Kyselet siis lohkoketjuteknologiasta eli kansankielellä kryptovaluutasta. Itse olen nähnyt siitä vain huijausversioita asiaan tarkemmin tutustustuessani. Bittejä ei voi syödä sen paremmin kuin painettua rahaa. Minulle tuo teknologia on avautunut keinona tehdä rahaa tyhjästä. En usko sellaiseen ja siksi en ole innostunut heittäytymään mukaan tähän villitykseen.
Vuoden myöhässä
Lohkoketju on teknologia jonka avulla erilaisia asioita voidaan varmentaa tallentamalla varmennetiedot ketjussa oleviin lohkoihin. Käytännössä teknologia tekee ns. kolmannet osapuolet asioiden varmentajana tarpeettomiksi (esim. keskuspankit, pörssit, ylikansalliset instituutiot, tms...)
Kryptovaluutta on vain yksi sovellus lohkoketjuteknologian päällä, sen lisäksi on erilaisia sopimuspalveluita ja jopa tietoturvallisia äänestysalustoja, joilla demokratiaa olisi mahdollista parantaa. (äniä ei voida väärentää).
Ja mitä kryptovaluuttaan tulee, se eroaa täysin nykyisestä FIAT- valuutasta (Huom. Valuutta ei ole sama asia kuin raha, kytkös kultaan puuttuu. esim. Euro, Dollari). Kryptovaluutta ei oikeastaan ole valuutta vaan raha, koska sitä ei voida luoda tyhjästä. Kryptovaluutan = bittirahan luonti vaatii paljon laskentatehoa = energiaa, joten se ei ole pelkkien numeroiden hakkaamista bittiavaruuteen, kuten keskuspankit tekevät.
Bittirahassa on sekin hyvä puoli, että kukaan ei voi sulkea tiliäsi ja viedä rahojasi ilman purkuavaimia. Keskuspankkien hallitsemassa järjestämässä tilien sulkeminen on helppoa, tästä on esimerkkejä esim. Kiinassa, jossa toisin ajattelijoiden tilejä on suljettu.
Bittirahassa on myös negatiivisia puolia. Esimerkiksi valtiot voivat lainsäädännöllä kieltää sen vaihdannan välineenä ja sen arvo heittelee rajusti epävarmuuden vaihdellessa.
Jos perehtyminen rahajärjestelmän tulevaisuuteen kiinnostaa, kannattaa seurata Helsingin Yliopiston dosentti Tuomas Malisen videoita YouTubesta.