Lainaus T-H:n kommentista:
"Värillisen valon vaikutusta on testattu myös kasveihin. On tutkittu, että esim. punaisessa valossa salaatinsiemenet alkavat itää, mutta infrapunaisen säteilyn alaisuudessa ei tapahdu mitään. Kasvit imevät punaista ja sinistä valoa, mutta keltaisella ja keltavihreällä valolla ei ole mitään merkitystä. Kun kasveille annetaan valkoista valoa, kasvi imee kaikki värit lukuunottamatta vihreää, joka heijastuu takaisin."
Valon ja värillisen valon vaikutusta kasvien kasvuun on tosiaan tutkittu paljon.
Kasveilla on monia eri reseproteita, joilla ne "havaitsevat" eri värisen valon ja jopa eri valon aallonpituuksien suhteen (erityisesti puna/infrapunavalon suhteen). Reseptoreita on mm. punaisen ja infrapunan, sinisen, ultravioletti-A:n ja ultravioletti-B:n vastaanottamiseen. Esimerkiksi sinistä valoa vastaanottaa ainakin 7 eri reseptoria, joista jotkin ottavat vastaan myös muita aallonpituuksia.
Valon värillä on hyvin suuri vaikutus kasvin kasvuun ja kehittymiseen. Valon väri vaikuttaa mm. kasvin pituuskasvuun, kasvun suuntaan , kukinnan ajoittumiseen, tuuletusaukkojen (kasvin lehtien alapinnoilla) sulkeutumiseen ja avautumiseen, lehtien liikehdintään (valoa kohden tai poispäin), lehtien kokoon, kasvien valmistautumiseen talven varalle jne. Tietyn värisen valon puuttuminen taas voi hidastaa huomattavasti kasvua tai vaikuttaa niin ettei kasvi kuki ollenkaan.
Valon värin ja määrän lisäksi kasveihin vaikuttaa se kuinka pitkä on vuorokauden pimeä aika. Lyhyen päivän kasvit tarvitsevat pitkän yön kukkiakseen. Lyhytkin valoaltistus kesken pimeän yön aiheuttaa sen että kasvi ei kuki. Pitkän päivän kasvit taas tarvitsevat pitkän valoisan jakson, jotta kukinta tapahtuisi.
Kasvien valoreseptoreita ja valon vaikutusta kasvin biologisiin toimintoihin tutkitaan tiiviisti. Paljon on epäselvää, mutta selvää on se että valolla ja sen värillä sekä määrällä on väliä.
Kuten ihmisilläkin väri(valo)hoidoilla on vaikutusta, vaikkei vielä tiedetäkään mihin vaikutukset perustuvat (kuten joku ketjussa aiemmin kirjoitti). Ehkäpä ihmisilläkin on "reseptoreita" joilla valo ja väri otetaan vastaan.
Mielenkiinnolla odotan tutkimuksia aiheesta. Kiinnostaa kovasti mihin perustuu väri(valo)hoidon vaikutus, mitkä ovat sen mekanismit ja miten biologiset toiminnot ihmiskehossa muuttuvat annetun hoidon seurauksena.
Jos kasvien valobiologia kiinnostaa on Helsingin yliopistolla aiheesta kurssikin (Photobiology) Soveltavan biologian laitoksella.