Sivuja: [1]
  Tulostusversio  
Kirjoittaja Aihe: Ayurveda kehotyypit  (Luettu 5816 kertaa)
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta.
Elämänilo
Astroholisti
*****
Viestejä: 6357


Iloa, Valoa ja Rakkautta kaikille


Profiili
« : 30.07.2006 18:01:42 »

Ayurveda kehotyypit:


http://www.samhita.fi/

***********

SEITSEMÄN KEHOTYYPPIÄ:


VATA

PITTA

KAPHA

VATA-PITTA

PITTA-KAPHA

VATA-KAPHA

VATA-PITTA-KAPHA


VATA-TYYPIN PERUSPIIRTEET:
-kevyt-, hoikkarakenteinen
-suorittaa toiminnat nopeasti
-taipumusta kuivaan ihoon
-ei pidä kylmästä säästä
-epäsäännöllinen näläntunne ja ruoansulatus
-nopea omaksumaan uutta tietoa, nopea unohtamaan
-taipumista murehtimiseen ja huolehtimiseen
-taipumusta ummetukseen
-taipumusta kevyeen ja keskeytyvään uneen

PITTA-TYYPIN PERUSPIIRTEET:
-normaalirakenteinen
-suorittaa toiminnat normaalilla nopeudella
-vastenmielisyys kuumaa säätä kohtaan
-äkkinäinen ruokahalu ja ruoansulatus
-omaksuu uusia asioita normaalilla nopeudella
-normaalimuistinen
-vaikeuksia jättää ruokailua väliin
-taipumista ärtyneisyyteen ja kiukkuisuuteen
-yritteliäs ja nopea luonteenlaatu
-pitää kylmistä ruoista ja juomista
-taipumusta punakkaan ihonväriin, tukkaan, kesakoihin
-hyvä puhuja, täsmällinen ja selkeä puhetapa
-nuorena runsas tukankasvu, vanhemmiten kalju

KAPHA-TYYPIN PERUSPIIRTEET:
-kiinteä, raskasrakenteinen
-voimakas, kestävä
-hidas, tapoihin kiintynyt
-öljyinen, pehmeä iho
-hidas ruoansulatus, laimea ruokahalu
-rauhallinen, vakaa persoonallisuus
-hidas omaksumaan uutta tietoa, hidas unohtamaan
-hidas kiihtymään tai ärtymään
-nukkuminen on raskasta ja kestää kauan
-tukkaa on runsaasti, taipumusta tummatukkaisuuteen


***


https://www.astro.fi/foorumi/index.php?topic=8441.msg70373#msg70373
Ihmisluonteet - Sangviininen - Melankoolinen - Koleerinen - Flekmaattinen


 smitten  Elämänilo   smitten
« Viimeksi muokattu: 30.07.2006 18:15:54 kirjoittanut Elämänilo » tallennettu

aurinko merkurius mars neptunus vaaka , askendentti vesta neitsyt , venus IC saturnus juno skorpioni , jupiter uranus pluto leijona , chiron ceres kauris , kuu pallas kuunsolmu jousimies , MC harka
Elämänilo
Astroholisti
*****
Viestejä: 6357


Iloa, Valoa ja Rakkautta kaikille


Profiili
« Vastaus #1 : 30.07.2006 18:10:18 »

*****

Ayurveda ruoka


K U U S I   M A K U A  JA JOITAKIN YLEISIÄ ESIMERKKEJÄ:


MAKEA
sokeri maito voi riisi leipä hunaja
HAPAN
juusto jogurtti sitruuna
SUOLAINEN
suola
PISTÄVÄ
voimakkaasti maustetut ruoat, pippurit inkivääri kumina
KARVAS
pinaatti, muut vihreät lehtivihannekset
KUTISTAVA
pavut hirssit


RUOAN  K U U S I   T Ä R K E I N T Ä   O M I N A I S U U T T A  JA JOITAKIN ESIMERKKEJÄ:

RASKAS
juusto jogurtti vehnätuotteet
KEVYT
ohra maissi pinaatti omenat
ÖLJYINEN
maitotuotteet
rasvaiset ruoat, öljyt

KUIVA
ohra maissi peruna pavut
KUUMA
kuuma ruoka ja juoma
KYLMÄ
kylmä juoma ja ruoka


