Sivuja: [1] 2
  Tulostusversio  
Kirjoittaja Aihe: Suudelman "mytologiaa" ? =)  (Luettu 21520 kertaa)
0 jäsentä ja 11 vierasta katselee tätä aihetta.
Mirjam*
Kanta-astroilija
***
Viestejä: 313


Maata ei peritä isiltä, vaan on lainassa lapsilta


Profiili
« : 14.10.2007 11:33:38 »

Kiinnostuinpa oikein miettimään suudelmaa ja sen symboliikkaa ja mahdollista "mytologiaa". (aiheena ei siis ole teknisesti/fyysisesti suutelu, vaan sen symboliikka)  Wink

Mainitsinkin toisessa topicissa, joskus lukeneeni Luule Wiilman kirjasta suudelman symboliikasta ja miten hän kirjoitti siinä jotenkin sen suuntaisesti, että lapsi saa alkunsa suudelmasta.

Lisäksi kautta aikojen elokuvissa naiset pidättäytyvät suudelmista, jos eivät halua rakastua.

On varmaan paljon muitakin suudelmien symbolisia "myyttejä" olemassa  Huh

Iki-ihana Tommy Tabermann myös kirjoittaa paljon suudelmista ja sen syvemmistä merkityksistä. Kuten esim.
Kuusi sekuntia      Tommy Tabermann
     
"... Maailman parantaminen on loppujen lopuksi yksinkertaista ja helppoakin. Metodin voi vaivattomasti opiskella tuijottamalla kyllin pitkään kiveen osuvaa vesipisaraa. Jos jaksaa tuijottaa kyllin kauan, niin huomaa että kiveen syntyy ensin painauma, sitten kuoppa, ja lopulta reikä. Niin yksinkertaista se on.
Suudelma on sukua vesipisaralle. Se toimii samalla tavalla. Millään tässä maailmassa ei ole sellaista voimaa kuin vesipisaralla, hyväilyllä ja suudelmalla. Ne voittavat aina sen viimeisen taiston.
Amerikkalaisista onnellisuusoppaista en paljoa piittaa, sillä niiden kauppaama onni tuntuu jotenkin synteettiseltä. Mutta silloin tällöin niidenkin sivuilta löytyy jokin pohtimisen arvoinen detalji. Sellainen on esimerkiksi tieto, että jos pariskunta aamulla lähtiessään omille teilleen ja illalla kohdatessaan uudelleen suutelee vähintään kuuden sekunnin pituisen suudelman, moninkertaistuu heidän mahdollisuutensa saada kokea sitä onneksi kutsuttua.
Oletetaan että tämä tieto pitää paikkansa. Se merkitsee siinä tapauksessa sitä, että suutelemalla 12 sekuntia päivässä vältämme merkittävät määrät surua ja murhetta. Emmekä vain väistä murhetta, vaan estämme sitä syntymästä. Jos tämä ei ole sitä paljon puhuttua laatuaikaa, niin mikä sitten? ..."
Me-lehti 4/2004


Suudelmaan viitattaan paljon muussakin kuin vain miehen ja naisen välisenä tapahtumana. Tai edes kahden ihmisen välisenä tapahtumana.
Aurinko voi suudella merta... jne...
Kohtalon suudelma....
Oopperoissa ja eri kansojen mytologiassa on viittauksia suudelmiin..

Mitä teille tulee mieleen?
Älä ikinä odota
Että yhdestäkään suudelmasta
Olisi paluuta


-Tommy Tabermann-
Kiss Kiss Kiss
tallennettu

Totuus ja Vääryys kylpivät yhdessä.
Vääryys nousi ensin vedestä ja pukeutui Totuuden vaatteisiin. Koska Totuus ei puolestaan halunnut pukeutua Vääryyden vaatteisiin, hän liikkuu alastonna.

https://www.astro.fi/blog/Mirjam%252A
Mirjam*
Kanta-astroilija
***
Viestejä: 313


Maata ei peritä isiltä, vaan on lainassa lapsilta


Profiili
« Vastaus #1 : 14.10.2007 12:05:57 »

Löysin tällaisen:
Kuinka suudelmaan tuli eroottinen lataus
Suukottelua pidetään herkkänä ja viattomana toimintana. Historioitsija Hannu Salmen mukaan suudelmalla on myös nöyrryytetty ja pönkitetty valtaa.

”Ei suutelijoita voi paeta, Flaccus. He uhkaavat, viivyttävät, ahdistelevat, hyökkäävät kimppuun niin täältä kuin tuolta, aina ja kaikkialla.”
Näin roomalainen runoilija Martialis kammoksui ensimmäisen vuosisadan alussa yleistyneitä tervehdyssuutelijoita.
Runoilija halusi varoittaa, että suukot levittävät tauteja. Martialiksen sanat paljastavat, miten suudelma on voitu kokea uhkana.
Turun yliopiston kulttuurihistorian professori Hannu Salmi on antautunut aiheeseen, joka on – hänen omien sanojensa mukaan – kaikkien huulilla.
Salmi käy kirjassaan Suudelma läpi huulten koskettamisen pitkää ja mutkikasta historiaa.
”Suukko on mitätön ele, mutta silti syvän historiallinen. Suutelu ei tarkoita yhtä asiaa, vaan siinä yhdistyy monia kerroksia. Suudelmassa on hetki ja historia yhdessä”, Salmi innostuu.

Herkkätuntoinen suu on hengittämisen ja ravinnon elintärkeä kanava. Ruokailu on aina liitetty lähelle suutelua, sillä ihmisillä on ollut suukkojen nälkä tai jano. Miksi hunajaisten suudelmien ahmiminen on säilyttänyt mysteerinsä?
Ehkä vastaus löytyy suudelmassa elävistä monista ristiriidoista. Suutelu on ollut samanaikaisesti sekä tunteidentulkintaa että yhteisön sääntöjen seuraamista.
”Kertooko se, mitä tunnen ja mitä hän tuntee?” Salmi kysyy.

Suudelman yksi vahva ristiriita on ollut sielullisuuden ja ruumiillisuuden välinen kitka. Suuteleminen on koettu uskonnollisen pyhäksi ja paheelliseksi samaan aikaan.
Raamatussa annetut lentosuukot ja poskisuudelmat kertovat pyrkimyksestä häivyttää ruumiillisuutta. Käyttäytymisoppaissa muistetaan aina korostaa, että suutelu ei ole seksuaalista vaan hyvä tapa.
Suutelemalla voi myös käyttää valtaa. Se, mihin suudelma kohdistuu – jalkoihin, käteen, suulle – on näyttänyt suutelijan sosiaalisen aseman.
Nöyrtymistä ja omaa alhaisuutta esittävä suudelma on vähentynyt voimakkaasti kulttuurissamme. Uskonnollisissa yhteyksissä johtajia kunnioitetaan suudelmilla.
”Minun ei tarvitse suudella rehtorin jalkoja. Kättely on ottanut sen paikan”, Salmi naurahtaa.

Suulle annettu suudelma on tarkoittanut pitävää valaa ja sopimusta. Esimerkiksi Leonid Breznevin ja Eric Honeckerin kuuluisa suudelma oli sinetti johtajien välillä. Salmi kertoo julkisesta ja valtaa käyttävästä suudelmasta ajankohtaisen esimerkin.
”Poptähtien Madonnan ja Britney Spearsin suudellessa MTV:n juhlissa käytettiin monenlaista valtaa. Ensinnäkin Britneyn voi nähdä nöyrtyneen Madonnan edessä ja toisaalta kaksikko käytti valtaa suhteessa katsojiin ja alleviivasi kuuluvansa samaan perinteeseen.”
Suutelussa on ollut jo hyvin varhain tärkeää, onko ele julkinen vai yksityinen. Esimerkiksi Roomassa oltiin erittäin tarkkoja miehen ja naisen välisistä julkisista suudelmista, intiimejä ei juurikaan tarkkailtu.
Julkisella eleellä suutelijat voivat erottaa itsensä muusta joukosta. Näin tapahtui, kun kuningas suuteli ritareita ja nosti heidät massasta.
Julkisella suudelmalla on ollut nöyryyttäviä piirteitä. Jollei vastaanottaja antanut hyväksyntää huulisuudelmalle, puhuttiin suudelman varastamisesta.
Assyriassa tällaisesta naisen kunnian loukkaamisesta rankaistiin leikkaamalla miehen huuli irti. Suomessa varastaminen koettiin niin vakavana, että siitä oli merkintä 1600-luvulla laissa.

Nykyään eletään eroottisen suudelman aikakautta. Salmen mukaan elokuva on opettanut meille nykyisen suutelun merkityksen. Rakkauden suudelman on ajateltu sulauttavan tasa-arvoiset sielut yhteen, mutta samaan aikaan intiimi kontakti on koettu moraalisesti epäilyttävänä.
Elokuva yhdisti julkisen ja yksityisen uudella tavalla. Reilut sata vuotta sitten paheksuttiin ensimmäistä valkokangassuudelmaa elokuvassa The Kiss (1895).
Elokuvista tuli suudelmamoraalin ylläpitäjä, eikä Hollywoodin kulta-aikana valkokangassuukko saanut kestää yli seitsemää sekuntia. Nykyään arkipäiväistynyt huulten kohtaaminen ei enää riitä kohokohdaksi, kuten Casablancassa ja Puccinin oopperoissa.
”Suudelma ei ole kokenut inflaatiota. Erityisesti rakkauden suudelmalla on paljon kysyntää ja siitä esimerkiksi lauletaan paljon. Suudelman kirjo on kuitenkin kaventunut ja on syntynyt monia tabuja, kuten 1800-luvulla normaalina pidetty naisten välinen suuteleminen. Erityisesti tervehdyssuudelmat ovat vähentyneet.”
Julkisessa elämässä lemmensuudelmia nähdään paljon, mutta suutelijoiksi kelpaa vain kapea ihmisryhmä. Vain valkoinen, nuori heteropari saa suudella.
Vanhusten, eri rotujen ja seksuaalivähemmistöjen suudelmat ovat poikkeuksia. Salmesta lemmensuudelman voi nähdä uusintavan sukupuoli- ja seksuaalikäsityksiämme.

Salmi on kerännyt Suudelmaan aineistoa kymmenisen vuotta. Hän on säntillisesti kirjannut muistiin matkoilta ja kirjoista kaikkea suutelemiseen liittyvää.
Kun häneltä pyydettiin tekstiä Postimuseossa järjestettävään suudelmapostikorttinäyttelyyn, Salmi alkoi toteuttaa pitkäaikaista unelmaansa.
Kiinnostus kirjaa kohtaan on ollut laaja.
”On vieras kokemus historiantutkijalle, että lehdet Exitistä Vauva-lehteen tilaavat arvostelukappaleen kirjasta.”
Hiukan ujohko Salmi vastaa tottuneesti kysymyksiin omista suutelukokemuksista.
Hänen mieleensä ovat jääneet parhaiten ne suudelmat, joita hän ei koskaan saanut. Filmihullun Salmen into suudelmiin on syttynyt osittain elokuvien kautta. Toinen yllättävä vaikuttaja oli presidentti Urho Kekkonen.
”Ihmettelin lapsena, kuinka sujuvasti Kekkonen suuteli muiden maiden johtajia vieraillessaan itäblokissa. Mietin, miksi meillä ei tehdä noin? Ehkä tästä heräsi ensimmäinen ajatus kulttuurien välisistä eroista.”
Jos kirjoittaa tutkimuksen mediaseksikkäästä aiheesta, voi helposti päätyä lehtien mielipideautomaatiksi.
Salmi ei halua asettua suuteluneuvojaksi, mutta hänellä on pieni ehdotus suomalaiseen pussailukäyttäytymiseen.
”Välillä voisimme elää enemmän vaiston varassa, emmekä miettiä mikä on soveliasta. Suudellessa kannattaa toimia, miten tilanteessa tuntuu parhaalta.”

Hannu Salmi luennoi kirjastaan Suudelma (Faroskustannus 2004) Kirjakahvilassa 28.huhtikuuta kello 18.
http://tyl.utu.fi/arkisto/2004/8/juttu4.htm
tallennettu

Totuus ja Vääryys kylpivät yhdessä.
Vääryys nousi ensin vedestä ja pukeutui Totuuden vaatteisiin. Koska Totuus ei puolestaan halunnut pukeutua Vääryyden vaatteisiin, hän liikkuu alastonna.

https://www.astro.fi/blog/Mirjam%252A
Esmiralda
Astroholisti
*****
Viestejä: 5772


Minne tie vie...


Profiili WWW
« Vastaus #2 : 14.10.2007 12:14:17 »

Olipas siinä monenmoista suudelmasta! Kiitos aiheesta!

Yhtä juttua olen aina ihmetellyt.

Sitä, että on niin monenlaista suutelijaa. Jokainen suutelee eri tavalla. Jokaisen suudelmalla on erilainen tunne. Ja vieläpä jokaisen suudelma eri hetkellä on myös erilainen.

Kuinka paljon suudelma siis voi välittää eri tunteita? Tai kuinka paljon suudelma kertoo suutelijan luonteesta, pelosta, epävarmuudesta? Miksi puhutaan hyvästä suutelijasta?

Olen kokenut, että suuteleminen sinänsä on joskus aivan ihanaa! Eikä siinä ole aina tarvittu sitä rakkauttakaan niin paljon.

Muistan nuoruudesta erään yön, kun istuimme puiston penkillä ja suudeltiin ja suudeltiin. Taisi mies olla jopa naimisissa olevakin. En halunnut lopettaa eikä hänkään! Emmekä me muuta tarvinneet. Ei edes enää tavattu. Mutta oli minulla seuraavana päivänä kipeät ja arat huulet!  Grin  Muistoihin jäi, että osasi se mies suudella! smitten
tallennettu

Nousu Skorpioni (Jousimies)
Chiron Skorpioni
Aurinko, Venus ja Merkurius Rapu
Kuu Kalat       
Pluto ja Saturnus Leijona
Jupiter Jousimies
Mars Neitsyt
Neptunus Vaaka
Uranus ja Ceres Kaksonen

Maya, Punainen Itsevallitseva Kuu
Kiinalainen Rotta
Kelttiläinen Omenapuu

OLLAAN IHMISIKS
Mirjam*
Kanta-astroilija
***
Viestejä: 313


Maata ei peritä isiltä, vaan on lainassa lapsilta


Profiili
« Vastaus #3 : 14.10.2007 12:16:04 »

"Pakko" vielä laittaa tämä pitkä juttu ja sitten tilaa KESKUSTELULLE aiheesta!  Kiss

SUUDELLAAN

Turun Sanomat
HELI NUMMILA
Prinssi Rohkea herätti Ruususen suudelmalla. Romeo ja Julia kuolivat yhteiseen suudelmaan. Juudas kavalsi Jeesuksen suudelmalla. Sammakko muuttui prinssiksi suudelmalla.

Suudelmassa vaihdetaan pieniä määriä vettä, valkuaisaineita, rasvaa ja keskimäärin 250 eri bakteerilajia. Suutelu vapauttaa elimistössä endorfiineja, elimistön luonnollisia opiaatteja - suutelemisesta saa endorfiinihumalan.

Minuutti suutelemista polttaa noin 6,4 kaloria (mikä vastaa viiden minuutin uintia). Sydämensyke saattaa nousta normaalista 70 lyönnistä minuutissa 120:een.

Kun oikein tosissaan suudellaan, otetaan käyttöön kaikki 34 kasvolihasta.

