - 09.11.2007 23:46:17
Kiitos, taidanpa minäkin ottaa ohjeista vaarin!

Isänpäiväksi.  :smitten:


Otsikko: Vs: Jaa herkkureseptisi kanssamme, jaetaan makuelämyksiä
Kirjoitti: Arkiviisu - 10.11.2007 09:01:56
TEE NÄITÄ VAIKKA TÄHTIMUOTILLA NIIN JA KUU JA ENKELI - niin pysytään "foorumin aiheessa"  :D  ;)  :2funny:


PIPARKAKUT

1,5 dl    siirappi
4 dl    sokeria
2 tl    kanelia
2 tl    neilikkaa
1 tl    inkivääriä
1 tl    kardemummaa
250 g    leivontamargariinia
10 dl    vehnäjauhoja
1 kpl    kananmunaa
3 tl    soodaa
0,25 dl    vettä

Mittaa siirappi, sokeri ja mausteet kattilaan. Keitä miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Sulata rasva ja lisää mausteseoksen joukkoon. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Lisää osa jauhoista ja kananmuna. Sekoita sooda veden joukkoon ja lisää taikinaan. Lisää loput jauhoista hyvin sekoittaen. Anna taikinan jähmettyä noin tunnin ajan jääkaapissa ( vaikka yön yli NIIN taikina makustuu kun kaikki mausteet "antavat parastaan"  ;) ). Kaaviloi taikina ohueksi levyksi ja paina taikinasta muoteilla pipareita. Paista 220 °C:n lämpötilassa 3-4 minuuttia.
 IDEA : JÄTÄ TAIKINALEVY SUHT PAKSUKSI - NIIN PIPAREISTA TULEE MEHEVIÄ , eikä kovia kikkaroita !!!!!!
Idea! Tarjoa piparit  esm maustetun tuorejuuston kanssa.  tai homejuuston tai minkä tahansa lempparijuuston kera ... aah ja nam

ja josjakun haluavat tehdä pipareista "terveellisiä" niin käytä vaikka vaahterasiirappia ja hedelmäsokeria .... ja HUOM ! mausteina olevat kaneli ja inkivääri laskevat GI:tä niillä on sellainen ominaisuus  :-*
:D


Otsikko: Vs: Jaa herkkureseptisi kanssamme, jaetaan makuelämyksiä
Kirjoitti: Artemis - 10.11.2007 18:02:18
Mielettömän hyvää tulista hapanimelä possua

-Marinoi possu suikaleet chilillä, inkiväärillä, kanelilla, valkosipulilla ja suolalla sekä pippurilla (oman maun mukaan kutakin) ja anna maustua muutaman tunnin

-Suikaloi porkkana ja leikkaa sipuli, valkosipuli, chiliä sekä herkkusienet sopiviksi paloiksi

-Laita oliivi öljyä pannuun ja iske sipuli, chiliä ja porkkana pannuun, kuullota niitä hetken, ripottele pippuria ja suolaa vähäsen

-Ota kasvikset pois ja laita possusuikaleet pannulle, paistele kypsäksi

-Lisää sitten kuullottamasi kasvikset ja anna hetki olla

-Keitä nuudelia

-Lisää pannuun herkkusienet ja ananas paloja

-Lisää pannuun hiukan myöhemmin Blue Dragon wok saucea, maku hapan imelä.

-Kun nuudelit kypsiä voit sekoittaa halutessasi myös nuudelit soossiin ja sitten syömään

Aineksia voi laittaa oman maun mukaan ja samoin syöjä määrän mukaan  :)


Otsikko: Vs: Jaa herkkureseptisi kanssamme, jaetaan makuelämyksiä
Kirjoitti: Elektra - 11.11.2007 20:08:07
Hertsileijaa miten ihania reseptejä!

Kiitos teille todella paljon  :-*


Otsikko: Vs: Jaa herkkureseptisi kanssamme, jaetaan makuelämyksiä
Kirjoitti: Metsänkeiju - 16.12.2010 19:14:48
Tässä pari mun lempi-kasvisruokaa.. :)

Ihana pinaattipasta

Tarvikkeet

500g tagliatellepastaa
4 isoa sipulia
2 pss pinaattipakaste
oliiviöljyä
6-8 valkosipulin kynttä
paljon parmesanjuustoa
suolaa
mustapippuria
pinjansiemeniä tai cashewpähkinöitä / mitä vaan siemeniä/pähkinöitä

Valmistus

Keitä pasta.
Kuullota eli kypsennä reilussa oliiviöljyssä sipulit ja murskattu valk.sipuli 20-30min.
niin että sipulit eivät ruskistu.
Lisää joukkoon pinaatti ja anna sulaa.
Lisää pasta ja parmesanjuusto, suola, mustapippuri ja pinjansiemenet.