K U I N K A   M A U T   V A I K U T T A V A T   D O S H I I N:

VÄHENTÄÄ VATAA
makea hapan suolainen
LISÄÄ VATAA
pistävä karvas kutistava

VÄHENTÄÄ PITTAA
makea karvas kutistava
LISÄÄ PITTAA
pistävä hapan suolainen

VÄHENTÄÄ KAPHAA
pistävä karvas kutistava
LISÄÄ KAPHAA
makea hapan suolainen


K U I N K A   R U O A N   O M I N A I S U U D E T   V A I K U T T A V A T   D  O  S  H I I N:

VÄHENTÄÄ VATAA
raskas öljyinen kuuma
LISÄÄ VATAA
kevyt kuiva kylmä


VÄHENTÄÄ PITTAA
kylmä raskas öljyinen
LISÄÄ PITTAA
kuuma kevyt kuiva


VÄHENTÄÄ KAPHAA
kevyt kuiva kuuma
LISÄÄ KAPHAA
raskas öljyinen kylmä

V A T A A   T A S A P A I N O T T A V A   R U O K A V A L I O

Vatan paras tasapainottaja on seesamiöljy


S U O S I:

Yleistä
Riittävä määrä, mutta ei liikaa, ravitsevaa ja maukasta ja lämmintä, öljyistä (mutta ei liian rasvaista) ruokaa sekä lämmintä juomaa; pääasiassa makeita, happamia ja suolaisia makuja.

Meijerituotteet
Kaikki meijerituotteet (maito, ghee, voi yms.)

Makeuttajat

Kaikki makeuttajat (raakaruokosokeri, hunajaa pieniä määriä)

Öljyt
Kaikki öljyt (seesam, oliivi, auringonkukka, maissi, kookos jne.)

Viljat
Kaikki vehnätuotteet, kokojyväriisi, basmatiriisi, kaurahiutaleet (keitettynä)

Hedelmät
Kypsät, makeat ja mehukkaat hedelmät.
Kuivat hedelmät tulee liottaa. Omenoista ja päärynöistä vain makeat ja mehukkaat lajikkeet. Kuori, joka on karkea, kitkerä ja kutistava on syytä poistaa. Viinirypäleet, banaanit (kypsät), appelsiinit, kirsikat, luumut, marjat, avokadot, persikat, taatelit, rusinat, viikunat, mangot, melonit, nektariinit, papayat, ananakset, aprikoosit

Vihannekset
Porkkanat, punajuuret, muut juurikasvit, parsa, retiisi, kesäkurpitsa, kurkku, retikka, vihreät pavut, nauriit, bataatit. Kypsät, hyvänlaatuiset vihannekset, yleensä keitettynä, mieluiten gheen ja/tai öljyn kanssa nautittuna. Vihreälehtisiä vihanneksia ja tomaattia pieniä määriä.

Mausteet
Melkein kaikkia kohtuullisesti, painottaen makeita ja/tai lämmittäviä mausteita kuten: maustepippuri, anis, basilika, laakerinlehti, mustapippuri, kumina, kardemumma, vihreä korianteri, kaneli, neilikka, fenkoli, inkivääri, katajanmarja, lakritsin juuri, muskottikukka, meirami, sinapinsiemenet, muskotti, salvia, timjami, rakuuna, hajupihka

Pähkinät ja siemenet

Kaikkia pähkinöitä (ei maapähkinöitä) ja siemeniä pieniä määriä; mantelit ovat parhaita.

Eläinkunnan tuotteet
Jos välttämättä haluat syödä eläinkunnan tuotteita, niin suosi:
Kana, kalkkuna, kala ja äyriäiset, kaikkia edellä mainittuja pieniä määriä

Palkokasvit
Mung-pavut parhaita ilman kuorta, punaiset linssit, kikherneet ja tofu (pieniä määriä).

V Ä L T Ä:

Yleistä
Vältä hyvin kevyttä ruokaa, paistettua ruokaa, kuivaa ruokaa, kylmiä sekä voimakkaasti maustettuja ruokia ja juomia, karvasta, pistävää ja kutistavaa makua.

Viljat
Ohra, ruis, maissi, hirssi, tattari, kaurahiutaleet (raakana).

