nyt on nokkosia kerätty
empä tajunnut muuten aikasemmin kysyä että kuinka kauan pidän niitä uunissa? ja että sopisiko sauna siihen kuivattamiseen yhtä hyvin?
Saunakin sopii, mutta parempi olla kuiva sauna
Tuntuisi jopa luonnollisemmalta vaihtoehdolta kuin sähköllä kuivattaminen.
Uunissa kuivattamisaika riippuu uunista ja kuivattavien lehtien määrästä. Ovat valmiita kun ovat rapsakoita ja tuntuvat hienontuvan helposti. Mummo laittoi aina käsituntumalta nokkoset purkkiin ja sitten jätti vielä kannen auki, että jos jotain kosteutta jäi, niin ehti vielä purkissa haihtua. Tai sitten hän laittoi nokkoset ruskeaan paperipussiin, jossa ei pieni mahdollinen kosteus haitannut (paperipussi hengittää).
Niitä on kuivattu aikoinaan uunin pankolla, nipuissa seinillä ja ties missä, joten uuni ei tosiaankaan ole ainoa vaihtoehto. (kun tässä joku aika sitten lähdin toiselle paikkakunnalle, pilkoin ennen lähtöä basilikaa tarjottimelle ja tarjottimen jääkaapin päälle. Kun tulin kotiin, siinä oli kuivattua basilikaa. Sama konsti tietenkin sopii muillekin lehdille
)
Ja tuo ryöppääminen ja pakastaminen on muuten kans hyvä juttu. Saa talvellakin ihan tuoreen tuntuista nokkosta.
Tuoksuja minäkin muistan lapsuudesta. Ihania hetkiä semmoiset.