Näytä kirjoitukset
Sivuja: [1]
1  Muita keskusteluaiheita / Selvänäkö ja ennustukset / Vs: Työpaikkakiusaaminen vie voimat : 06.11.2007 17:59:38
Hei!

Olen pitkään ollut tekemisissä työorganisaatioasioiden kanssa ja työpaikkakiusaaminen on valitettavan tavallista. Se tietysti vaihtelee, minkä eri ihmiset kokevat stressaavaksi, erilaisia kun ollan kaikki. Käsitykseni mukaan työpaikkakiusaamisen taustalla on hyvin usein organisaation ongelmia. Tästä ei kovin paljoa vieläkään puhuta, tai jos puhutaan, niin keinot asian todelliseen selvittelyyn ovat hukassa työpaikoilla. Niinpä kiusattu jää usein yksin syntipukin rooliin. Muut ehkä näkevät asian epäoikeudenmukaisena, mutta eivät puolusta peläten omaa asemaansa.

Pohdiskelen vähän näitä organisaatiotason ongelmia sillä ajatuksella, että taustojen ymmärtäminen voi auttaa kääntämän katseen omien puutteiden tarkkailusta taustalla oleviin laajempiin syihin. Kiusattu on asiantuntijoiden mukaan harvoin ongelmien alkusyy. Hän vaan sattuu syystä tai toisesta osumaan työyhteisössään  laajempien ongelmien kaatopaikaksi. Asiat saadaan näyttämään siltä, että yksi henkilö on syypää huonoon oloon.

Olen seurannut enemmän julkisen sektorin työpaikkoja. Organisaatioihin on leivottu sisään monia asioita, jotka aiheuttavat työyksiköissä pahaa mieltä, epävarmuutta, kateutta, tarvetta koviin keinoihin oman aseman parantamiseksi jne. Johtamisesa on usein ongelmia. Organisaatiot ja työn luonne ovat monella alalla käyneet läpi suuria muutosprosesseja. Jos johtoporras ei ole jaksanut pitää taitojaan ajan tasalla (mikä on monesti todella vaativaa) tai johdolta puuttuu näkemys organisaatiosta kokonaisuutena, muutosten läpivienti on voinut jäädä jotenkin kesken, niin että asiat eivät toimi. Usein uusi "projekti" jyrähtää käyntiin jo ennen kuin edellistä on saatu kunnolla ajettua sisään. Tällaiset tekijät ovat omiaan aiheuttamaan epävarmuutta kaikissa ja tietysti myös esimiesten keskuudessa. He eivät koe pystyvänsä hallitsemaan kokonaisuutta. Epävarmuuden ilmapiirissä alkaa helposti itää erilaiset negatiiviset puolustusmekanismit, jotka voivat olla tiedostamattomia. Pelkäävä koira rähisee pysyäkseen tilanteen herrana.

Toinen tärkeä järjestelmätason ongelma tuntuu olevan työntekijöiden kokemus siitä, että kaikkia ei kohdella tasavertaisesti. Erilaisten etujen saamisen ja palkkauksen perusteet voidaan kokea epäoikeudenmukaisiksi. Julkisella puolella on voimassa mm. palkkausperusteita, jotka on peräisin todella vanhoilta ajoilta, jolloin työt olivat monessa suhteessa erilaisia kuin tämän päivän todellisuus. Epätasa-arvoinen kohtelu voi joskus myös linkkiytyä johtajuuden ongelmiin. Työpaikoilla etujen ja vapauksien jako voi perustua jonkinlaiseen pärstäkerroinsysteemiin. Epävarma johtaja voi tarvita puskurikseen etujoukon, jonka pitää tyytyväisenä antamalla heille muita parempia etuja. Toiseksi asemastaan epävarmaa johtajaa voi mielistellä toimimalla "salaisena tiedottajana" työntekijöiden tekemisistä, oikeista tai tarkoitushakuisesti väritetyistä. Mielistelyllä tiedottaja saa itselleen palkintoja. Hyvä työntekijä voidaan kokea uhkaksi itselle, joten hänen asemaansa voidaan yrittää heikentää. Näin epäoikeudenmukaisuudet vain lisääntyvät.

Tässä on kaksi tyypillistä organisaatiotason ongelmaa, jotka voivat johtaa kiusaamiseen. Joskus kiusaamisen kohteeksi joutunutta voi helpottaa, kun hän alkaa nähdä nämä tapahtumien taustakuviot. Silloin itsetuntoa tuhoavat voimat voivat menettää tehoaan. Tämän vuoksi näitä asioita nostin esiin.

Saattaa olla hyödyllisempää tarkastella silloin työyhtisöä kokonaisuutena  sen sijaan, että tuhlaa energiaansa sen tutkimiseen kuka on mitäkin sanonut. Jos pystyy hahmottamaan miten yhteisössä yleensä voidaan ja miten johtaminen toimii, voi se helpottaa päätöstä omien ratkaisujen suhteen. Jos johtaminen on kunnossa, asioiden selvittely onnistuu todennäköisemmin helpommin kuin jotenkin kelkasta pudonneen ja asemastaan epävarman esimiehen johdolla. Joskus taas on parasta etsiä toista työpaikkaa.

Monessa vastauksessa kirjoitettiinkin jo itsestä huolehtimisen tärkeydestä. Se on toinen asia. Kiusaaminen tuo ihmisen arkeen vaikeita asioita ja päätöksiä. Varmaan kuitenkin itse pystyt tekemään oikeimmat ratkaisut. Tsemppiä syksyysi!

Terv. Kasail
Sivuja: [1]