Tiesittekö että keuhkoja suojaava ja kaasunvaihdon mahdollistava neste on fosfolipidi. Käytännössä lähes pelkästä tyydyttyneestä rasvasta tehty. Kehon on hankala tehdä siitä oikeasti toimivaa ja suojaavaa jos:
a) tyydyttynyttä rasvaa ei syödä juuri ollenkaan
b) rasvansaanti yleisesti on liian vähäistä
1900-luvun alussa, kun joka paikassa sai tupakoida, röökeissä ei ollut filttereitä ja tupakointi oli yleistä miehillä (naisille sopivaksi sitä ei silloin oikein katsottu, joten naisista harvempi tupakoi), keuhkosyöpä oli niin harvinainen, että kun siihen kuollut potilas oli patologilla avattavana, kaikki sairaalan lääkärit halusivat tulla katsomaan tuota harvinaista erikoistapausta. Samoin allergiat, astma ja keuhkoahtauma olivat todella harvinaisia.
Sitten kun ruvettiin kammoamaan luonnollisia rasvoja ja syömään margariineja, nämä hengitystieongelmat räjähtivät käsiin. Monet ovat saaneet helpotusta hengitystieongelmiin vaihtamalla linnunsiemenöljyt ja margariinit luonnollisiin tyydyttyneisiin rasvoihin: Voihin, läskiin ja ihraan.
Minulla todettiin lapsena lievä hengitystieallergia, mutta sen jälkeen kun itse tein ylläkuvatun, se ei ole oireillut lainkaan. Muutakin voi siis tehdä, kuin syödä lääkkeitä: Voi lakata uskomasta sitä tuubaa, mitä Sairauden ja Pahoinvoinnin Laitos meille tyydyttyneistä rasvoista latelee.