Kertaus siitä, mitä happo-emästasapainolla tarkoitetaan:Ruoka-aineen ph:lla eli happamuudella ei ole tekemistä tämän asian kanssa.
Kyse on siitä, muodostaako ravintoaine elimistössä 'palaessaan' palamistuotteena
epäorgaanisia happoja vai epäorgaanisia emäksiä.
Esimerkki:
Sitruuna maistuu happamalta ja on ph-arvoltaan hapan, mutta sen
palamistulos on emäksinen.
Karkeasti ottaen, emästä muodostavat:
Kaikki tuoreet vihannekset ja hedelmät
Idätetyt viljat
Keitetyt vihannekset (ja hedelmät) jos myös keitinvesi nautitaan. (Emäkset jäävät keitinveteen)
Maito, piimä, jugurtti, tuorejuusto ym. 'tuore'maitovalmisteet
Ja happoa muodostavat:
Lähes kaikki proteiinipitoiset ruoka-aineet, eli liha, kala jne
Raa'at hedelmät ja vihannekset (vihertävä banaani ei siis ole terveellinen!)
Kaikki viljat idättämättöminä
Kovat juustot
Neutraaleja ovat:
Manteli, hasselpähkinä, voi
Eli vielä kerran:
Ruoka-aineen mausta tai ph-arvosta ei voi arvioida sen palamistulosta!
Kroppa neutraloi ravinnon tuottamia epäorgaanisia happoja muodostamalla niistä epäorgaanisten emästen kanssa suoloja, jotka poistuvat virtsan mukana. Emästä tulisi saada eri arvioiden mukaan 3-5 kertainen määrä happoihin nähden, jotta neutralointi onnistuu.
Jos ravinto on palamistulokseltaan happovoittoinen, elimistö varastoi hapot kroppaan. 'Turvallisimpia' varastopaikkoja ovat rasvakerros ja sidekudokset, joten ne varastot täytetään ensin.
Eräs mielenkiintoinen teoria lihavuudesta: Jos ravinto on kovin happovoittoista, saattaa kroppa kerätä ylimääräistä rasvaa vaikka kaloreita ei saa liikaa, koska se haluaa lisää 'turvallista' tilaa happojen varastointiin. Tämä on vain teoria, mutta on myös kuultu rasvaimuista terveydenhuollon henkilökunnalta, että poistettu rasva on ollut väriltään tummaa ja haissut hyvin pahalta...
Ne 'turvalliset' happovarastot ovat sekasyöjillä yleensä täynnä noin 35-vuotiaana ja siitä alkaakin sitten elintasosairauksien yleistyminen, kun happoa on pakko ruveta varastoimaan haitallisempiin paikkoihin.
Oma vinkkini, jos maitotuotteet sopivat:
Piimä, jugurtti ja maito (tosin vältä homogenoitua, käytä luomumaitoa) ovat erittäin emäksisiä. Niinpä jos ei halua puputtaa loputtomasti raakoja vihanneksia ja hedelmiä, voi syömiään happoruokia neutraloida myös näillä maitotuotteilla. Itselleni ei enää happoruoka maistu, ellen saa sen kanssa lasillista piimää...