Innokas muiskauttelu voi myös tartuttaa huuliherpeksen tai flunssan, keuhkokuumeen tai hampaiden reikiintymistä aiheuttavan karieksen.
Heräämisiä ja
muodonmuutoksia

Suudelmaa pidetään ensisijaisesti rakkauden eleenä. Monissa kertomuksissa rakastavaiset kuolevat tai virkoavat takaisin elämään rakastettunsa suudelmasta.

Tällainen on esimerkiksi yksi maailman tunnetuin suudelma, Prinsessa Ruususen prinssiltään saama suudelma. Sitä on pidetty toisaalta romanttisuuden huippuna, toisaalta suudelman irvikuvana: eihän tiedoton pysty osallistumaan suudelmaan.

Kuolonsuudelma yhdistää Romeon ja Julian, kun Julia löytää myrkkyä siemaisseen rakastettunsa ja suutelee tätä toivoen kuolemaa.

Sadussa suudelmissa on usein taikaa, sillä niiden voimasta rakastettu saattaa muuttaa muotoaan. Euroopassa ja Aasiassa tunnetaan lukuisia tarinoita, joissa nuori neito vihitään eläimelle ja lopulta tämä muuttuu mieheksi. Ehkä tunnetuimmat versiot tarinoista ovat Sammakkoprinssi ja Kaunotar ja hirviö.

Loppusuudelma on merkinnyt 1900-luvun Hollywood-elokuvissa tarinan sulkeutumista ja päätepistettä. Suudelman voima on keskeinen elementti esimerkiksi elokuvassa Pretty Woman. Julia Robertsin esittämä katutyttö tekee Richard Geren kanssa sopimuksen, jossa myy itsensä tälle kuudeksi päiväksi. Ehtoja on vain yksi: Suulle hän ei suutele. Kun pari sitten viimein suutelee, katsojat tietävät, että he ovat rakastuneet.

Valkokankaan suudelmia on laitettu järjestykseen useissa äänestyksissä. "Kaikkien aikojen suudelmaksi" on toistuvasti äänestetty Clark Cablen ja Vivien Leighin suudelma elokuvassa Tuulen viemää, Humphrey Bogartin ja Ingrid Bergmanin suudelma Casablancassa sekä Burt Lancasterin ja Deborah Kerrin suudelma elokuvassa Täältä ikuisuuteen.

Star Trek -tv-sarja teki historiaa vuonna 1969, sillä kapteeni Kirkin ja tiedotusupseeri Uhuran suudelman väitetään olevan ensimmäinen rotujen välinen suudelma amerikkalaisessa televisiossa.
Parvekkeella ja
vaalikampanjassa

Suudelman romanttista merkitystä vahvistaa se, että vastavihitty aviopari sinetöi liittonsa suudelmalla. Jo roomalaisen lain mukaan avioparin tuli vahvistaa liittonsa suudelmalla, ja sillä oli siis juridinen merkitys. Lisäksi suudelma tarkoitti sielujen sulautumista toisiinsa.

Yksi laajimmin julkisuudessa nähty hääsuudelma on ollut televisiokameroiden kautta ympäri maailmaa välittynyt prinsessa Dianan ja prinssi Charlesin suudelma Buckinghamin palatsin parvekkeella.

Puhuttiin "satuhäistä" ja suudelma todisti, että satuja oli vielä: ihana prinsessa sai prinssin ja rakkaus voitti kaikki esteet. Suudelman jälkeen prinssi muuttui kuitenkin melko pian sammakoksi ja prinsessankin tasapaino taisi horjua.

Suudelmaa voidaan käyttää imagotemppuna. Vuoden 2000 syksyllä presidenttiehdokas Al Gore sai Yhdysvalloissa aikaan todellisen mediamyrskyn, kun hän vaihtoi vaimonsa Tipperin kanssa intohimoisen suudelman Los Angelesin puoluekokouksen päätteeksi. Muisku päätyi lehtien etusivuille ja televisioyhtiöiden aamuohjelmiin. Suudelmaa väitettiin vaalitempuksi, jotkut tahot taas leimasivat sen "kuvottavaksi", "liian intiimiksi" ja "lapsilta kiellettyyn elokuvaan kuuluvaksi."
Petturuutta ja
riemua

Luultavasti historian tunnetuin suudelma liittyy Jeesuksen elämään. Viimeisen ehtoollisen jälkeen Jeesus opetuslapsineen vetäytyy Getsemanen puutarhaan, hän tietää jo että joku opetuslapsista on hänet pettävä. Paikalle saapuu Juudas Iskariot ja tervehtii Jeesusta suudelmalla. Se on merkki mukana oleville miekoin ja seipäin varustautuneille miehille siitä, kenet tulee pidättää. Tämä petturin ele tunnetaan yhä kielessä termillä "Juudaksen suudelma".

Raamatussa kuvataan kymmeniä suudelmatilanteita ja koska suulle kohdistunut suudelma on osoittanut tasavertaisuutta, pyhyyttä ja vilpittömyyttä, Juudaksen suudelma oli poikkeuksellisen röyhkeä teko.

Paavi suutelee aina sen maan kamaraa, jolle saapuu. Samoin teki syksyllä 2000 tunnetuksi tulleen panttivanki-parivaljakko Vahanen & Fräntin osapuoli Vahanen. Hän oli luvannut heti Jolon vankileiriltä vapauduttuaan suudella kotimaansa kamaraa. Vahanen kumartui koneesta laskeuduttuaan nelinkontin maahan ja suuteli kylmänkosteaa asfalttia hetkisen.
Poskelle, otsalle
ja kädelle

Poskisuudelma ei ole niin intiimi kuin suudelma suulle. Poskisuudelmalla tervehditään niin, että posket hipaisevat toisiaan ja suu suipistuu. Moiskahtavaa ääntä ei saa kuulua. Missään nimessä poskelle ei saa ilmestyä märkää läiskää, joka sotkisi naisen meikin - tai vielä pahempaa, jättäisi huulipunajäljen poskeen.

Poskisuudelman kotimaana pidetään Ranskaa, vaikka toisaalta ranskalainen suudelma, french kiss, tarkoittaa aivan muuta kuin poskipusua.

Käsisuudelman antaa yleensä mies naiselle. Samoin kuin poskisuudelmassa, myöskään käsisuudelmassa ei moiskautelle, hipaistaan vain.

Otsalle suudellaan tervehdykseksi ja hyvästiksi eri puolilla maailmaa. Muinaisessa antiikissa otsasuudelmaa annettaessa tartuttiin toista korvista kiinni.

Lentosuukot puhalletaan ilmaan matkan päästä ja eleeseen ovat mieltyneet näyttelijät, jotka ottivat eleen omakseen jo Rooman keisariajalla kiittäessään suosiotaan osoittavaa yleisöä.

Jutun lähteenä käytetty Adrianne Bluen teosta Suutele minua, Teppo Korhosen artikkelia Suudelma eleenä, teoksessa Näkökulmia kulttuurin tutkimukseen sekä Hannu Salmen esitelmää "Pyhyys ja intohimo. Suudelman lyhyt historia", joka on pidetty Turun yliopiston kulttuurihistorian oppiaineen 30-vuotisjuhlissa ja löytyy oppiaineen internetsivuilta.

Rituaalinen,
petollinen,
spektaakkelimainen...
- Arkipäivän historian tutkiminen ei ole kovin vanha ilmiö, ja eleiden ja tunteiden historian tutkiminen vielä nuorempi, kertoo suudelmaa ja suutelemisen historiaa tutkinut Turun yliopiston kulttuurihistorian professori Hannu Salmi.

- Suudelmaa tutkiessaan kulttuurihistorioitsija käyttää hieman epätavallista aineistoa: esimerkiksi kaunokirjallisuutta, kuvia, kuvataidetta, valokuvia, elokuvia, Salmi kertoo.

Salmi on aiheesta niin kiinnostunut, että suunnittelee suudelmaan ja sen kulttuurihistoriaan keskittyvää kirjaa. Siinä ei tutkittaisi suudelmaa vain rakkauden eleenä, vaan perehdyttäisiin myös esimerkiksi uskonnolliseen, rituaaliseen ja petolliseen suudelmaan.

Esimerkkinä rituaalisesta suudelmasta Salmi mainitsee sen, että ihmiset jonottavat Pietarinkirkkoon suudellakseen Pyhän Pietarin patsaan jalkoja. Rituaalinen suudelma on myös se, jonka Paavi painaa maahan saapuessaan uuden maan kamaralle,

Tavallaan samaa asiaa jatkavat myös urheilijat suudellessaan mitaleitaan ja pokaleitaan.

- Sillä eleellä on uskonnollista perusta, sillä suuteleminen korostetaan esineen tärkeyttä ja arvokkuutta.

Salmi huomauttaa, että suudelma voi olla myös spektaakkeliksi, jossa näköaistin, katseen rooli on korostunut. Siinä on avittanut Hollywood, joka tiivistää elokuvissa suuret tunteet suudelmiin.

- Suudelma sisältää ristiriidan, sillä se yhdistää sielullisuuden ja toisaalta intohimon, Salmi miettii.

Salmi luettelee pyynnöstä muutamia suosikkisuudelmiaan. Elokuvista kärkeen yltää Alfred Hitchcockin elokuvan Kohtalon avain (Notorius) Gary Grantin ja Ingrid Bergmanin pitkä suudelma. Hitchcock kiertää siinä sensuurisäännön, jonka mukaan suudelma saa kestää vain muutamia sekunteja. Pääpari voi suudella pitkään, koska he puhuvat muutamia sanoja suudelmien välissä.

Kuvataiteesta kärkeen nousevat Jean-Honoré Fragonardin 1Suudelmia-maalaussarja jonka teoksista yksi käsittelee suudelman varastamista, sekä 2Francesco Hayezin Il Bacio, jonka kuvan Salmi on liittänyt "Suudelman lyhyt historia" -artikkelinsa yhteyteen www.utu.fi/hum/historia/kh/Arkisto/tapahtumat/juhlakirja/

Kirjallisuuden osalta vaikuttavia ovat Danten Jumalainen näytelmä, jossa rakastavaiset suutelevat ikuisesti helvetissä sekä Shakespearen Romeo ja Julia, jossa Julia tapailee myrkyn rippeitä Romeon huulilta.

Oopperassa Salmeen on tehnyt vaikutuksen Richard Wagnerin Siegfried, kohtaus jossa tulikehän sisään vangittu Brunnhilde nukkuu, kunnes Siegfried herättää hänet suudelmallaan.

Julkaistu 28.9.2002 1:28:33
tallennettu

Totuus ja Vääryys kylpivät yhdessä.
Vääryys nousi ensin vedestä ja pukeutui Totuuden vaatteisiin. Koska Totuus ei puolestaan halunnut pukeutua Vääryyden vaatteisiin, hän liikkuu alastonna.

https://www.astro.fi/blog/Mirjam%252A
Mirjam*
Kanta-astroilija
***
Viestejä: 313


Maata ei peritä isiltä, vaan on lainassa lapsilta


Profiili
« Vastaus #4 : 14.10.2007 12:25:01 »

Olipas siinä monenmoista suudelmasta! Kiitos aiheesta!
Yhtä juttua olen aina ihmetellyt.
Sitä, että on niin monenlaista suutelijaa. Jokainen suutelee eri tavalla. Jokaisen suudelmalla on erilainen tunne. Ja vieläpä jokaisen suudelma eri hetkellä on myös erilainen.
Kuinka paljon suudelma siis voi välittää eri tunteita? Tai kuinka paljon suudelma kertoo suutelijan luonteesta, pelosta, epävarmuudesta? Miksi puhutaan hyvästä suutelijasta?

Kyllähän jotenkin tuntuu näitä lukiessa, että suudelma on jonkinlainen "sinetti" ihmisten, asioiden, ilmiöiden syvällinen kohtaaminen ja sitoutuminen, ehkä jopa herääminen ja avautuminen kokonaiselle kohtaamiselle Huh Siis niinkuin syvimmiltään...

Niin, kyllähän sitä puhutaan hyvistä suutelijoista ja suudelmista. Varmaan aika paljon on henkilökohtainenkin sen määritteleminen, vaikka toisaalta on varmaan paljon samoja tekijöitä, jotka määrittelee suudelman tai suutelijan laatua....
Minusta suudelmalla nimenomaan voi välittää tunteita ....
Minusta suudelmalla voi korvata sanat...
tallennettu

Totuus ja Vääryys kylpivät yhdessä.
Vääryys nousi ensin vedestä ja pukeutui Totuuden vaatteisiin. Koska Totuus ei puolestaan halunnut pukeutua Vääryyden vaatteisiin, hän liikkuu alastonna.

https://www.astro.fi/blog/Mirjam%252A
Esmiralda
Astroholisti
*****
Viestejä: 5772


Minne tie vie...


Profiili WWW
« Vastaus #5 : 14.10.2007 12:29:19 »

Mutta kaikki yhteisöt eivät suutele.  Huh

Eikö se ollut aika outoa joskus afrikkalaisillekin?

Kyllä tunteiden välityksessä on yhteisön tavoilla hyvin suuri merkitys.
tallennettu

Nousu Skorpioni (Jousimies)
Chiron Skorpioni
Aurinko, Venus ja Merkurius Rapu
Kuu Kalat       
Pluto ja Saturnus Leijona
Jupiter Jousimies
Mars Neitsyt
Neptunus Vaaka
Uranus ja Ceres Kaksonen

Maya, Punainen Itsevallitseva Kuu
Kiinalainen Rotta
Kelttiläinen Omenapuu

OLLAAN IHMISIKS
Mirjam*
Kanta-astroilija
***
Viestejä: 313


Maata ei peritä isiltä, vaan on lainassa lapsilta


Profiili
« Vastaus #6 : 14.10.2007 13:04:43 »

Niino.... kai kaikki jollain lailla suutelee, jotain....  Huh
En ehkä käsittänyt ihan mitä tarkoitit Esmiralda?

Tuli tuossa mieleeni, että mikähän on ollut maailmankaikkeuden ensimmäinen suudelma?
Sen syntykö?  Grin
Suuteleeko siittiö munasolua? 
Suuteleeko emi hedettä? jne
Suuteleeko veitsi leipää?
tallennettu

Totuus ja Vääryys kylpivät yhdessä.
Vääryys nousi ensin vedestä ja pukeutui Totuuden vaatteisiin. Koska Totuus ei puolestaan halunnut pukeutua Vääryyden vaatteisiin, hän liikkuu alastonna.

https://www.astro.fi/blog/Mirjam%252A
Esmiralda
Astroholisti
*****
Viestejä: 5772


Minne tie vie...


Profiili WWW
« Vastaus #7 : 14.10.2007 13:12:32 »

Niino.... kai kaikki jollain lailla suutelee, jotain....  Huh
En ehkä käsittänyt ihan mitä tarkoitit Esmiralda?

Tuli tuossa mieleeni, että mikähän on ollut maailmankaikkeuden ensimmäinen suudelma?
Sen syntykö?  Grin
Suuteleeko siittiö munasolua? 
Suuteleeko emi hedettä? jne
Suuteleeko veitsi leipää?

Ihania kysymyksiä sinulla. Tottakai emi suutelee hedettä, jos kukka on yksineuvoinen ja hede mehiläisen karvoitusta!  smitten

Ja silmä suutelee katsellessaan toisen silmää, sormi sormea ja ne intiimeimmät osat toisiaan. Kyllä.

Mutta me olemme tässä kulttuurissa myös hyvin suutelokeskeisiä, ehkä liiankin paljon. Sokeita kulttuurin tuotoksia.  Katselepa vaikka 'Kauniita ja Rohkeita'. siinähän suudelma on sama kuin aviorikos melkein!!!

Että mitä tarkoitan? Tarkoitan, että ei se nyt mielestäni pidä paikkaansa että 'lapsi lähtee syntymään suudelmasta'. Täytynee miettiä mitä ja minkälaista suudelmaa se tarkoittanee. Senhän voi tulkita monella tavalla.

Voin selvennökseksi kertoa, että itse en tykkää mieheni suudelmasta, mielestäni hän ei uskalla sitä oikein, se on löysä ja märkä. Olen mieluummin ilman. Mutta voi kuinka olemme rakastaneet!!! Ja lapsia tullut. Ja yhä rakastamme. Mutta emme liioin suutele, ehkä suukottelemme. Sitäkin enemmän kädet hakevat toisiaan....tunteella on monta tietä ja tapaa kulkea!

Voisin kertoa enemmänkin....
tallennettu

Nousu Skorpioni (Jousimies)
Chiron Skorpioni
Aurinko, Venus ja Merkurius Rapu
Kuu Kalat       
Pluto ja Saturnus Leijona
Jupiter Jousimies
Mars Neitsyt
Neptunus Vaaka
Uranus ja Ceres Kaksonen

Maya, Punainen Itsevallitseva Kuu
Kiinalainen Rotta
Kelttiläinen Omenapuu

OLLAAN IHMISIKS
Mirjam*
Kanta-astroilija
***
Viestejä: 313


Maata ei peritä isiltä, vaan on lainassa lapsilta


Profiili
« Vastaus #8 : 14.10.2007 13:44:49 »

Aivan joo, varmaan Wiilmakin ehkä tarkoitti sillä suudelman symbolista merkitystä  Huh
(että lapsi saa alkunsa suutelusta) Siis tottakai joo, eihän hedelmöitys tapahdu suussa.  Grin Muistelen kuitenkin, että sillä oli muutakin kuin pelkkää suoraa symbolista arvoa. Pitäisi kaivaa tuo kirja jostain esiin ja lukea oikein se luku siitä kirjasta.

Maailmanhistorian ensimmäinen suudelma: Luoja puhaltaa luotuun elävän hengen, kertoo Raamattu. Yheksän lasta oon synnyttäny mutta suutelemisen syntiin en oo ruvennu, kertoi kotikylän emäntä.  Grin

Suudelma herättää. Se herättää eroottisia väreilyjä mutta myös herättää henkiin, tuo elottomaan elämää.
Koska Jumala puhalsi suullaan Aadamiin elämän henkäyksen, suudelma on pyhä.

http://www.kirkkojyvaskyla.net/seurakuntaviesti/index.php?article=120

Täydellisiä "sielunpari suutelijoita" en ole ihan kovin montaa kohdannut... Nimittäin olen todennut itse omassa elämässäni, että suutelutapa ja sen "yksiin meno" jonkun kanssa on minulle hyvin tärkeä ja sen "vajavuus" voi minun jopa saada miettimään; "onko tämä minulle se oikea"  Cheesy
Kas, olen parina viime päivinä löytänyt oman sisäisen romantikkuuteni.  coolsmiley
« Viimeksi muokattu: 14.10.2007 14:31:31 kirjoittanut Tsuippaduippa » tallennettu

Totuus ja Vääryys kylpivät yhdessä.
Vääryys nousi ensin vedestä ja pukeutui Totuuden vaatteisiin. Koska Totuus ei puolestaan halunnut pukeutua Vääryyden vaatteisiin, hän liikkuu alastonna.

https://www.astro.fi/blog/Mirjam%252A
Chandra
Astroholisti
*****
Viestejä: 2752



Profiili
« Vastaus #9 : 14.10.2007 16:06:13 »

Wau!
Siis joku muukin on kokenut,että elämän mies ei ja suudelmat eivät natsaa!! Cheesy
Minun kohdallani viimeinen suhde oli ensin täydellistä rakkautta,paitsi suuteleminen.
Tunsin sen lähinnä kuolaamisena,enkä halunnut kuin suukottelua miehen kanssa.
Ei se sitten muutenkaan enää ajan kanssa ollut täydellistä.

Mutta voi,rakastan suutelemista silloin,kuin kaikki menee yksiin. smitten
Usein pelkästään se tuntuu riittävältä,eikä pidemmälle tarvitse mennä.
Suuteleminen on kuitenkin usein se ensimmäinen "intiimi" lähestyminen.

Olen opettanut kissanikin suukottamaan puremisen sijaan ja on kuulkaa oppinutkin!
Tosin silloin kun en heti huomaa,ottaa hellästi hampaillaan leuastani kiinni.Johan hoksaan.

Suuteleminen on minulle niin tärkeä,että taidan sitten joskus vetää rajan jollekin muulle siitä,että suutelot osuu kohdalleen.
Silloin suutelevat sydämetkin toisiaan ja kaksi ihmistä yhdistyy yhdeksi. smitten
tallennettu

Mirjam*
Kanta-astroilija
***
Viestejä: 313


Maata ei peritä isiltä, vaan on lainassa lapsilta


Profiili
« Vastaus #10 : 14.10.2007 16:38:47 »

Silloin suutelevat sydämetkin toisiaan ja kaksi ihmistä yhdistyy yhdeksi. smitten

Aivan.  Kiss
Tuli tuossa hetki sitten mieleeni, että vauvathan (suudelmista siinneet  Grin ) tunnustelevat aluksi kaikkea myös suullaan....
Vastasyntyneellä vauvalla tuntoaisti on herkin suun alueella.
Jooh, nyt menee jo vähän ehkä liian kauas aiheesta.... laugh
tallennettu

Totuus ja Vääryys kylpivät yhdessä.
Vääryys nousi ensin vedestä ja pukeutui Totuuden vaatteisiin. Koska Totuus ei puolestaan halunnut pukeutua Vääryyden vaatteisiin, hän liikkuu alastonna.

https://www.astro.fi/blog/Mirjam%252A
Esmiralda
Astroholisti
*****
Viestejä: 5772


Minne tie vie...


Profiili WWW
« Vastaus #11 : 14.10.2007 16:43:01 »

Pitänee vielä kertoa, nimittäin unkarilaisesta 'nenäliinatanssista'. (vaikka olen tainnut kertoa joskus ennenkin)

Olen sellaisen ikimuistoisen tanssinut joskus eräillä suurilla kansainvälisillä kansantanssifestivaaleilla Saksassa.

Siinä oli taustalla mustalaismusiikki, elävä orkesteri, ja unkarilainen 'löytöni' sieltä kutsui minut tanssiin mukaan. Piirissä oli useita kansallisuuksia. Piirin keskellä oli pari kolme heiluttelemassa nenäliinaa ja he etsivät tanssivan piirin joukosta itselleen kumppania, aivan outoja sellaisia. Nenäliina laitettiin nurmelle, sen päälle polvistuttiin ja suudeltiin.
Silloin piiri pysähtyi taputtamaan tahdissa ja huutelemaan.

Olinkohan siinä piirin keskellä pari kolmekin kertaa. Jo se tunnelma huumasi. Suudelmat olivat pitkiä ja tulisia, koska siinähän oli pojallakin näytinpaikka. Sittenhän tytöt hakivat itselleen paria ja sama temppu.

Siinä oli se tunnelma, että suuteli 'koko maailmaa'!

Yks ystäväni kysyikin tuota kertoessani, suutelivatko tytötkin keskenään. Enpä ollut hoksannut katsoa, eivät kai, mutta tuossa huumassa ei sitäkään varmasti olisi huomannut!  Grin

Tarkoitus tällä se, että suudelman merkitys voi laajeta yleisyhteisölliseksi, jopa kosmiseksi joskus ja yksilö katoaa...se toinen.
tallennettu

Nousu Skorpioni (Jousimies)
Chiron Skorpioni
Aurinko, Venus ja Merkurius Rapu
Kuu Kalat       
Pluto ja Saturnus Leijona
Jupiter Jousimies
Mars Neitsyt
Neptunus Vaaka
Uranus ja Ceres Kaksonen

Maya, Punainen Itsevallitseva Kuu
Kiinalainen Rotta
Kelttiläinen Omenapuu

OLLAAN IHMISIKS
Mirjam*
Kanta-astroilija
***
Viestejä: 313


Maata ei peritä isiltä, vaan on lainassa lapsilta


Profiili
« Vastaus #12 : 14.10.2007 16:52:19 »

Wau!, kuulostaapas hienolta kokemukselta.
*tahtoo nenäliinatanssiin myös*  Kiss
tallennettu

Totuus ja Vääryys kylpivät yhdessä.
Vääryys nousi ensin vedestä ja pukeutui Totuuden vaatteisiin. Koska Totuus ei puolestaan halunnut pukeutua Vääryyden vaatteisiin, hän liikkuu alastonna.

https://www.astro.fi/blog/Mirjam%252A
Esmiralda
Astroholisti
*****
Viestejä: 5772


Minne tie vie...


Profiili WWW
« Vastaus #13 : 14.10.2007 16:57:06 »

On sitä vissiinkin muistini mukaan joskus Suomessakin yritetty, halauksiksi meni, eivät tohtineet.

Siis Suomen kulttuuriin se ei mahtunut!  Grin

Ehkä meillä sittenkin suudelmalla on pikkuisen eri merkitys...
tallennettu

Nousu Skorpioni (Jousimies)
Chiron Skorpioni
Aurinko, Venus ja Merkurius Rapu
Kuu Kalat       
Pluto ja Saturnus Leijona
Jupiter Jousimies
Mars Neitsyt
Neptunus Vaaka
Uranus ja Ceres Kaksonen

Maya, Punainen Itsevallitseva Kuu
Kiinalainen Rotta
Kelttiläinen Omenapuu

OLLAAN IHMISIKS
*Kide*
Astroholisti
*****
Viestejä: 2400


oinas, asc jousimies


Profiili
« Vastaus #14 : 16.10.2007 17:24:20 »

Oih... suudelman peruuttamattomuus  angel niin totta, mielestäni...  smitten
Älä ikinä odota
Että yhdestäkään suudelmasta
Olisi paluuta


-Tommy Tabermann-
Kiss Kiss Kiss
Joskus jopa aavistaa, kuinka mahdollinen suudelma olisi peruuttamaton ja silloin siihen syöksyy tai karkaa pois... riippuen omasta tilanteesta ja halusta muuttaa tilanteita :Smiley
tallennettu
Sivuja: [1] 2
  Tulostusversio  
 
Siirry: