Hei selkälokki!
On aina mukava kuulla, että joku suunnittelee raatovapaaseen ruokavalioon siirtymistä
Kirjoitan sinulle pienen johdatuksen, jolla pääset varmasti alkuun:
Eläinkunnasta saatavaa (liha,kala,muna) proteiinia kutsutaan täysipainoiseksi, koska siitä saa kerralla kaikki elimistön tarvitsemat aminohapot. Aminohappoja on 22, joita kaikkia tarvitaan ,jotta elimistö pystyy koostamaan toiminnalleen välttämättömiä proteiineja.
Kasvisruokavaliolla päästään samaan lopputulokseen, kasvisproteiineja pitää vain osata yhdistellä oikein, jotta proteiini on tarpeeksi korkealaatuista, ts. että elimistö saa kaikki tarvitsemansa proteiinit .
Pavuista, pähkinöistä,linsseistä,soijasta ja herneistä saadaan välttämättömiä aminohappoja, mutta yksittäisissä kasvikunnan lähteissä ei ole niitä kaikkia . Siksi kasviproteiinia kutsutaan vaillinaiseksi.
Tässä sinulle muutama nyrkkisääntö, joilla saavutat oikean prot. koostumuksen:
palkokasvit + siemenet / pähkinät
palkokasvit + täysjyvävilja
Ja täysipainoisen prot. koostumuksen kannalta huonompi yhdistelmä:
täysjyvävilja + siemenet / pähkinät
Ravitsemusterapeutin mukaan riittää, että näitä yhdistelmiä syö samana päivänä, toisaalta ravitsemustieteellisissä teksteissä sanotaan, että elimistö varastoi välttämättömiä proteiineja vain muutaman tunnin, joten yhdistelmät pitäisi syödä viimeistään peräkkäisillä aterioilla.
Kasvissyöjän kannattaisi syödä proteiinilähteitä 2-3- aterialla päivässä.
Prot. tarpe on aikuisella 0,75g painokiloa kohti.
Olen itse "kasvisruokavaliolla" pian kymmenen vuotta. Lisäksi perheemme syö kuitenkin luomumunia ja-maitoa sekä valillä kalaakin. Edelliset ohjeistukset ovat muuten suuntaa antavia, itse en laske proteiinimääriä enkä oikeastaan enää mieti eri yhdistelmien prot.koostuksiakaan, koska syömme terveellisesti joka päivä ja kaikki ateriat sisältävät jotain proteiinilähdettä.
Kävin raskauteni aikana ravitsemusterapeutilla, joka vahvisti sen, että lakto-ovo -ruokavlio riittää hyvin niin aikuiselle kuin lapsellekin.
Laita googleen hakusana: eläinoikeusfoorumi. Sieltä löytyy hyviä vegaanisia/vegetaristisia ruokareseptejä sekä kasvisruokavalioon liittyvää keskusteluakin. Voit myös varata ajan oman kuntasi ravitsemusterapeutille, jonka numeron saat terveysasemalta. Palvelu on ilmainen ja kaikkien kansalaisten käytettävissä. Siellä voitte käydä läpi sinun /perheesi ruokatottumukset ja rakentaa uutta, kasvispainotteista ruokavaliota.
Tiesittekö muuten, että "vapaita lattiakanoja" on 7kpl/ m2. Se on syy, miksi perheemme käyttää luomumunia. Ero häkkikanoihin on vain näennäinen.
Lypsylehmistä taas revitään 6 kertaa enemmän maitoa per vuosi, kuin mitä lehmä siis luonnollisesti lypsäisi. Vaihtoehtona luomu.............
Suosittelen muuten kaikille lämpimästi kirjaa
Eläinystävällisen kuluttajan opas
,(animalia), jos olette kiinnostuneita siitä, kuinka eläimiä kohdellaan oikeasti yhteiskunnassamme ja globaalisti. Löytyy myös kirjastosta.
Soijalla on runsaasti terveysvaikutteita: tieteellisesti todistettu ehkäisevän useita syöpälaatuja ja vaihdevuosioireita, koska sisältää kasviestrogeenia.
Voisin puoltaa kasvisruokailua miljoonilla argumenteilla, mutta tämä aihe taitaa olla jo pikkasen astrologian vierestä.............. :
Vielä yksi juttu: animalian sivuilta muistaakseni löytyy lista tuotteista (tästä en ole 100 varma), joissa ei ole käytetty eläinperäisiä juoksutteita. Esimerkkinä juustoista: arla käyttää tuotteissaan PeLkÄstään mikrobiologisia juoksutteita. Juoksutteethan ovat yksi juttu, missä muodossa tulee helposti pisteltyä possun mahaa suuhunsa.
Kasvisruokavalio vaatii hieman paneutumista, mutta itselleni se on elämäntapa.
Yritän elää parhaani mukaan kanssaeläimiä ja luontoa hyvin kohdellen, itselleni siitä ainakin tulee valtavan hyvä mieli.