Tuli mieleen myös et monilla ihmisillä on joku harhaluulo et kokojyvävehnä olis jotenkin terveellistä.
Eikö se lähinnä vaurioita suolta? Ole jopa siis haitallisempaa kuin tuo syntiseksi tunnustettu ja tiedostettu valkoinen vehnä?
Kun koeolosuhteet luodaan harkiten, saadaan halutunlainen tulos. Kun vertaillaan kokojyvää syöviä valkoista vehnää syöviin, ei oteta huomioon sitä, että yleensä kokojyvää syövien kaikki muutkin elintavat ovat terveellisemmät.
Vehnä on hankala tapaus, sillä sen myrkyllisimmät osat ovat leseessä ja alkiossa. Vehnänalkion agglutiniini on eräs tunnetuimpia lektiinejä. Lektiinit ovat proteiineja joita on ihan joka paikassa ja ihmiskehokin valmistaa niitä itse. Se mm. määrittää niillä sitä miten solut kiinnittyvät toiisinsa. Joidenkin ruokien lektiinit sopivat kuin avain lukkoon joidenkin immunotyyppien, tai vehnän tapauksessa aivan kaikkien, solujen pintarakenteiden proteiineihin. Niin ne sitten saavat aikaan solujen agglutinaatiota, tulehdusta yms.
Vehnänalkion agglutiniini on lisäksi niin tunnettu insuliini-imitaattori, että sitä jopa käytetään mikrobiologiassa insuliinin korvikkeena, kun halutaan tutkia insuliiniaineenvaihduntaa. Eli käytännössä: Aina kun syöt kokojyvävehnää, otat samalla ylimääräisen annoksen insuliinia - siis sen lisäksi mitä haimasi muutenkin valmistaa. Noh, kun terve ihminen ottaa joka aterialla ylimääräistä insuliinia, niin lihominen ja metabolinen syndrooma ovat melko takuuvarmoja.
Paradoksaalista kyllä, jos nyt pakko on vehnää syödä, niin sitten mieluummin valkoista kuin täysjyvää. Täysjyvä kannattaa hankkia ihan muista lähteistä, jos sitä nyt ollenkaan välttämättä kaipaa. Ihminen ei ole vielä sopeutunut alkuunkaan siementen (=viljan) syöntiin. Rotta sen sijaan sietää vehnää oikein hyvin, samoin kaikki luonnostaan siemensyöjät. Joihin ihminen ei kuulu.
Kivikautisesta ruokavaliosta kertovat kirjat ovat hyvää luettavaa, samoin monet muut joita löytyy kirjastosta.
MUOKS: Hehkutan vielä oikeita pähkinöitä (joihin maapähkinä ei siis kuulu): Hassel-, saksan-, pekaani- ja parapähkinä sekä manteli (joka ei myöskään ole oikea pähkinä vaan kai jonkinlainen siemen) ovat erinomaisia hyvän rasvan lähteita. Unohtamatta macadamiaa, joka on maailman rasvaisin pähkinä.