Otsikko: Perustietoa luustosta - Osteoporoosi Kirjoitti: Elämänilo - 06.06.2006 15:13:45 Perustietoa luustosta Luu on kokonaisuudessaan hyvin erikoislaatuista kudosta. Se on nimittäin koko ajan rakenteellisesti muutoksessa. Luuta hajottavat pikkuhiljaa ns. luunsyöjäsolut eli osteoklastit ja toisaalta niiden liuottaman onkalon täyttävät luuta muodostavat solut eli osteoblastit. Tietyissä tilanteissa tämä luun aineenvaihdunta kiihtyy, mutta pääsääntöisesti se on suhteellisen tasaista läpi elämän. (http://images.coronaria.fi/?id=7401586) Tällaisia kiihtyneen aineenvaihdunnan vaiheita ovat lapsuudessa ja nuoruudessa luuston kasvuvaihe ja erityisesti murrosikään liittyvä kasvupyrähdys, mikä keskeisesti liittyy hormonaalisen toiminnan käynnistymiseen. Silloinhan luun luumassan kasvu on erityisen voimakasta. Myös kaikki hormonaaliset muutokset myöhemminkin elämän aikana vaikuttavat voimakkaasti. Päinvastainen luun reagointi tapahtuu naisten kohdalla munasarjojen poiston ja vaihdevuosien yhteydessä estrogeenitason laskiessa. Näissä tilanteissa luuta häviää. Kaikki tällaiset kiihtyneen aineenvaihdunnan jaksot näyttävät selvästi myös alentavan sillä hetkellä luun lujuutta. Luun lujuus näyttää korreloivan melko suoraan luun määrään. Luun määrän väheneminen syystä tai toisesta johtaa luukatoon ja samalla murtumaherkkyyteen. Havainto, että luun määrä korreloi suoraan luun mineraalitiheyteen, johti luuntiheysmittareiden kehittämiseen. Kun luustosta otetaan elimistön tarpeisiin lähinnä kalsiumia ja fosfaattia, se tapahtuu pääsääntöisesti luun pintaosasta lisäkilpirauhashormonin vaikutuksesta. Luun määrä lähtee laskuun jos tätä hävikkiä ei puolestaan korvata. Hohkaluussa, jota on erityisen runsaasti nikamissa, tämä näkyy lamellien ja poikkihaarakkeiden ohenemisena, jopa niiden katkeiluna. Tämä kaikki vaikuttaa nikamien rakennetta ja kestävyyttä vähentävästi. Näin lopulta nikama löysyyttään murtuu ja painuu kasaan. http://www.tohtori.fi/?page=8297967&id=6061543 :smitten: Elämänilo :smitten: Otsikko: Vs: Perustietoa luustosta - Osteoporoosi Kirjoitti: Elämänilo - 06.06.2006 17:20:58 Osteoporoosi Eräiden ruoka-aineiden kalsiumpitoisuuksia. Kasvikset, hedelmät, marjat ja pähkinät sisältävät vaihtelevan määrän kalsiumia, yleensä melko vähän. Kalsiumin imeytymistä on tutkittu muutamista, ja yleensä se on huono. Maitovalmisteet Maidot (rasvaton,ykkös-,kevyt- ja täysmaito),piimät,jogurtit 120 240/2 dl Edam 20 -juusto 1 050 105 (viipale/10 g 1) Emmentaljuusto 1 000 100 (viipale/10 g 1) Raejuusto 80 80/dl Rahka 120 120/dl Jäätelö 150 75/dl Kala - Silakkafilee 70 85/120 g Kirjolohi 130 155/120 g 10 g: yksi paksu juuston höyläviipale, joka peittää puolet isosta (10 x 10 cm) paahtoleipäviipaleesta tai kaksi ohutta vastaavankokoista viipaletta. http://www.terveysportti.fi/pls/kh/kaypahoito?suositus=H24065 :smitten: Elämänilo :smitten: |