Otsikko: J-lento ja sokerirasituskoe?! Kirjoitti: sideman - 25.05.2015 10:13:38 Olen viime päivinä harjoittanut ns. joogalentoa epämääräisen ajan aamuisin
(kenties noin 15 minsaa tai silleen). Olen jo pitkään harkinnut kotikutoisen sokerirasitustestin tekemistä (75 gr panimosokeria veteen sekoitettuna "nautitaan" 12 tunnin paaston jälkeen; mitataan verensokeri 2 tunnin kuluttua). Viimeksi kuin tuo testi tehtiin labrassa, muistaakseni yli vuosi sitten, arvoni taisi olla yli 8 mmol/litra. Heikentyneen glukoosinsiedon raja taitaa olla 7,8. Tulosten tulkinta laskimonäytteistä (ihopistos/sormenpäänäytteissä on hieman erilaiset raja-arvot) Normaali glukoosin paastoarvo (alle 6,1 mmol/l) ja kahden tunnin arvo alle 7,8 mmol/l Suurentunut paastoglukoosiarvo: paastoarvo 6.1-6.9 mmol/l Heikentynyt glukoosinsieto: kahden tunnin arvo 7,8–11,0 mmol/l Diabetes: kahden tunnin arvo 11,1 mmol/l tai enemmän Tänä aamuna tein tuon kotitestin em. tavalla. Koska otin refleksinomaisesti pastillin ennen kahden tunnin täyttymistä, mittasin verensokerin jo noin 1 tunnin ja 45 minuutin kohdalla glukoosimönjän nauttimisesta, ennenkuin pastilli mahdollisesti ehtii vaikuttaa tulokseen! En ollut uskoa silmiäni, kun mittari näytti arvoa 6,7! Mielestäni lähes ainoa mahdollinen selitys tuolle arvolle on joogalentoharjoituksen tekeminen aamuisin. Noh, kyseessä voi toki olla mm. sekin, että mittari näyttää ihan mitä sattuu, tahi "panimosokeri" ei ollutkaan aitoa panimosokeria... Kuitenkin yksi kiva seuraus joogalennon tekemisestä on ruokahalun herääminen, joka ilmenee mm. vatsan pehmeänä kurnimisena muutaman minuutin joogalennon jälkeen, vaikka itsellä "joogalento" ilmenee vain holtittomana hytkymisenä, koska pyrin välttämään metelin aiheuttamista harjoituksen aikana. Minulla on liki koko elämäni ajan ollut suht. heikko ruokahalu enimmän aikaa. :D Otsikko: Vs: J-lento ja sokerirasituskoe?! Kirjoitti: Eklektikko - 25.05.2015 10:32:38 En yhtään ihmettelisi vaikka joogaharjoituksilla olisikin hyvä vaikutus insuliini/sokeiaineenvaihduntaan. Kokonaisuushan se keho on kaikkineen kuitenkin.
Jos haluat oikeasti tietää riskisi ja elimistösi sokeristumisen asteen, mittautat ns. pitkän sokerin jonka 'virallinen' nimi on sokerihemoglobiini eli HbA1C. Se kertoo kuinka koholla sokeriarvosi ovat olleet viimeisten noin 3 kuukauden aikana ja kuinka paljon AGE-yhdisteet ovat päässeet siis solujasi sokeroimaan. Sitten ihan muuten vaan vähän suosituksista poikkeavasti syövän näkökulmaan labratesteihin jne: Paastosokeriin vaikuttaa terveellä ihmisellä paljonkin se mitä söi edellisenä iltana, mutta kun viitearvot on tehty sillä oletuksella että kaikkien pitää syödä THL:n suosittama sianlihotusmäärä hiilihydraatteja päivässä, niin jos edellisen illan viimeinen ateria on ollut matalahiilihydraattinen, menee paastosokerin tulos viitearvojen ylärajalle tai niiden yli. Tämä johtuu siitä, että jos edellisenä iltana niitä hiilareita söi vähän, tekee keho itse vähän enemmän sokeria omasta rasvavarastosta aamulla (ns. aamunkoittoilmiö). Se on ihan terve, normaali ja luonnollinen reaktio, joka ei ollenkaan kerro diabeteksesta tms. Mutta viitearvot tosiaan on tehty hiilihydraatinpuputtajille ja lääkäritkään eivät tiedä tästä asiasta, joten moni karppaaja vetää illalla tahallaan vähän enemmän hiilihydraatteja ennen paastosokerin mittausta välttyäkseen tietämättömän lääkärin nalkutukselta. ;) Sokerirasitustesti on myös sellainen, että sen tulokset eivät kerro oikeaa tilannetta, ellei syö sen THL:n sianlihotusruokavalion mukaisesti: Rasvapolttoiseksi opetettu elimistö oppii toki uudelleen käsittelemään sokeria tehokkaammin jos hiilarivoittoiseen ruokavalioon palataan pysyvästi, mutta pitkään harjoitetun vähähiilihydraattisen ruokavalion aikana tehty sokerirasitustesti tuottaa myös viitearvojen ylärajalla tai yli olevia arvoja ihan vaan sen vuoksi että se kroppa on tottunut vähäisempiin määriin pitkällä aikajaksolla. Sekään ei välttämättä ole siis heikentyneen sokerinsiedon merkki, vaan ihan vaan merkki siitä että äkillinen poikkeus totutusta ruokavaliosta näkyy yleensä testissä. Otsikko: Vs: J-lento ja sokerirasituskoe?! Kirjoitti: sideman - 25.05.2015 11:42:09 En yhtään ihmettelisi vaikka joogaharjoituksilla olisikin hyvä vaikutus insuliini/sokeiaineenvaihduntaan. Kokonaisuushan se keho on kaikkineen kuitenkin. Jos haluat oikeasti tietää riskisi ja elimistösi sokeristumisen asteen, mittautat ns. pitkän sokerin jonka 'virallinen' nimi on sokerihemoglobiini eli HbA1C. Se kertoo kuinka koholla sokeriarvosi ovat olleet viimeisten noin 3 kuukauden aikana ja kuinka paljon AGE-yhdisteet ovat päässeet siis solujasi sokeroimaan. Mitkähän tuon viitearvot mahtavat olla? Omalääkäri taisi mainita jotain tuosta, mieleeni jäi vain luku 36 tai 3,6 (mmol/l??). Saatoin kyllä kuulla väärinkin... Otsikko: Vs: J-lento ja sokerirasituskoe?! Kirjoitti: Eklektikko - 25.05.2015 11:45:31 Et sitten millään voinut lyödä itse googleen sanoja 'HBa1c viitearvot'? :-X
