Otsikko: [uusi otsake] Gluteenitonta kannattaa kokeilla? Kirjoitti: sideman - 23.05.2013 08:11:56 E:n jutut tällä foorumilla koskien ruokavaliota motivoivat
minua kokeilemaan gluteenitonta dieettiä. Muistaakseni jo pari vuotta aiemmin olin aikonut testata sitä, mutta silloin yritys tyssäsi tarjonnan vähäisyyteen. Nyt gluteenittomia tuotteita näkyy olevan tarjolla vähän siellä sun täällä. Luultavasti varskinkin kauppiaat joilla on omakohtaista kokemusta keliakiasta, ovat hoitaneet noita tuotteita tarjolle. Lopullisen varmistuksen siitä, onko kyseessä keliakia vai ei-keliakinen gluteeniyliherkkyys, saanen jonkin ajan kuluttua pyydettyäni omalääkäriltä ensi viikolla pääsyn verikokeeseen. Omahoitsu kiinnitti huomiotani siihen, että kyseessä saattaa olla ihokeliakia, kun kerroin että gluteenittomuuden myötä kantapääni ovat kohentuneet jopa 90 prosenttisesti. Aiemmin niistä oli helppo irroitella millimetrien paksuisia karstakappaleita; nyt ne ovat lähes täysin tasaiset. Eivät sukat kulu enää kantapäistä puhki alta aikayksikön, jos tilanne näin mainiona säilyy. Lopullisen kimmokkeen kokeilla gluteenittomuutta sain Maikkarin Studio55 -showsta, jossa nuori lääkäri kertoi että kaikki hänen allergiaoireensa hävisivät gluteenittomuuden siivellä! Yksi mukavimmista gluteenittomuuden vaikutuksista tuntuisi olevan se, että ns. joogalento tuntuu paljon paremmalta kuin aiemmin. Tänäkin aamuna tuntui ajoittain siltä kuin olisi aladoobia, joka letkeästi hytkyy jonkun sitä hieman sormeillessa. Olen tietoisesti päättänyt välttää pomppimista ollakseni häiritsemättä varsinkin alakerran asukkaita, kun teen TM-sid(d)hi -ohjelmaa joskus aamuvarhaisella. (Joogalento on "tärkein" ns. siddheistä eli "yliluonnollisista" kyvyistä.) Joogalennon aikana tunsin tänä aamuna myös sydänalassa sellaista rauhaa sun muuta positiivista, mitä en muista kokeneeni elämässä kuin muutaman kerran, mm. silloin kun diskossa "rakastuin" miltei ensi silmäyksellä toiselta paikkakunnalta kotoisin olleeseen tytsiin. (Olisin kenties pesääkin saanut, mutta kun en kehdannut tyrkyttäytyä hänen hotelliinsa...) ::) :D Otsikko: Vs: E. is my angel! Kirjoitti: Eklektikko - 23.05.2013 09:10:03 Sideman, otsikkosi nauratti, pelkän otsikon perusteella ajattelin joksikin iskelmäkappaleen nimeksi. ;D
Mutta en kykene nyt olemaan ryhtymättä taas propagandaan: Tiesithän, että jos sinulta testataan keliakia, sinun pitää sitä varten ensin syödä gluteenia aika monta viikkoa? Muuten ei niitä vasta-aineita saada näkyviin verikokeessa. Ja jos olet vain gluteeniyliherkkä, etkä varsinainen keliaakikko, se gluteenikärsimys oli sitten ihan hukkaan heitetty. Virallisesti diagnosoidun keliakian 'etu' on se naurettava parinkympin KELA-korvaus kuukaudessa gluteenitonta ruokaa varten ja kaupan gluteenittomat tuotteet ovat yleensä gluteenittomuudestaan huolimatta samaa teollista suttua kuin kaikki muutkin valmisruuat, einekset jne. Siemennäkkäreitä, mantelileipää yms. gluteenittomia - oikeastaan viljattomia - leivänkorvikkeita on tosi helppo tehdä itse ja laatu on silloin taatusti hyvä: http://karppaus.info/resepti/avainsana.php?id=2 Tiedän ihmisiä, jotka saavat ihan selkeästi oireita gluteenista, mutta eivät viitsi enää edes käydä siinä kokeessa, koska ovat jo oman gluteenittomuuskokeilunsa jälkeen itse todenneet, että terveys pysyy hyvänä kun pysyy erossa gluteenista, eivätkä kaipaa kela-korvausta gluteenittomia tuotteita varten juuri sen vuoksi, että sitä varten pitäisi ensin syödä sitä gluteenia ja saada ehkä sen vuoksi vakaviakin oireita, jotta ne vasta-aineet näkyisivät verikokeissa. Tietysti asiassa on se puoli, että jos on sitten oikeasti keliaakikko, niin se olisi hyvä tietää jotta voisi sitten ehdottomasti välttää gluteenia, mutta sitä voi ehdottomasti välttää kyllä muutenkin, ihan vain päättämällä itse että rupeaa käyttäytymään ikään kuin olisi keliaakikko, vaikka sitä testiä ei ole tehty. Gluteenia on muuten ihan ylläripaikoissa, soijakastikkeessa, mausteseoksissa, ihan muissakin tuotteissa kuin leivissä ja leivonnaisissa. Minulla homma on helpo sen vuoksi, että en syö teollista ruokaa juuri ollenkaan, vaan ostan kaupasta raaka-aineita. Kun ostoksessa ei ole ollenkaan tuoteselosteen tarvetta, ollaan aina turvallisilla vesillä. (Tai kun se tuoteseloste on niin lyhyt kuin vaikkapa nyt luomukuohukerman: kerma.) Otsikko: Vs: E. is my angel! Kirjoitti: Ave^^ - 23.05.2013 18:21:18 No, se verikoehan ei vielä kerro kaikkea, siitä mitataan vasta vasta-aineita. Lopullinen testi on pohjukaissuolen tähystys, jossa siis pitää käydä ennen kuin on oikeutettu KELAn korvaukseen ja ennen tähystystä ei saa aloittaa gluteenitonta ruokavaliota tai suolinukka paranee ja siis näyttää normaalilta tähystyksessä.
Olen miettinyt pitkään aloittaako gluteeniton ruokavalio vai ei. Suun kautta tungettava tähystysletku ei houkuttele ollenkaan, siihen tutkimukseen ei ole halua lähteä. Joskus lapsena verikokeessa todettiin mahdollisuus keliakiaan, tämä yhdistettynä laihuuteeni (jonka pelkään estävän myös osaltaan raskaaksi tuloa) on pistänyt miettimään mikäli voisin paremmin gluteenittomalla. Mutta se on kuitenkin aikamoisen hankalaa miettiä joka hetki mitä laittaa suuhunsa ja mistä löytää sopivaa ruokaa. En ole mitenkään tottunut olemaan pikkutarkka, ja aika suuri kynnys semmoiseksi on ruvetakin. Miten lie edes onnistuisi? Mutta terveys lopulta ajaa kaiken edelle, vakavemmin en ole ollut ripulilla tai nälkiintyneen näköinen, joten jos se keliakia sitten on, se on lievä. Mietityttää vain, että onko mahdollista että se pahenee hoitamattomana.. Sidis voisi vaihtaa tämän ketjun otsikoksi keliakia ja/tai gluteeniton ruokavalio, niin voisi keskustella siitä? ::) Otsikko: Vs: [uusi otsake] Gluteenitonta kannattaa kokeilla? Kirjoitti: Ave^^ - 27.05.2013 11:12:24 Niinpä Aamulehdessä on tänään juttua kuinka gluteeniton ruokavalio olisi Yhdysvalloissa uusi ruokavaliomuoti.
