Kopsaan itseäni kaseiiniketjusta, tämä kun sopii tänne. Huomaa myös amylopektiini-A alla, sekin sotkee insuliiniaineenvaihduntaa. Vehnänalkion agglutiniini imitoi insuliinia erotuksetta kaikkien ihmistne insuliinireseptoreissa. Muiden vehnän aineiden kohdalla on sitten ehkä eroja herkkyydessä niille, mutta minulle olennainen kysymys on lähinnä tämä: Miksi syödä viljoja, kun samat ravintoaineet voi vähemmillä kaloreilla saada muualta ilman kaikkia näitä myrkkyjä?
Tämä siis kopsattu kaseiiniketjun kirjoituksestani:
Mutta gluteeni ei ole vehnän ainoa ongelma ollenkaan, vain yksi ongelmallinen ainesosa siinä. Tässä artikkeli muista ongelmia aiheuttavista vehnän aineista, eli nämä voivat tuottaa ongelmia vaikka ei olisi niin keliaakikko kuin myöskään gluteeniherkkä:
http://www.wheatbellyblog.com/2014/05/deglutenize-your-brain/Poimintoina artikkelista ja omana suomennoksenani ne vehnän muut ikävät asiat:
Fytaatit: Blokkaavat 90% sinkin imeytymisestä sekä monia muita mineraaleja, kelatoivat siis niitä jolloin ne eivät imeydy, ja haittaavat ruuansulatusta muutenkin.
Lektiinit: Venhänalkion agglutiniini, jota on vehnässä, rukiissa, ohrassa ja riisissä ei pilkkoudu ruuansulatuksessa. Siten se voi tehdä tuhojaan ruuansulatuskanavassa ja päästä sieltä verenkiertoon, missä se sitten aiheuttaa tulehdusta eri puolilla elimistöä. Se imitoi insuliinireseptoreissa insuliinia (tätä ei ko. artikkeli kerro), mikä siis lisää lihomista. Se on myös sappivaivojen ja sappkivien muodostumisen taustalla ja estää haiman ruuansulatusentsyymien eritystä.
D-aminohapot: Ihminen on sopeutunut sulattamaan L-aminohappoja, eli vasenkierteisiä sellaisia. Niden peilikuvat, oikeakierteiset eli D-aminohapot antavat ruuansulatusentsyymeille stop-signaalia aiheuttaen proteiinien epätäydellistä ruuansulatusta. Epätäydellisesti sulaneet proteiinit sitten puolestaan ovat myrkyllisiä suoliston kudoksille ja tuottaa muita ikäviä seurauksia, kuten dysbioosin eli haitallisten (mm. hiiva) bakteerien liiallista lisääntymistä suolistossa.
Amylopektiini A: Tämä viljojen hiilihydraatti on vastuussa niiden uskomattomasta verensokeria nostavasta potentiaalista ja selittää sen, miksi 2 viipaletta vehnäleipää kohottaa verensokeria enemmän kuin 6 teelusikallista sokeria.
Allergeenit: Moderni vehnämme on luotu laboratoriossa ja siinä on proteiineja jotka ovat muuntuneet siitä mitä ne olivat alkuperäisessä vehnässä: alfa-amylaasin estäjiä, trypsiinin estäjiä, serpiinejä, thioreduktaaseja jne. Näiden amonohappojen muuntunut dna-koodi on vastuussa allergisista reaktioista, kuten astma, ihottumat jne, sekä suolistovaivoista.
Ja mihinkään yllläoleviin haittoihin ei tarvita gluteenia ollenkaan, eikä ihmisen tarvitse ollla keliaakikko tai gluteeniherkkä.