Joo, aivan. Merkit ovat symbolisia. Ptolemaios promotoi aikanaan vahvasti trooppista eläinrataa, hänen ideansa perustui käsittääkseni siihen platonilaiseen ideaan, että on olemassa täydellisen harmoninen ideain maailma, josta epätäydellinen fyysinen maailma on vain heijastus. Ideain maailma on todellinen, fyysinen maailma on vain kangastus. Näin ollen fyysiset tähtikuviot ovat heijastuksia ideatasolla olevasta todellisuudesta, jota trooppiset tähtikuviot heijastavat.
Niin, siis eli pohjoisen pallonpuoliskon kevättasauspiste heijastaa ideoiden todellisuuden tämän ajatusmallin mukaan.
John Frawley sanoo (tämä idea tulee ilmeisesti John Miltonin Kadotetusta paratiisista), että ennen syntiinlankeemusta kevätpäiväntasauspiste oli aina sideerisen Oinaan kohdalla. Mutta syntiinlankeemus suisti maailman sijoiltaan ja kevätpäiväntasauspiste alkoi liikkumaan.
Tämä menee hieman liian uskonnolliseksi mielestäni ollakseen liitettävissä astrologiaan. kuka osaa sanoa milloin se syntiinlankeemus tapahtui. Eikö koko kertomus syntiinlankeemuksesta olekin metafora ihmisen alkamisesta tiedostaa enemmän ja viattomuuden menetyksestä, mutta ei kai se ole liitettävissä mihinkään jaksoon ajassa, joka olisi käynnistänyt yhtä-äkkiä prekession.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Prekessiotuosta alla olevasta kaaviosta huomaa kuvallisena esityksenä, mitä tarkoitetaan sillä kun prekession seurauksena on olemassa "astrologisia aikoja" , Härän aika,Oinaan aika Kalojen aika, Vesimiehen aika...täyden ympyrän prekessoituminen tapahtuu 26000 vuodessa, jonka aikana jokainen sideerinen merkki (tähtikuvio) on kerran vuorollaan kevättäsauspisteen alussa (siinä mistä trooppinen oinaaan merkki aina alkaa)
http://www.crystalinks.com/precession.htmlTuosta selviää, että kyllä, prekessiossa on kyse
maanliikkeistä, eikä tietenkään tähtikuvioiden.Auringon ja kuun vetovoimat asettavat Maan kohteeksi (eikö olekin astrologiselta kuulostava idea...joka on konkreettista totta)ja saavat maan pyörimään 26000 vuodessa yhden kierroksen, kuin pöydälle asetettu hyrrä.
kun ajatellaan, että trooppinen on maan ilmöihin perustuvaa (maan kierto auringon ympäri 1 vuodessa mitattuna siitä milloin on pohjoisen kevättasauspiste). tämä kiertoliike meistä nähden paikallaan pysyvän auringon (joka sekin itseasiassa kiertää taas Galaksin keksipistettä)
http://www.sarkanniemi.fi/oppimateriaali/tahtiakatemia/galaksit/linnliike.htmLinnunradan liike
Linnunrata on jatkuvassa hitaassa pyörimisliikkeessä keskustansa ympäri. Aivan kuten planeetat kiertävät keskustähtensä ympäri, myös Linnunradan kappaleet kiertävät itsenäisesti omia kiertoratojaan Linnunradan keskustan ympäri. Auringolta kuluu noin 240 miljoonaa vuotta yhteen kierrokseen, nopeus on noin 220 kilometriä sekunnissa. Kierrokseen kuluvaa aikaa kutsutaan galaktiseksi vuodeksi.Käsityksemme maailmankaikkeudesta on viimeisten satojen vuosien aikana muuttunut merkittävästi. Aikoinaan maapalloa pidettiin maailmankaikkeuden keskipisteenä. Nykyisin tiedämme, että maapallo ja muu aurinkokunta kuuluu Linnunratajärjestelmään, jossa maapallo on yhtä häviävän pieni osanen kuin hiekanjyvä hiekkarannalla. Linnunrata puolestaan on ainoastaan yksi miljoonista maailmankaikkeudessa matkaavista galakseistaMutta takaisin Maahan, tähän hiekanjyväseen, jolla elämme. Sideeristen merkkien liikkuminen on täysin maakeskeinen ilmiö, maan, kuun ja auringon yhteisvaikutus, maan akselin hidas hyrräliike. Tottakai aurinkovuosi on myös maahan liittyvä ilmiö (itsestäänselvästi), mutta ei sitä ole mitenkään irrotettavissa prekession aiheuttavasta ilmiöstä. (!) Sama tekijä, johon aurinkovuosi ja trooppinen eläinrata perustuu,
Aurinko, on mukana Kuun kanssa aiheuttamassa maan prekessioliikkeen joka taas aiheuttaa tähtikuvioden siirtymisen kevättasauspäivän suhteen.
Onko näitä mitään irrotettavissa toisistaan? Minun mielestäni olisi loogista, että koko todellisuus otettaisiin huomioon.
No tämä ei kyllä ihan pidä paikkaansa. Kun kristinuskon tuoksinassa astrologiassa tehtiin pakanallista, se säilyi varhaiskeskiajalla arabialaisten astrologien toimesta. Arabialaiset olivat erittäin taitavia ja heidän matematiikkansa oli kehittynyttä ja he veivät astrologiaa eteenpäin omalta osaltaan. Myöhemmin arabialaiset tekstit saapuivat takaisin länteen, kun niitä alettiin myöhemmin keskiajalla kääntää latinaksi. Nyt on havaittu, että arabialainen astrologia, ainakin Masha'allah, oli itse asiassa sideeristä - olen itsekin tämän tarkistanut ainakin yhdeltä Masha'allahin esimerkkikartalta.
Kiitos tiedon jakamisesta.Luulisi, että se olisi luonnollisestikin sideeristä (tähtiin perustuvaa), sillä eikö kiintotähdet olleet arabialaisille olennainen osa astrologiaa. Hehän tähystivät sinne taivaalle, ja siellä näkyi planeetan takana aina jokin tähtikuvio.
henkilökohtaisesti en pääse eroon siitä ajatuksesta, etteikö merkki olisi tähtikuvio, jos miettii kokonaisuutta: astrologi tähyää taivaalle planeettojen suhdetta toisiinsa, ja käyttää taustalla
havaittavia merkkejä koordinaatteina. "ahaa, sielläpä näkyy loistavan Venus, ja takanaan on havaittavissa plejadit, venushan on
Härässä(merkki).
trooppisen astrologin ei siis tarvitse katsoa taivaalle ollenkaan, riittää kun tietää sen kevättasauspäivän ja siihen perustuvat taulukot. Minun näkemyksessäni trooppinen astrologia on ainoastaan aspektiastrologiaa, merkit voisi heittää kokonaan pois, koska niitä ei ole. Planeettojen aspektithan ovat hyvin tärkeä juttu.
Mietitään vaikka erilaisia koneellisia tulkintoja, mitä on tarjolla.
www.astro.com tai näiden sivujen kautta tilattavat aspektitulkinnat. Kuka muistaa "sinä ja tähdet" CD-romin, jossa oli todella pitkät ja yksityiskohtaiset aspektitulkinnat.
kaikissa näissä on kuitenkin sama piirre. Merkkitulkinta on laitettu erikseen, kuin irralliseksi. aspektitulkintoja voi klikkailla runsain määrin.
esimerkiksi näin:
-"venus Kaloissa"
- Venus 4 huoneessa
- venus neliö AC
- venus kolmio jupiter
- venus sekstiili saturnus
Aspektitulkinnat sinänsä ovat usein hyviä trooppisessa astrologiassa. Mutta koskaaan en ole nähnyt koneellista aspektitulkintaa, jossa voisi klikata
"venus kaloissa neliö AC Jousimiehessä"
näin se ei olisi mikä tahansa "venus neliö AC" aspekti, vaan juuri sen merkkinen venus neliö AC, nimenomaan Venus
Kaloissa neliö AC
Jousimiehessä"
No miksi tälläistä ei ole saatavilla. Ei siksi että se olisi liian hankala tehdä, vaan siksi kun se merkki on käynyt irralliseksi ja tarpeettomaksi osaksi, eikä sillä ole mitään
merkitystä trooppisessa astrologiassa.
Nuo aspektitulkinnat näkyy toimivan ihmisille ilman merkkejä täysin hyvin. Mitähän siitä siis voidaan päätellä...
minun mielestä sen, että trooppisia merkkejä ei ole olemassa....mutta totta tosiaan, muuten kuin
ideatasolla.
Toisaalta taas intialaisen astrologian klassikoista löytyy selviä viittauksia trooppiseen eläinrataan - puhutaan esim. miten Oinas ja Kalat nousevat nopeimmin ja Neitsyt ja Vaaka hitaimmin, ja tämähän ei ole mahdollista muuten kuin trooppisella eläinradalla.
mielenkiintoista.
Toisin kuin monet intialaisen astrologian harjoittajat ajattelevat, intialaiset tekstit eivät ole tuhansia vuosia vanhoja, vaan vanhimmat tekstit ajoittuvat ajanlaskun alkuvuosisadoille ja Brihat Parasara Hora Sastra on mahdollisesti kirjoitettu vasta toisella vuosituhannelle jKr.
tähän en ihan usko kokonaisuudessaan...entä esim nakshatrat, onko tämä allaoleva valetta...?
http://www.martinrai.com/english/27_nakshastras.htmThe nakshatras are one of the oldest references we have to astrology from the Rig Veda, dating back about 5,000 years ago. The Vedas are the religious scriptures of the great seers and sages of India. The nakshatras are like the zodiacal signs but more specific. Their meanings are derived from the constellations, fixed stars and the mythology behind these portions in the sky. They are rich in meaning and have ruling deities that reveal the stories or myths that bring to life the symbology referred to in our own lives.
The nakshatras are divisions of 13 degrees 20 minutes starting from zero Aries and ending at 30 degrees of Pisces, 13.20 divided into the 12 signs is 27. The nakshatras are referred to as the lunar mansions because the Moon moves approximately 13.20 per day, therefore, resides in one nakshatra per day. The personal planet in which the nakshatra resides will reveal deep information about the individual in relation to the meanings of the houses (area of life), and what houses the planet rules.
Nyt kiinnostavat kysymys kuuluukin, jos kerran astrologia oli ainakin osittain sideeristä myös lännessä joskus vuoden 800 tienoilla, miksi siirryttiin trooppiseen eläinrataan? Etenkin jos sideerinen eläinrata kerran on toiminut?
en tiedä vastausta tuohon kysymykseen, mutta jäänpä miettimään sitä, tai josko tietoa aiheesta sattuisi tulemaan vastaan.