Sivuja: [1] 2
  Tulostusversio  
Kirjoittaja Aihe: Tietokone pelit?  (Luettu 12700 kertaa)
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta.
sawotar
Vieras
« : 27.11.2005 23:49:50 »

Mitä mieltä olette tietokone peleistä? Itselläni on noussut aikamoinen huoli niistä miten ne vaikuttaa lapsiin ja nuoriin Sad Olisi mielenkiintoista kuulla henkisen kasvun kulkijoiden mielipiteitä asiasta Smiley
tallennettu
Ippuska
Astroholisti
*****
Viestejä: 5054


4ever


Profiili
« Vastaus #1 : 28.11.2005 09:57:24 »

Itse tunnen itseni ihan Don Quijoteksi painiessa saman asian kanssa.
Eikä minusta ole töpselinvetäjäksi seinästä ennen savetuspaikka, pääkästä puhumattakaan.
Toisaalta kunnioitan sitä "työn" ja keskittymisen ja taidon määrää, joka vaaditaan pääkkään pääsyyn ja toisaalta pelkään sitä turhautumisen aiheuttamaa reaktiota joka siitä sitten tulisikaan buck2 Cry Lips Sealed

Joten liityn tähän huolestuneiden kasvavaan jonoon ja odottelen kommenttejanne.

Terveisin yh.äippä Smiley
tallennettu

Ophiuchus

Trooppisesti:
 aurinko jousimies , kuu leijona , askendentti vesimies

Sideerisesti:
 aurinko skorpioni , kuu leijona , askendentti kauris

Maya: Sininen Kosminen Yö
Synapsi
Kanta-astroilija
***
Viestejä: 473



Profiili
« Vastaus #2 : 28.11.2005 10:05:51 »

Juu, paljon mietintää aiheuttaa....  Huh

Meillä on se ongelma vielä, että poika on autisti/asperger, ja tietokone on ainoa asia josta hän on kiinnostunut. Vaikea on sitä sitten pahemmin rajoittaa. Mutta onneksi löytyy myös tosi hyviä pelejä, jotka on kehittäviä ja vuorovaikutteisia. Onneksi olen itse tällainen "puolinörtti",  joka jaksaa pelejä tutkia ja tarkkailla.

Mites, onko teillä muilla mitään aikarajoituksia, tms ?
tallennettu

aurinko oinas    askendentti skorpioni    kuu kaksoset    merkurius kalat    venus harka     mars vaaka
Ippuska
Astroholisti
*****
Viestejä: 5054


4ever


Profiili
« Vastaus #3 : 28.11.2005 10:24:36 »

..
Mites, onko teillä muilla mitään aikarajoituksia, tms ?

Kyllähän niitä on yritetty, mutta kun ne savetuspaikat, you know :Smiley

Onhan se niinkin, että kun on uusi peli meneillään, niin se vie miehen mukanaan - jos on yhtään milenkiintoinen - mutta kun se on kerran pelattu läpi, niin saattaa mennä hyvänkin aikaa ennekuin tarttuu taas puikkoihin.

Onneksi tuli lunta niin ulkoilujutut saavat enemmän sijaa kuin tuossa kaamoksen aikaan. Huh Pysyisi vain!
tallennettu

Ophiuchus

Trooppisesti:
 aurinko jousimies , kuu leijona , askendentti vesimies

Sideerisesti:
 aurinko skorpioni , kuu leijona , askendentti kauris

Maya: Sininen Kosminen Yö
Hiisitär
Moderaattori
Astroholisti
*****
Viestejä: 5323



Profiili
« Vastaus #4 : 28.11.2005 10:52:11 »

Tietokonepelejä en ole oikeastaan koskaan päässyt harrastamaan, sillä perheellämme ei ole ollut varaa tietokoneeseen (eikä ole vieläkään). Olen kuitenkin pelannut erinäisillä konsoleilla 14 vuotta ja pleikkari on kuulunut kodin vakiovarusteisiin 7 vuotta. Tällä hetkellä kotoa, sekä minulta että kämppikseltä, löytyy vanha rutku tietokone, jolla voi pelata joitain vanhoja klassikoita kuten Doomia tai Quakea Grin, vanha Pleikkari "Ykkönen", PS2 (=Pleikkari Kakkonen), 8-bittinen Nintendo, Super Nintendo ja Game Cube. Ohjaimia, tanssimattoa ja muistikortteja pelivuorien kanssa seilaa pitkin olohuoneen piuhaviidakkoa  Cheesy

