Yritin nopsasti googlettaa, mutta näin äkkiseltään en löytänyt tietoa siitä, onko kyseinen teos suomennettu tai sen suomenkielistä nimeä.
Chopran esittelemään metodiin kuuluu itsensä kuunteleminenkin, lähinnä niin, että syödään silloin kun on nälkä ja juodaan kun on jano. Myös kehon tuntemuksia kuunnellaan, eli jos jokin ruoka ei tunnu itselle sopivan, sitä ei tarvitse syödä vain koska muut sanovat sen tekevän hyvää.
Itse asiassa metodi ei koske ainoastaan ruokailua, vaan siihen sisältyy kokonaisvaltainen elämänmuutos niin tavoissa kuin ajattelussa. Meditaatiota, säännöllistä liikuntaa, rauhallista tietoisuuta ja rauhallista lepoa, ikääntymisen pysäyttämistä...
Perusperiaatteita on mm. seuraavat (en ole mikään 'asiantuntija' - ainakaan vielä
-itsekin vasta opettelen):
- Ruokailu aloitetaan hengityksen tasaamisella; ajatellaan 'energy' sanaa (ei siis 'ainoastaan' sanana vaan merkityksenä/sisältönä) hengityksen rytmissä.
- Ruokaa syödään suullinen kerrallaan; se niellään vasta kun se on pureskeltu lähes nestemäiseksi. Seuraava annos laitetaan suuhun vasta, kun suu on tyhjä. Pureskeltaessa lausutaan mielessä 'transformation' (muutos) -sanaa.
- Vatsaa ei koskaan syödä täysin täyteen, vaan ruokailu lopetetaan kun olo on kylläinen muttei täysi.
- Lounaalla syödään enemmän kuin päivällisellä.
- Uutta ruokaa ei syödä ennen kuin edellinen on sulanut (yleensä n. 3 tuntia)
- Juodessa ajatellaan 'intelligence' (älykkyys/äly) -sanaa
- Päivän aikana keholle tulisi tarjota makuja kuudesta eri 'perusmausta' - makea (imelä), hapan, suolainen, kirpeä, karvas ja 'astringent' (jolle en tähän hätään keksi/löydä suomenkielistä vastinetta, mutta esim. vihreä tee kuuluu tähän ryhmään).
Kirjassa kaikki on selitetty tarkemmin.
Judith Orloff puolestaan kehottaa kiinnitämään ruoan energiaan, joka ei nyt todellakaan tarkoita kalorien tarkkailua. Esim. vertaamalla tomaattia ja tomaattia (haju, maku, tuntu kädessä) jne pystyy oppimaan päättelemään, kummassa on enemmän energiaaa/pranaa/elämänvoimaa. 'Energistä' ruokaa tulisi siis valita vähemmän energisen (esim. tölkkiruoat) sijasta. Usein energiset ruoat ovat luomutuotteitta.
Molemmat opastavat välttämään kuollutta/energiatonta ruokaa sekä juomaan runsaasti vettä.
(Ja aivan varmasti jotakin unohtuikin mainita...
)