Hedelmät

Omena, granaattiomena ja päärynä (kuivat, kutistavat ja karvaat lajikkeet), kuivat hedelmät suurina määrinä. Omenat, päärynät, karpalot ja banaanit on parasta keittää tai paistaa, vältä raakoja banaaneja.

Vihannekset
Raa'at vihannekset, vihreät lehtivihannekset, idut, kaalit, punakaali, paprikat, munakoiso, herneet, herkkusienet, parsakaali, kukkakaali, peruna (ei makea). Kaikki vihannekset ovat hyviä, mikäli ne keitetään öljyisessä vedessä tai gheessä (poikkeuksena idut ja kaali).

Palkokasvit
Kaikki muut pavut ja palkokasvit paitsi mung-pavut, punaiset linssit ja kikherneet ja tofu (pieninä määrinä).

Eläinkunnan tuotteet

Kaikki punainen liha

Juomat
Kahvi ja musta tee

P I T T A A   T A S A P A I N O T T A V A   R U O K A V A L I O


Pittan paras tasapainottaja on Ghee
(puhdistettu voi)


S U O S I:

Yleistä
Syö huoneenlämpöistä ja lämmintä ruokaa, mutta ei kuumaa. Juo haaleaa huoneenlämpöistä juomaa maun mukaan. Suosi makeita, kutistavia ja karvaita makuja. Käytä voita ja rasvaa kohtuudella.

Meijerituotteet

Maito, ghee, voi, jäätelö, kirnupiimä, makea lassi, kerma, kermajuusto.

Makeuttajat
Raakasokeri

Öljyt
Oliivi, auringonkukka, soija, kookos

Viljat
Vehnä, basmati- tai muu valkea riisi, ohra, kaura

Hedelmät

Kaikkien tulisi olla makeita ja kypsiä. Omenat, avokadot, kookos, viikunat, viinirypäleet, mangot, melonit, appelsiinit, päärynät, ananakset, luumut, rusinat, kiiwit.

Vihannekset

Endiivi, parsa, parsakaali, kaali, ruusukaali, kukkakaali, lehtiselleri, bataatti, kurkku, vihreät lehtivihannekset, lehtisalaatti, okra, peruna, idut, makeat paprikat, kesäkurpitsa, sikuri, selleri, kypsä retikka gheen kanssa, vihreät pavut, herneet.

Pavut
Mung-pavut, kikherneet, tofu ja muut soijapaputuotteet

Pähkinät ja siemenet
Kookospähkinät, auringonkukan siemenet sekä kurpitsansiemenet

Mausteet
Mausteita on yleensä vältettävä niiden lämmittävän vaikutuksen vuoksi, mutta seuraavat makeat, karvaat ja kutistavat ovat hyviä pieninä määrinä: kardemumma, vihreä korianteri, kaneli, korianterin siemenet, tilli, fenkoli, minttu, sahrami ja kurkuma. Lisäksi kuminaa ja mustapippuria säästellen.

Eläinkunnan tuotteet
Jos välttämättä tahdot syödä eläinkunnan tuotteita, niin suosi: kana, kalkkuna, katkaravut; kaikkia edellä mainittuja pieniä määriä.

V Ä L T Ä:

Yleistä
Vältä öljyisiä, pistäviä, happamia (poikkeuksena sitruunamehu) ja suolaisia makuja

Meijerituotteet
Hapanmaitotuotteet, jogurtti, piimä, juusto; erityisesti kypsytetty, vahva ja suolainen, hapankerma, smetana, suolainen voi ja rahka.

Makeuttajat
Melassi, tumma siirappi, hunaja

Öljyt
Maissi, manteli, saflori, seesami

Viljat
Ruskea riisi, maissi, ruis, hirssi, tattari

Hedelmät
Kaikki happamat tai raa´at hedelmät. Appelsiinit (hapan), ananas (hapan), greipit, viinirypäleet (hapan), oliivit, papaijat, marjat, kirsikat, aprikoosit, karpalot, banaanit, persikat, persimonit

Vihannekset

Tomaatti, punajuuri, sipuli, valkosipuli, retiisit, pinaatti, porkkanat, munakoiso, voimakkaat paprikat.