Pelit eivät ole koskaan vaikuttaneet minuun mitenkään negatiivisesti. Tosin sen kummempia kehumatta, olen aina ollut ikäistäni fiksumpi ja vanhempi henkisesti ja tajusin lapsenakin, mikä ero on peleillä ja todellisuudella. Väkivaltaiset pelit eivät vaikuttaneet minuun mitenkään. Kauhu- ja toimintaelokuvien katsomisen aloitin 3-vuotiaana, eikä minulle ole syntynyt myöskään niistä mitään pelkoja, traumoja, väärää maailmankuvaa tai aggressiivista käyttäytymistä. Vanhemmat ovat antaneet meidän lapsien vapaasti katsoa ja pelata mitä haluamme, joskin he, eteenkin isä, ovat muuten vaativia, kuria ylläpitäviä ja vanhanaikaisia ihmisiä.

Nykyisin pelit ovat tärkeä osa piirustusharrastustani, sillä piirtelen mieleisiäni hahmoja ja opettelen siinä samalla miesanatomiaa. Hyvin nopeatempoiset, teräviä refleksejä vaativat pelit purkavat mahtavasti ahdistusta ja aggressiivisuutta esim. menkkojen aikaan  Cheesy On niin rentouttavaa vain ottaa ohjain käteen ja AMMUHUIDOLYÖRÄISKIHYPPÄÄAMMUAMMUSIVALLAKUOLEPERK****
HYPPÄÄTAPARÄJÄYTÄNOVOIHELVET***!  2funny Pelaaminen on ainoa tilanne, joka vapauttaa aggressioni kunnolla joka tulee ulos mm. kiroilemalla. Poikaystävä nauroikin, että minulla on varsinainen tappajankatse pelatessani.  :Smiley Tuollaisen adrenaliinihurmion jälkeen sitä tuntee olonsa niin rentoutuneeksi ja kevyeksi... Sama toistuu myös vähemmän väkivaltaisissa peleissä, jos edessä on vaikea älytehtävä tai vastustaja, jonka selvittäminen vie pitkän aikaa ja alkaa jo raastaa hermoja. Ai sitä autuutta, kun siitä viimeinkin selvitään!

Sanoisin siis, että ainakaan minulla ei ole ollut ongelmia pelien suhteen koskaan. Jokainen on tietysti yksilöllinen ja kun minä olin siinä kymmenen kieppeillä sitä myös leikittiin paljon ulkona eikä istuttu koneen ääressä tuntikausia joka päivä. Paras tapa hoitaa pelejä ja pelaamista lasten suhteen on myös itse pelata lasten kanssa. Tämä on kaikkien peliasiantuntijoiden ja psykologien yhteinen mielipide.

Pikkuveljen pelatessa pidimme siskoni kanssa hyvän huolen siitä, että korostimme esimerkiksi mätkintäpeleissä, ettei hahmo kuole, vaan väsyy. Hahmoja ei tapeta eikä noin saa tehdä oikeassa elämässä. Peli on peli ja pysyy sellaisena.
tallennettu
sawotar
Vieras
« Vastaus #5 : 28.11.2005 12:30:39 »

Grin AthaMaarit toi oli hauskasti kirjoitettu''nauraa'' Itselläni on kaksijakoinen suuntaus peleihin, koska pelaan välillä itsekkin  Tongue mutta näin aikuisena kuitenkin osaa vetää rajat pelaamiselle ja tiedän faktat, mikä on totta ja mikä ei mutta huomasin itse omassa lapsessa sen''hän on ADHD'' lapsi ja hän keskittyy tosi hyvin peleihin, mutta hänelle tuli riippuvaisuus siihen ja ajatus maailma meni nopeasti pelimaailmaan Embarrassed joka vaikutti aika radikaalisesti hänen käytökseen''tyttö lapsesta kyse'' hän alkoi kiusaamaan pikkusiskoaan enemmän kun otin pelin pois, niin vierotus oireet oli aika selkeät  buck2 oli tosi levoton ja hyvä että ei hyppinyt seinille tickedoff aloin tietoisesti sitten vähentämään pelaamisen määrää ja huomasin tuloksen aika nopeaa..eli rauha alkoi tulemaan pikku hiljaa, ja nyt pelaaminen on rajoitettu viikonloppuihin tosin välissä saattaa olla 2 viikkoakin knuppel2 eikä enään sitä jokapäiväistä peliä..en leimaa pelaamista täysin, mutta katson että liika on liikaa ainakin totesin sen meidän perheessä, toisaalta mietin että teenkö kauheen väärin jos kiellän lapselta sen fantasia nautinnon  Lips Sealed ja oppiihan siinäkin tiettyjä asioita, mutta se ei kauheesti sais vaikuttaa normaaliin elämään...ei pelejä voi syyttää, vaan itseään että millaisia pelejä tarjotaan lapsille angel
tallennettu
Elektra
Astroholisti
*****
Viestejä: 1558



