helou sokerit,
joo. ensinnäkin, jos ostan karkkia, syön pussin samantien. mitä sitä säästelemään. ja niin edes päin. sokeririippuvuudesta tosin: useimmat kärsivät jonkun asteen sellaisesta, ne on ne mömmöt millä me itsemme ravitsemme sen verran sokerilla tuhottuja nykyään (oikeasti).
kirjoitin vuosi sitten artikkelin sokerista/sen käytöstä ja rupesi ällöttämään niin, että pidin kuukauden tauon valkoisesta jauheesta - siis myös vehnäjauhoista (=spageteista, makaroneista, valkoisesta leivästä) sekä perunasta, jugurteista, juisseista...jnejne ja ihme puhdistuksen koin. ja kas, liukastuin sitten taas suklaaseen ja muuhun, mutta se onkin jo toinen tarina.
"tietoa":
...nää on näitä kemiallisia reaktioita ja riippuvuus-suhteita. se mihinkä me oikeasti jäädään koukkuun, on ne sokeripiikit, jotka makean ahmimisesta saa (ja niiden aiheuttamat aivokemialliset reaktiot + näiden seurauket). "normaaliravintoa" nautittaessa, ihmismasiina polttaa "normaali"sokerin tasaisesti, ja irtisaatu energia pitää liikenteessä pitkällä tähtäimellä, kun taas sokeripommit aiheuttavat heittoja verensokerissa, ja rajut heitot taas vaikuttavat insuliinitasoon, puhumattakaan muista kehonkemikaaleista, jotka menevät sekaisin epäsäännöllisestä sulatuksesta mikä sitten saattaa jopa aiheuttaa masennusta/muuta mielenhäiriötä.
(ja koska sokeri palaa nimpal nopeammin, kaikennäköinen sen mukana tullut extra ravinto kerääntyy kroppaan, pikkuhiljaa liikarasvakerroksena, päinvastoin säännöllisiä/ "terveellisiä" syömätapoja noudattaessa).
makean "himo" on sitten luultavasti toisaalta seuraus pimeydestä ja sen tuomasta mahdollisesta lisääntyneestä väsymyksestä, ja ehkä myös seuraus ravinnonpuutteesta (eräs haastattelemani ravintoterapeutti pohti jopa salaliitto-teoriaa... että kun ihmiset ostavat niin suuren osan ravintonsa ainakin puolivalmiina, niin nuo atriat sun muut laittavat elintarvikkeisiin väkisin enemmän sokeria ja vähemmän ravintoa, että sitä joutuu syömään=ostamaan enemmän kun ravintoa on vähemmän, ja nälkä kasvaa syödessä, tosiaankin... helou, fat of the land jne...)... hah, me länsimaalaiset taidetaan hyvällä lykyllä syödä itsemme hengiltä...
ei mutta joo, oikeasti; makeanhimon voi korvata syömällä vitamiineja (spiruliina-lisäkkeitä!), tai ottamalla valohoitoa tai mitä keksikään, riippuen siitä jos saa himon "perimmäisen" syyn selvitettyä...
emmää nyt ite mikään himoterveilijä ole, mutta kroppa tykkää enemmän kyllä ruisleivästä kun vehnästä - ja toisinaan jää sokeriputki päälle, mutta ennemmin tai myöhemmin saan sen tavalla tai toisella kuitenkin katkaistua. eli ehkei tarvitse syömisestä härkästä tehä (vaan porkkana) :
mutta tekee sen minkä osaa ja jaksaa. ei nää meiän pohjolan elinolosuhteet ainakaan ole omiaan saamaan ihmisiä vähemmän riippuvaisiksi piristysaineista tähän aikaan vuodesta...