Sillä löytyi heti ensimmäisenä osumana tämä: http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=snk03092 Otsikko: Vs: J-lento ja sokerirasituskoe?! Kirjoitti: sideman - 25.05.2015 11:52:15 Et sitten millään voinut lyödä itse googleen sanoja 'HBa1c viitearvot'? :-X Ajattelin, että jospa muistaisit ne ulkoa... ::) Otsikko: Vs: J-lento ja sokerirasituskoe?! Kirjoitti: Eklektikko - 25.05.2015 11:53:18 Ajattelin, että jospa muistaisit ne ulkoa... ::) Tarpeeton tieto itselleni, siksi ei tallennettu pääkoppaan... Otsikko: Vs: J-lento ja sokerirasituskoe?! Kirjoitti: sideman - 25.05.2015 11:56:34 En yhtään ihmettelisi vaikka joogaharjoituksilla olisikin hyvä vaikutus insuliini/sokeiaineenvaihduntaan. Kokonaisuushan se keho on kaikkineen kuitenkin. Luulisin, että joogalennon yleinen terveydentilaa erittäin nopeasti parantava vaikutus saattaa perustua astraalikanavien (? naaDii) mahd. tukkeutumien tehokkaaseen hoonautumiseen. Kun nimittäin lentoa tekee pitkän tauon jälkeen, tuntuu kiireestä kantapäähän sellainen vähän epämiellyttävän ja sangen miellyttävän "virtauksen" sekoitus, mutta jo muutaman päivän harjoituksen (yhteensä kenties tunnin-parin) jälkeen tuo ilmiö katoaa tyystin! Meitsi j-l -harjoitusta tekemässä: :tickedoff: Otsikko: Vs: J-lento ja sokerirasituskoe?! Kirjoitti: sideman - 25.05.2015 16:35:19 Juolahtipa mieleeni, että ruokavaliooni liittyvä merkittävin muutos viime aikoina lienee kaliumtablettien päivittäinen nauttiminen. En muista kuitenkaan koskaan nähneeni kaliumia erityisesti mainittavan verensokerin yhteydessä... Otsikko: Vs: J-lento ja sokerirasituskoe?! Kirjoitti: sideman - 26.05.2015 12:16:58 Kysyin omahoitsulta tuon HBa1c -arvon. Se on 36. Hän kommentoi että se on todella hyvä.
Realismia harrastaaksemme, tod. näköisin syy hyvään arvoon on kuitenkin lopulta lähinnä gluteenittomuus ja kenties joogahytkyntä vähäisemmissä määrin, jos ensinkään... Sokerirasituskin oli ollut parisen vuotta sitten peräti 9 mmol/l! Nyt omamittauksessa tunnin ja kolmen vartin jälkeen 6,7 ja vähän (n. 30 min.) myöhemmin 6,0! ;D PS. Koululääketiede luultavasti tulee käyttämään huomattavia summia sen "todistamiseen", että gluteenittomuudesta ei ole muille kuin keliaakikoille juuri mitään hyötyä, koska de-glut'in kehittyminen massahysteriaksi tietäisi massiivisia tappioita Big Pharmalle! Lisäys, yksi esimerkki totuuden vääristelystä (?): http://www.thebestgrains.com/wheat-is-not-unhealthy-a-rebuttal-to-recent-claims ::) Otsikko: Vs: J-lento ja sokerirasituskoe?! Kirjoitti: Eklektikko - 26.05.2015 12:28:18 Gluteeni ei ole ainoa syyllinen viljoissa: Amylopektiini-A on ehkä jopa suurempi syyllinen ja sitä löytyy myös esim. kaurasta.
Amylopektiiniä on kolmenlaista; A, B, ja C. C on hitaimmin sulavaa, sitä on yleensä pavuissa ja sen tyyppisissä kasveissa, se ei heiluttele verensokeria juuri lainkaan (mutta ilmavaivoja voi tulla juuri sen hitaan sulamisen takia...) B:tä on kasviksissa, marjoissa jne. ja sekin on verensokerin nousun suhteen kohtuullinen. Viljoista sen sijaan löytyy amylopektiini A:ta, joka nostaa välittömästi verensokerin pilviin. Siitä syystä vehnän glykeeminen indeksi on jopa korkeampi kuin sokerin! Ja tähän ei vaikuta se, onko vilja täysjyvää vai ei - on siis huijausta kutsua täysjyväviljaa hitaaksi hiilihydraatiksi. Mutta onnittelut erinomaisesta HBa1c arvosta, tuolla meiningillä AGE-yhdisteiden kertyminen on hidasta, sitä tapahtuu kaikille, myös paleosyöjille yms ja se on yksi pääasiallisista vanhenemisen aiheuttajista, eli sokerit korkealla vanheneminen kiihtyy reippaasti. Otsikko: Vs: J-lento ja sokerirasituskoe?! Kirjoitti: sideman - 26.05.2015 13:01:10 Gluteeni ei ole ainoa syyllinen viljoissa: Amylopektiini-A on ehkä jopa suurempi syyllinen ja sitä löytyy myös esim. kaurasta. Ehdoton suosikkini gluteenittomista leivistä on Schär Vollkornbrot: Ainekset täysjyväriisijauho 34%, vesi, hirssi 8%, tattari 7%, auringonkukansiemenet 7%, lupiininlese, lupiinijauho, sakeuttamisaine (guarkumi), siirappi, suola 1%, karamellisokerisiirappi :o , hiiva. LAKTOOSITON. Otsikko: Vs: J-lento ja sokerirasituskoe?! Kirjoitti: Eklektikko - 26.05.2015 13:03:54 Onpas itse asiassa kerrankin ihan harvinaisen hyvä tuoteseloste gluteenittomalla leivällä, ei turhia soijajauhoja tai muuta suttua. Sikäli kun ainesosat sinulle sopivat (tuossa on aika monta jotka minulle eivät käy) etkä tuota kilokaupalla syö, niin eipä tuo siirappi niin kauhea asia ole. Itsekin pidän joskus karkkipäivän, kun sille päälle satun. :)
(LIsäys: Guarkumi voi tosin olla suurina määrinä hankala, sekä myös diabeetikoille tai joidenkin lääkitysten kanssa: http://www.livestrong.com/article/314356-the-harmful-side-effects-of-guar-gum/) Otsikko: Vs: J-lento ja sokerirasituskoe?! Kirjoitti: sideman - 27.05.2015 23:04:09 Kuitenkin yksi kiva seuraus joogalennon tekemisestä on ruokahalun herääminen, joka ilmenee mm. vatsan pehmeänä kurnimisena muutaman minuutin joogalennon jälkeen, vaikka itsellä "joogalento" ilmenee vain holtittomana hytkymisenä, koska pyrin välttämään metelin aiheuttamista harjoituksen aikana. Minulla on liki koko elämäni ajan ollut suht. heikko ruokahalu enimmän aikaa. :D Ai, kyseessä onkin sitten suolen puhdistuminen?? ILTALEHTI Kun haukkaamme ruokaa, syljen entsyymit alkavat pilkkoa sitä välittömästi. Mutta miksi esimerkiksi maha murisee? Tähän kysymykseen vastaa tuore, Saksassa bestselleriksi noussut kirja Gut: The Inside Story Of Our Body's Most Underrated Organ, jonka kirjoittaneen 25-vuotiaan mikrobiologi Guilia Endersin mukaan ihmisten pitäisi tietää ruoansulatuksesta paljon nykyistä enemmän. Mahan murina ei ole siis merkki siitä että pitäisi syödä, vaan se kertoo suolen puhdistumisesta, hän kertoo kirjassaan. Otsikko: Vs: J-lento ja sokerirasituskoe?! Kirjoitti: Eklektikko - 28.05.2015 08:22:39 Mahan murina ei ole siis merkki siitä että pitäisi syödä, vaan se kertoo suolen puhdistumisesta, hän kertoo kirjassaan.[/i] Nyt olisi ehkä mikrobiologin pitänyt keskustella myös jonkun gastroenterologin kanssa. ;D Hän on nimittäin sekä oikeassa että väärässä, nälkä aiheuttaa persitalttista liikettä suoleen ja se myös samalla sitten putsaa itseään: http://www.scientificamerican.com/article/why-does-your-stomach-gro/ "Though the rate and force of peristalsis typically increases in the presence of food, activity also increases after the stomach and small intestines have been empty for approximately two hours. In the latter case, receptors in the walls of the stomach sense the absence of food, causing a reflex generation of waves of electrical activity (migrating myoelectric complexes, or MMCs) in the enteric nervous system. These MMCs travel along the stomach and small intestines and lead to hunger contractions. Such hunger contractions start in the antrum, or lower region, of the stomach and propagate along the entire length of the gut, sweeping to the terminal ileum. They clear out any and all stomach contents¿including mucus, remaining foodstuffs and bacteria¿and keep them from accumulating at any one site." Ja tämä kohta artikkelista oli puppaa lähes kokonaan: "Kirjan mukaan proteiinit ja rasva pysyvät vatsassa pidempään kuin muut ruoka-aineet. Tästä syystä rasvaiset ruoat saattavat pitää yllä kylläisyyden tunnetta pitkän aikaa. Kirjan mukaan suolisto tekee kovaa työtä pihvin sulattamiseksi, mikä saattaa jysähtää vatsaan jopa 4-6 tunniksi. Hiilihydraattipitoisemmat ruoat sulavat nopeammin ja esimerkiksi kasvikset ja hedelmät sulavat noin tunnissa." Liha ei TODELLAKAAN pysy vatsassa sen pidempään kuin mikään muukaan, vatsalaukku tyhjenee ohutsuoleen noin kahdessa tunnissa olipa sitten syöty ihan mitä tahansa. Vatsalaukku ei nimittäin ole edes tarkoitettu ruuansulatukseen, vaan syödyn ruuan desinfiointiin. Väite haiskahtaa vegaanipropagandalta sikäli, että tosiasiassa liha on paljon helpommin sulavaa kuin kasvikset sellukuituineen - siitä syystä lihansyöjillä (siis puhtailla lihansyöjillä kuten leijona, ei sekasyöjillä kuten ihminen) on todella lyhyt suoli verrattuna kasvissyöjiin. Proteiini yksin ei pidä nälkää ja liika proteiini muuttuu sokeriksi, mikä lisää nälkää. RASVA on se mikä pitää nälkää parhaiten, eritoten proteiiini + rasva yhdistelmänä. Olisi tosiaan mikrobiologin kannattanut vähän jutella jonkun gastroenterologin kanssa... :( Otsikko: Vs: J-lento ja sokerirasituskoe?! Kirjoitti: sideman - 28.05.2015 09:54:55 Proteiini yksin ei pidä nälkää ja liika proteiini muuttuu sokeriksi, mikä lisää nälkää. RASVA on se mikä pitää nälkää parhaiten, eritoten proteiiini + rasva yhdistelmänä. No duh! Eikös kirja juuri noin väitäkkin? ??? "Kirjan mukaan proteiinit ja rasva pysyvät vatsassa pidempään kuin muut ruoka-aineet. Tästä syystä rasvaiset ruoat saattavat pitää yllä kylläisyyden tunnetta pitkän aikaa. Otsikko: Vs: J-lento ja sokerirasituskoe?! Kirjoitti: Eklektikko - 28.05.2015 10:00:35 "Kirjan mukaan proteiinit ja rasva pysyvät vatsassa pidempään kuin muut ruoka-aineet. Tästä syystä rasvaiset ruoat saattavat pitää yllä kylläisyyden tunnetta pitkän aikaa. Se perustavanlaatuinen virhe yllä kursivoitu. Proteiini ja rasva EIVÄT pysy vatsassa pidempään kuin muut ruoka-aineet - edelleenkin aivan kaikki ruoka siirtyy vatsalaukusta ohutsuoleen noin 2 tunnissa ja suolistossakin ne liikkuvat nopeammin kuin sellukuituiset kasvikset - niiden kyky pitää nälkää perustuu ihan muihin asioihin ja asiaan liittyy myös se, että rasvaton hiilihydraattipitoinen ateria EI pidä nälkää kovin hyvin. Asialla ovat tässä pikemminkin insuliinitasot, kylläisyyshormoni leptiini jne. Se miten aterian makroravinteet on koostettu vaikuttaa hormoneihin ja insuliiniin ja SE on se tärkein syy miksi rasva/rasva+proteiini pitävät nälkää paremmin kuin hiilihydraatit. |