Profiili
« Vastaus #6 : 28.11.2005 12:37:27 »

Meillä ei lapset pelaa tietokonepelejä. Sitten kun ovat aikuisia, tietävät mitä tekevät, mutta tässä vaiheessa katsoin tarpeelliseksi laittaa heille ajoissa rajoja asiaan.

Synapsi , onko EPA:sta ollut teillä hyötyä?
« Viimeksi muokattu: 20.12.2005 08:33:47 kirjoittanut Elektra » tallennettu
Hiisitär
Moderaattori
Astroholisti
*****
Viestejä: 5323



Profiili
« Vastaus #7 : 28.11.2005 12:38:29 »

Lainaus
en leimaa pelaamista täysin, mutta katson että liika on liikaa

No tätähän voi soveltaa oikeastaan kaikkeen - mikä tahansa on pahasta, jos sitä on liikaa.  Wink
tallennettu
Synapsi
Kanta-astroilija
***
Viestejä: 473



Profiili
« Vastaus #8 : 28.11.2005 13:10:18 »

Synapsi , onko EPA:sta ollut teillä hyötyä?

Heippa Elektra
Ei olla kokeiltu tuota EPA:a, syystä että jässikkä EI suostu ottamaan minkäänlaista pilleriä tai muitakaan lääkkeitä. Joskus jouduin väkisin antamaan nestemäistä viamiiniliuosta, kun söi tosi huonosti. Ei ollut hyvä juttu. Mutta pakko mikä pakko.

Onneksi kala menee ihan kalana suht hyvin  Smiley
tallennettu

aurinko oinas    askendentti skorpioni    kuu kaksoset    merkurius kalat    venus harka     mars vaaka
Synapsi
Kanta-astroilija
***
Viestejä: 473



Profiili
« Vastaus #9 : 28.11.2005 14:00:28 »

Kiitti vinkistä  smitten
tallennettu

aurinko oinas    askendentti skorpioni    kuu kaksoset    merkurius kalat    venus harka     mars vaaka
jam0
Vieras
« Vastaus #10 : 19.12.2005 14:18:02 »

Tietysti jos kyseessä on lapsi, pitää katsoa mitä se pelaa ja kuinka tosissaan sen ottaa. Itselläni on XBOX kotona jota pelailen aina välillä. Suhtaudun peleihin kuten katselisin elokuvaa ja seuraan mielenkiintoista tarinaa. Eli ammuskelu sunmuut tappamiset vaikuttaa minuun tällöin samalla tavalla jos sen näkee elokuvasta tai lukee kirjasta, eli osana vain jonkun kehittämää tarinaa. Sitten ei ole kovin hyväksi silmille katsoa ruutua kovin pitkään lähietäisyydeltä.
tallennettu
sawotar
Vieras
« Vastaus #11 : 19.12.2005 16:45:05 »

Kohtuus on hyvä asia  smitten
tallennettu
Missa
Kanta-astroilija
***
Viestejä: 256



Profiili
« Vastaus #12 : 20.12.2005 00:56:16 »

