Sivuja: [1]
  Tulostusversio  
Kirjoittaja Aihe: Käytätkö konetta astioiden pesuun?  (Luettu 4720 kertaa)
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta.
sideman
Astroholisti
*****
Viestejä: 8253


Profiili
« : 28.06.2011 12:57:39 »


Mikäli vastauksesi otsikon kysymykseen on myönteinen, kannattanee lukaista
tämä Iltasanomain juttu:

http://www.iltasanomat.fi/terveys/astianpesukoneessa-voi-piilla-terveydelle-vaarallinen-popo/art-1288398212877.html


Astianpesukoneessa voi piillä terveydelle vaarallinen pöpö
Julkaistu: 28.06.2011 10:33
Fungal Biology –lehdessä julkaistussa tutkimuksessa keskityttiinkin juuri astianpesukoneista kerättyihin näytteisiin, joista etsittiin merkkejä patogeenisistä sienikasvustoista.
Astianpesukoneessa voi elää mahdollisesti patogeenistä sienikasvustoa, jolla voi ihmisen terveydelle erittäin haitallisia vaikutuksia.

Pyykin- ja astianpesukoneet kuuluvat yhä useamman talouden kodinkoneisiin. Tavalliset kodinkoneet voivat kuitenkin olla varsinaisia pöpöpesiä, ja niiden välityksellä on mahdollista saada jopa hengenvaarallinen tartunta, ilmenee tuoreesta tutkimuksesta.

Elsevier –kustantamon Fungal Biology –lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan etenkin astianpesukoneessa voi elää mahdollisesti patogeenistä sienikasvustoa, jolla voi ihmisen terveydelle erittäin haitallisia vaikutuksia.

Astianpesukoneen kostea ja kuuma ympäristö on nimittäin otollista kasvualustaa sienille.

Näytteitä kerättiin tavallisista kotitalouksista kaikkiaan 101 kaupungista kuudelta eri maanosalta, eli varsin kattavalta alueelta.

Tutkimuksen tuloksista ilmenee, että peräti noin kahdesta kolmasosasta astianpesukoneista löytyi sienikasvustoa oven kumitiivisteistä. Sienilöydöksistä yli puolet oli haitallisina pidettyjä Exophiala dermatitidis- ja Exophiala phaeomuriformis –lajia.

Molemmat näistä lajeista näyttivät sietävän korkeita lämpötiloja, suuria suolapitoisuuksia, voimakkaita pesuaineita sekä niin hapanta kuin emäksistäkin vettä. Niin ikään molemmat näistä lajeista voivat aiheuttaa terveillekin ihmisille pahimmillaan hengenvaarallisia tartuntoja ja kystisestä fibroosista kärsiville potilaille keuhkojen kolonisaatiota.

Tutkijoiden mukaan tavallisista kodinkoneista löydetyt kestävät patogeeniset sienet voivatkin tulevaisuudessa muodostaa vakavan terveysuhan ihmisille.
tallennettu
Eklektikko
Astroholisti
*****
Viestejä: 3687


Profiili WWW
« Vastaus #1 : 28.06.2011 13:17:25 »

En ole koskaan omistanut astianpesukonetta, mutta kohtaan astianpesukoneella pestyjä astioita työpaikan taukohuoneessa.

Huuhdon töissä 'puhtaat' astiat aina runsaalla kuumalla vedellä ennen kuin käytän niitä. Ehjä ja siistikin astianpesukone nimittäin jättää runsaat jäämät konetiskiainetta astioihin. Tämän huomaa juurikin siinä mukamas puhdasta astiaa kuumalla vedellä huuhtoessa: Kuivana lautanen tuntuu puhtaalta, mutta heti kun sen kastelee tuntee liukkaan saippuan sormissaan. Vähän aikaa saa aina huuhdella, ennen kuin lautanen on narisevan puhdas.

Olen itse huomattavasti enemmän huolissani niistä konetiskiaineista - paljon reteämpiä myrkkyjä nimittäin ovat kuin tavalliset astianpesuaineet, jotka nekään eivät ole mitään varsinaisia terveystuotteita - kuin mahdollisista tiskikoneen mikrobeista. Niinpä en käytä astianpesukoneella pestyjä astioita koskaan huuhtomatta niitä ensin hyvin kuumalla vedellä

Jos astianpesukone on vähän vanha tai huollon tarpeessa, astioihin jäävät pesuainejäämät voivat olla todella suuria. Toimistohotellissa työskentelevä tuttu yrittäjä ihmetteli, miksi aina tulee allerginen kohtaus kun syö taukotilassa, mutta jos syö omassa huoneessa niin ei tule. Kun vähän pähkäilimme, niin keksimme että kun hän syö omassa huoneessa hänellä on eväät jotka eivät vaadi astioita. Taukotilassa hän syö esim. silloin kun haluaa lämmittää jotain, jolloin hän käyttää paikan vanhalla ja väsyneellä astianpesukoneella tiskattua lautasta. Allergiset reaktiot lakkasivat, kun hän alkoi huuhtoa lautaset aina ennen käyttöönottoa.

Kurjaahan toki on jos saa harvinaisen (tartunnat molemmista artikkelin mikrobeista sangen harvinaisia) sienen astianpesukoneestaan. Ainakin toinen noista on lähtöisin tropiikista, artikkeli ei tainnut kertoa onko tutkittu sitä miten kyseisiä mikrobeja esiintyy astianpesukoneessa eri maissa, vai ovatko ne yhtä yleisiä joka puolella maailmaa.
tallennettu

DISCLAIMER: Teksteissäni ei ole tulkinnanvaraa vaan kirjoitan juuri tismalleen niinkuin tarkoitan. Rivien välien lukeminen  ja oma tulkinta on aina lukijan vastuulla ja tähän mennessä ollut 100% virheellistä. Merkurius jousimiehessä: Kuulostan saarnaajalta vaikka asia olisi täysin triviaali.
meimi
Astroholisti
*****
Viestejä: 1017


Astrotumpelo


Profiili
« Vastaus #2 : 28.06.2011 13:48:42 »

Minä olen kuullut sellaisen urbaanin legendan, että patologi näkee ruumiinavausta tehdessään, onko henkilöllä ollut astianpesukone.
 Shocked
tallennettu

aurinko jousimies  kuu vaaka  askendentti kauris  merkurius jousimies  venus skorpioni  mars jousimies  keskitaivas jousimies

Punainen Resonoiva Taivaanvaeltaja
Sivuja: [1]
  Tulostusversio  
 
Siirry: