Varoitus: Seuraa lyhyt luento tyydyttyneen rasvan saaanin tärkeydestä terveydelle!
Sappinestettä kiteytyy aivan kaikilla ihmisillä sappitiehyeihin ja tämä on ihan normaalia.
Normaalisti sappinesteen virtaus kuitenkin huuhtoo ne kiteet suolistoon ja ne poistuvat luonnollista kautta ongelmia aiheuttamatta.
Jos kuitenkin noudattaa erittäin vähärasvasita ruokavalioa, ei sappinestettä erity juuri ollenkaan ja ne kiteet pääsevät jäämään sappitiehyihin muodostaen ennen pitkää sappikiviä. Hyvin tyypillinen on tilanne, jossa normaalisti hyvin vähärasvaisesti syövä ihminen syö sitten kerran rasvaisempaa ruokaa. Tällöin erittyvä sappineste saa sitten kiteet/kivet liikkelle, jolloin tulee se tuskallinen sappikohtaus.
Jos syö riittävän rasvaista ruokaa joka päivä, ei sappikiviä pääse muodostumaan.
Ketään ei varmaan yllättäne se, että sappikivien esiintyminen on hurjasti lisääntynyt näinä turhan kolesterolikammon ja rasvanvälttelyn vuosikymmeninä. Kuten ei myöskään se, että sappikivipotilaista suurin osa on naisia. Niin on vähärasvaisella ruokavaliolla kituuttavista laihduttajistakin...
Olen itse takavuosina saanut yhden sappikohtauksen juurikin oltuani lähes rasvattomalla ruokavaliolla vuosikausia ja syötyäni sitten pannullisen simpukoita voisulan kera. Kokemus ei ole toistunut nyt kun syön kunnolla rasvaa joka päivä.
Tiesittekö muuten, että luun uudismuodostus vaatii sen, että vähintään puolet syödystä rasvasta on tyydyttynyttä rasvaa? (Ja tietenkin että sitä rasvaa myös syödään kohtuumääriä, puolet liian pienestä määrästä on liian vähän...) Eipä ihme että osteoporoosikin on lisääntynyt räjähdysmäisesti ja myös paljon vaihdevuosi-ikää nuoremmilla naisilla.
Aivoista 2/3 on kolesterolia. Kaikki solukalvot on tehty tyydyttyneestä rasvasta. Keuhkojen oikean toimnnan mahdollistava keuhkokudosta pinnoittava neste vaatii kahta eri tyydyttynyttä rasvahappoa. Epäillään että lisääntynyt astma, keuhkoahtauma ja keuhkosyövät ovat osittain liian vähäisen tyydyttyneen rasvan saannin syytä.
Ennen margariinien aikaa 1920-luvulla keuhkosyöpä oli niin harvinainen, että kun sellainen potilas oli ruuminavauksessa koko sairaalan lääkärit halusivat katsomaan, koska tapaus oli niin harvinainen. Tupakointi oli kuitenkin tuolloin paljon yleisempää kuin nykyisin ja filtterisavukkeet harvinaisia.
Tätä ei sitten muuten kannata kertoa lääkärille, sillä virallisterveellinen linja on edelleen sitä mieltä, että rasva tappaa ja ruisleipä on terveellistä. Suomen media on kuitenkin yhtä sanomalehteä (en muista mikä) lukuunottamatta jättänyt kertomatta että juuri hiljattain ruisleivän terveysvaikutusväitteet on kumottu. Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto on määrännyt, että rukiiseen liittyvät terveysväitteet on poistettava elintarvikepakkauksista ensi kevääseen mennessä! Verensokeri heilahtaa yhtä helposti ruisleivällä kuin vehnäleivällä, tai ainakin ero on hyvin mitätön.