typistetty versio: http://www.aamulehti.fi/Ruoka/1194816024301/artikkeli/amerikan+uusin+dieettivillitys+ala+syo+gluteenia+.html (http://www.aamulehti.fi/Ruoka/1194816024301/artikkeli/amerikan+uusin+dieettivillitys+ala+syo+gluteenia+.html) En nyt silti oikein koe, että gluteenin jättäminen pois olisi erityinen terveellisyyttä muuttava tekijä, ellei itse ole huomannut kehon reagoivan siihen negatiivisesti. Niin kuin hieman kaikessa ruuassa, mikäli huomaa kehonsa reagoivan negatiivisesti, voi vaihtaa itse ruokavaliotansa, mutta jokaisen keho on kuitenkin erilainen, ja vaikka kuinka olisi ristiriitaisia tutkimuksia puoleen ja toiseen, se kertoo vain siitä, että eri ihmisille sopii erilaiset ruokavaliot. Toiselle rasva on terveellistä ja toiselle ei jne. Ei muutama uusi vanhojen tutkimusten kanssa ristiriidassa oleva tutkimus kumoa niiden vanhojen pätevyyttä, vaan se on enemmän tilanne- ja yksilöriippuvaista, tätä mieltä olen ma. :knuppel2: Onko sidiksellä uutta infoa kokeilustaan? :D Otsikko: Vs: [uusi otsake] Gluteenitonta kannattaa kokeilla? Kirjoitti: Eklektikko - 27.05.2013 11:19:33 Lainaus En nyt silti oikein koe, että gluteenin jättäminen pois olisi erityinen terveellisyyttä muuttava tekijä, ellei itse ole huomannut kehon reagoivan siihen negatiivisesti. Kommentti tähän: Niin kauan kun syö gluteenia on mahdotonta huomata mitkä vaivat ovat gluteeninsyönnin seurausta. Itse tajusin vasta gluteenin pois jätettyäni että sen seurausta oli 1 tunti /vrk suurempi unentarve, ihottuma, epämääräiset nivel- ja lihasvaivat sekä jatkuvat vatsaongelmat. Niin kauan kun söin gluteeniviljoja (minun tapauksessani enimmäkseen hapanjuurella nostatettua täysjyväruisleipää), luulin moisten vaivojen nyt vain kuuluvan ihmiselämään, kun niitä oli koko ikäni ollut, kun heti vierotuksesta asti vauvana oli alettu gluteeniviljoja syöttää. Ainoa keino testata mitkä omista vaivoista johtuvat gluteenista, on kokeilla minimissään sellainen 2 viikkoa olla ilman. Näin ainakin minulla. Ja siinä alkuvaiheessa tulee muuten sitten vieroitusoireita eksorfiinista (ärtymys, ahdistus, mahdolliset unihäiriöt), kannattaa muistaa että ne menevät ohi, eikä lopettaa kokeilua hetimmiten niiden ilmaannuttua. Otsikko: Vs: [uusi otsake] Gluteenitonta kannattaa kokeilla? Kirjoitti: Ave^^ - 27.05.2013 11:34:38 Ainoa keino testata mitkä omista vaivoista johtuvat gluteenista, on kokeilla minimissään sellainen 2 viikkoa olla ilman. Näin ainakin minulla. Ja siinä alkuvaiheessa tulee muuten sitten vieroitusoireita eksorfiinista (ärtymys, ahdistus, mahdolliset unihäiriöt), kannattaa muistaa että ne menevät ohi, eikä lopettaa kokeilua hetimmiten niiden ilmaannuttua. Kiitos tästä infosta, mikäli aloitan kokeilun vielä. :) Se siinä onkin usein se ongelma, että osaa paikallistaa mikä se on se mikä ongelmia aiheuttaa. Jotkut ovat helpompia tunnistaa, toiset eivät. Aiheuttaahan tuo keliakiakin joillekin laktoosi-intoleranssia, joka taas paranee gluteenittomalla ruokavaliolla, eikä siten siis ollutkaan yliherkkyyttä laktoosille. Ei ihan mene enää otsakkeen alle (näitä kun on täällä menossa muitakin tällä hetkellä), mutta laitetaan nyt samaan, että joskus luin sellaisesta ns. mieliteko-ruokavaliosta, joka jäi mieleeni. Sen mukaan keho tietää mitä se tarvitsee ja alkaa tehdä mieli sellaista ruokaa, mistä sitä tarvittavaa saa. Samoin sellaiset mistä on haittaa, tuntuvat tökkivän vastaan. Ainut poikkeus on sokeri, johon tulee himo ihan ilman, että sitä tarvitsee. Tämän tyyppinen ruokavalio on tuntunut jotenkin itselle järkeenkäyvältä.. Otsikko: Vs: [uusi otsake] Gluteenitonta kannattaa kokeilla? Kirjoitti: Eklektikko - 27.05.2013 11:49:07 Aika lailla, Ave, kannatan itsekin tuota 'kyllä kroppa tietää' -metodia, mutta se toimii luotettavasti vain silloin kun ei syö ruokia jotka sotkevat tätä itsesäätelyä. Tärkkelys = sokeri kropan kannalta, joten peruna, viljat (muutkin kuin gluteenisellaiset) sotkevat tätä säätelyä, itse asiassa kaikki mikä aiheuttaa nopeaa reipasta insuliinineritystä sotkee sitä. Tiedän sokeririippuvaisia, joilla yksi täysjyväruisleipäpala aiheuttaa viikonkin pituisen vilja/sokerikierteen - ihan kuten yksi drinkki voi aiheuttaa juomaputken alkoholistilla.
Ja sitten on vielä lisämausteena se, että jotkut lektiinejä sisältävät ruuat aiheuttavat 'koukun' eli juuri tasan niitä suolinukkaa tuhoavia ja tulehdusta aiheuttavia alkaa himoita lisää, vaikka niitä ei pitäisi syödä ollenkaan. (Ja tämä on eri juttu kuin se gluteenin eksorfiinivaikutus. Minulla näitä olivat maissi, seesaminsiemenet ja auringonkukansiemenet, jotka ennen olivat himoittuja mutta nyt lähinnä etovat.) Itse olen sillä kannalla, että myös lisäaineet ja teollisesti muunnellut aineet sotkevat systeemia ja nyt kun olen karsinut sekä ne insuliinipommi-ruoka-aineet, lektiini-ruoka-aineet ja vielä kaiken teollisen lisäaineilla ja muunnetuilla höystetyn, niin uskallankin luottaa kropan arvioihin asiasta. Mieliteko-ruokavalio on luultavasti kropalle ihan se paras siinä tilanteessa, jossa insuliinimetabolia on tasapainossa ja mitään koukuttavia ruokia tai lisäaineita ei sisälly ruokavalioon. Sen vuoksi minusta tuntuu pahalta se, että lapsia pakotetaan syömään aivan kaikkea selityksellä "tarvitaan 10-15 maistelukertaa ennen kuin uuteen makuun tottuu." Olen tästä eri mieltä; sanoisin että tarvitaan 10-15 maistelukertaa ennen kuin lapsen keho turtuu ja lakkaa antamasta aivan aitoa ja hyödyllistä 'älä syö, tämä ei ole sinulle hyväksi' -signaalia. Otsikko: Vs: [uusi otsake] Gluteenitonta kannattaa kokeilla? Kirjoitti: sideman - 27.05.2013 14:07:09 Niinpä Aamulehdessä on tänään juttua kuinka gluteeniton ruokavalio olisi Yhdysvalloissa uusi ruokavaliomuoti. typistetty versio: http://www.aamulehti.fi/Ruoka/1194816024301/artikkeli/amerikan+uusin+dieettivillitys+ala+syo+gluteenia+.html (http://www.aamulehti.fi/Ruoka/1194816024301/artikkeli/amerikan+uusin+dieettivillitys+ala+syo+gluteenia+.html) En nyt silti oikein koe, että gluteenin jättäminen pois olisi erityinen terveellisyyttä muuttava tekijä, ellei itse ole huomannut kehon reagoivan siihen negatiivisesti. Niin kuin hieman kaikessa ruuassa, mikäli huomaa kehonsa reagoivan negatiivisesti, voi vaihtaa itse ruokavaliotansa, mutta jokaisen keho on kuitenkin erilainen, ja vaikka kuinka olisi ristiriitaisia tutkimuksia puoleen ja toiseen, se kertoo vain siitä, että eri ihmisille sopii erilaiset ruokavaliot. Toiselle rasva on terveellistä ja toiselle ei jne. Ei muutama uusi vanhojen tutkimusten kanssa ristiriidassa oleva tutkimus kumoa niiden vanhojen pätevyyttä, vaan se on enemmän tilanne- ja yksilöriippuvaista, tätä mieltä olen ma. :knuppel2: Onko sidiksellä uutta infoa kokeilustaan? :D En tainnut vielä mainita, että kaliumarvo oli noussut alarajalla olevasta (2.9 - 3.0) käsittääkseni melko normaalille tasolle (3.4). Nyt pitäisi sitten kuukauden verran palata kotimaisiin viljoihin verikokeen tautta. Aion kyllä pitäytyä lähinnä rukiissa. Noh, ainakin saanen oireiden mahdollisen palaamisen myötä lisävahvistusta sille, että gluteenia kannattaa välttää... Muoks; ei taida voida olla tottakaan: syötyäni neljä (4) viipaletta hapankorppua alkoi muutaman tunnin kuluttua kehittyä nenän limakalvolle sellaista ärsyttävän tuntuista liimamaista eritettä, joka pistää ihan huomaamatta kaivamaan nenää. Ulos mentyä tosin tuo ilmiö häviää miltei välittömästi, ja nenä vain vuotaa jonkin verran kirkasta nestettä! >:( Otsikko: Vs: [uusi otsake] Gluteenitonta kannattaa kokeilla? Kirjoitti: Ave^^ - 28.05.2013 10:51:08 Ekle, tuossa mainitset huonoina suuren osan siitä mitä gluteenittomalla olisi sitten mahdollista syödä (esim. peruna, maissi). Mitä tavalliseen ruokavalioosi sitten yleensä kuuluu? Tuntuu vain näin, että aika vähän mitään jää syötäväksi, vaikka tottumiskysymys se enemmän varmasti on. Sitä on niin tottunut, että se peruna kuuluu siihen lautaselle jne. Mutta pidätkö jollain tapaa huolta siitä, että ruokavaliosi ei ole liian yksipuolinen?
Minuakin ihmetyttää tuo pakkosyöttäminen. Jotkut maut luonnostaan eivät vain miellytä, eikä siinä mitään. Siitä on tehty jotenkin sellainen luonnekysymys, että on jotenkin nipottaja tms. jos nirsoilee. Toisaalta pienet lapset voivat nirsoilla paljon ja syödä vain jotakin yhtä ruokaa, että kuitenkin on pakko tällöin houkutella muitakin ruokia syömään. Otsikko: Vs: [uusi otsake] Gluteenitonta kannattaa kokeilla? Kirjoitti: Eklektikko - 28.05.2013 11:31:24 Aika vähän mitään syötäväksi, jos ei syuö perunaa, riisiä tai maissia?
Minä lähinnä optimoin: Kaikki yllämainitut ovat niin vähäravinteisia per kalori ja aiheuttavat sitä insuliinineritystä (laihdutusketjun viimeisen viestini linkistä voi vilkaista miten ikävä asia se on ihan itsessään), että en näe niiden olevan lainkaan tarpeellisia ruokavaliossani. Lyhyesti voisi sanoa näin: Korvaa peruna/riisi/maissi kypsennetyillä kasviksilla runsaan rasvalisän kanssa. Suunnilleen ainoat kasvikset mitä kannattaa syödä raakana ovat ne tyypilliset salaattiainekset, kaikki muu kannattaa vähintään höyryttää kevyesti ja syödä runsaan rasvan kanssa, jotta ne ravinteet imeytyisivät kunnolla. Päivän menu on suunnilleen tällainen: Aamulla vedän kuohukermaa kahvissa. Puoliltapäivin pöperön, jossa on kotona tehtyä kefiiriä, Yosa kaurajugurtti (mustikka-banaani on paras, vähän hiilareita ja makeutus vain banaanista, ei lisättyä sokeria) makeutuksena, mitallinen (noin 20 g) heraproteiinijauhetta ja pähkinöitä, sekä yleensä myös mustikoita. (Tämä on päivän hiilaripitoisin ateriani.) Pähkinät vaihtelevat, makadamia, parapähkinä, saksanpähkinä, manteli. Samoin sitten syksyllä kun saa kotimaisia omenoita, on välillä mustikoiden tilalla omena pieninä kuutioina ja mansikka-aikaan voi olla mansikoita. klo 16-19 välillä syön päivän isoimman aterian, joka on seuraavanlainen: En jaksa väkertää erillisiä liha + kastike + lisäke yhdistelmiä, vaan teen yleensä pannupöperöä jossa on jotain proteiinia (liha, kananmuna tms.) maanpäällisiä kasviksia, tuoretta valkosipulia ja mausteita sekä tietysti tämä kaikki runsaassa voissa haudutettuna, tai sitten suht samat ainekset keitto/pataruokana. Kokkikaverini kutsuu minua primitiivikokiksi. ;D Ihan osuvaa sikäli, että kokkaan kuin metsästäjä-keräilijä jolla on vain se yksi keittoastia jossa kaikki kypsennetään samassa. Sen sijaan että täyttäisin vatsaa vähäravinteisilla tärkkelyspitoisilla ruoka-aineilla, täytän sitä siis rasvalla ja maanpäällisillä kasviksilla. Kaikkein eniten kuluu punasipulia ja punakaalia, mutta myös vaihdellen sitten parsakaalia, kukkakaalia, kesäkurpitsaa, munakoisoa, paprikaa jne. Pannullani on siis suht normimäärä esim. lihaa ja sitten sipulia, kasviksia ja mausteita runsaassa voissa haudutettuna ja joskus heitän sekaan vielä juustoa ja kermaa. Tämän satsin syön sitten salaatin, kurkun ja kefiirilasillisen kera, jälkiruuaksi muutama raakakaakaopapu. Klo 22-23 tulee sitten vielä pieni iltapala, päivän kolmas ateria, joka voi olla joko juustoa voin kanssa ;D (goudaviipale rullalle ja sisään voita) pähkinöiden, kefiirin ja salatin kera, tai sitten kefiiriä heraproteiinijauheen, kuohukerman ja mustikoiden kanssa. Tämä on selvästi pienempi ateria kuin edellinen. Tuo on aika hyvä esimerkki päivän syömisistä, mutta sitten tulevat kausiruuat päälle: Keväällä menee parsaa, mansikka-aikaan elän lähes mansikoilla ja kuohukermalla jne. Ja vihannestiskillä kysyn kropalta mitä se haluaa ja suunnistan sen mukaan. Se tuntuu haluavan etupäässä ristikukkaisia eli kaaleja, sekä erilaisia sipuleita, niitä menee eniten, mutta välillä sitten vaihteluksi jotain muuta. Ja jos joskus syön työpaikkaruokalassa (yleensä vain silloin kun siellä on silakkaa tai muikkua) puoliltapäivin sen sijaan että söisin tuon kefiiripöperön, se ateria on sen verran isompi, että saatan syödä iltaruuan vasta klo 19-20 välillä ja iltapalaa ei tee ollenkaan mieli. Summa summarum: Tärkkelysruuat voi erinomaisesti korvata höyrytetyillä kasviksilla voin kera, tai keitto/pataruuissa laitta enemmän kasviksia keittoon/pataan sen sijaan että laittaisi sinne perunoita tai riisiä. Otsikko: Vs: [uusi otsake] Gluteenitonta kannattaa kokeilla? Kirjoitti: Ave^^ - 31.05.2013 08:25:44 Gluteenittomille vain suositellaan sitten vaihtoehtoisesti perunaa ja maissia. Kun jättää ruokavaliostaan pois vehnät, ohrat, ruikset, maissit, riisit ja perunat, niin kyllähän näin mitä tahansa syömään tottuneelle se jättää vaikka mitä pois. Ja kikkailuja pitää keksiä, jos haluaa leipoa tai suurustaa kastiketta tai.. :P
Mutta ehkäpä jos kokeilen gluteenitonta, käytän kuitenkin perunaa ja maissia. Tosin maissia ei kauheasti voisi käyttää ihan senkään takia, ettei se kyllä ruuansulatuksellisesti paras mahdollinen ole, sen olen huomannut. Kiitos tuosta ruokakuvauksestasi. Miten tuon tärkkelyksen kannalta sitten lanttu ja muut juurekset, onko niissä? Kasviksia kun kuitenkin löytyisi ihan mukavan monipuolista valikoimaa. :) Otsikko: Vs: [uusi otsake] Gluteenitonta kannattaa kokeilla? Kirjoitti: Eklektikko - 31.05.2013 09:14:47 Joo, jos on tottunut siihen että on vaikka joku proteiiniköntti (liha/kala/lintu tms.) ja siihen sitten lisuke ja kastike, niin joutuu vähän pohtimaan. Sen perusteella mitä olen kuullut, riisi olisi kaikkein vähinten hankala vilja, vähemmän hankala kuin maissi. Perunaa on minun viljaherkän vatsani kannalta ihan neutraali myös.
Tässä gluteenittomia reseptejä, vai laitoinkos jo tämän linkin ketjuun? No vaikka olisin laittanut, niin tässä vielä uudelleen: http://karppaus.info/resepti/avainsana.php?id=2 Tässä yllä olen klikannut vain reseptien etusivun avainsanaa 'gluteeniton', mutta siellä on paljon erilaisia lajitteluvaihtoehtoja, joko ainesosien tai ruokalajien mukaan. Karppaus.info palstan reseptivalikoima on hyvä sen vuoksi, että foorumilla on kovin erilaista porukkaa ja sen vuoksi reseptejäkin monella tavoin karppaaville: Toiset esimerkiksi eivät vahtaa hiilihydraattimääriä ollenkaan, vaan karppaavat korkeammilla hiilareilla mutta viljattomasti juurikin keliakian tai ihan vain muuten viljojen aiheuttamien ongelmien vuoksi. Ja tuolla on porukkaa, joka haluaa niitä perinteisen näköisiä aterioita (paisti + kastike + lisuke + salaatti jne) ja sen vuoksi sitten myös reseptejä sellaisiin. Lanttu ja muut juurekset ovat esim. perunaan verrattuna sangen vähähiilihydraattisia ja moni viljattomalla tai vähäisemmillä hiilareilla ruokaileva käyttääkin niitä paljon. Minä vain en tykkään niistä yhtään, koska minun 'pääruokani' eivät saa olla tippaakaan makeita, niinpä en pidä mistään mikä muuttuu kypsennettäessä edes vähäisessä määrin makeaksi, kuten porkkana, lanttu jne. Jopa kaaleista suosin punakaalia ja sipuleista punasipulia, paitsi niiden värin (=ravinnerikkaampaa kuin valkoiset versiot) myös sen vuoksi että ne eivät muutu makeiksi kypsennettyinä, toisin kuin valkokaali ja keltasipuli. Tämä on siis henkilökohtainen mieltymys, jolla ei ole mitään tekemistä asioiden terveellisyyden kanssa. :) Ihmiset myös väsäävät kaikenlaisia hämäyksiä: Kesäkurpitsa matkii kuulemma todella hämäävässä määrin pastaa: Ihmiset esim tekevät 'lasagnea' niin että vetävät juustohöylällä siitä viipaleita. Kukkakaalista saa hämäävästi riisin kaltaisia lisukkeita jne. Itse en vain kaipaa moista ollenkaan, minulle riittää se proteiinikomponentti, vihannekset, mausteet ja rasva ja kaikki samalla pannulla kypsennettynä. =) Luulen että tällainen ruokavaliokikkailu on paljon helpompaa, jos ei ole koskaan elämässään edes halunnut kokata niitä 'tavallisia' ruokia, joita ihmiset yleensä laittavat; minulla asia on juuri noin, en sellaisia tehnyt edes silloin kun söin virallisten suositusten mukaisesti. Otsikko: Vs: [uusi otsake] Gluteenitonta kannattaa kokeilla? Kirjoitti: sideman - 02.06.2013 16:04:34 Osaako kukaan selittää, miksi gluteenittomuuden myötä kainalot ovat alkaneet
"tuoksahtaa" pitkästä aikaa melko voimakkaasti? Ja vuosia sitten kaljuuntuneet koivet ovat alkaneet lykätä ainakin hentoa karvaa? Tiedähäntä, vaikka tuo tuoksu saisi misujen säpikkään (bittu) märäksi (njuoska; vrt. suomen 'nuoska'...) http://keskustelu.suomi24.fi/node/10378887 ::) Otsikko: Vs: [uusi otsake] Gluteenitonta kannattaa kokeilla? Kirjoitti: Eklektikko - 04.06.2013 12:19:01 Vaikuttaa siltä, että sukupuolihormonien erityksesi on taas normalisoitumassa, testosteroni se on joka saa kainalot haisemaan (muitakin syitä kyllä on) ja sääret kasvamaan karvaa. Gluteeni lienee häirinnyt testosteronitasapainoasi?
Otsikko: Vs: [uusi otsake] Gluteenitonta kannattaa kokeilla? Kirjoitti: sideman - 04.06.2013 22:53:16 Vaikuttaa siltä, että sukupuolihormonien erityksesi on taas normalisoitumassa, testosteroni se on joka saa kainalot haisemaan (muitakin syitä kyllä on) ja sääret kasvamaan karvaa. Gluteeni lienee häirinnyt testosteronitasapainoasi? Alkaa olla miltei käsittämätön määrä mahdollisia positiivisia vaikutuksia gluteenittomuudella. Juuri eilen havaitsin, että kyynärvarsissani olevat ilmeiset, keskimäärin pienen kauraryynin kokoiset vitiligoläiskät, jotka näyttävät lisääntyneen viime vuosina, ovat nyt huomattavasti vaikeammin havaittavissa, kuin aiemmin, jolloin lieväkin rusketus toi ne heti alkukesästä mitä selvimmin esille! :o Otsikko: Vs: [uusi otsake] Gluteenitonta kannattaa kokeilla? Kirjoitti: sideman - 09.06.2013 11:53:07 Tämänkin kanssa näyttää käyvän kuin entiselle harakalle tervatulla sillalla: kun nokka irtosi niin pyrstö tarttui, ja vice versa! Voiko olla mahdollista, että keho on tottunut siinä määrin gluteenin tuottamiin eksorfiineihin, että niiden puute aiheuttaa vähän samanlaisia oireita kuin nikotiinin puute tupakoijalle tai vastaavalle (piipun polttajalle, nuuskaajalle), joskin kenties huomattavasti lievemmässä muodossa? Kuten aiemmin on tullut todettua, todella merkittäviä positiivisia vaikutuksia näyttää seuraavan gluteenittomuudesta, varsinkin ihon osalta, mutta sitten toisaalta mieliala tuntuu kuitenkin viime päivinä laskeneen, vaikka esim. huonepölyn aiheuttaman hengitysteiden ärsytyksen voi sanoa lieventyneen jopa yli 80-prosenttisesti. Noh, minä en ole koskaan juuri pitänyt varsinkaan alkukesästä. Jostain kumman syystä, muistikuvani mukaan, Jussin jälkeen alkaa taas elo ja olo maistua paremmalta. :P Otsikko: Vs: [uusi otsake] Gluteenitonta kannattaa kokeilla? Kirjoitti: Eklektikko - 10.06.2013 11:31:46 Eihän se ole mikään 'voiko olla' eksorfiinin kohdalla: Asia nyt vain raa'asti on se, että kyseessä on opiaatti ja opiaatit aiheuttavat riippuvuutta ja niiden puuten todella aiheuttaa vieroitusoireita, joiden kesto ja voimakkuus sitten toki vaihtelevat yksilöllisesti.
Vai kyselisitkö samaa, jos kyse ei olisi gluteenin tuottamasta eksorfiinista, vaan vaikkapa kodeiinitableteista? ;D Otsikko: Vs: [uusi otsake] Gluteenitonta kannattaa kokeilla? Kirjoitti: Ave^^ - 27.08.2014 09:41:59 "Keliakian riskiryhmiä on syytä seuloa"
http://www.laakarilehti.fi/uutinen.html?opcode=show/news_id=15013/type=1 (http://www.laakarilehti.fi/uutinen.html?opcode=show/news_id=15013/type=1) Monessa paikassa on sanottu, että keliakia on lieväoireisena yleisempää, kuin mitä on diagnosoituja tapauksia. Ehkäpä tässä syytä, miksi toisille gluteeniton ruokavalio tuo terveemmän olon? Otsikko: Vs: [uusi otsake] Gluteenitonta kannattaa kokeilla? Kirjoitti: Eklektikko - 03.09.2014 12:23:25 On myös suuri määrä ihmisiä, jotka eivät ole keliaakikkoja, mutta ovat silti ns. gluteeniherkkiä eli saavat kaikenlaisia oireita gluteenista.
Kuten minä, gluteeni tekee näitä: - tunnin pidempi yöunentarve per vrk - atooppinen ihottuma - hengitystieallergiat - epämääräiset vatsavaivat Kuinkakohan moni edes keksii epäillä gluteenia atooppisen ihottuman ja hengitystieallergioiden aiheuttajaksi? Jos keliakiatesti näyttää siis negatiivista, se ei välttämättä tarkoita että gluteeni olisi ko. henkilölle sopivaa tai terveellistä syötävää. Otsikko: Vs: [uusi otsake] Gluteenitonta kannattaa kokeilla? Kirjoitti: sideman - 03.09.2014 21:41:25 On myös suuri määrä ihmisiä, jotka eivät ole keliaakikkoja, mutta ovat silti ns. gluteeniherkkiä eli saavat kaikenlaisia oireita gluteenista. En muista onko tämä jo ollut esillä, mutta tuli mieleen sellainenkin mahdollisuus, että ainakin joillakuilla suoliston mikrobit diggaavat gluteenista ja alkavat "protestoida" jos eivät saa sitä. :o Otsikko: Vs: [uusi otsake] Gluteenitonta kannattaa kokeilla? Kirjoitti: Eklektikko - 04.09.2014 09:08:05 En muista onko tämä jo ollut esillä, mutta tuli mieleen sellainenkin mahdollisuus, että ainakin joillakuilla suoliston mikrobit diggaavat gluteenista ja alkavat "protestoida" jos eivät saa sitä. Gluteenissa ei ole mitään mistä suolisto tykkää, protestit gluteeninsaannin loputtua ovat joko a) vierotusoireita opiaatista nimeltään eksorfiini b) siirtymävaiheen oireita, kun suoliston bakteerikanta muuttuu paremmaksi gluteenin tuhojen loputtua Eli sikäli olet oikeassa että suoliston epäedulliset bakteerit saattavat hyvinkin tykätä gluteenista. Mutta niitähän ei kannattaisi ruokkia. Otsikko: Vs: [uusi otsake] Gluteenitonta kannattaa kokeilla? Kirjoitti: Eklektikko - 04.09.2014 10:59:26 onko niin että aspergerien keskuudessa gluteiiniherkkyys sekä keliakia ovat selvästi yleisempiä kuin ei-aspergereilla? Ainakin monilla tuntuu olevan kokemusta siitä, että aspergerien olo ja eläminen helpottuu gluteenittomalla ruokavaliolla. Toinen vältettävä heille ainakin jossain tapauksissa tuntuu olevan se maidon kaseiini. Tässä google-haun tulokset: https://www.google.fi/?gws_rd=ssl#q=asperger+gluten Tämäkin on mielenkiintoinen juttu: Skitsofreenikoilla keliakia on 4 kertaa yleisempää kuin muussa väestössä. Ja olo kohenee gluteenittomalla ruokavaliolla. Vatsa ei ole siis ainoa joka ei tykkää gluteenistä, eipä se keskushermostollekaan kovin hyvää tee. Otsikko: Vs: [uusi otsake] Gluteenitonta kannattaa kokeilla? Kirjoitti: sideman - 08.10.2014 12:19:57 Ainut lievästi negatiivinen seuraus gluteenittomuudestani on ollut ajoittainen ummetus, joskaan ei kovin vaikea. Faeces'in (lausu: feekes / feetses [koulukunnasta riippuen] = "pasha") koostumus on muuttunut gluteenin välttämisen myötä selvästi kuivemmaksi, luulenma. Tuosta seuraa se, että silloin tällöin pöntöllä istuessa on pakko ponnistaa naama punaisena, jota peräpäästä tulisi tavaraa ulos. Mahtaisiko esim. luumujen nauttiminen auttaa tuohon? ::) Otsikko: Vs: [uusi otsake] Gluteenitonta kannattaa kokeilla? Kirjoitti: Eklektikko - 08.10.2014 12:32:31 Luumu on melko tunnettu laksatiivi, voi auttaa, ovat vain ihan perhananmoisia sokeripommeja nekin.
Kai syöt vihanneksia ja marjoja riittävästi? Leipien sellukuituja suolisto ei tarvitse, mutta se tykkää kasvisten, marjojen ja hedelmien (jotka tosin ovat niitä sokeripommeja) liukoisista kuiduista hyvinkin paljon. Ja riittävä rasvan saanti auttaa myös, samoin riittävä veden juominen. Jos gluteenin välttely on ylipäätään vähentänyt syömiesi viljojen määrää eli et ole korvannut gluteenillista viljaa yksi yhteen gluteenittomilla viljolla tms. ja hiilihydraattien määrä ruokavaliossasi on vähentynyt sitä kautta, olisi edullista sen suoliston kannalta nimenomaan pitää huolta kasvisten ja marjojen, sekä rasvan saannin riittävyydestä. (Mutta ei överiksi, sillä muuten tulee rasvaripuli...) Toisaalta on tämmöinen teoreettinen mahdollisuus: Gluteeni ehkä laittaa vatsasi toimimaan liian reippaasti, eli ihan sinne ripulin suuntaan. Jos samaan aikaan kuitenkin syöt jotain muuta suolistollesi sopimatonta joka puolestaan aiheuttaa ummetusta, nämä kompensoivat toisensa niin kauan kun sitä gluteenia sait eli vatsa tuntui toimivan normaalisti. Nyt jos gluteeni on poissa, mutta toinen sopimaton ja sitä ummetusta aiheuttava ruoka-aine edelleen mukana ruokavaliossa, lopputulos on tuo ummetus. Esimerkiksi missä tahansa teollisessa ruuassa, karkkipussissa tms. voi olla jokin ainesosa joka aiheuttaa sinulle ummetusta hyvin pienetkin määrät esim. muunnettuja tärkkelyksiä voivat sekoittaa systeemiä. Se, että mainitset ummetuksen olevan ajoittaista, voisi viitata nimenomaan johonkin ummetusta aiheuttavaan ruoka-aineeseen jota et sitten vaan syö joka päivä. Ehkä kannattaa pohtia mitä tuli syötyä juuri ummetusta edeltävän 1-2 vuorokauden kuluessa. Minulla lakkasi normaalisti kellon lailla toimiva vatsa kokonaan toimimasta puoleksitoista vuorokaudeksi, kun söin taannoin yhden sellaisen Activia-jugurtin jonka olisi tarkoitus edistää ruuansulatusta. ;D Moisia en koskaan itse ostaisi, mutta söin yhden kun eteen ilmaiseksi laitettiin. Ja tuoteselosteesta löytyi tietenkin sitä muunnettua tärkkelystä - suosittu aine kun halutaan tehdä vähärasvainen tuote, jonka rakenne muistuttaa kuitenkin täysrasvaista tuotetta. :idiot2: Otsikko: Vs: [uusi otsake] Gluteenitonta kannattaa kokeilla? Kirjoitti: nousukuu - 09.10.2014 17:43:55 Mulla pasta aiheuttaa sumuista oloa. Leipää, pizzaa, munkkeja, keksejä, müsliä, muroja, patukoita, kääretorttua, kalakukkoa ja lörtsyjä voin syödä ilman suurempia ongelmia.
Join I-oluen. Oli raikas. Samoin olo oli selkeä verratuna III-oluen jälkeiseen oloon. Olen nauttinut niitä sen jälkeen useammankin. Kerran huomasin että siinähän lukee: gluteeniton. :o Olin laittanut sen selkeän olon vain vähemmän alkoholin ansioksi. Ehkä gluteenilla oli myös osuutta asiaan. Otsikko: Vs: [uusi otsake] Gluteenitonta kannattaa kokeilla? Kirjoitti: sideman - 14.10.2014 20:16:35 Esimerkiksi missä tahansa teollisessa ruuassa, karkkipussissa tms. voi olla jokin ainesosa joka aiheuttaa sinulle ummetusta hyvin pienetkin määrät esim. muunnettuja tärkkelyksiä voivat sekoittaa systeemiä. Se, että mainitset ummetuksen olevan ajoittaista, voisi viitata nimenomaan johonkin ummetusta aiheuttavaan ruoka-aineeseen jota et sitten vaan syö joka päivä. Ehkä kannattaa pohtia mitä tuli syötyä juuri ummetusta edeltävän 1-2 vuorokauden kuluessa. Tämänaamuiseen ummetukseen ainakin tuntui auttavan se, kun join puolisen litraa huoneenlämpöistä vettä karppisokeria kyytipoikana käyttäen... ::) Otsikko: Vs: [uusi otsake] Gluteenitonta kannattaa kokeilla? Kirjoitti: nousukuu - 15.10.2014 11:50:32 Onko se ummetus jos se on vain aamun ajan? Vesi varmasti itsessään jo auttaa. Vai härnäsitkö vain Ekleä mainitsemalla karppisokerin? :laugh:
Otsikko: Vs: [uusi otsake] Gluteenitonta kannattaa kokeilla? Kirjoitti: Eklektikko - 15.10.2014 13:27:36 Tuon toimivuus laksatiivina ei yhtään yllätä: Sokerialkoholit joihin tuo erytritolikin kuuluu ovat ihan tunnettuja laksatiivisista vaikutuksistaan, tiedänpä yhden ihmisen joka ei niihin ripulin pelossa koske edes pieninä määrinä (ripuliherkkä tyyppi). Joukkoon kuuluu siis erytritoli, sorbitoli, xylitoli, maltitoli ja mannitoli, ne ovat yleisimmät.
Ne tosin tuntuvat kukin vaikuttavan aika yksilöllisesti: Xylitolille jota käytän hammasterveyden vuoksi purkan muodossa olen immuuni, eli mikään järkevä käytetty määrä ei toimi laksatiivina, mutta maltitoli ja mannitoli takavuosina toivat kyllä löysän vatsan kun söin jotain niillä makeutettua kurkkupastillia kurkkukipuisena pari pientä rasiaa yhden päivän aikana. Otsikko: Vs: [uusi otsake] Gluteenitonta kannattaa kokeilla? Kirjoitti: sideman - 15.10.2014 13:45:12 Onko se ummetus jos se on vain aamun ajan? Vesi varmasti itsessään jo auttaa. Vai härnäsitkö vain Ekleä mainitsemalla karppisokerin? :laugh: No joo, ei kai se nyt varsinaisesti ummetus ole! :-X Otsikko: Vs: [uusi otsake] Gluteenitonta kannattaa kokeilla? Kirjoitti: Eklektikko - 15.10.2014 13:48:51 Oletkos Sideman tarkkaillut mitä on tullut syötyä ummetusta edeltävän 1-2 vrk aikana? Kuten aiemmin totesin, jos ummetus tulee ja menee - ei siis ole pysyvä vaiva - on todennäköistä että se liittyy johonkin mitä et syö ihan joka päivä.
Slaavikyykky eli jalkapohjat lattiassa kyykky toimii muuten myös erinomaiseti laksatiivina. Istumavessoja on ollut olemassa ihmiskunnan historiasta vain silmänräpäyksen verran (eikä niitä vieläkään ole joka puolella planeettaa), joten kyykkypaskaan se kroppa on tottunut niin perusteellisesti, että kyykkiminen itsessään antaa usein paksullesuolelle vinkin aloittaa matamisliike. 5-10 min. slaavikyykyssä usein riittää, lyhyempikin aika joskus. Otsikko: Vs: [uusi otsake] Gluteenitonta kannattaa kokeilla? Kirjoitti: nousukuu - 15.10.2014 14:20:59 No joo, varmasti ne sokerialkoholit vaikuttaa! En edes tunne karppisokeria... ::) Itsellä on joskus käynyt niin että oon syönyt kuitupitoista ruokaa, ja nestettä on päässyt haihtumaan* enemmän kuin on tullut juotua, suolikin siinä kuivahtaa eikä tavara liiku. :P Vaistoni sanoo että olen tämänkin varmaakin jotenkin väärin päätellyt... :buck2: Mutta nesteytys auttoi asiaa. Pitäis olla sellainen "istuu pöntöllä ja paska luistaa"-hymiö. :laugh:
__________________________ * Tarkoitin että kaikkiaan poistumaan elimistöstä. Että ei tarvi tästä huomauttaa! >:( Otsikko: Vs: [uusi otsake] Gluteenitonta kannattaa kokeilla? Kirjoitti: sideman - 15.10.2014 15:22:01 No joo, varmasti ne sokerialkoholit vaikuttaa! En edes tunne karppisokeria... ::) >:( Se on yllättävän paljon tavallisen kidesokerin kaltaista, sekä maultaan että ulkonäöltään. Jotenkin se kuitenkin tuntuu osittain "dematerialisoituvan" suussa... ;D Otsikko: Vs: [uusi otsake] Gluteenitonta kannattaa kokeilla? Kirjoitti: sideman - 16.10.2014 08:41:17 Kahden verikokeen mukaan minulla ei ole ainakaan keliakiaa. Nyt alkaa näyttää siltä, että osa gluteenittomuuden terveyshyödyistä alkaa hiipua. Ainakin ilmojen kylmeneminen näyttää tuoneen taas (käsittääkseni) atooppisen ihottuman erityisesti kulmakarvain väliin otsalle. Selkeimmät hyödyt gluteenittomuudesta ovat olleet kantapäiden karstoittumisen huomattava väheneminen ja kuivan ihon kosteutuminen, sekä korvavahan liika- erityksen väheneminen. Kunpa noissakin tapauksissa kyseessä eivät olisi valtaosin plasebo-vaikutukset... :-\ Otsikko: Vs: [uusi otsake] Gluteenitonta kannattaa kokeilla? Kirjoitti: Eklektikko - 16.10.2014 09:15:28 Olet siis mitä ilmeisimmin gluteeniherkkä pikemminkin kuin keliaakikko. Gluteeniherkkyys ilmenee ihmisessä sitä helpommin mitä aikaisemmin hänelle on alettu gluteeniviljoja antaa - eli tasan päin vastoin kuin virallinen neuvonta on tähän asti antanut ymmärtää:
http://www.dietdoctor.com/new-studies-advice-gluten-infants-needs-changed Viljojen prosessoimiseen tarvittavaa amylaasia ei edes erity riittävästi ennen kuin vasta vähintään 12 kuukauden iässä, joillain vasta myöhemmin. Syljessä amylaasia esiintyy pieninä määrinä aiemmin, mutta se ei auta kun haiman amylaasin tuotanto alkaa vasta myöhemmin: http://www.foodrenegade.com/why-ditch-infant-cereals/ Kanadan terveysministeriö suositteleekin ensimmäiseksi äidinmaidon jälkeiseksi ruuaksi lihaa ja kananmunia. Niin sinusta kuin minustakin on luultavasti tehty gluteeniherkkä nimenomaan sillä että on aloitettu viljavellien yms. syöttäminen aivan liian aikaisin... Ihon kunnosta: Syötkö riittävästi rasvaa? Sisäinen rasvaus tuntuisi ainakin minulla, joka aina olen ollut todella kuivaihoinen, toimivan paremmin kuin ulkoinen rasvaus. Tosin mainitsetkin että on vähäne kuivuus helpottanut, mutta keskuslämmityskausi on ihan oma juttunsa, eli luulenpa että vähän kaikilla iho kuivuu jonkin verran sen alkaessa. Ihon hoitoon voi muuten käyttää myös suolavettä, kokeilepa sitä: Purkkiin sekoitetaan runsas määrä meri- tai vuorisuolaa, niin runsas että kaikki ei liukene, eli pohjalle kertyy 'sakkaa' aina kun purkki on itsekseen. Siitä sitten vaan suolavettä käsiin ja iholle. Minulla tuntuu auttavan kuivuuteen ja myös kaikenlaisiin ihottumiin yms. Kuulin myös hiljattain, että voi kokeilla suolavettä myös samoihin vaivoihin mihin kipugeeliä käytetään, eli saattaisi helpottaa esim. kramppaavia lihaksia. Otsikko: Vs: [uusi otsake] Gluteenitonta kannattaa kokeilla? Kirjoitti: Ritsa - 16.10.2014 14:08:21 sideman, eikö ne placebo-vaikutukset kelpaa? Silloinhan se vaikutus on sama kerran se toimii. Tietysti jos se on toiminut ja alat epäilemään niin tuloksen voi arvata. Miksi epäillä jatkuvasti jos homma toimii? Yleisestikin noita vastoinkäymisiä saattaa ilmaantua kun yrittää parannella itseään, mutta olen huomannut, että uskolla ne pystyy ylittämään ja jatkamaan matkaa. Ennemmin kuin vatvoo edestakas, että toimiiko vaiko eikö toimi. Vaikka kriittisyys on aina ihan terveellistä, niin epäily (johon liittyy enemmän pelkoa) ei toimi ihan samalla tavalla merkityksineen. Esimerkkinä kävin itse akupunktiossa muutaman kerran hetki sitten ja sain aivan sairaanmoisen niskakivun siitä, joka kesti ehkä 2 viikkoa. En lannistunut vaan uskoin sen kuuluvan paranemisprosessiin tuoden esille mitä pitääkin ja niin se on nyt häipynyt ja niska on paremmassa kunnossa vaikka edelleen hieman jumissa. Uskon, että se paranee joka hetki.
Otsikko: Vs: [uusi otsake] Gluteenitonta kannattaa kokeilla? Kirjoitti: sideman - 16.10.2014 22:08:41 sideman, eikö ne placebo-vaikutukset kelpaa? Silloinhan se vaikutus on sama kerran se toimii. Totta ihmeessä kelpaavat, mutta pääsääntöisesti taitaa olla niin, että plasebo-vaikutukset laimenevat ajan oloon, ja lopulta kenties tykkänään lakkaavat... :-\ Otsikko: Vs: [uusi otsake] Gluteenitonta kannattaa kokeilla? Kirjoitti: Eklektikko - 17.10.2014 07:40:09 Totta ihmeessä kelpaavat, mutta pääsääntöisesti taitaa olla niin, että plasebo-vaikutukset laimenevat ajan oloon, ja lopulta kenties tykkänään lakkaavat... Paitsi että nyt näyttää siltä, että pistät keskuslämmityskauden suht kaikille ihmisille aiheuttaman ihon kuivumisen sen piikkiin että gluteenittomuuden mukamas placebovaikutus alkaa hiipua. :o Kuitenkin mainitset kantapäiden halkeilun poistuneen - selkeä parannus entiseen siis. Vielä kerran siis: Olen lähestulkoon kokonaan päässyt eroon atooppisesta ihottumasta ja iho on vähemmän kuiva nyt kun syön reippaasti rasvaa enkä viljoja ollenkaan. Siitä huolimatta huomaan joka vuosi ihon hieman kuivuvan kun keskuslämmityskausi syksyllä alkaa ja huoneilma sen vuoksi muuttuu kuivemmaksi. Sen vuoksi en ole samaa mieltä kanssasi siitä että gluteenittomuuden hyödyt olisivat placeboja ja hiipuisivat. Miksi sinun ihosi ei kuivuisi hieman lisää talvikauden keskuslämmityksen vuoksi kun muidenkin ihmisten kuivuu? Gluteenittomuudelta ei hei voi vaatia, että se toimii myös ilmankostuttimena kämpässäsi... ;) Otsikko: Vs: [uusi otsake] Gluteenitonta kannattaa kokeilla? Kirjoitti: nousukuu - 17.10.2014 09:04:13 Mihin aikaan syksystä se lämmitys pärähtää päälle sulla, Ekle? Tarkoitan, että miten kylmää pitää olla. Tämä nimittäin vaihtelee talon mukaan. Yhdessä opiskelijatalossa oli niin pihi isännöitsijä (tai kuka lieneekin se joka päättänyt lämmityksestä), että lämmitys lähti käyntiin vasta kun oli ollut viikon ajan pakkasta. Sitä ennen se oli täysin pois päältä. Yhtenä aamuna oli 14 °C. Se on betonitalossa aika helvetin kolea, varsinkin kun syksy oli todella kostea. Puutalossahan sellainen lämpötila toisinaan on ihan normaalia ja raikasta.
Jos lämmitys alkaa paahtaa kovin aikaisin niin eihän sitä termostaattia tarvi pitää täysillä. Ei tule niin kuivaa. Talvella on sitten eri asia kun ilma on kuivaa ja kylmää joka tapauksessa, silloin tarvii vain juoda enemmän. Otsikko: Vs: [uusi otsake] Gluteenitonta kannattaa kokeilla? Kirjoitti: Eklektikko - 17.10.2014 09:10:36 Kerrostalossa jossa asun toimii asia modernisti: Lämmitys lähtee päälle sen mukaan millainen on ulkolämpötila, ei minkään päivämäärän mukaan, eli sitä vaikuttaisi säätelevän termostaatti. Meillä uusittiin jotain siellä taloyhtiön systeemeissä lämmityksen suhteen jokunen vuosi sitten ja homma toimii loistavasti. Ei tosin toiminut huonosti sitä ennenkään, sillä meillä asui aiemmin isännöitsijä itse samassa taloyhtiössä, mikä on aika optimitilanne sikäli että varmasti hoituvat asiat ettei itse joudu kärsimään siitä miten asiat hoitaa. ;D
Otsikko: Vs: [uusi otsake] Gluteenitonta kannattaa kokeilla? Kirjoitti: nousukuu - 17.10.2014 09:33:19 Kivaa! :)
Otsikko: Vs: [uusi otsake] Gluteenitonta kannattaa kokeilla? Kirjoitti: sideman - 17.10.2014 20:46:25 Totta ihmeessä kelpaavat, mutta pääsääntöisesti taitaa olla niin, että plasebo-vaikutukset laimenevat ajan oloon, ja lopulta kenties tykkänään lakkaavat... Sen vuoksi en ole samaa mieltä kanssasi siitä että gluteenittomuuden hyödyt olisivat placeboja ja hiipuisivat. Miksi sinun ihosi ei kuivuisi hieman lisää talvikauden keskuslämmityksen vuoksi kun muidenkin ihmisten kuivuu? Gluteenittomuudelta ei hei voi vaatia, että se toimii myös ilmankostuttimena kämpässäsi... ;) En tarkoittanut, että kaikki hyödyt olisivat placeboja, mutta jotkin saattavat olla. Tosin nekin ovat olleet kieltämättä suht. pitkäaikaisia. Minua lähes koko pienen ikäni vaivannut ajoittainen suupielten haavautumistaipumus oli gluteenittomuuteen siirtymisen jälkeen yllättävän pitkään täysin latentti, mutta nyt sekin on tullut takaisin. :-\ Otsikko: Vs: [uusi otsake] Gluteenitonta kannattaa kokeilla? Kirjoitti: sideman - 19.10.2014 10:45:13 Vkl-kevennyksen omaisesti voisi todeta, että jos suomalaiset miehet vaihtaisivat massoittain gluteenittomaan, Suomi voisi ennen "pitkää" alkaa kärsiä ylikansoitusongelmasta. Noin ainakin, mikäli heille kävisi samoin kuin meitsille, jos ymmärrätte, mitä tarkoitan... ( Voi kun olisi joku Cheek'ki, joka saa piparia miltei niin paljon kuin sielu sietää, mutta kun on tällainen synkimpään vuoden aikaan syntynyt assi, jonka vikittelytaidot ovat kouluarvosanoilla korkeintaan kutosen luokkaa, krääk! ) ;) ;D :knuppel2: Otsikko: Vs: [uusi otsake] Gluteenitonta kannattaa kokeilla? Kirjoitti: Eklektikko - 20.10.2014 08:12:47 Vkl-kevennyksen omaisesti voisi todeta, että jos suomalaiset miehet vaihtaisivat massoittain gluteenittomaan, Suomi voisi ennen "pitkää" alkaa kärsiä ylikansoitusongelmasta. Mitä ihmeen kautta miesten gluteenin välttely saisi naiset lakkamaan huolehtimasta ehkäisystä tai hakemasta katumuspilleriä tahi aborttia silloin jos vahinko sattuu? :o Suosittelen, Sideman, nykyaikaan siirtymistä: Seksi ei ole enää noin 50 vuoteen automaattisesti merkinnyt lisääntymistä. Otsikko: Vs: [uusi otsake] Gluteenitonta kannattaa kokeilla? Kirjoitti: sideman - 22.10.2014 20:44:25 Vkl-kevennyksen omaisesti voisi todeta, että jos suomalaiset miehet vaihtaisivat massoittain gluteenittomaan, Suomi voisi ennen "pitkää" alkaa kärsiä ylikansoitusongelmasta. Mitä ihmeen kautta miesten gluteenin välttely saisi naiset lakkamaan huolehtimasta ehkäisystä tai hakemasta katumuspilleriä tahi aborttia silloin jos vahinko sattuu? :o Suosittelen, Sideman, nykyaikaan siirtymistä: Seksi ei ole enää noin 50 vuoteen automaattisesti merkinnyt lisääntymistä. Tuo nyt oli hintsua hyperbolista ironiaa: suht. moni suomalainen pariskunta kärsinee lapsettomuudesta; ehkäpä gluteenittomuus voisi olla siihen jonkinlainen osaratkaisu, tai sitten ei. ::) Otsikko: Vs: [uusi otsake] Gluteenitonta kannattaa kokeilla? Kirjoitti: sideman - 03.11.2014 12:50:30 Eilen illansuussa tein pitkähkön pyörälenkin laitakaupungin automarket'ille.
Lämpötila taisi olla 8 asteen hujakoilla. Ihmettelin sitä, että pystyin ajamaan koko lenkin paljain kämmenin niiden juurikaan palelematta. Lähes koko elämäni olen kyennyt tuohon vain jos lämpötila on, sanotaan, yli 15 astetta selssiusta. Muutoinkin olen huomannut, että viileän ja kylmän sietokykyni on parantunut viime aikoina. En keksi mitään muuta selitystä kuin sen, että gluteenittomuus on kohentanut pintaverenkiertoani! Tuo voisi selittää myös osittain sen, että testikseni ovat alkaneet lykätä karvaa miltei kuin viimeistä päivää, kun ne ennen gluteenittomuutta vuosikausia muistuttivat lähinnä kaljurottaa...Tosin osaselitys saattaa olla kahvinjuonnin radikaali vähentäminen, ja sen korvaaminen miltei tyystin sikurilla! ::) :o ??? :D Otsikko: Vs: [uusi otsake] Gluteenitonta kannattaa kokeilla? Kirjoitti: Eklektikko - 03.11.2014 12:55:27 Muita mahdollisia selityksiä: Ehkä hiilihydraattikuormasi on pudonnut jonkin verran gluteenittomuuden vuoksi, jolloin kilpirauhanen toimii reippaammin. Sen vajaatoiminnan yksi oire on juuri palelu.
Toinen mahdollinen selitys, jos niitä hiilihydraatteja on vaihtunut nimenomaan proteiiniin on proteiinin ns. lämpöarvo: Proteiinin syöminen tuottaa enemmän lämpöä kehoon kuin hiilihydraattien tai rasvan syöminen (tämän ovat intuitiivisesti tienneet jo tiibetinbuddhalaiset, jotka ovat sitä mieltä että kylmässä ilmastossa on syytä syödä lihaa, vaikka oppi/filosofia mitä sanoisi muutoin tappamisesta). (Pikainen google-haku ei nimittäin tuottanut mitään olennaisia osumia gluteeni + ääreisverenkierto haulla.) Otsikko: Vs: [uusi otsake] Gluteenitonta kannattaa kokeilla? Kirjoitti: sideman - 08.11.2014 11:46:26 Taas on vahvistunut se käsitys, että mm. lääkinnässä post hoc, ergo propter hoc on
alati väijymässä ihan nurkan takana. Yksi lähinnä kosmeettinen vaiva, nimittäin pieni haavauma silmäluomessa, on taas tullut takaisin pitkähkön ajan jälkeen. Nyt sitten täytyisi arpoa, johtuuko se siitä, että viime päivinä olen juonut kofeiinitonta kahvia, kun sikuri pääsi loppumaan, vai siitä, että olen syönyt gluteenitonta leipää, jossa kuitenkin on vehnätärkkelystä. Vuosia sitten jo olin havaitsevinani, että ihon kuivumisen oireet, kuten em. luomivaiva, vähenivät, jos olin kahvilakossa. Tuolloin kylläkin huomasin sen lähinnä kantapäiden ihon paranemisena, kun tuo luomihäiriö on uudempi vaiva. Niin että mikähän siinä vehnässä voisi olla sellaista, että se gluteenittomanakin saattaisi aiheuttaa em. oireita, siis lähinnä ihon kuivumista? :crazy2: Otsikko: Vs: [uusi otsake] Gluteenitonta kannattaa kokeilla? Kirjoitti: sideman - 09.11.2014 13:40:07 Gluteeni voi (välillisesti) aiheuttaa myös ataksian?
http://celiacdisease.about.com/od/GlutenAtaxia/a/What-Is-Gluten-Ataxia.htm Wiki: Ataksia on neurologinen oire, joka tarkoittaa tahdonalaisten liikkeiden koordinaation häiriötä. Ataksia voi ilmetä esimerkiksi tasapainovaikeuksina, haparointina ja leveäraiteisena kävelynä. Ataksia voi olla oire jostakin hermostoperäisestä taudista tai vammasta, tai se voi aiheutua esimerkiksi lääkityksen sivuvaikutuksena. Eräs ataksian syy on alkoholin pitkäaikainen liikakäyttö, joka aiheuttaa pikkuaivojen vaurion kautta ataksiaoireita. Myös Angelmanin oireyhtymästä seuraa ataksiaa. Otsikko: Vs: [uusi otsake] Gluteenitonta kannattaa kokeilla? Kirjoitti: Eklektikko - 10.11.2014 09:59:07 Niin että mikähän siinä vehnässä voisi olla sellaista, että se gluteenittomanakin saattaisi aiheuttaa em. oireita, siis lähinnä ihon kuivumista? Siinä on vaikka mitä muutakin ikävää kuin gluteeni. Suomensin tälle vaihtoehtohoidot-alueelle aikoinaan - ja sinäkin olit siinä ketjussa keskustelemassa - yhdestä wheat-belly blogin kirjoituksesta tiivistelmän, jossa oli puolen tusinaa muutakin ainetta vehnästä joilla on ikäviä vaikutuksia. Nyt vain en löydä sitä viestiäni täältä, enkä ihan heti sitä samaa blogikirjoitustakaan, mutta siis nimenomaan asia on niin, että gluteeni ei ole vehnän ainoa ikävä ainesosa. Otsikko: Vs: [uusi otsake] Gluteenitonta kannattaa kokeilla? Kirjoitti: sideman - 14.01.2015 09:46:02 Olen nyt melko vakuuttunut siitä, että suurin syyllinen lähinnä kosmeettista
haittaa aiheuttaviin iho-ongelmiini on kuin onkin kahvi, myös kofeiiniton, eikä ainakaan yksinomaan gluteeni. Ärsyttävin seuraus kahvin juonnista (yli 2 kuppia per päivä?) näyttää olevan se, että silmäluomet alkavat hilseillä ja niihin tulee jopa haavaumia. Heti kun vähentää kahvin juontia, tuo vaiva alkaa helpottua. Ainakin ayur-vedan mukaan kahvi (myös decaf) saattaa aiheuttaa iho-ongelmia, riippuen keho/mieli -tyypistäsi. (vaata, pitta tai kapha tai jokin niiden yhdistelmä.) Voi olla että gluteenittomuudesta on enemmän lopulta haittaa kuin hyötyä. Ainakin alaselkäni on viime aikoina ollut melko pahasti jumissa. Jälleen tulee mieleen se, että ihmisen kehossa kun on käsittääkseni 100 kertaa enemmän muita soluja kuin ihmisen "omia", jotkut niistä mikrobeista "protestoivat" sitä, että jäävät ilman kaipaamansa gluteenia? Tuo protesti voi kenties ilmetä mm. lihasten jännittyneisyytenä, mikä puolestaan johtaa mm. alaselän jumittumiseen? Täytynee siis kokeilla miltä tuntuu kun lisää vaikkapa riisin joukkoon muutaman makaryynin, tai jotain vastaavaa. Kiintoisaa nähdä, kuivuvatko mm. silmäluomet vähästä gluteenista jos samanaikaisesti välttää kahvia. Toisaalta vehnäallergian poissulkemiseksi jokin muu kuin makaryyni voisi olla oivempi vaihtoehto... >:( (Addition): Avoid coffee if… …you have signs of a pitta imbalance, such as acid indigestion, heartburn, acid reflux, or skin rashes or if you’re often agitated, irritated, hypercritical, judgmental, or angry. …you have symptoms of excess vata, such as dehydration, dry hair, dry skin, constipation, insomnia, forgetfulness, restlessness, or if you feel scattered, spacey, or frazzled. “Coffee will make these symptoms worse,” says Larissa. Follow these rules for your dosha: Vatas: If you’re not experiencing the symptoms listed above, take your coffee creamy and sweet, because it will have a grounding, nourishing effect on your system. Drink 0–1 cup daily. Pittas: Sweeten your coffee with a high-quality maple syrup or organic cane sugar, but skip the cream, to counteract the beverage’s acidic qualities (assuming you are not experiencing the pitta imbalances listed above). Drink 0–1 cup daily. Kaphas: Take your coffee black. Milk or cream can increase congestion and sweeteners can cause weight gain for kaphas. Drink 1 cup daily, but not more. http://kripalu.org/blog/thrive/2013/07/19/5-ayurvedic-rules-for-coffee-drinkers/ Otsikko: Vs: [uusi otsake] Gluteenitonta kannattaa kokeilla? Kirjoitti: Eklektikko - 14.01.2015 10:19:16 Laitatko kahviisi mitään, esim. kermaa, maitoa, sokeria, makeutusainetta tms?
Jos laitat, syy voi olla yhtä hyvin sen, varsinkin jos se on jotain mitä et muuten käytä ravinnossa, jos et niin sitten varmaan se kahvi. Mitkään sinulle hyödylliset mikrobit eivät tarvitse gluteenia. Alaselän jumituksella ei välttämättä ole mitään tekemistä gluteenin/gluteenittomuuden kanssa. Mitenkäs työtuolin ergonomia, liikkumisen määrä, kuinka hyvä sänky sinulla on, voiko ehkä mahdollisesti olla jotain henkisiä käsittelemättömiä traumoja jotka ilmenevät selkäkipuina? Esimerkiksi: Mikäs on kakkoschakraan liittyvien asioiden tila sinulla, seksuaalisuus ja luovuus? Niihin liittyvät traumat/ongelmat/energiatukokset voivat aivan hyvin lyödä kipupisteen selkään sinne 2. chakran korkeudelle, eli juurikin alaselkään. Lisäys: Varsinkin jos gluteenittomuus auttaa tasapainottamaan hormonitoimintaa eli lisää testosteronia - kuten olet raportoinutkin - voi tämä fyysinen muutos tuoda nimenomaan pintaan 2. chakraan liittyviä henkisiä epätasapainoja tai traumoja, jotka sitten fyysistyvät alaselän kivuksi. Otsikko: Vs: [uusi otsake] Gluteenitonta kannattaa kokeilla? Kirjoitti: sideman - 15.01.2015 10:35:47 Laitatko kahviisi mitään, esim. kermaa, maitoa, sokeria, makeutusainetta tms? Jos laitat, syy voi olla yhtä hyvin sen, varsinkin jos se on jotain mitä et muuten käytä ravinnossa, jos et niin sitten varmaan se kahvi. Laitan sekä kermaa että makeutusta, mutta musta kahvi ilman makeutusta on musta miltei vastenmielisen makuista. Kun olen parina päivänä syönyt gluteenitonta näkkäriä jossa on kuitenkin vehnää, tuntuu, että monet pienet vaivat ovat lieventyneet, ja nyt selkäkin on lähes kivuton. http://www.rainbow.fi/tuotteet/rainbow/elintarvikkeet/keksit-ja-kuivat-leivat/rainbow-gluteeniton-nakkileipa-tummaksi-paistettu-170-g/ Aina lienee kuitenkin syytä ottaa huomioon post hoc, ergo: propter hoc -fallacyn mahdollisuus. "Tupla-skorpparina" raha on minulle lähes kaikki kaikessa. Kenties myös pieni helpotus raha-asioissa on ollut omiaan vähentämään kipuherkkyyttä... ::) Otsikko: Vs: [uusi otsake] Gluteenitonta kannattaa kokeilla? Kirjoitti: Eklektikko - 15.01.2015 11:44:27 Vehnän MUUT hankalat aineet - eli näitä saat vehnää syömällä, vaikka tuote olisikin gluteeniton:
Amylopektiini-A: nostaa verensokerit taivaisiin Vehnänalkion agglutiniini: Insuliini-imitaattori ja muutenkin ikävä lektiini, blokkaa mm. kolekystokiinin toimintaa ja häiritsee siten sapen normaalia toimintaa ruuansulatuksessa Fytiinihappo: Estää mineraalien imeytymistä, erityisesti raudan, sinkin ja magnesiumin Jos käytät muutenkin kermaa ja makeutusta ruokavaliossasi eivätkä ne ilman kahvia tuota ongelmia, sitten varmaan on niin että juuri sinulle kahvi ei oikein sovi. (Gluteenivieroituksen yksi oire voi muuten olla myös iho-ongelmat.) (Et kommentoinut mahdollisia 2. chakran ongelmia, mutta tosiaan, niin moni viesteistäsi koskee navanaluisia asioita tai jotain niihin liittyvää, että kannattaa oikeasti pohtia ovat ko. chakraan liittyvät asiat mahdollisesti alaselän kipujen taustalla.) Otsikko: Vs: [uusi otsake] Gluteenitonta kannattaa kokeilla? Kirjoitti: sideman - 09.02.2015 08:41:33 (Et kommentoinut mahdollisia 2. chakran ongelmia, mutta tosiaan, niin moni viesteistäsi koskee navanaluisia asioita tai jotain niihin liittyvää, että kannattaa oikeasti pohtia ovat ko. chakraan liittyvät asiat mahdollisesti alaselän kipujen taustalla.) Saattaa hyvinkin olla kyse svaadhiSThaana*-cakran ongelmista, mutta minulla ei ole hajuakaan mitä niille voisi tehdä. En osaa sanoa, kuinka mahdollinen testosteronivaje liittyy niihin, mutta hiljan luin, että se on yleisehkö yli nelikymppisten miesten alaselän kipujen syy! Toisaalta viime kesänä pitkän pyörälenkin jälkeen huomasin, että lähes kaikki vaivat katoavat kuin tuhka tuuleen, kun malttaa olla tarpeeksi kauan (4 - 5 tuntia?) mussuttamatta varsinkin jotain makeaa, esim. rusinoita tahi suklaata... ;D * itsen (sva) asuinpaikka (adhiSThaana) 1 svAdhiSThAna n. oñone's own place VP. Sch. ; one of the 6 mystical circles of the body (see %{cakra}) Pan5car. A1nand. 2 svadhiSThAna [ su + adhiSThaana -- sidis] mfn. having a good [su; vrt. kreikan eu-, esim. eu-foria] standing-place (said of a war-chariot) MBh. |