Astro Foorumi

Muita keskusteluaiheita => Vaihtoehtohoidot => Aiheen aloitti: sideman - 20.05.2015 15:07:12



Otsikko: Salvia Hispanican siemenet?
Kirjoitti: sideman - 20.05.2015 15:07:12

Citymarketissa oli kokonainen hyllynpääty chian siementen miehittämä.

Mahtavatko ne olla nyt pop mm. omega-3:n takia?

CHIAN SIEMENET

(Salvia Hispanica)

Chiaa viljellään nykyään myös Kaakkois-Aasiassa ja Meksikossa. Vanhat kulttuurit varsinkin Guatemalassa ja Meksikossa ovat käyttäneet chia-siemeniä peruselintarvikkeena. Kasvi kasvaa luonnollisesti etenkin Meksikon ja Guatemalan keski- ja eteläosissa.

Chia siemenillä on pitkä historia ihmisravintona, alkaen muinaisesta Meksikosta n. 2600eaa. Amarantti, pavut, chia ja maissi muodostivat pääosan Atsteekkien ja Mayojen ruokavaliosta kun Columbus saapui Uuteen Maailmaan. Vielä nykyäänkin sitä käytetään ’chia fresca’ juomassa joka on käytössä Meksikossa, Keski-Amerikassa, Kaliforniassa ja Arizonassa.

Chia siemen sisältää n. 40 % kasviöljyjä, arviolta 20 % proteiineja eikä yhtään kolesterolia. Siemen koostuu merkittävistä määristä kuituja, antioksidantteja ja vitamiineja (A, B1, B2, B3) sekä lisäksi mineraaleja kuten kalsium, rauta, sinkki yms. Tuotteen tärkein ominaisuus on sen sisältämän öljyn Omega-3 pitoisuus, jota on enemmän kuin kalassa tai muissa jyvissä tai siemenissä. Omega-3 öljyt ovat tärkeässä roolissa vitamiinien ja muiden rasvojen liukenemisessa. Toinen hieno ominaisuus on Chia siemenen sisältämät ravintokuidut. Se sisältää n. 38 % hiilihydraatteja (30 % liukenemattomia, 3 % liukenevia ja loput aminohappoja). Korkea kuitupitoisuus sekä niiden hyvä nesteenimeytymis- ominaisuus (10 kertaa oman painona verran), auttaa painonhallinnassa sekä useissa ruoansulatusvaivoissa.


Otsikko: Vs: Salvia Hispanican siemenet?
Kirjoitti: Eklektikko - 20.05.2015 15:15:51
Omega3-rasvahappoja saa paljon helpommin kotimaisten nautojen maitorasvasta, ne kas kun syövät niin paljon nurmirehua ja laiduntavat. Lypsylehmien ruuasta on jotain 60% sitä nurmirehua talvisinkin.

Yhtä helposti niitä omegakolmosia saa myös sitten kalasta, mutta viljelty kala ei vastaa tässä villiä, sillä viljeltyjä syötetään osittain soijarehulla.

Chia-siemenet ovat ehkä nyt pop pikemminkin sen vuoksi, että ihmiset ovat alkaneet luopua gluteeniviljoista, mutta haluavat silti syödä tärkkelyspitoisia siemeniä ja/tai tehdä niistä kaikenlaisia leivänkorvikkeita.

Itse en moisia kaipaa, jopa ihan karpin pähkinäleivän (pähkinäjauho+juustoraaste+kananmunat+ruokasooda) suutuntumakin on alkanut tuntua sahajauholta, kun olen oppinut pois leivänsyönnistä. Jos haluan tärkkelystä enemmän, syön kotimaista perunaa.