Parsa-kukkakaaligratiini

Tarvikkeet

1 iso parsakaali
1 iso kukkakaali
2 isoa sipulia
4 valkosipulin kynttä
4-6 dl kasvisrasvasekoite 10-15%
100g emmental sinileima
200g mozzarella
maizenaa tai vehnäjauhoa (suurustukseen)
suolaa
valkopippuria
1 kasvisliemikuutio
(tuore) timjamia maun mukaan

Valmistus

Leikkaa kaalit n. 3-5cm paloiksi.
Kuullota hienoksi leikattu sipuli, valkosipulimurska ja timjami öljyssä 10-15min.
Lisää joukkoon kasvisrasvasekoite ja kasvisliemikuutio, suola ja valkopippuri.(Maistele maku kohdalleen!!! Suuruste myös imee makuja pois.) Suurusta kastike suht. paksuksi,
(vellin ja puuron välimaastoon) ja nosta pois liedeltä.
Lisää joukkoon puolet juustoista.
Lado pilkotut kaalit voideltuun matalaan vuokaan, kaada kastike päälle niin että kaalit melkein peittyvät.
Paista ensin 160-170 asteessa uunin keskiosassa n. 20-25 min. Sen jälkeen ripottele päälle juustoraaste,
ja paista (gratinoi) uunin yläosassa 220 asteessa n. 3-5 min, kunnes gratiini on saanut kauniin kullan rusehtavan sävyn. Anna vetäytyä ja tarjoile.


Otsikko: Vs: Jaa herkkureseptisi kanssamme, jaetaan makuelämyksiä
Kirjoitti: Esmiralda - 20.12.2010 20:55:28
Kiitos, vois sopia karpaloidenkin kera!  :smitten:


Otsikko: Vs: Jaa herkkureseptisi kanssamme, jaetaan makuelämyksiä
Kirjoitti: nikki - 20.12.2010 22:39:39
Quiche Lorraine ("runsastäytteinen")

pohja:
100 g voita
2 dl vehnäjauhoa
2 rkl vettä
1/4 tl suolaa

täyte:
150 g savukinkkua
1 pussi (150 g) Valio Emmental Punaleima -raastejuustoa
3 munaa
1 prk (150 g) Ranskankermaa
1/4 tl mustapippuria
1 dl hienonnettua persiljaa
1/2 paprikaa kuutioina

Nypi voi ja jauhot sekaisin.Lisää kylmä vesi ja sekoita taikina tasaiseksi.
Vuoraa uunivuoan pohja (halk. 27 cm) ja reunat taikinalla.
Kuutioi savukinkku. Sekoita täytteen ainekset keskenään ja kaada seos vuokaan.
PL 200, n. 35 min.

ohje on Valion Lämpimäisiä -ohjekirjasesta, siksi tuo Valio tuolla mainoksena..
Kinkun jämäthän vois hyödyntää noin.
Oon tuolla ohjeella tehnyt myös kanttarellipiiraan, jättänyt silloin tuon paprikan pois.


Otsikko: Vs: Jaa herkkureseptisi kanssamme, jaetaan makuelämyksiä
Kirjoitti: Esmiralda - 20.12.2010 23:12:09
Voi jukra Nikki, jos tykkäät tuosta piiraasta, niin pitää laittaa ihan alkuperäinen ranskalainen resepti.
Olen tehnyt sitä vuodet ja aina herkullista, käyttänyt sellaisen saunavihdallisen yrttejä siihen.
Kokeilepa tätä, jossa on ehkä jotakin lisää:

Taikina:
125 gr pehmeää voita
200 g vehnäjauhoja nypitään voihin
3 rkl. vettä, suolaa ja pippuria
1 rkl. emmentaljuustoa
1 valkosipulinkynsi

Viileässä seissyt taikina laitetaan pohjaksi, vähän haarukalla pistetään ja paistetaan uunissa yksinään 200 astetta 10 minuuttia.