Mausteet
Kaikki voimakkaat, tuliset mausteet ja yrtit paitsi edellä suositellut

Pavut
Linssit

Grillikastikkeet, happamat salaattikastikkeet, barbeque-kastike, ketsuppi, sinappi, pikkelsi, suola, etikka ja etikkasäilykkeet

Pähkinät ja siemenet

Kaikki paitsi kookospähkinät sekä auringonkukan ja kurpitsan siemenet

Eläinkunnan tuotteet

Kaikki punainen liha, kananmunan keltuainen sekä kala ja äyriäiset yleensä

K A P H A A   T A S A P A I N O T T A V A   R U O K A V A L I O

Kaphan paras tasapainottaja on hunaja
(älä lämmitä yli 40 C-asteen,

Ayurvedan mukaan se tuottaa kuona-aineita hunajaan)

S U O S I:

Yleistä
Suosi kevyttä dieettiä, kuivaa ruokaa, vähässä vedessä keitettyä ruokaa, lämmintä ruokaa ja juomia. Suosi pistäviä, karvaita, kutistavia ja makuja.

Meijerituotteet

Lassi, kirnupiimä, rasvaton tai vähärasvainen maito, ghee (pieniä määriä), pieniä määriä kokomaitoa

Makeuttajat
Hunaja (ei lämmitettynä yli 40 C-asteen)

Öljyt
Auringonkukka, seesami, manteli, maissi, saflori; kaikkia edellä mainittuja pieniä määriä.

Viljat
Hirssi, maissi, ruis, tattari, ohra

Hedelmät
Omenat, greipit, papaija, granaattiomena, aprikoosi ja päärynät (ei liian makeat lajikkeet), karpalo, kuivatut hedelmät yleensä kuten rusinat, aprikoosit, luumut ja viikunat.

Vihannekset
Kaikkia vihanneksia (paitsi bataatti), tomaatti, juurekset

Mausteet
Kaikki pistävät ja tuliset mausteet (paitsi suola), erityisesti inkivääri, Kapha-churna, pippurit.

Pavut
Kaikki palkokasvit paitsi Kidney-pavut ja tofu

Pähkinät ja siemenet

Auringonkukan ja kurpitsan siemenet

Eläinkunta
Kana, kalkkuna, katkaravut; kaikkia edellä mainittuja pieninä määrinä

V Ä L T Ä:


Yleistä
Vältä suuria määriä ruokaa, erityisesti illalla ja yöllä, rasvaista (öljyistä) ruokaa, kylmää ruokaa ja juomaa, makeaa, hapanta ja suolaista makua.

Meijerituotteet
Vältä kaikkia paitsi rasvaton maito sekä kokomaito sekä ghee pieninä määrinä.

Makeuttajat

Vältä kaikkia paitsi ei-lämmitettyä hunajaa.

Viljat
Kaura, riisi, vehnä (isot määrät); puurot ja höyrytetyt viljatuotteet ovat liian kosteita ja raskaita.

Hedelmät

Vältä makeita, happamia tai mehukkaita hedelmiä. Avokado, banaani, kookospähkinä, viinirypäleet, ananas, appelsiinit, melooni, mango, luumu, persikka

Vihannekset

Vältä makeita ja mehukkaita vihanneksia. Bataatti, tomaatit, kurkku, kesäkurpitsat, punajuuret.

Mausteet
Suola

Pavut
Kidney-pavut ja tofu

Pähkinät ja siemenet
Kaikki pähkinät ja siemenet paitsi auringonkukan- ja kurpitsansiemenet

Eläinkunta

Punainen liha sekä kala ja äyriäiset yleensä

http://www.samhita.fi/


 smitten  Elämänilo   smitten
tallennettu

aurinko merkurius mars neptunus vaaka , askendentti vesta neitsyt , venus IC saturnus juno skorpioni , jupiter uranus pluto leijona , chiron ceres kauris , kuu pallas kuunsolmu jousimies , MC harka
Varjotar
Astroholisti
*****
Viestejä: 1262


Starchild


Profiili
« Vastaus #2 : 31.01.2014 12:44:48 »

Hyvin sopiii Pittan kuvaus, joskin olen Pitta-Vata. :Smiley
tallennettu

Kuuntele tuulta.
Sivuja: [1]
  Tulostusversio  
 
Siirry: