Omat neuvoni ovat:
1. Ruokavalio
Ihmisillä on kovin yksilöllinen tämä asia. Joillekin auttaa pienetkin muutokset kuten esim. kahvin, ruisleivän jättäminen ruokavaliosta. Toisilla pitää tehdä jo isompia toimenpiteitä kuten vaikka maitotuotteiden poisjättäminen + viljatuotteiden jne. On erilaisia "ruokavalioita" kuten keliakiaan sopivia yms. jotka voivat myös auttaa. Kyse on hyvin yksilöllisistä jutuista joten aivan tarkkaa ohjetta ei voi antaa
Joidenkin kohdalla tosin vaihtoehtoiset tuotteet voivat olla parempia eli jos käyttää esim perunan sijasta bataatteja jne. Kumpikin esim. sisältää tärkellystä mutta eri tyyppistä.
Näissä asioissa ihmisten jakamia omia neuvoja kannattaa kokeilla, mutta aivan tarkkaan kukaan ei voi sanoa mikä kenenkin tilanteeseen sopii. Se mikä sopii itselle, ei sovi välttämättä muille. Mutta se on yksi hyvä lähtökohta.
Ruokapäiväkirjan ylläpitäminen voi auttaa asiaa. Toisaalta kun ongelmat tulevat viiveellä, niin pitää yrittää huomioida että mitkä tuotteet auheuttivat mahdollisia ongelmia.
Pahimmillaan tilanne voi olla sen tyyppinen että jokin ruoka sopii jos sitä ei syö liikaa. Toisin sanoen pahimmissa tapauksissa tilanne voi olla sellainen että jokin ruoan syöminen sopii jos sitä syö vaikka kaksiviikkoa mutta sen jälkeen pitääkin olla useamman kuukauden tauko, että se sopisi uudestaan.
Usein kuitenkin ns. normaalissa tapauksessa voi tunnistaa ne ruoka-aineet mitkä sopivat ja mitkä eivät hyvällä seurannalla.
2. Erilaiset luonteistuotteet + suolistoa parantavat tuotteet
Tämä asia alkaa nykyisin olla jo hyvin suosiossa. Gefilustuotteita ja vastaavia myydään "ennätystahtia". Markkinamiehet ovat etunenässä suosittelemassa tuotteita kun tieteellistäkin näyttöä löytyy. Lääkärit eivät silti tunnu suosittelevan kovinkaan usein kyseisiä tuotteita, jos ei suoraa näyttöä ongelmasta löydy eli diagnoosina on juuri kyseinen "Ärtyneen paksusuolen oireyhtymä". Suurimmat avut monille ihmisille voivat kuitenkin löytyä juuri näistä tuotteista.
a.) Maitohappobakteerit
- Maitohappobakteereita on useita eri lajeja. Niiden on tarkoitus juuri pilkkoa ruokia. Apua voi siis helposti löytyä erilaisista maitohappobakteerivalmisteista. (tässäkin pätee sama totuus eli vaivat ovat yksilöllisiä joten yksi tuote ei välttämättä auta jotakin toista ja toinen auttaa ja päinvastoin)
http://fi.wikipedia.org/wiki/MaitohappobakteeriA=apteekista, L=luontaistuotekaupoista
Erilaisia maitohappobakteerivalmisteita: Idoform (A), Gefilus (A), Lactoseven (A), Ratiopharm(A), Probiootti+(L), DDS+(L) jne.
Kyseisistä valmisteista voi olla paljonkin apua. Niiden käyttäminen on turvallista vaikka niistä ei suoranaista apua olisikaan. Yleensä vaikutukset voi huomata muutaman päivänkin aikana mutta pääosin muutaman viikon aikana. Kannattaa kokeilla 1-2 valmistetta kerrallaan ja vaihtaa jos ei tunnu olevan apua.
b.) Jauheet
Agiocur, Lepicol, Vi-Siblin jne. Sisältävät yleensä paljon kuitua ja näin ollen täyttävät normaalia "massaa". Sisältävät myös maitohappobakteereita ja tasapainoittavat ja parantavat suolen toimintaa.
c.) Entsyymit
Toimivat jollakin lailla hieman samaan tapaan kuin maitohappobakteerit. Joillekin voivat auttaa. Kannattaa kysyä valmisteita luontaistuotekaupoista ja apteekeista. mm. Aloe Vera, Enzymer jne.
http://www.ecodeal.fi/epages/GPL.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/22102008-106378/Products/1101c.) Erilaiset luontaistuotteet, teet, yms. valmisteet
Kamomilla, Minttuteet jne.. Voivat joillekin sopia ja auttaa tai rauhoittaa olotilaa.
3. Psyykkiset tekijät
Stressitekijöiden vähentäminen on yksi tärkeä tekijä vatsaongelmien vähentämisessä. Joillekin ihmisille pelkästään tämä saattaa riittää mutta harvoille. Toisaalta usein vatsaongelmia "liioitellaan merkittävästi" tai ne koetaan pahempina kuin tilanne todellisuudessa olisikaan joten pienetkin muutokset saattavat auttaa asiaa.