Täyte:
300 gr keittokinkkua ja 100 gr raakasavustettua kinkkua kuutioina
3-4 sipulia
3 valkosipulinkynttä
ja se saunavihdallinen yrttejä (ruohosipuli, lipstikka, rakuuna, iisoppi, kirveli, persilja mm. mitä löytyy) pieniksi silputtuna joukkoon
Kaikki sekoitetaan ja ladotaan kypsennetyn piirakkapohjan päälle.

Viimeksi kaadetaan seuraava seos päälle:
8 kananmunaa, pippuria ja suolaa
2 dl kermaa
200 gr raastettua emmentaljuustoa

Paistetaan 250 asteessa noin tunnin ajan (loppuosassa olen laittanut tinapaperin päälle, ettei kuori tummu).

Tosi hyvää! Tämä ateria on 8 hengen alkupala tai iltapala. Neljän hengen täysi päivällinen!


Otsikko: Vs: Jaa herkkureseptisi kanssamme, jaetaan makuelämyksiä
Kirjoitti: nikki - 20.12.2010 23:36:43
kiittää ja kumartaa.. :)
saunavihdallinen on hyvä määrä,
varmaan ranskalaisellekin ymmärrettävä  :D


Otsikko: Vs: Jaa herkkureseptisi kanssamme, jaetaan makuelämyksiä
Kirjoitti: Esmiralda - 20.12.2010 23:39:02
Täytyy vielä tuosta piiraasta, sillä nuo huom. minun käyttämäni tuoreet maustekasvit sekoittuivat tuohon kerma-muna-juustomössöön aivan ihmeellisellä tavalla ja eri yrteistä sulautuu esiin jokin aivan uusi vieno ihmeellinen yrttimaku. Munat kai ne maut sulauttaa yhteen!  ;)


Otsikko: Vs: Jaa herkkureseptisi kanssamme, jaetaan makuelämyksiä
Kirjoitti: sansai - 01.01.2011 00:47:28
Tein piirakkaa.Oli mieluista saunavieraille.Saunavihdallinen oli pääosin kuivattua,mutta maut irtosivat hyvin,kun hiukan höyryttelin niitä alkajaisiksi.
Piirakka oli erityisen hyvää diabeetikoille,runsaan kananmunan johdosta.Muistelen valkuaisen olevan sen,joka sitoo sokereiksi muuttuvia ainesosia.Verensokerit eivät nousseet,joten kaikki saivat mussutella mielinmäärin.   ;)


Otsikko: Vs: Jaa herkkureseptisi kanssamme, jaetaan makuelämyksiä
Kirjoitti: Esmiralda - 01.01.2011 13:12:53
Nam, en mitään lihaista olekaan niin kaivannut kuin tuota piirakkaa.  ;) Olen tosin tehnyt piirakkaa ihan vain ilman lihaa, mutta ei se ole sama, enkä ole keksinyt minkä laittaisin lihan sijasta. Ei tuohon voi soijarouhetta laittaa.  >:(

Mutta pojat ovat sitä silloin tällöin kyselleet ja olen tehnyt. Tuoksusta nauttinut!  :smitten:


Otsikko: Vs: Jaa herkkureseptisi kanssamme, jaetaan makuelämyksiä
Kirjoitti: sansai - 01.01.2011 13:37:25
Tein aamulla toisen piirakan.Laitoin lihan asemasta tomaatti liemessä olleita sardiineja.Saunavihtaa hippusen.Nokkosta lisäksi.Anjovista aavistuksen.Ei aivan eilisen veroista,mutta hyvää.   :smitten:
Pohjaan laitoin spelt jauhoja puolet,puolet tavallista vehnäjauhoa.




Otsikko: Vs: Jaa herkkureseptisi kanssamme, jaetaan makuelämyksiä
Kirjoitti: Esmiralda - 01.01.2011 15:56:25
Tein aamulla toisen piirakan.Laitoin lihan asemasta tomaatti liemessä olleita sardiineja.Saunavihtaa hippusen.Nokkosta lisäksi.Anjovista aavistuksen.Ei aivan eilisen veroista,mutta hyvää.   :smitten:
Pohjaan laitoin spelt jauhoja puolet,puolet tavallista vehnäjauhoa.




Oiva juttu!!! Ja nyt muistin aurinkokuivatut tomaatit ja oliivit! Ne antavat ehkä suolan makua.
Ja kiitos vinkistä...miltä maistui?

Kiitos Saturnalia, että muistutit uuniperunoista, heitänpä noita itselleni, kun teen ukolleni karjalanpaistia. Näin me lahjoittelemme toisillemme puolin ja toisin! <3<3<3


Otsikko: Vs: Jaa herkkureseptisi kanssamme, jaetaan makuelämyksiä
Kirjoitti: sansai - 01.01.2011 16:14:22
Hyvää oli.  :D  Eikä jäänyt muruakaan.Ei kun piirakan paistoon taas uusin virityksin.Kiitos !!!

Huomena sitten perunaa uusin kujein.Salvia on loppu,mutta Rosmariinia löytyy.

Minulla ei ole nyt annettavaa.Maha täynnä.Pää tyhjä.  :buck2:


Otsikko: Vs: Jaa herkkureseptisi kanssamme, jaetaan makuelämyksiä
Kirjoitti: sangviinikko - 02.01.2011 20:56:18
guacamole:

Pari kypsää avokaadoa,
Sipuli. Ehkä kannattaa kallistua tässäkin punaiseen.
Puolikas hapokas omena

Reilusti ranskankermaa.

Sitten sekasin. Kuutioina tai soseena.


Otsikko: Vs: Jaa herkkureseptisi kanssamme, jaetaan makuelämyksiä
Kirjoitti: Ratkaisu - 02.01.2011 21:36:25
VÄHÄN ERIKOISEMPI PERUNASALAATTI

En laita tähän mitään tarkkoja määriä kun itse kokkaan aina fiiliksen mukaan.

Eli keitä perunoita, kätevintä keitellä jo edellisenä päivänä.
Kaada lasiin öljyä (oliiviöljyä) ja purista siihen puolikkaan sitruunan mehu. Kaada sekaan valkosipuli, jonka olet silpunnut pienen pieniksi palasiksi ja sekoita kaikki hyvin. Mukaan voi heittää yrttejä oman maun mukaan, mutta tulee hyvä ilman niitäkin. Mustapippuri tuo myös hyvää lisämakua.
Huuhdo vihreitä oliiveja kylmän veden alla.
Silppua sipulia.
Pilko perunat ja heitä oliivit ja sipulit sekaan. Kaada päälle öljy ja mausteet ja sekoita hyvin.
Anna tekeytyä kylmässä muutama tunti ja tarjoile lisukkeena tai ihan sellaisenaan.

Itse teen tätä aina juhannuksena ja uutena vuotena. Aika usein tulee syötyä siten, että teen lisäksi kreikkalaista salaattia.



Otsikko: Vs: Jaa herkkureseptisi kanssamme, jaetaan makuelämyksiä
Kirjoitti: Esmiralda - 02.01.2011 21:53:59
Kylläpä kuulosta hyviltä!! Nam...


Otsikko: Vs: Jaa herkkureseptisi kanssamme, jaetaan makuelämyksiä
Kirjoitti: sansai - 02.01.2011 22:43:09
Siinäpä hyvät sitruunaperunat, smetana-kermassa haudutetun lohen kaveriksi.Kiitos! Täällä tarvitaan.Perunat on kattilassa,kohta kiehuvat.Jäähdytän ne ,ja laitan maustumaan huomiseksi.     :smitten:


Otsikko: Vs: Jaa herkkureseptisi kanssamme, jaetaan makuelämyksiä
Kirjoitti: Esmiralda - 02.01.2011 22:55:24
Voi meitä herkkusuita!

On sanonta, jonka joskus olen laittanut juhlapöytään: RAKKAUS ELÄMÄÄN ALKAA RAKKAUDESTA RUOKAAN!


Otsikko: Vs: Jaa herkkureseptisi kanssamme, jaetaan makuelämyksiä
Kirjoitti: Ratkaisu - 03.01.2011 23:53:16
Siinäpä hyvät sitruunaperunat, smetana-kermassa haudutetun lohen kaveriksi.Kiitos! Täällä tarvitaan.Perunat on kattilassa,kohta kiehuvat.Jäähdytän ne ,ja laitan maustumaan huomiseksi.     :smitten:

Tulikos hyvät perunat?


Otsikko: Vs: Jaa herkkureseptisi kanssamme, jaetaan makuelämyksiä
Kirjoitti: sansai - 04.01.2011 00:35:02
Kiitos!Oli hyvät perunat.Tällaista jotain olen kaivannut kalaruokien kaveriksi.Sitruunaa sain laittaa melko hulppeesti toiselle perunakattilalle.Pyysin joenranta mökkiläiset maistamaan.
Joesta tulee lohta ja siikaa.Sitruunoita on käytetty,nyt sitten perunoissa.Näitä saa olla varmaan aina jääkaapissa.   :D


Otsikko: Vs: Jaa herkkureseptisi kanssamme, jaetaan makuelämyksiä
Kirjoitti: Ratkaisu - 04.01.2011 01:19:49
Hyvä, että maistui =)

Tuo on kyllä siitä kätevä resepti, että sitä voi vähän fiiliksen mukaan muunnella itselleen sopivaksi. Resepti on alun perin äidiltäni ja hän laittaa sekaan aika paljon yrttejä. Pitäisi tarkistaa mitä hän siihen laittaa, niin voisi laitella ensi keväänä yrttejä kasvamaan. =)


Otsikko: Vs: Jaa herkkureseptisi kanssamme, jaetaan makuelämyksiä
Kirjoitti: sansai - 04.01.2011 01:28:41
Olisipa mukava saada vinkeiksi tänne.   :smitten:


Otsikko: Vs: Jaa herkkureseptisi kanssamme, jaetaan makuelämyksiä
Kirjoitti: Esmiralda - 04.01.2011 12:21:01
Noista yrteistä ja siitä minun 'saunavihtaksesta'.

Perusyrtti on tietenkin ruohosipuli ja nythän niitä lajeja on monta. Sitten persilja, mutta kun se usein kasvaa niin myöhään syksyllä vasta. Joten saksankirveli, joka kasvaa puskana, imeytyy kyllä muiden yrttien mukaan pehmittävästi, vaikka sitä on paljon. Lipstikka on voimakasta, mutta antaa juuri sen ylimmän hienon maun, ei pidä käyttää liian paljon. Iisoppiakin vähän hillitymmin, mutta antaa hienon lisä maun. Samoin minulla on ollut venäläistä rakuunaa, joka on miedompi kuin ranskalainen ja sitä voi tuoreena käyttää aika reilusti. Oman pippurimaisen maun antaa tietenkin kynteli, jota noin vuorovuosin kasvatan puutarhassani. Ja olen kimpussa käyttänyt myös iloista sitruunamelissaa ja hiukan salviaakin, jos on ollut.

Kynteli on myös erinomainen lisämauste esim. kun tekee haperoista jotain muhennosta. Silloin ei erikseen tarvitse pippuria, sillä kynteliähän sanotaan myös pippuriyrtiksi.

Perunasalaattiin olen aina laittanut iisoppia. Se ehkä sopinee myös noihin sitruunaperunoihin. Rakuunaa voi kokeilla, mutta ihan erikseen. Timjamia, silloin kun sitä minulla on, käytän myös usein esim. tillin sijasta.

Mutta nämä yrtitkin ovat makuasioita, joista ei kannata kiistellä... :D


Otsikko: Vs: Jaa herkkureseptisi kanssamme, jaetaan makuelämyksiä
Kirjoitti: Esmiralda - 04.01.2011 17:16:01
Tulipa mieleen 'Kuninkaallinen lohi', mikä kelpasi Mannerheimillekin aikoinaan...

Tuoretta lohta, jota pidän merisuolassa pari kolme tuntia ennen kuin paistan.

Voilla voideltuun uuniastiaan lohen alle vähän smetanaa, johon lohifilee nahka alaspäin, lohen päälle ripottelen vähän sitruunamelissaa ja sitten peitän lohen smetanalla (2 purkkia smetanaa riippuen kalan suuruudesta). 175 asteiseen uuniin reilu puoli tuntia, ehkä enemmän, taas riippuu lohen lihavuudesta ja suuruudesta.

Keitetyt perunat ja sitruunalla maustettua porkkanaraastetta mukaan. Sulannut smetana käy kastikkeena.

Yksinkertaista ja aina maukasta! :smitten:


Otsikko: Vs: Jaa herkkureseptisi kanssamme, jaetaan makuelämyksiä
Kirjoitti: Esmiralda - 04.01.2011 18:55:28
Kiitos, ja varsinkin suhteista!
On tuttua minullekin!  :smitten:


Otsikko: Vs: Jaa herkkureseptisi kanssamme, jaetaan makuelämyksiä
Kirjoitti: sansai - 04.01.2011 19:42:59
Oli tervetulleita ohjeita.Piirakasta opin rohkeutta käyttää yrttejä.Olen ripsautellut yleensä varovasti ja kahta yrttiä korkeintaan kerralla.
Rosmariini perunat olivat jollain tavalla,kuin tuulahdus kevääseen päin,jouluruokien jälkeen,ja lomassa.
Sitruunaperunoista tuli suosittu mökkikylässä,jossa miehet varsinkin kaipaavat perunaa ja suolakalaa tuontuostakin.
Ryytimaata vähän suurennan keväänkorvassa   :smitten:   


Otsikko: Vs: Jaa herkkureseptisi kanssamme, jaetaan makuelämyksiä
Kirjoitti: Esmiralda - 05.01.2011 22:11:12
guacamole:

Pari kypsää avokaadoa,
Sipuli. Ehkä kannattaa kallistua tässäkin punaiseen.
Puolikas hapokas omena

Reilusti ranskankermaa.

Sitten sekasin. Kuutioina tai soseena.

Kiitos, kokeilin tällaistakin guacamolea, mutta aina teen oman pään mukaan jotakin. Kun olen tottunut sitruunasta, lorautin sitäkin ja vähän mustapippuria ja suolaa. Hyvää tuli!!  :D


Otsikko: Vs: Jaa herkkureseptisi kanssamme, jaetaan makuelämyksiä
Kirjoitti: sangviinikko - 06.01.2011 10:47:46
^Eikö vaan,
Ja aina kannattaa soveltaa.

Jostain kumman syystä miulla on tohon ihan himo. Sipulia pitää olla paljon.

Nyttemmin maitotuotteita syövänä on lemppari myös tämä:

Punajuuria raasteena (Kuorittuja, ei tarvitse keittää)
Purjo
Kermaa. Paljon
Sinihomejuustoa. Myös paljon.
Mustapippuria

Ja uuniin hautumaan.


Otsikko: Vs: Jaa herkkureseptisi kanssamme, jaetaan makuelämyksiä
Kirjoitti: maarita - 07.01.2011 13:00:52
Liitän tänne Pentti-Oskari Kankaan kalareseptin, joka kuulostaa aikas mehevältä:


Gingerkalaa kardemummapedillä.

Voitele uunipelti hyvin voilla (ei öljyllä).
Laita matoksi pellille tomaattisiivuja sekä sipulirenkaita sekaisin.
Ripottele valkosipulia runsaasti.
Mausta päälle ripotellen murskatulla kardemummalla ja raastetulla inkiväärillä eli gingerillä.

Tee kalapihvejä kokonaisesta peratusta kalasta poikittain leikaten. Kaikki syötävät kalat sopivat.  Merilohi marketin kala-altaasta passaa hyvin. Itse asiassa mikä tahansa suomalainen kala on yhtä hyvä. Kunnon kalakauppias puukottaa sinulle valmiiksi haluamasi pihvimäärän. Pyydä 1-2 cm paksuja pihvejä. Fileekansalaisille tiedoksi, että erilaisten kalojen fileetkin käyvät, mutta pihvin muotoisena tulos on maukkaampi. Fileet tahtovat kuivua. (vrt. t-bone steak lihassa). Kalat maustetaan mustapippurirouheella, merisuolalla, sinapilla, ja sitruunamehulla. Mausteiden määrä riippuu maustajasta. Yleissääntönä määrä on tuplasti niin paljon kuin luulisi.

Voitele kalojen päälle vielä voita (sillä uuni kuivaa) Jos haluat välttää rasvaa, laita vain vähän voita - riippuu kalan omasta rasvaisuudesta - folio päälle 10 min. uunissa olon jälkeen. Uuni 250 astetta ja uunipelti satseineen sisälle. 5 minuuttia ja laske 200 asteeseen ja anna olla 20 minuuttia. Laske lämpö 100 asteeseen ja anna olla 20-30 minuuttia.

Ja eikun nautiskelemaan!!!