Ku tykkään tuosta vadelmasta niin..
:
Nii siitä täss.
Vadelma
Luonnonvaraisia vadelmia löytyy koko Suomesta tuoreitten kangasmetsien aukioilta, metsänlaiteilta ja teiden varsilta. Luonnonvatut ovat yleensä puutarhavattuja maukkaampia. Tosin mikään ei estä kasvattamasta luonnonvattuja puutarhassa. Vatut ovat hyviä sellaisinaan tai niitä voi pakastaa, tehdä mehua, lisätä hedelmä- ja marjasalaatteihin, rahkaan, jogurttiin, hilloihin, leivonnaisiin, kiisseleihin. Niitä voi myös kuivata.
Niissä on runsaasti folaattia, joka parantaa hemoglobiinia ja torjuu mmuun muassa eri vitamiinien puutteesta syntyvän aminohappo homokysteiinin lisääntymistä torjuen riskiä sairastua tulehduksellista alkuperää oleviin sairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin ja dementiaan.
Vattujen biotiini parantaa ihon ja hiusten kuntoa ja auttaa jaksamaan. Niiden fenolit, kuten ellagihappo, ellagitanniini, kversetiini ja kemferoli torjuvat tehokkaasti bakteereja ja viruksia kuten helikobakteeria ja suolistobakteereja sekä allergioita, kipua ja tulehduksia. Vatut auttavat immuunipuolustuksen ylläpidossa; siksi vatut ja vattumehu on hyväksi flunssan aikana.
Vadelmien runsaskuituisuus auttaa suolistoa toimimaan ja ehkäisee peräpukamia. Vattujen lehdissä on monia fenolisia aineosia, haihtuvia öljyjä ja parkkiaineita. Niitä voi nuorina silputa salaattiin ja niistä saa hyvää teetä syksyyn asti joko tuoreena tai kuivattuina talven varalle. Ne sopivat hyvin henkilöille, jotka kärsivät nopeasta suolen toiminnasta ja ripulista. Ne alentavat veren sokeriarvoja ja rauhoittavat; esimerkiksi iltateenä ja parantavat yöunta. Lehdet auttavat myös ruoansulatus- ja virtsatievaivoihin, suun limakalvotulehduksiin ja hiivasienitulehduksiin. Lehtiteekin voi helpottaa fbentsoehappoglykosidin vuoksi, jos ne saadaan heti kylmään. Varmin tapa on kuitenkin pakastus. Niitä voi myös hillota,