Sivuja: [1]
  Tulostusversio  
Kirjoittaja Aihe: Aspekteista ylityhmä kysymys  (Luettu 4837 kertaa)
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta.
enska
Vieras
« : 11.01.2006 22:34:40 »

Haa.. näillä aspekteilla astrologiassa on aika merkittävä osuus, mutta oikeasti nyt kun katsoin tuota upeasti uudistunutta oma astroa niin nousi taas oikein supertyhmä ja kissankokoinen kysymysmerkki päähän.
Siis transiittien kohdalla asia on selevä kö pläkki tietenkin mutta entäs syntymäkartalla..
ETTÄ mistä sen tietää onko es. neliö avautuva vai sulkeutuva? Eikös se riipu kummasta planeetasta sen katsoo? ( Voi vitsi kun ei raksuta yhtään tämä asia kuitenkin varmaan niin itsestäänselvä että hävettää kun lukee jonkun astrotietäjän vastauksen..)  Embarrassed  Embarrassed
Ja sitten kummasta planeetasta se oikeaoppisesti katsotaan, hitaammasta vai nopeammasta, es Neppis neliöi Kuuta vai toisinpäin?
Juu ja rautalangasta saa vääntää..
tallennettu
Ajatus
Astroholisti
*****
Viestejä: 2365


Linnunradan liftari


Profiili
« Vastaus #1 : 13.01.2006 10:11:50 »

ETTÄ mistä sen tietää onko es. neliö avautuva vai sulkeutuva? Eikös se riipu kummasta planeetasta sen katsoo?

Ja sitten kummasta planeetasta se oikeaoppisesti katsotaan, hitaammasta vai nopeammasta, es Neppis neliöi Kuuta vai toisinpäin?
Juu ja rautalangasta saa vääntää..

Ensi töikseen on sanottava (ettei kukaan tietäjäksi luulisi crazy2), että itse olen toistaiseksi ihan iloisesti vähät välittänyt siitä, ovatko syntymäkarttani aspektit avautuvia vai sulkeutuvia. Aspekteissa kun on ainakin itselleni ollut ihan tarpeeksi opettelemista ilman tuota hienosäätöäkin. Cheesy Toiseksi, muistelen että katsantokantojakin on erilaisia, esim. Lunea ja Seppo näkivät muistaakseni tuon avautuva/sulkeutuva -asian jotenkin eri tavalla - olisi valaisevaa, jos jompi kumpi ehtisi kommentoida. Smiley Joka tapauksessa tuolta Tietopaketti-osiosta löytyy juttu Planeettojen väliset aspektit, jossa avautuva aspekti on selitetty niin, että sitä tekevä planeetta löytyy kohdeplaneetasta vastapäivään (eli planeettojen liikkeen, ei kellon viisarien suuntaisesti). Sulkeutuva aspekti taas muodostuu sitten, kun tuo tekevä planeetta on ehtinyt kiertää karttaympyrää niin paljon, että se tulee jälleen samalle etäisyydelle kohdeplaneetasta mutta nyt se tietysti sijaitseekin kohdeplaneetasta katsottuna myötäpäivään. Hahmotus olisi varmaankin helpointa, jos kartta olisi kiekkona, jota voisi käännellä siten että kohdeplaneetta on aina itseensä päin.

Asia on helpointa ymmärtää transiittikarttojen suhteen, koska syntymäkarttahan on staattinen ja transiittiaspekteissa on aina kysymys transitoivan planeetan tekemästä aspektista syntymäkartalla olevaan planeettaan (eli liikkuvan suhde siihen joka ei liiku). Sen vuoksi transiittiaspekteista tärkeimpiä ovatkin hitaiden eli kollektiivisten planeettojen liikkuessaan muodostamat kuviot syntymäkartan "nopeisiin" eli persoonallisiin planeettoihin, eikä toisin päin. Kohdeplaneetta siis on aina se, joka löytyy syntymäkartalta. Sitten jos puhutaan syntymäkartan tekijöiden suhteesta toisiinsa, en ainakaan minä osaa mitään varmaa sääntöä sanoa kummin päin nuo avautuvat/sulkeutuvat pitäisi määritellä. Kun omaa karttaani tuolla Oma astro -osiossa tutkailin, huomasin että ainakin Seppo näyttäisi määrittelevän ne siten, kuin persoonallisempi planeetta olisi aina se vastaanottaja (kohdeplaneetta), eli Sepon katsauksessa hitaampi on myös joissakin tapauksissa se tekevä ja nopeampi vastaanottava. Riippuu siis tosiaan ilmeisesti eniten siitä, kumpaa halutaan verrata kumpaan - avainkysymys on kai ensin määritellä se kohdeplaneetta.

Öh, en tiedä oliko tästäkään sepustuksesta varsinaista hyötyä kenellekään. :Smiley Olisi mielenkiintoista kuulla asiantunteviakin ajatuksia aiheesta, joten kommentoikaahan! Smiley
tallennettu

Aur Kalat (Aur-Jup 1. huone)
Asc Kauris
Kuu Vesimies (Kuu-Mer 1. huone)
Lunea
Supermoderaattori
Kohtuuastroilija
*****
Viestejä: 133



Profiili
« Vastaus #2 : 14.01.2006 01:28:39 »

Kysymys ei todellakaan ole ylityhmä. Itse pohdiskelin aikoinaan pitkään tätä samaa asiaa, ja – kuten Ajatus tuossa mainitsi – päädyin ’avautuva-sulkeutuva’-käsitteiden kohdalla päinvastaiseen tulkintatapaan kuin mitä Sepolla on.

Transiittien kohdalla pidän kuitenkin samaa linjaa. Syntymäkartta on paikallaan pysyvä. Kun transitoiva planeetta on liikkumassa yhtymästä pois (kohti oppositiota), kyseessä on avautuva aspekti. Kun se on erkanemassa oppositiosta ja lähestymässä yhtymää, aspekti on sulkeutuva.

Pelkästä syntymäkartasta puhuttaessa ajattelen sitten omalla tavallani (Näkemykseni avautui, kirkastui ja kehittyi pitkälti Bil Tierneyn DYNAMICS OF ASPECT ANALYSIS-kirjan pohjalta.), josta seuraavassa esimerkki.

Omalla kartallani on Kuun ja Pluton neliö, jonka Seppo tulkitsee sulkeutuvaksi ja minä avautuvaksi.
Kuu on Skorpionissa ja Pluto Leijonassa, ja etäisyyttä niillä on siis melko tasan 90 astetta.
Lähtiessäni miettimään tämän aspektin merkitystä sijoitan hitaammin liikkuvan planeetan (siis Pluton) ikään kuin askendentille 1. huoneen kärkeen (joka luonnollisella Eläinradalla vastaa 0 astetta Oinasta). Nopeammin liikkuva Kuu on 90 astetta edellä (kulkemassa oppositiota kohti) ja osuu IC:lle, 4. huoneen kärkeen, joka vastaa 0 astetta Rapua.
Näin ollen aspekti on mielestäni avautuva, rapumaisesti (myös 4. huoneen symboliikalla) tulkittava neliö, joka toimii erityisesti koti-, perhe- ja elämän perusturvasektorilla tuoden siihen plutomaisia jännitteitä ja suuria muutoksia. Koska kohdeplaneettana (tässä suhteessa olen siis samaa mieltä Sepon kanssa) oleva nopeammin liikkuva Kuu liittyy (4. huoneen luonnollisena hallitsijana) samoihin asioihin, vahvistuu aspektin merkitys sitäkin kautta.
Tässä yhteydessä täytyy sanoa, että näin tämä aspekti todella on toiminut. Elämäni suurimmat mullistukset olen kokenut nimenomaan kotiin ja perheeseen liittyvissä asioissa. Jo nuoruudessani tapahtunut Skorpioni-äidin yllättävä kuolema on vain yksi niistä. Mainittakoon, että Plutoni on myös 4. huoneessa, joten samat teemat nousevat esille monellakin tavalla.

Jos Kuuni olisikin sattunut sijaitsemaan Härässä (ja Pluto edelleen Leijonassa) ja olisi siis lähestymässä yhtymää, olisi aspekti mielestäni sulkeutuva, kaurismaisesti (10. huoneen symboliikkaa käyttäen) tulkittava neliö, joka toisi paineita ja haasteita erityisesti ura-asioihin. Tästäkin huolimatta (koska neliö on 4. harmoniaan kuuluva aspekti) sillä olisi tiettyä vaikutusta myös kodin ja perheen asioihin.

Koska oma Kuuni (siis Skorpionissa) majailee 6. huoneessani, on plutomaisuutta riittänyt myös työelämässäni – ehkä kuitenkin pienemmässä määrin.

Yhtymäkin voi olla avautuva tai sulkeutuva. Omalla kartallani Venus on Oinaan alkuasteilla ja Mars Kalojen viimeisessä asteessa, eroa n. 5 astetta. Koska Venus on nopeammin liikkuva ja erkanemassa yhtymästä, luen aspektin avautuvaksi ja siten dynaamisesti, oinasmaisesti toimivaksi. Jos Venus olisi jäljessä (vasta lähestymässä yhtymää) olisi aspekti sulkeutuva ja enemmän kalamainen, uinuvampi. Koska yhtymässä kuitenkin aina on tiettyä oinasmaisuutta, tulisi tämäkin aspekti varmasti vaikuttamaan aktiivisesti, mutta ehkä hieman piilevämmällä tavalla tai vasta elämän myöhemmässä vaiheessa (kun yhtymä progressiivisesti tulee tarkaksi).

Periaatteessa – vaikka kahden planeetan välillä ei olisi minkäänlaista selkeää aspektia – on niiden välillä kuitenkin aina etäisyys, joka voidaan muuttaa asteluvuksi ja myös Eläinradan merkiksi ja asteeksi. Jos nopeampi taivaankappale olisi esimerkiksi 76 asteen päässä yhtymästä, sitä lähestymässä, pieni laskutoimitus (360 astetta – 76 astetta = 284 astetta) kertoisi tämän etäisyyden vastaavan 14 astetta Kaurista (ura, maine, status jne.) Dwad-asteluku osuisi Kaksosiin (esim. kommunikointi). Tästä voi sitten tehdä omat päätelmänsä. Planeettojen symboliikka (merkkien ja huoneitten kautta) saattaisi ilmetä esimerkiksi jollakin tavalla kommunikointiin liittyvän ammatin välityksellä.
Menetelmää voi kokeilla myös synastrisesti, kahden eri ihmisen planeettojen välillä. No – tämä on osin ihan oma teoriani ja ehkä pelkkää huuhaata, mutta mikseipä sitä voisi ainakin testata. (Tämä meni nyt jo vähän ohi aiheen!)

En väitä, että Sepon systeemi olisi väärä. Ymmärrän senkin perusteet - oma logiikkani vain sanoo toisin. Mutta onhan monta huonejärjestelmääkin, ja kaikki ne toimivat tavalla tai toisella. Itselleni aspektien merkitys avautuu omalla menetelmälläni hyvin konkreettisella tasolla, ja samalla se poistaa jaottelun ns. hyvien ja huonojen aspektien väliltä. Enemmän riippuu mielestäni planeetoista itsestään, toimiiko aspekti positiivisesti vai negatiivisesti. Pluto-Kuu-neliöni on tietysti (Pluton symboliikasta johtuen) vaativa, mutta on tällä aspektilla ollut suotuisatkin vaikutuksensa: hävityksen jälkeen on seurannut yleensä jotakin entistä parempaa.
Toisenlainen neliö – esimerkiksi Venuksen ja Kuun välillä – saattaisi toimia pelkästään myönteisellä tavalla - ehkä haasteita tuoden, mutta niitähän tarvitaankin, jotta elämä olisi mielekästä.

Tässä siis omia näkemyksiäni, jotka ovat ehkä hiukan valtavirrasta poikkeavia. Toivottavasti kuitenkin ajatuksia herättäviä!
tallennettu
Sivuja: [1]
  Tulostusversio  
 
Siirry: