Otsikko: Ayurveda kehotyypit Kirjoitti: Elämänilo - 30.07.2006 18:01:42 Ayurveda kehotyypit: http://www.samhita.fi/ *********** SEITSEMÄN KEHOTYYPPIÄ: VATA PITTA KAPHA VATA-PITTA PITTA-KAPHA VATA-KAPHA VATA-PITTA-KAPHA VATA-TYYPIN PERUSPIIRTEET: -kevyt-, hoikkarakenteinen -suorittaa toiminnat nopeasti -taipumusta kuivaan ihoon -ei pidä kylmästä säästä -epäsäännöllinen näläntunne ja ruoansulatus -nopea omaksumaan uutta tietoa, nopea unohtamaan -taipumista murehtimiseen ja huolehtimiseen -taipumusta ummetukseen -taipumusta kevyeen ja keskeytyvään uneen PITTA-TYYPIN PERUSPIIRTEET: -normaalirakenteinen -suorittaa toiminnat normaalilla nopeudella -vastenmielisyys kuumaa säätä kohtaan -äkkinäinen ruokahalu ja ruoansulatus -omaksuu uusia asioita normaalilla nopeudella -normaalimuistinen -vaikeuksia jättää ruokailua väliin -taipumista ärtyneisyyteen ja kiukkuisuuteen -yritteliäs ja nopea luonteenlaatu -pitää kylmistä ruoista ja juomista -taipumusta punakkaan ihonväriin, tukkaan, kesakoihin -hyvä puhuja, täsmällinen ja selkeä puhetapa -nuorena runsas tukankasvu, vanhemmiten kalju KAPHA-TYYPIN PERUSPIIRTEET: -kiinteä, raskasrakenteinen -voimakas, kestävä -hidas, tapoihin kiintynyt -öljyinen, pehmeä iho -hidas ruoansulatus, laimea ruokahalu -rauhallinen, vakaa persoonallisuus -hidas omaksumaan uutta tietoa, hidas unohtamaan -hidas kiihtymään tai ärtymään -nukkuminen on raskasta ja kestää kauan -tukkaa on runsaasti, taipumusta tummatukkaisuuteen *** https://www.astro.fi/foorumi/index.php?topic=8441.msg70373#msg70373 Ihmisluonteet - Sangviininen - Melankoolinen - Koleerinen - Flekmaattinen :smitten: Elämänilo :smitten: Otsikko: Vs: Ayurveda kehotyypit Kirjoitti: Elämänilo - 30.07.2006 18:10:18 ***** Ayurveda ruoka K U U S I M A K U A JA JOITAKIN YLEISIÄ ESIMERKKEJÄ: MAKEA sokeri maito voi riisi leipä hunaja HAPAN juusto jogurtti sitruuna SUOLAINEN suola PISTÄVÄ voimakkaasti maustetut ruoat, pippurit inkivääri kumina KARVAS pinaatti, muut vihreät lehtivihannekset KUTISTAVA pavut hirssit RUOAN K U U S I T Ä R K E I N T Ä O M I N A I S U U T T A JA JOITAKIN ESIMERKKEJÄ: RASKAS juusto jogurtti vehnätuotteet KEVYT ohra maissi pinaatti omenat ÖLJYINEN maitotuotteet rasvaiset ruoat, öljyt KUIVA ohra maissi peruna pavut KUUMA kuuma ruoka ja juoma KYLMÄ kylmä juoma ja ruoka K U I N K A M A U T V A I K U T T A V A T D O S H I I N: VÄHENTÄÄ VATAA makea hapan suolainen LISÄÄ VATAA pistävä karvas kutistava VÄHENTÄÄ PITTAA makea karvas kutistava LISÄÄ PITTAA pistävä hapan suolainen VÄHENTÄÄ KAPHAA pistävä karvas kutistava LISÄÄ KAPHAA makea hapan suolainen K U I N K A R U O A N O M I N A I S U U D E T V A I K U T T A V A T D O S H I I N: VÄHENTÄÄ VATAA raskas öljyinen kuuma LISÄÄ VATAA kevyt kuiva kylmä VÄHENTÄÄ PITTAA kylmä raskas öljyinen LISÄÄ PITTAA kuuma kevyt kuiva VÄHENTÄÄ KAPHAA kevyt kuiva kuuma LISÄÄ KAPHAA raskas öljyinen kylmä V A T A A T A S A P A I N O T T A V A R U O K A V A L I O Vatan paras tasapainottaja on seesamiöljy S U O S I: Yleistä Riittävä määrä, mutta ei liikaa, ravitsevaa ja maukasta ja lämmintä, öljyistä (mutta ei liian rasvaista) ruokaa sekä lämmintä juomaa; pääasiassa makeita, happamia ja suolaisia makuja. Meijerituotteet Kaikki meijerituotteet (maito, ghee, voi yms.) Makeuttajat Kaikki makeuttajat (raakaruokosokeri, hunajaa pieniä määriä) Öljyt Kaikki öljyt (seesam, oliivi, auringonkukka, maissi, kookos jne.) Viljat Kaikki vehnätuotteet, kokojyväriisi, basmatiriisi, kaurahiutaleet (keitettynä) Hedelmät Kypsät, makeat ja mehukkaat hedelmät. Kuivat hedelmät tulee liottaa. Omenoista ja päärynöistä vain makeat ja mehukkaat lajikkeet. Kuori, joka on karkea, kitkerä ja kutistava on syytä poistaa. Viinirypäleet, banaanit (kypsät), appelsiinit, kirsikat, luumut, marjat, avokadot, persikat, taatelit, rusinat, viikunat, mangot, melonit, nektariinit, papayat, ananakset, aprikoosit Vihannekset Porkkanat, punajuuret, muut juurikasvit, parsa, retiisi, kesäkurpitsa, kurkku, retikka, vihreät pavut, nauriit, bataatit. Kypsät, hyvänlaatuiset vihannekset, yleensä keitettynä, mieluiten gheen ja/tai öljyn kanssa nautittuna. Vihreälehtisiä vihanneksia ja tomaattia pieniä määriä. Mausteet Melkein kaikkia kohtuullisesti, painottaen makeita ja/tai lämmittäviä mausteita kuten: maustepippuri, anis, basilika, laakerinlehti, mustapippuri, kumina, kardemumma, vihreä korianteri, kaneli, neilikka, fenkoli, inkivääri, katajanmarja, lakritsin juuri, muskottikukka, meirami, sinapinsiemenet, muskotti, salvia, timjami, rakuuna, hajupihka Pähkinät ja siemenet Kaikkia pähkinöitä (ei maapähkinöitä) ja siemeniä pieniä määriä; mantelit ovat parhaita. Eläinkunnan tuotteet Jos välttämättä haluat syödä eläinkunnan tuotteita, niin suosi: Kana, kalkkuna, kala ja äyriäiset, kaikkia edellä mainittuja pieniä määriä Palkokasvit Mung-pavut parhaita ilman kuorta, punaiset linssit, kikherneet ja tofu (pieniä määriä). V Ä L T Ä: Yleistä Vältä hyvin kevyttä ruokaa, paistettua ruokaa, kuivaa ruokaa, kylmiä sekä voimakkaasti maustettuja ruokia ja juomia, karvasta, pistävää ja kutistavaa makua. Viljat Ohra, ruis, maissi, hirssi, tattari, kaurahiutaleet (raakana). Hedelmät Omena, granaattiomena ja päärynä (kuivat, kutistavat ja karvaat lajikkeet), kuivat hedelmät suurina määrinä. Omenat, päärynät, karpalot ja banaanit on parasta keittää tai paistaa, vältä raakoja banaaneja. Vihannekset Raa'at vihannekset, vihreät lehtivihannekset, idut, kaalit, punakaali, paprikat, munakoiso, herneet, herkkusienet, parsakaali, kukkakaali, peruna (ei makea). Kaikki vihannekset ovat hyviä, mikäli ne keitetään öljyisessä vedessä tai gheessä (poikkeuksena idut ja kaali). Palkokasvit Kaikki muut pavut ja palkokasvit paitsi mung-pavut, punaiset linssit ja kikherneet ja tofu (pieninä määrinä). Eläinkunnan tuotteet Kaikki punainen liha Juomat Kahvi ja musta tee P I T T A A T A S A P A I N O T T A V A R U O K A V A L I O Pittan paras tasapainottaja on Ghee (puhdistettu voi) S U O S I: Yleistä Syö huoneenlämpöistä ja lämmintä ruokaa, mutta ei kuumaa. Juo haaleaa huoneenlämpöistä juomaa maun mukaan. Suosi makeita, kutistavia ja karvaita makuja. Käytä voita ja rasvaa kohtuudella. Meijerituotteet Maito, ghee, voi, jäätelö, kirnupiimä, makea lassi, kerma, kermajuusto. Makeuttajat Raakasokeri Öljyt Oliivi, auringonkukka, soija, kookos Viljat Vehnä, basmati- tai muu valkea riisi, ohra, kaura Hedelmät Kaikkien tulisi olla makeita ja kypsiä. Omenat, avokadot, kookos, viikunat, viinirypäleet, mangot, melonit, appelsiinit, päärynät, ananakset, luumut, rusinat, kiiwit. Vihannekset Endiivi, parsa, parsakaali, kaali, ruusukaali, kukkakaali, lehtiselleri, bataatti, kurkku, vihreät lehtivihannekset, lehtisalaatti, okra, peruna, idut, makeat paprikat, kesäkurpitsa, sikuri, selleri, kypsä retikka gheen kanssa, vihreät pavut, herneet. Pavut Mung-pavut, kikherneet, tofu ja muut soijapaputuotteet Pähkinät ja siemenet Kookospähkinät, auringonkukan siemenet sekä kurpitsansiemenet Mausteet Mausteita on yleensä vältettävä niiden lämmittävän vaikutuksen vuoksi, mutta seuraavat makeat, karvaat ja kutistavat ovat hyviä pieninä määrinä: kardemumma, vihreä korianteri, kaneli, korianterin siemenet, tilli, fenkoli, minttu, sahrami ja kurkuma. Lisäksi kuminaa ja mustapippuria säästellen. Eläinkunnan tuotteet Jos välttämättä tahdot syödä eläinkunnan tuotteita, niin suosi: kana, kalkkuna, katkaravut; kaikkia edellä mainittuja pieniä määriä. V Ä L T Ä: Yleistä Vältä öljyisiä, pistäviä, happamia (poikkeuksena sitruunamehu) ja suolaisia makuja Meijerituotteet Hapanmaitotuotteet, jogurtti, piimä, juusto; erityisesti kypsytetty, vahva ja suolainen, hapankerma, smetana, suolainen voi ja rahka. Makeuttajat Melassi, tumma siirappi, hunaja Öljyt Maissi, manteli, saflori, seesami Viljat Ruskea riisi, maissi, ruis, hirssi, tattari Hedelmät Kaikki happamat tai raa´at hedelmät. Appelsiinit (hapan), ananas (hapan), greipit, viinirypäleet (hapan), oliivit, papaijat, marjat, kirsikat, aprikoosit, karpalot, banaanit, persikat, persimonit Vihannekset Tomaatti, punajuuri, sipuli, valkosipuli, retiisit, pinaatti, porkkanat, munakoiso, voimakkaat paprikat. Mausteet Kaikki voimakkaat, tuliset mausteet ja yrtit paitsi edellä suositellut Pavut Linssit Grillikastikkeet, happamat salaattikastikkeet, barbeque-kastike, ketsuppi, sinappi, pikkelsi, suola, etikka ja etikkasäilykkeet Pähkinät ja siemenet Kaikki paitsi kookospähkinät sekä auringonkukan ja kurpitsan siemenet Eläinkunnan tuotteet Kaikki punainen liha, kananmunan keltuainen sekä kala ja äyriäiset yleensä K A P H A A T A S A P A I N O T T A V A R U O K A V A L I O Kaphan paras tasapainottaja on hunaja (älä lämmitä yli 40 C-asteen, Ayurvedan mukaan se tuottaa kuona-aineita hunajaan) S U O S I: Yleistä Suosi kevyttä dieettiä, kuivaa ruokaa, vähässä vedessä keitettyä ruokaa, lämmintä ruokaa ja juomia. Suosi pistäviä, karvaita, kutistavia ja makuja. Meijerituotteet Lassi, kirnupiimä, rasvaton tai vähärasvainen maito, ghee (pieniä määriä), pieniä määriä kokomaitoa Makeuttajat Hunaja (ei lämmitettynä yli 40 C-asteen) Öljyt Auringonkukka, seesami, manteli, maissi, saflori; kaikkia edellä mainittuja pieniä määriä. Viljat Hirssi, maissi, ruis, tattari, ohra Hedelmät Omenat, greipit, papaija, granaattiomena, aprikoosi ja päärynät (ei liian makeat lajikkeet), karpalo, kuivatut hedelmät yleensä kuten rusinat, aprikoosit, luumut ja viikunat. Vihannekset Kaikkia vihanneksia (paitsi bataatti), tomaatti, juurekset Mausteet Kaikki pistävät ja tuliset mausteet (paitsi suola), erityisesti inkivääri, Kapha-churna, pippurit. Pavut Kaikki palkokasvit paitsi Kidney-pavut ja tofu Pähkinät ja siemenet Auringonkukan ja kurpitsan siemenet Eläinkunta Kana, kalkkuna, katkaravut; kaikkia edellä mainittuja pieninä määrinä V Ä L T Ä: Yleistä Vältä suuria määriä ruokaa, erityisesti illalla ja yöllä, rasvaista (öljyistä) ruokaa, kylmää ruokaa ja juomaa, makeaa, hapanta ja suolaista makua. Meijerituotteet Vältä kaikkia paitsi rasvaton maito sekä kokomaito sekä ghee pieninä määrinä. Makeuttajat Vältä kaikkia paitsi ei-lämmitettyä hunajaa. Viljat Kaura, riisi, vehnä (isot määrät); puurot ja höyrytetyt viljatuotteet ovat liian kosteita ja raskaita. Hedelmät Vältä makeita, happamia tai mehukkaita hedelmiä. Avokado, banaani, kookospähkinä, viinirypäleet, ananas, appelsiinit, melooni, mango, luumu, persikka Vihannekset Vältä makeita ja mehukkaita vihanneksia. Bataatti, tomaatit, kurkku, kesäkurpitsat, punajuuret. Mausteet Suola Pavut Kidney-pavut ja tofu Pähkinät ja siemenet Kaikki pähkinät ja siemenet paitsi auringonkukan- ja kurpitsansiemenet Eläinkunta Punainen liha sekä kala ja äyriäiset yleensä http://www.samhita.fi/ :smitten: Elämänilo :smitten: Otsikko: Vs: Ayurveda kehotyypit Kirjoitti: Varjotar - 31.01.2014 12:44:48 Hyvin sopiii Pittan kuvaus, joskin olen Pitta-Vata. ::)
|