Ave^^
Vieras
|
|
« Vastaus #1 : 31.05.2007 15:06:05 » |
|
Yleensä:
V: Pitävät siitä, että asiat näyttävät hyviltä, ovat itse huoliteltujs ja kauniisti puettuja, usein nopeita, kärsimättömiäkin. Visuaalinen järjestää kodin illalla kuntoon, jotta aamulla kaikki näyttää hyvältä. Se miltä asiat näyttävät on hyvin tärkeätä(jos pitää saada kontakti visuaaliseen ihmiseen, kannattaa näyttää siistiltä ja hyvältä)
A: Perusteellisia, asiat alusta loppuun käsitteleviä, yksityiskohtaisia, hitaita(koska täytyy käydä asiat järjestyksessä alusta loppuun). Kontakti auditiivisesti prosessoivaan saattaa edellyttää, että puhutaan paljon loogisesti, järjestelmällisesti ja ehkä yksityiskohtaisestikin. Saattaa lukea tai tehdä tietokoneohjelmaa pitkälle yöhön.
K: Pitävät usein liikunnasta, tunteet tärkeitä, mukavuus, kodikkuus jne. tärkeätä. Kokemuksellisia. Pitävät mukavista vaatteista. Ihmisiä, jotka huomaavat ensin, onko jossakin kylmä, lämmintä, ovatko tuolit mukavia jne. Ei jaksa välittää sotkuista: "Voi kun olen väsynyt, ihana päästä pitkäkseen." Mukavuus, hauskuus, ehkä koskettaminenkin tärkeitä kontaktissa, tarvitsevat aikaa siirtyä olosta tai tunnelmasta toiseen.
Asenne:
V: "No niin, miksei täällä tapahdu mitään, asia pitäisi olla jo hoidossa, ja nyt seuraavaan asiaan", kärsimättömiä siitä, ettei täällä osata organisoida asioita; ihmettelevät, miksi muut hidastelevat.
A: Häiriintyvät pienestäkin äänestä, pitävät logiikasta, heillä on tarve olla järjestelmällisiä; heille pitää ensin kertoa, mitä aikoo kertoa heille.
K: Mukavuus on tärkein asia, ovat usein ihmissuuntautuneita (eivät aina); kun huoneessa on ihmisiä, mukavaa ja hauskaa, kaikki on hyvin. Tykkäävät tekemisestä, näpläämisestä, nauttimisesta.
Eleet:
V: Kädet ovat usein ylhäällä, koska piirtää kuvia ilmaan, vain kädet liikkuvat.
A: Kädet ovat joskus puhelinasennossa, mutta eivät liiku, vähän eleitä.
K: Kädet alempana, koko keho mukana elehdinnässä (ei välttämättä kovin dramaattisesti), elehdintä kokonaisvaltaista. Koskettelevat itseään.
Ääni:
V: Suhteellisesti korkeampi ja nopeampi, koska kuvat tulevat nopeasti ja vaihtuvat nopeasti. Puhe voi tulla purkauksina.
A: Ääni (suhteellisesti) keskialueella, äänen nopeus, samoin rytmi tasainen, taukoja vähän. Äänen väri ja sävy usein kaunis, monipuolinen sanasto, kauniit, usein monimutkaiset lauseet, sanaleikkejä.
K: Ääni matala, hidas (suhteellisesti), taukoja, huokauksia, joskus äännähdyksiä.
Hengitys:
V: Kun joku puhuu nopeasti, ei jää paljon aikaa hengitykseen ja hengitys jää lyhyeksi ja ylös, ontoksi.
A: Noin pallean tienoilla.
K: Hengitys syvällä, huokauksia.
Oppimistyylit:
V: Oppivat visuaalisesti: kuvia, kuvioita, värejä ym. asioita, joita voi katsoa, hyvin visuaalisesti organisoitu kokonaisuus auttaa; pitävät puhtaasta, selkeästä, hahmottavat kokonaisuuksia. Mielikuvat tärkeitä. Varovainen ja kriittinen, kunnes kaikki selviää. Oppivat käyttämään tietokonetta manuaalista opiskelemalla.
A: Tarvitsevat usein aikaa puhuakseen asiasta mielesään, selittääkseen asian itselleen, tekevät hyviä (ja hankalia!) kysymyksiä. Voi antaa 5 tehtävää ja A muistaa ne mielessään (V kysyy kolmannen kohdalla: "Missä on kynää ja paperia!"). Looginen eteneminen ja asioiden peräkkäisyys tärkeätä. Äänensävy, rytmi ja tauot tärkeitä, rytmi ja musiikki auttavat oppimista. Muistavat elokuvista (ja opetuksesta), mitä sanottiin ja kuinka. Oppivat tietokoneen käytön, kun kerrotaan, selitetään.
K: Oppismistyylinä tekeminen: istuta alas ja laita tekemään: ensin tämä, sitten tämä... (hitaasti, paljon hitaammin kuin muilla). Voi laittaa myös tekemään ideomotorisesti, mielikuvissa, mutta niin, että K tuntee kinesteettisesti, tuntemuksina tekemisen. Hahmottaa asioita tuntemalla, koskettamalla, tekemällä. Oppii tietokoneen käytön kokeilemalla.
Asento:
V: Suora, pää ylös, silmäkontaktia.
A: Toinen tai molemmat olkapäät eteen, vähän silmäkontaktia, vähän kehonkieltä.
K: Rentoutunut, pää alas, liikkuvuus.
Muistaminen:
V: Muistaa kokonaisuuden visuaalisesti: yksityiskohdat helppo poimia, missä järjestyksessä tahansa, nopea.
A: "Kasettimuisti": muistaa asiat peräkkäin, kelaa kasetin alusta asti päästäkseen oikeaan kohtaan. Tämä hidastaa, mutta on perusteellista.
K: Lihasmuisti: muistaa, miltä tuntui, mitä koki. Muistaa, mihin osallistui, tekeminen auttaa muistamista, jopa käveleminen tai näplääminen, muistaa asiat paikkojen mukaan: ihmisten muistamisstrategia voi esimerkiksi perustua heidän paikkaansa tilassa (työryhmä, oppilaat).
kirjoittanut Veli-Matti Toivonen kirjasta: NLP mielikirja, kuinka muuttaa mieltään
|