Vihreä tee Taulukko 1.
Vihreän teen ainesosia
Katekiinit (tärkein ryhmä) Polttaa kaloreita/laihduttaa
Parantaa insuliiniherkkyyttä
Suojaa auringon UV-säteiltä
Estää syöpää
Pienentää kasvainten kokoa
Estää mutaatiota
Estää vapaita radikaaleja
Alentaa kohonnutta kolesterolia
Estää verenpaineen nousua
Tappaa bakteereja
Tappaa influenssaviruksia
Estää kariesbakteereja
Estää pahanhajuista hengitystä
Kofeiini (teiini) Piristää ja virkistää
Diureetti (poistaa nestettä)
C-vitamiini Ehkäisee stressiä
Ehkäisee flunssaa
B-vitamiinit Edistää hiilihydraattien aineenvaihduntaa
Aminobutyyrihappo (GABA) Alentaa kohonnutta verenpainetta
Flavonoidit Vahvistaa verisuonten seinämiä
Polysakkaridit Alentaa kohonnutta verensokeria
Fluori Estää hammasmätää
E-vitamiini Hidastaa vanhenemista
Suojaa soluja
Theaiini (aminohappo) Antaa tyypillisen maun vihreälle teelle
Vaikutukset terveyteenVihreän teen vaikutuksia terveyteen on tutkittu runsaasti ja tutkimustoiminta jatkuu vilkkaana kaikkialla maailmassa, myös Suomessa. Tee virkistää ja rauhoittaa ja poistaa väsymystä. Se myös parantaa keskittymis- ja reagointikykyä. Vihreä tee luetaan täsmäruokiin, koska sillä on useita edullisia vaikutusta terveyteen (Taulukko 1).
1. Vihreä tee laihduttaaVihreäteeuute nopeuttaa rasvan palamista, todettiin äskettäin tutkimuksessa, joka tehtiin Geneven yliopistossa. Koehenkilöille annettiin vihreää teetä kapseloituna uutteena; puolet koehenkilöistä sai vastaavia lumekapseleita. Tutkijat mittasivat aineenvaihdunnan nopeutta 24 tunnin ajan. Teeuutetta saaneiden kalorit paloivat neljä prosenttia nopeammin ja kokonaisenergian kulutus lisääntyi lähes viisi prosenttia.
Vihreän teen laihduttava vaikutus perustuu sen sisältämiin katekiini-polyfenoleihin. Tutkijat korostavat nimenomaan, ettei kyse ole pelkästään teen sisältämän kofeiinin (teiinin) vaikutuksesta, vaan kofeiinin ja katekiiniaineiden yhteisvaikutuksesta, joka kiihdyttää aineenvaihduntaa. Tutkijat sanovat, että vihreästä teestä voi olla apua laihduttamisessa, vartalon muodon (body composition) parantamisessa, koska vihreä tee on termogeenista (kalorien polttoa nopeuttavaa) ja se hapettaa rasvoja energiaksi. Vihreää teetä pidetään sydänystävällisempänä kuin kahvia. Lähde: Am J Clin Nutr 1999;70:6, 1040-1045.
Uudet tutkimukset osoittavat, että vihreä tee (erityisesti sen sisältämä EGCG) parantaa insuliininherkkyyttä, joka 15-kertaisesti. Tällä seikalla on mitä suurin merkityslaihdutuksessa, sekä ylipainon ja diabeteksen ehkäisyssä ja hoidossa. Tohtori Tolosen ortoglykeemisen dieetin ohessa käytettävä kapseli, Diet Control , sisältää muiden yhdisteiden ohessa myös vihreäteeuutetta.
2. Suojaa auringon haitallisilta UV-säteiltäIhotautilääkärit ovat vakuuttuneita siitä, että v ihreä tee - sisäisesti nautittuna sekä ulkoisesti iholle siveltynä - suojaa auringon haitallisilta UV-säteiltä. Tätä vaikutusta on tutkittu jo monen vuoden ajan ja tulokset on julkaistu ihotautialan tieteellisissä lehdissä. Tri Tolonen kehitti Suomen ensimmäisen vihreään teehen perustuvan aurinkovoiteen.
3. Suojaa sydäntä ja verisuoniaKuuluisan hollantilaisen Zutphenin tutkimuksen mukaan ravinnon flavonoidit suojaavat kuolemaan johtavilta sydäninfarkteilta ja sepelvaltimotaudilta. Tutkimuksessa ilmeni, että tällaisia flavonoideja on erityisen runsaasti teessä ja sipulissa (Lancet 1993;23/10). Uusia analyysi vahvistaa käsityksen, jonka mukaan sydäntä ja verisuonia hyvin suojaavat yhdisteet ovat nimenomaan teen epigallokatekiinigallaatteja (EGCG) (Am J Clin Nutr 2001;74:227-232).
Myös Suomen Kansanterveyslaitoksen tutkimuksen mukaan tee ja viini ehkäisevät sydäninfarktia.
4.
Alentaa kohonnutta kolesteroliaKolesterolia on kahta päälajia, hyvää (HDL) ja pahaa (LDL ja VLDL). Paha kolesteroli hapettuu herkästi, ja juuri hapettuneessa muodossaan se kiinnittyy verisuonten seinämiin ja muodostaa niihin ahtauttavia paakkuja (plakkeja). Vähitellen verenkierto huononee ja verisuoni voi jopa tukkeutua.
Japanilaiset tutkijat Muramatsu ja Hara ovat osoittaneet rotilla, että vihreän teen ainesosat estävät LDL- ja VLDL-kolesterolin hapettumista ja hapettuneen kolesterolin kiinnittymistä valtimoihin. Kun rotille annettiin rasvaisia ruokia, niille kehittyi nopeasti valtimonkovetustauti. Kun ruokaan lisättiin 1 % katekiinia, estyi pahan kolesterolin kiinnittyminen suoniin. Sitä vastoin hyvään kolesteroliin katekiineilla ei ollut juuri mitään vaikutusta (
www.daisan.co.jp/table7.html). Professori Goto on osoittanut, että katekiini toimii täsmälleen samoin myös ihmisillä. (
www.daisan.co.jp/table8.html).
5. Alentaa kohonnutta verenpainettaKohonnut verenpaine rasittaa sydäntä ja voi aiheuttaa aivohalvauksen. Siksi on tärkeää, että verenpaine olisi normaalin rajoissa. Verenpaineen kokoamisen kaikkia syitä ei vielä tunneta, mutta yhtenä tekijänä vaikuttaa elimistössä syntyvä yhdiste nimeltään angiotensiini II. Se lisää myös ahtaumia munuaisten verisuonissa.
Ihmisen ja muiden nisäkkäiden veressä on luonnostaan angiotensiogeeni-nimistä yhdistettä, jota tietty entsyymi (reniini) muuntaa angiotensiini I:ksi. Toinen entsyymi, nimeltään Angiotensin Converting Enzyme (ACE) muuntaa sitä angiotensiini II:ksi, joka on voimakas verisuonten supistaja. Supistus puolestaan nostaa verenpainetta.
Japanilainen tukija tohtori Hara on osoittanut, että vihreän teen katekiini estää ACE:n toimintaa ja vähentää angiotensiini II:n syntyä (
www.daisan.co.jp/table7.html). Hän on niinikään osoittanut, että katekiinien antaminen verenpainetaudista kärsiville rotille todella laskee verenpainetta. Näitä verenpainerottia (Spontaneous Hypertensive Rats, SHR) käytetään yleisesti mallina tutkittaessa lääkkeiden vaikutusta ihmisen verenpaineeseen. Haran tutkimusten mukaan vihreän teen katekiini estää verenpaineen nousua verenpainelääkkeen tavoin. Ihmiselle laskettuna rotille annettu katekiinimäärä vastaa noin 10 kupillista vihreää teetä (
www.daisan.co.jp/health4.html).
6. Alentaa kohonnutta verensokeriaJapanilainen lääkäri Minowada Kioton yliopistosta totesi jo 60 vuotta sitten, että diabeetikkojen virtsan sokerimäärä väheni teeseremonioiden jälkeen. Hän ehdotti jo ennen toista maailmansotaa, että teejauhetta voitaisiin käyttää alentamaan veren kohonneita sokeriarvoja. Valitettavasti sodan puhkeaminen jätti tämän merkittävän havainnon unhoon. Viime aikoina se on noussut uudelleen esille Japanissa.
Ravinnon sokerit (hiilihydraatit) imeytyvät pääasiassa ohutsuolesta vereen, jossa haiman erittämä insuliini säätää niiden pitoisuutta. Diabeetikon haima ei eritä riittävästi insuliinia, jolloin veren sokeri nousee ja sokeria erittyy virtsaan. Kun veren sokeri on pitkään koholla, se vaikuttaa haitallisesti verisuoniin, joihin kehittyy valtimonkovetustauti. Diabeetikolla on kolminkertainen riski kuolla sydäninfarktiin; aivohalvauksen, silmänpohjan ja munuaisten verisuoniin kehittyy myös muutoksia.
Tohtorit Hara ja Shimizu ovat osoittaneet, että vihreän teen katekiini alentaa veren sokeriarvoja hiirillä ja rotilla, jotka sairastavat perinnöllistä diabetestä (
www.daisan.co.jp/table10.html). Myös vihreän teen polysakkarideilla on todettu samanlainen veren kohonneita arvoja alentava vaikutus. Vaikka toistaiseksi vaikutus on osoitettu vasta koe-eläimillä, on luultavaa, että se ilmenee myös ihmisellä.
7. Estää syöpääMonet väestötutkimukset eri puolilta maailmaa osoittavat, että vihreän teen nauttiminen vähentää alttiutta sairastua syöpätauteihin. Vihreän teen ainesosia (etenkin polyfenoleja) pidetään yleisesti antimutageenisina ja antikarsinogeenisina. Japanilaisen tutkimuksen mukaan vihreä tee vähentää alkuvaiheen rintasyöpään sairastuneiden naisten riskiä saada etäpesäkkeitä imusolmukkeisiin. Japanilaistutkijoiden mukaan vihreä tee vähentää myös keuhko-, maha- ja ihosyöpien vaaraa. Amerikkalaiset syöpätutkijat ovat vakuuttuneita siitä, että virheä tee ehkäisee syöpää (lue uutinen). Vihreän teen ihosyöpää ehkäisevästä vaikutuksesta on julkaistu runsaasti tutkimuksia myös Yhdysvalloissa. Uusi Kalifornian yliopiston (UCLA) tutkimus osoittaa, että vihreäteeuute estää virtsarakkosyöpää. Rottien ihosyöpää voidaan ehkäistä antamalla niille teetä annoksena, jota ihmiset normaalisti juovat (vastaten kuutta kupillista päivässä). Yhdysvaltain terveysvirasto (NIH) on julkaissut tutkimuksen, jonka mukaan vihreä tee vähentää riskiä sairastua kurkunpään syöpään.
Epigallokatekiinigallaattia (EGCG) pidetään tärkeänä syöpää ehkäisevänä teen yhdisteenä. Musta tee sisältää syöpäsoluja tappavaa yhdistettä TF-2, jota saattaa olla myös vihreässä teessä.
Murcian (Espanja) ja Norwichin (Englanti) yliopistojen tutkijat ovat vastikäään havanneet, että EGCG salpaa dihydrofolaattireduktaasi-nimistä entsyymiä, johon syöpäsoluilla on taipumus tarttua. Monet synteettiset syöpälääkkeet vaikuttavat juuri samaan entsyymiin, sanoo asiaa tutkinut professori Roger Thorneley. Monet arvostetut syöpätutkijat suosittavat vihreää/mustaa teetä syövän ehkäisyyn ja täydentävään hoitoon.
Ruotsin Linköpingin yliopistoklinikan tutkimusten mukaan teen polyfenolit tuhoavat syöpää aiheuttavia ympäristömyrkkyjä.
8. Hidastaa vanhenemistaVihreä tee sisältää kasviantioksidantteja, jotka reagoivat kemiallisesti vapaiden radikaalien kanssa ja suojaavat siten soluja vaurioilta ja vanhenemismuutoksilta. Vihreän teen katekiini on jopa tehokkaampi antioksidantti kuin E-vitamiiini (
www.daisan.co.jp/table12.html).
9. Ehkäisee Parkinsonin tautiaHeinäkuussa 2001 Helsingissä pidettiin kansainvälinen Parkinsonin taudin tutkijain kongressi. Siellä israelilaiset tutkijat raportoivat, että vihreän teen ainesosat suojaavat aivosoluja Parkinsonin taudille tyypillisiltä muutoksilta. Lue lisää.
10. Estää matkailijan ruokamyrkytystä ja ripuliaKokemuksesta on jo pitkään tiedetty, että vihreä tee tappaa bakteereja ja suojaa ruokamyrkytyksiltä. Nyt on osoitettu tieteellisin menetelmin, että vihreän teen katekiini on vahva antibiootti, joka tappaa monia sellaisia bakteereja, jotka aiheuttavat muun muassa ruokamyrkytyksiä (
www.daisan.co.jp/table5.html):
Clostridium botulinum
Clostridium peifringens
Staphylococcus aureus
Vibrio parahaemolyticus
Bacillus cereus
Plesiomonas shigelloides
Aeromonas sobria
Vibrio colera
11. Estää hammasmätää ja pahanhajuista hengitystäVihreän teen katekiini estää kariesbakteerien kasvua estämällä glukosyylitransferaasi-nimistä entsyymiä, jonka avulla kariesbakteerit valmistavat glukaania. (
www.daisan.co.jp/table15.html) Katekiinit kykenevät suorastaan tuhoamaan kariesbakteereja (
www.daisan.co.jp/health9.html)
Vihreän teen ainesosat tappavat myös sellaisia bakteereja, jotka aiheuttavat suussa pahanhajuista hengitystä.
12. Estää viruksiaTupakanviljelijät käyttävät vihreästä teestä valmistettua nestettä tappamaan tupakan mosaiikkivirusta, joka uhkaa satoa. Katekiini ja theaflaviini (katekiinin hapettunut muoto) estävät myös influenssavirusta leviämästä. (
www.daisan.com.jp/table18.html) Laboratorioviljelmissä katekiini estää myös HIV:ä (
www.daisan.co.jp/table8.html).
13. Ehkäisee rasvamaksaaLähde: http://www.biovita.fi/suomi/terveyssivut/vihreatee.html