Itse pelasin lapsena Nintendolla ja kavereiden pelikonsoleilla vaikka mitä, eikä niistä mitään kummempia vaikutuksia ole jäänyt, ainakaan negatiivisia. Myöhemmin tietokonepelit ovat astuneet kuvaan. Minua oman kokemukseni pohjalta ihmetyttää tämä pelien syyttäminen milloin mistäkin, tuntuu että aikuiset ihmiset eivät halua ottaa vastuuta jälkikasvustaan, joten jos jotain sattuu niin sitten on hyvä osoittaa syyttävällä sormella pelejä, televisiota, rock-musiikkia, jne. :Smiley Eivät lapset tyhmiä ole, olisin itse todennäköisemmin ihmetellyt enemmän jos joku olisi tullut sanomaan että eivät nämä pelit totta ole ja ei oikeassa elämässä näin saa tehdä. Lapsihan saattaisi ajatella että "tapahtuuko tällaista muka oikeassa elämässä kun se erikseen pitää kieltää?! Shocked". Lasten älykkyyden aliarviointia mielestäni. Minua myös ärsytti suuresti jatkuvat komentelut pois pelien parista ja käsky "mennä ulos", henkilöltä joka itse istuu päivät pitkät television edessä mikä on huomattavasti passivoivampaa toimintaa kuin pelien pelaaminen. Ja mitä tekemistä siellä ulkona olisi ollut, kävellä ympäri kerrostaloa tai seisoa lumimyrskyssä? idiot2 Sen sijaan että ohjaa lapsen pois pelien parista, voisi olla hyvä ohjata hänet rakentavien pelien pariin. angel
« Viimeksi muokattu: 20.12.2005 00:59:12 kirjoittanut Missa » tallennettu

aurinko vaaka kuu oinas askendentti neitsyt
Hiisitär
Moderaattori
Astroholisti
*****
Viestejä: 5323



Profiili
« Vastaus #13 : 20.12.2005 10:13:09 »

Heippa Missa!

Joo, kyllähän meitäkin välillä otti päähän, kun vanhemmat passittivat ulos leikkimään, mutta onneksi on saanut asua maalla metsän keskellä ja samanikäisiä lapsia asui vielä naapurissa, joten tekemistä riitti  Wink Rakennettiin majoja, pyydystettiin sammakoita, käytiin luistelemassa järven jäällä, könyttiin metsissä ja lumihangissa, lennätettiin leijaa pelloilla, tutkittiin hylättyä autiotaloa, leikittiin eläinten kanssa. On vaikea kuvitella, mitä lapset pystyvät leikkimään kaupungeissa.. Onhan siellä toki leikkikenttiä, enemmän harrastemahdollisuuksia ja talvella valoisaa, mutta kyllä maalla voi olla vapaammin  smitten Ei tarvitse pelätä ilkeitä setiä, pimeitä sivukujia, autoteitä, junaratoja jne. Ainoastaan karhut ja sudet hiukan huolettivat, mutta on epätodennäköisempää, että piltti joutuu leikkiessään nallen suuhun kuin auton puskuriin..  :Smiley

...Mutta tuo nyt oli aika off-topic eikä minun vissiin pitäisi sanoa mitään kaupungeissa leikkimisestä mitään, kun ei ole kokemusta. Varmaan kaupunkilaislapset ajattelevat samoin, että mitä kummaa nyt maalla voi muka tehdä, siellä on vaan metsää ja pimeää talvisin!  Grin
tallennettu
Enki
Vieras
« Vastaus #14 : 20.12.2005 10:42:25 »

Voin kertoa jotain vain omasta kokemuksestani. Aloitin tietokonepelien pelaamisen vasta 17-vuotiaana. Lentokone"pelit" tai -simulaattorit kiinnostivat eniten, samoin jotkut seikkailupelit ym. älyllisesti haastavat pelit. Nämä ovat melko rauhallisia verrattuna splatter-ammuskelupeleihin, eivätkä mielestäni olleet millään tavalla henkistä elämää järkyttäviä. Pelit tyydyttivät kasvavan miehen tiedon- ja seikkalunjanoni, ja vaikka käytin välillä kaiken vapaa-aikani pelaamiseen, en kadu siitä sekuntiakaan.

Ensimmäiset ammuskelupelit (Doom, Heretic ja Quake) pelasin ensimmäisen kerran 25-vuotiaana, ja ensireaktioni oli aikamoinen järkytys. Pelit vetoavat vahvasti itsesäilytysviettiin, "ammu tai tule ammutuksi", ja se tunne ja eläytyminen on erittäin todellista. Jännä kyllä, ko. pelit osaavat olla varsin addiktoivia. En silti ole katunut näitäkään pelejä henkisestä ja pasifistisesta asenteestani huolimatta, koska ihmisen elämänkokemukseen on hyvä kuulua kaikenlaista. On kuitenkin varmasti aivan eri asia pelata tällaisia pelejä 15- vai 25-ikäisenä, ja eri asia pelata niitä 1 tunti päivässä tai 10 tuntia päivässä.
« Viimeksi muokattu: 20.12.2005 10:43:58 kirjoittanut Enki » tallennettu
Sivuja: [1] 2
  Tulostusversio  
 
Siirry: