Tämä pomppasi sieltä wikipedian tekstistä silmiin:
"Sellakka on syötävää ja sitä käytetään elintarvikkeiden lisäaineena (E904) antamaan pintakiiltoa makeisiin ja lääkepillereihin. Sitä käytetään myös omenoiden pinnalla. Kosmetiikassakin käytetään sellakkaa, mutta sen tiedetään myös aiheuttavan allergisia reaktioita iholla."
Eli jos syöt mitään muita kuin luomuomenoita, olet jo saattanut syödä shellakkaa...
Eikä se Femal Balanskaan ole kovin viatonta tavaraa:
Siitepöly/siitepöly-emiuute P182-GCFEM, 160 mg/tabletti
Apuaineet:
Täyteaineet: Isomalti, mikrokiteinen selluloosa.
Emulgointiaine: Polysorbaatti 20.
Stabilointiaine: Maltodekstriini, akaasiakumi, kalaliivate.
Paakkuuntumisenestoaine: Hydrattu puuvillansiemenöljy, kolloidinen vedetön piidioksidi, kalsiumsilikaatti.
Hapettumisenestoaine: D-alfa-tokoferyyliasetaatti.
Pintakäsittelyaine: Shellakka, talkki.
Polysorbaatti 20 on 'oikealta' nimeltään Polyoksietyleenisorbitaanimonolauraatti. Se on eläinperäinen, siasta. Ei haittaa ellet ole vegaani.
Akaasiakumi on arabikumin toinen nimi - joillekin arabikumi ei ole ollenkaan sopivaa tavaraa.
Hydrattu puuvillansiemenöljy kuulostaa ei-ihmisravinnolta vaan biodieseliltaä. Hydratut rasvat ovat transrasvoja.
Eli ellet saa shellakasta sitä allergista reaktiota joka mainitaan wikipedian tekstissä, olisin itse enemmän huolissani vaikkapa nyt akaasiakumista ja hydratusta puuvillansiemenöljystä...
Itse en ole vielä menopaussi-iässä, mutta eräs vanhempi tuttu sanoi, että ottaapa siihen mitä tahansa, se vain siirtää ongelmaa. Eli valinta on syökö jotain (joko luontaista tai hormoonia) koko loppuikänsä, vai kärsiikö oireet heti kun ne ensin tulevat, koska ne menevät kyllä sitten aikanaan ohi, ellei niitä jollain keinoin siirrä.
Kiitos Eklektikko
OI kun täällä olisi ISO HUOKAUS-hymiö
Parhainta syksyä toivotellen,
Ippuska