Astro Foorumi

Muita keskusteluaiheita => Kirja- ja linkkivinkit => Aiheen aloitti: sideman - 23.01.2014 22:36:53



Otsikko: Nyt rasvaoppi kaaliin!
Kirjoitti: sideman - 23.01.2014 22:36:53

Iltalehti:

Tämä 30 vuotta vanha rasvaoppi ei meinaa millään mennä suomalaisten kaaliin

Leipärasvana pitäisi käyttää vähintään 60 prosenttia rasvaa sisältävää kasvisöljypohjaista levitettä.


http://www.iltalehti.fi/elintavat/2014012317968683_el.shtml


Otsikko: Vs: Nyt rasvaoppi kaaliin!
Kirjoitti: Varjotar - 23.01.2014 22:44:32
En suin surminkaan suosittele uskomaan kaikkea, mitä meille kerrotaan :buck2:


Otsikko: Vs: Nyt rasvaoppi kaaliin!
Kirjoitti: Eklektikko - 24.01.2014 09:02:44

Iltalehti:

Tämä 30 vuotta vanha rasvaoppi ei meinaa millään mennä suomalaisten kaaliin

Leipärasvana pitäisi käyttää vähintään 60 prosenttia rasvaa sisältävää kasvisöljypohjaista levitettä.


http://www.iltalehti.fi/elintavat/2014012317968683_el.shtml

Molemmat iltapäivälehdet ovat muuten sitten niin virallisen valistuksen ja elintarviketeollisuuden mainostajien talutusnuorassa, että hyvä motto on tehdä aina päinvastoin kun niissä neuvotaan, niin mahdollisuudet säilyä terveenä ovat suuremmat.  ;D


Otsikko: Vs: Nyt rasvaoppi kaaliin!
Kirjoitti: Varjotar - 28.01.2014 14:48:06
Ihanko tosissaan joku haluaa vielä syödä tätä? Ruokateollisuus aivopesee kansalaiset sairastumaan syöpiin, lihavuuteen ja ties mihin tauteihin myymällä tällaista myrkkyä terveystuotteena.
Kaikki teollisuuslaitokselta tuleva "ruoka" tai ruoka on myrkkyä, enempi vähempi.
Rahan edessä yksikään ihminen tai eläin ei merkitse yhtään mitään!

Margariinin valmistusprosessi:

1. Siementen jauhaminen ja öljyn poistaminen
Öljyä sisältävät siemenet, pähkinät tai pavut jauhetaan ja niistä poistetaan öljy erilaisten liuottimien avulla, joista yleisimpiä ovat heksaani ja heptaani (bensiinissä esiintyvä hiilivety).

2. Liuottimen poistaminen
Liuotin poistetaan seoksesta höyryttämällä seos noin 150 oC lämpötilassa.

3. Öljyn valkaisu
Öljy valkaistaan eli siitä poistetaan väriaineita (lehtivihreä ja beetakaroteeni) erilaisilla suodatusmenetelmillä tai 110 oC lämpökäsittelyllä.

4. Hajunpoisto
Hajujen poistamiseksi kuuma öljy käsitellään korkeassa alipaineessa 30-60 minuutin ajan. Prosessissa käytetään korkeaa 240-270 oC lämpötilaa.

5. Lesitiininpoisto sekä puhdistus lipeäkivellä
Öljystä riippuen siitä voidaan myös poistaa lesitiini ja se voidaan puhd istaa lipeäkivellä. Lipeäkivi muodostaa öljyyn saippua-aineita, joiden poisto tarvitsee lisäkäsittelyitä.

6. ”Talvikäsittely” - kylmyyskäsittely
Mahdollinen talvikäsittely käsittää öljyn jäähdyttämisen ja suodattamisen, jonka seurauksena öljy ei saostu jääkaappisäilytyksen aikana.

Lopputuloksena on kirkas, varsin stabiili ja melkein mauton öljy valmiina vietäväksi kaupan hyllylle myyntiin tai raaka-aineeksi margariiniteollisuudelle. Margariinin valmistamiseksi öljy tarvitsee vielä lisäkäsittelyn:

7. Vetykäsittely (hydrogenointi)
Margariinin tai leivontarasvan valmistamiseksi öljy käsitellään vetykaasulla, joka muuttaa öljyn kovempaan muotoon (helppo levittää leivälle). Prosessissa öljy käsitellään paineen alla korkeassa lämpötilassa (120-210 oC) 6-8 tunnin ajan. Apuna käytetään metallikatalysaattoria, joka on yleensä nikkeliä tai nikkeli/alumiiniseosta. Katalysaattoria saattaa jäädä vähän lopulliseen tuotteeseen. Öljyn vetykäsittely voi olla ns. osittainen tai kokonainen hydrogenointi. Suomessa osa margariineista tehdään vetykäsittelyn sijasta jähmeään muotoon käyttämällä ns. kiteyttämismenetelmää.

8. Lisäaineet
Jotta margariinille saataisiin puoleensa vetävä voita muistuttava ulkonäkö sekä ”vitamiinirikas” koostumus, joudutaan siihen lisäksi lisäämään erilaisia lisäaineita ja keinotekoisia vitamiineja.

http://www.udoerasmus.com/fatsmain.htm


Otsikko: Vs: Nyt rasvaoppi kaaliin!
Kirjoitti: Eklektikko - 28.01.2014 14:55:44
Ja kaiken tämän margariinihöhän ohella ei ole yhtään sen terveellisempää vetää naamaan siemenöljyjä ja papuöljyjä (sitähän ne ovat, kasviöljy olisi nimittäin vaikkapa parsakaaliöljy...) vaikka ne olisivat sellaisenaan käsittelemättä ja vielä kylmäpuristettuna.

Syynä on se, että niistä saa liikaa omega6 rasvahappoja omega3 rasvahappoihin verrattuna. Rypsiöljy ehkä näyttää koeputkessa hyvältä, mutta sen omega3-esiasteesta kroppa pystyy muuntamaan oikeiksi omegoiksi vain noin 7%. Käytännössä siis omega6 liikasaantia siitäkin.

Omega 6 rasvahappojen liiallinen saanti (niitä saa muuten myös siitä paljon puhutusta kokojyväviljasta!) lisää tulehduksia, syöpää ja ihon ennenaikaista vanhenemista.

KAIKKI kylmäpuristetutkin öljyt, paitsi oliivi ja kookos jotka ovat tässä suhteessa aika erikoinen, alkavat myös härskiintyä välittömästi puristuksen jälkeen. Ihan se ja sama miten säilytetään, todennäköisyys nauttia härskiä öljyä on suurehko ja se se vasta epäterveellistä onkin.

JOs välttämättä haluaa siemen- ja papurasvoja ruokavalioonsa, ainoa turvallinen tapa on saada ne syömällä kokonaisia siemeniä ja papuja. Ei siis seesamöljyä, vaan seesaminsiemeniä jne. Poikkeuksina vain oliiviöljy ja kookosöljy.