Näytä kirjoitukset
Sivuja: [1]
1  Astro special / Julkkiskartat / Vs: Eino Leino : 06.07.2006 19:27:27
Itseasiassa Eikka on syntynyt Paltaniemellä Hövelössä, joka oli ennen osa Paltamoa, sen jälkeen Kajaanin mlk:aa, mutta nykyään kuuluu Kajaanin kaupunkiin. Leinon todelliset koordinaatit ovat siis lähempänä Kajaania kuin Paltamoa. Kajaanin keskustaan on 8 km:n matka ja Paltamoon taitaa olla siitä Paltaniemen kirkkolaiturista Oulujärven yli noin 10 km. Paltaniemen tarkatkin koordinaatit varmaan löytyvät, älkää sekottako sitä Paltamoon.

Eino Leinon vanhempien hauta on siinä Paltaniemen kirkon kupeessa ikihonkien alla, lähellä oman isäni hautaa. Paltaniemi on esillä Leinon runoissa, varsinkin juuri tämä hautausmaa, jota hän kutsuu Vainajien varvikoiksi. Siellä kävelin nuorena tyttönä syksyisin, syyssateen vihmoessa kasvoja ja katselin vanhoja hautoja.

Jos olette menossa joskus Kajaaniin, varatkaa hetki aikaa ja käykää Paltaniemellä katsomassa Eino Leinon restauroitua syntymäkotia. Vaikka se onkin uudisrakennus, vanhan rakennuksen tarkkojen mittojen mukaan tehty, siellä on vallan viehko tunnelma. Varatkaa myös aikaa ja käykää Paltaniemen vanhassa kuvapuukirkossa. Sieltä löytyy se ajanpatina,joka heijastuu Leinon runoista...

"Minust´oli kuin olisi soudettu
 me kirkasta järvenpintaa..."

www.paltaniemi.com


Sivuja: [1]