Fineli-elintarviketietopankin fosfori-listauksessa ei ole 100 ensimmäisen eniten fosforia sisältävän ruoka-aineen joukossa ainuttakaan kalatuotetta.... Eläinrasva (kala on myös eläin) on se tärkein aivojen kehittymiseen vaikuttava tekijä, onhan aivot suurimmalta osalta siitä rakennetut.
Vesiapinateoriaa, joka ei muuten ole mikään uusi idea, puoltaa hyvin monta seikkaa, olen itsekin sillä kannalla että ihmisen esi-isät elivät jonkin aikaa ranta-alueilla ja palasivat sitten takaisin sisämaahan kehittymään vielä vähän lisää ennen kuin lopulta kehittyivät homo sapiensiksi. Ihmisen pikkuruisen näkymättömän karvapeitteen suuntakin on kehossa sama kuin vesinisäkkäillä, ei sama kuin maanisäkkäillä.
Luonnonoloissa se eläinrasva on niukkuushyödyke. Riista on hyvin vähärasvaista ja metsästäjä-keräilijät söivätkin hyvin tarkkaan aivot, luuytimen ja sisäelinrasvat saaliistaan. Jo tasankointiaanit tiesivät että rasvattoman lihan syöminen sairastuttaa ja heittivät sen vuoksi fileet ja paistit koirille.
Vesiapinavaihe on hyvinkin voinut jouduttaa pystyasentoon nousemisen lisäksi (veden kannatteleva vaikutus rantavedessä kahlaillessa auttaa) myös aivojen kasvua.
Karjanhoito (joka alkoi jo ennen maanviljelystä paimentolaismeiningillä) onkin houkutteleva vaihtoehto eläinrasvan saamiseksi. Lisäksi laiduntaneen (luonnonkasveja syöneen) eläimen maitorasvassa on omega3-rasvahappojakin erittäin runsaasti, tarvittaessa (esim. kala-allergikot) kalansyönnin voikin korvata laiduntaneen lehmän maitorasvaa syömällä. Syön itse yli 100g luomua maitorasvaa päivässä ja kala ei enää maistu, enkä voi syödä kalaöljyä tai e-epaa ollenkaan, sillä saan pelkästään maitorasvasta niin paljon omega3-rasvahappoja, että jos otan kalaöljyä päälle, veri ei enää hyydy kunnolla.
Elintarviketietopankki Fineli ei tosin tätä kerro, se on muutenkin melkoisen elintarviketeollisuus-virittynyt, itseäni ei kiinnosta teollisten ruokien ravintosisällöt, ainoastaan raaka-aineiden ravintosisällöt ja niistä Fineli ei kerro lähellekään koko totuutta. Mutta hivenaineiden, esim. fosfori, osalta se on kyllä kätevä vempele.
Summa summarum: Eläinrasvaa ja omega3-rasvahappoja ne ihmisaivot ennen kaikkea haluavat. Jälkimmäisten osalta vaihtoehtoina saantiin ovat rasvainen kala tai laiduntaneen lehmän maitorasva. Rypsiöljyn omega3-esiasteista ihmiselimistö sen sijaan ei pysty muuttamaan omega3-rasvahapoiksi kuin noin 5%, joten vaikka rypsiöljyn omega-suhteet näyttävät hyvältä koeputkessa, ihmiselimistö ottaa siitä enimmäkäseen vain omega6-rasvahappoja. Niiden liikasaanti sitten johtaa tulehduksiin, syöpään, sekä niihin kuuluisiin tukkeutuneisiin verisuoniin: Alkaa näyttää pikkuhiljaa siltä, että se rasva jota ahtaumista löytyy, onkin härskiintynyttä pufaa, eli omega6-rasvahappoja.
Kalanrasvaa tai maitorasvaa naamaan, jompaa kumpaa vesiapinoiden perillisten aivot tarvitsevat!