Sivuja: 1 2 [3] 4
  Tulostusversio  
Kirjoittaja Aihe: kasvisruoan proteiini  (Luettu 34254 kertaa)
0 jäsentä ja 2 vierasta katselee tätä aihetta.
Lake
Vieras
« Vastaus #30 : 24.10.2005 13:41:44 »

Terve Selkälokki,

Lainaus käyttäjältä: Selkälokki
Olen vähän tuumaillut, että mahdan enemmän siirtyä kasvisruokien puolelle.
En voi mitään sille, että ällöttää syödä tehokasvatettua
lehmää tai lintuparkaa.

Hieno päätös Smiley

Tuossa kirjassa oli hyvä ruoka-aineympyrä ja iso kasa hyviä reseptejä vegaanisesta näkökulmasta katsottuna:
http://www.likekustannus.fi/kirjakeko/tiedot.php?id=44
Löytynee useimmista kirjastoista.

Hyviä proteiininlähteitä on esim (idätetty) vehnänalkio marjaisan aamupuuron sekaan tehosekoitettuna tai elävän ravinnon leivän muodossa:
http://www.fineli.fi/food.php?foodid=115&lang=fi

Lisää finelin tietokannasta:
http://www.fineli.fi/topfoods.php?compid=2230&fuclass=all&specdiet=vegan&items=100&from=top&portion=100g&lang=fi

Elikkäs fennovegaanisestikin tulee ihan hyvin toimeen. Ei tarvita soijaa välttämättä. Ruohonjuuri on mainostanut hamppua soijan korvikkeeksi.
En löytänyt siitä ravintoarvoja. Enkä ole kokeillut koska se ilmeisesti vaatii kypsennyksen. Hampun ruokakäytöstä:
http://users.lycaeum.org/~sky/data/hempfaq1.html

Lainaus käyttäjältä: Selkälokki
Mitäs sanotte mm. siitä, että jossain vaiheessa oli julkisesti puhetta siitä, että pitäisi syödä niitä kasviksia/marjoja/hedelmiä, joita omilla asuinseuduilla kasvaa??
Joo, ajattelisin, että sitten ainakin talviaikaan menee kasvissyöjältä ruokavalio aika yksipuoliseksi täällä suomessa.

Kyllä se onnistuu ihan monipuolisestikin. Olen koittanut siirtää tätä elävän ravinnon ruokavaliota enemmän paikallisesti tuotettuihin.
Kaikkea mitä kesällä tuotetaan voidaan hyvin säilöä kuivaamalla.
Olen kuivannut isot kasat juureksia, nokkosia, maitohorsmia, omenoita, karpaloita, puolukoita, mustikoita, rypäleitä, karviaisia, sieniä.. talven varalle joista teen sitten puuroja idätettävien itujen rinnalle.
Monet marjat on jopa aromikkaampia noin kuin pakastuksen jäljiltä.
Talvella ei välttämättä tarvita lainkaan rahaa ruokaan ja on siinä hyvä varmuusvarasto isompienkin "konfliktien" varalle Smiley
Kuivauksesta on kirjastoissa loistava kirja "Kuivata ja syö hyvin" / Sigri Sahlin.

Pieni hyönteisongelma vaan tuli kuivauskokeiluiden johdosta. Pieniä perhosia alkoi vilistä jokapuolella. Kannattaakin seurata tarkasti kirjan ohjeita kuivauksesta. Kaikki lasipurkkeihin tms ja tiukka teipitys ympärille.
« Viimeksi muokattu: 24.10.2005 13:58:50 kirjoittanut Lake » tallennettu
Mirjam
Vieras
« Vastaus #31 : 24.10.2005 14:37:12 »

Heippa!   Cheesy

Tätä ruokaisaa viestiketjua tässä lukiessani syntyi ajatus....kumpihan on tärkeämpää
-Mitä syöt?
vai
-Miten syöt?

Ja onkohan siinä mitään ajatusta, että aikansa kaikella...
Meissä kaikissa on vähän kaikkea ja jossain elämän vaiheessa tarvitsemme enemmän jotain toista ravinnonlähdettä kuin toisessa....

Ja toisaalta, jos ajattelee, että ihminen muuttuu energeettisestikin, mitä enemmän hän "täydentyy", silloin myös hänen vastaanottokykynsä laajenee sen mukana...eikä sen välttämättä tarvitse olla sitä, että ihminen ei tarvitsisi silloin enää kiinteää ruokaa....tai lihaa....
Voisi jopa ajatella, että, onko meidän tarkoitus "taantua" ruokavaliossamme" imeväisiksi?  Wink
Keho koostuu kuitenkin samoista "raaka-aneista" yhä edelleen kuin aikojen alusta.
Ja kuitenkin me projisoimme valtavasti ajatus- ja -arvorakennelmia ruokaan....

En itse henk.koht. ole minkään tietyn ruokavalion kannattaja.
Pidän tärkeämpänä sitä, miten syön....
Tunnenko todella aitoa kiitollisuutta sitä kohtaan, mistä ruokani sain?
Kunnioitan suuresti aluperäiskansoja, jotka edelleen pitävät kiinni ravintonsa kunnioittamisesta. Vaikka monasti me ns "sivistynnet" näemme heidän "rituaalinsa" vain primitiivisenä käyttäytymisenä.
Ja onhan se niinkin, että taitaapi sinnekin olla levinnyt kulovalkean lailla tämä kaiken ulkoistaminen, monet rituaalinsa saattavat olla vain ulkoista käyttäytymistä. Mutta sitä emme voi tietää...  Wink
Mutta ajatus sinänsä siinä on kunnioitettavaa!


 coolsmiley tämä nyt vain oli yksi näkökulma....
« Viimeksi muokattu: 24.10.2005 14:38:59 kirjoittanut Mirjam » tallennettu
Cleo
Vieras
« Vastaus #32 : 24.10.2005 14:59:21 »

Lisäksi juuri tuo tavallisten kotimaisten viljojen "kielto" on myös vaikea (tämä siis pätee esim. veriryhmä B:hen) ja niiden täydellinen poistaminen ruokavaliosta aiheutti ainakin minulle korvausongelman. Riisikakkuja sitten vetelin kuin aikapoika ja spelttileipää (suosittelen  Smiley) leivoskelin, mutta tuon täydellinen toteuttaminen vaatisi mielestäni liiallista energian käyttöä ruokailuasioihin.

Kymysys: miten leivotaan spelttileipää ja mitä se on?

 Lähdenpä heti metsästämään lehmän! *predaattori*  2funny 2funny 2funny
   
Ja minä taidan mennä metsästämään katkarapuja! 2funny 2funny 2funny
tallennettu
selkälokki
Vieras
« Vastaus #33 : 24.10.2005 18:32:45 »

Hei!! Smiley

Lainaus
Rönttönen, kuulostaa ihanalta, minäkin haluan! Laitatko reseptin sinne keittokirjaketjuun?

Olisin ONNEN TYTTÖ, jos miulla olisi tuo resepti.
Mutta valitettavasti ei ole.
Kuhmolaisia leipomossa valmistettuja rönttösiä olen syönyt ja rakastan niintä smitten
Niissä on samanlainen ruiskuori, kuin karjalanpiirakoissa mutta sydän on sellainen,
että ensin imellytetään perunat ruisjauhojen kanssa ja sen jälkeen seokseen
lisätää puolukkasurvos ja maun mukaan hieman sokeria.
Ja ne ovat taivaallisen hyviä kahvin kanssa vaikkapa.
Ja riittää kun voita (tms) sipaisee pintaan. Se on vähän sellaisen suolaisen ja makean välimuoto.
Kerran yritin itse tehdä niitä, mutta en onnistunut siinä immellyttämisessä. Cry
Siispä olen silloin tällöin Kuhmossa käydessäni, tuonut kylmälaukullisen raakapakastettuja rönttösiä ja paistellut niitä itse omassa uunissa ja nam nam.
Helsingissä niitä muistaakseni saattaa olla kauppahallissa, mutta ei niitä oikein muualla ole, kuin tuolla Kuhmossa ja Sotkamossa ja kai Kajaanissa..
tallennettu
Hiisitär
Moderaattori
Astroholisti
*****
Viestejä: 5323



Profiili
« Vastaus #34 : 25.10.2005 11:27:56 »

Ah!

Kiitos kovasti tuosta eläintenoikeusforumin osoitteesta! ^_^ Käyn siellä keräämässä lisää reseptejä ystävälleni tulevaan kokkikirjaan ^_^
tallennettu
ihminen
Vieras
« Vastaus #35 : 27.10.2005 00:35:44 »

heh... pistäydyin takaisin... ja kuten oletinkin. Ikiajalta ei ainuttakaan vakavasti otettavaa viestiä lihansyönnin puolesta. Pelkäksi huuteluksi jäi tuo suitsutus.
tallennettu
Eklektikko
Astroholisti
*****
Viestejä: 3687


Profiili WWW
« Vastaus #36 : 27.10.2005 15:38:00 »

soija
pavut ja maissi samalla aterialla
auringonkukansiemenet

Siinä proteiinilähteitä, jotka sisältävät kaikki aminohapot. Mutta koska kaikkia aminohappoja ei ole tarvis saada yhtä aikaa, homma ei ole kovinkaan tarkkaa.

Proteiinintarve on noin 0,5 g / painokilo. Tosiasiassa kuitenkin vain 0,25 g / painokilo, sillä tuossa ekassa "virallisessa" suosituksessa on tuplamäärä ikään kuin varmuuden vuoksi.

Itse syön kyllä eläinproteiinia merenelävien muodossa ja joskus vähän nisäkästäkin menee. Mutta samalla idealla suunnilleen kuin luonnontilassa: Ei se metsästäjä-keräilijä savannillakaan saanut saalista joka päivä, välillä ei edes joka viikko. Ruuaksi käytettyjen kasvien lukumäärä sen sijaan oli yli 2000, kun nykyään moderni ihminen käyttää ehkä kahta sataa.

 Suurimman osan proteiinistani saan kuitenkin pähkinöistä ja soijasta. Tunnustan syöväni melko lailla enemmän protskua kuin on tarvis, voidakseni syödä enemmän hiilihydraatteja. Minun karjapaimentolaisen aineenvaihduntani (piimä ja jugurtti ovat Jumalten juomia...) ei nimittäin siedä viljaa ellen tasapainota sitä silmämääräisesti vastaavalla määrällä proteiinia. Mikäli tämä tasapaino järkkyy lihoan palloksi alta aikayksikön.

t. Ekleketikko
tallennettu

DISCLAIMER: Teksteissäni ei ole tulkinnanvaraa vaan kirjoitan juuri tismalleen niinkuin tarkoitan. Rivien välien lukeminen  ja oma tulkinta on aina lukijan vastuulla ja tähän mennessä ollut 100% virheellistä. Merkurius jousimiehessä: Kuulostan saarnaajalta vaikka asia olisi täysin triviaali.
Ikiaika.
Vieras
« Vastaus #37 : 27.10.2005 15:39:01 »

heh... pistäydyin takaisin... ja kuten oletinkin. Ikiajalta ei ainuttakaan vakavasti otettavaa viestiä lihansyönnin puolesta. Pelkäksi huuteluksi jäi tuo suitsutus.
Shocked Shocked Shocked
tallennettu
selkälokki
Vieras
« Vastaus #38 : 29.10.2005 21:35:54 »

Miten ois luomusuklaajätski???
(http://C:\Documents and Settings\HP_Omistaja\Omat tiedostot)
 2funny 2funny 2funny
tallennettu
Ikiaika.
Vieras
« Vastaus #39 : 30.10.2005 00:58:19 »

Miten ois luomusuklaajätski???
(http://C:\Documents and Settings\HP_Omistaja\Omat tiedostot)
 2funny 2funny 2funny

Pysyn mielummin Vaniljassa.

 2funny 2funny 2funny
tallennettu
selkälokki
Vieras
« Vastaus #40 : 30.10.2005 13:30:31 »

Cheesy Cheesy Cheesy
 2funny 2funny 2funny 2funny
tallennettu
Ippuska
Astroholisti
*****
Viestejä: 5054


4ever


Profiili
« Vastaus #41 : 04.02.2007 16:54:56 »

*nostoa*

Lainaus
Suurimman osan proteiinistani saan kuitenkin pähkinöistä ja soijasta. Tunnustan syöväni melko lailla enemmän protskua kuin on tarvis, voidakseni syödä enemmän hiilihydraatteja. Minun karjapaimentolaisen aineenvaihduntani (piimä ja jugurtti ovat Jumalten juomia...) ei nimittäin siedä viljaa ellen tasapainota sitä silmämääräisesti vastaavalla määrällä proteiinia. Mikäli tämä tasapaino järkkyy lihoan palloksi alta aikayksikön.

t. Ekleketikko
Tuo tasapainotuspointti oli tärkeä, kiitti siitä Eklektikko  smiley6600

Eikös myös LIIKA proteiini häiritse/ehkäise kalsiumin imeytymistä  :Smiley Huh muistaisin jostain kuulleeni sen  Smiley
tallennettu

Ophiuchus

Trooppisesti:
 aurinko jousimies , kuu leijona , askendentti vesimies

Sideerisesti:
 aurinko skorpioni , kuu leijona , askendentti kauris

Maya: Sininen Kosminen Yö
Asterix
Vieras
« Vastaus #42 : 07.02.2007 13:08:54 »

Käytän Spirulinaa ja siinä on tutkimusten mukaan
kaikki tarvitsemat proteinit, mitä ihminen tarvitsee.
Se on myöskin erittäin ravintorikasta kasvisruokaa.


Lainaus
Vaikuttavat aineosat ja vaikutukset

Spirulinaa arvostetaan suuresti sen ravintoainesisällön perusteella. Levässä on 60-70% helposti imeytyvää proteiinia, sisältäen kaikkia essentiaaleja aminohappoja.
Eläinkokeet ovat osoittaneet, että spirulina yksin riittää proteiinilähteeksi.

Hiilihydraatteja levässä on 16-20%, mutta rasvoja vain 2-3%. Primaarimetaboliittien lisäksi levämassassa on runsaasti (5-8%) mineraaleja mm. sinkkiä, rautaa, magnesiumia, kalsiumia, kuparia, mangaania, fosforia, natriumia ja kaliumia.
Lisäksi levässä on runsaasti beeta-karoteenia (110-200 mg/100 g), klorofyllia (1-2%), ksantofylliä (0,15-0,2%) sekä eräitä B-vitamiineja mm. B1, B6 ja B12 sekä E- ja K-vitamiineja.

Lainaus
http://www.tohtori.fi/?page=5184117&id=650788


tallennettu
Ippuska
Astroholisti
*****
Viestejä: 5054


4ever


Profiili
« Vastaus #43 : 07.02.2007 13:25:12 »

Käytin spiruliinaa puristeina joskus 80-luvulla ja energiaa riitti kyllä  Cheesy
Voisihan sitä taaskin kokkeilla  Smiley
tallennettu

Ophiuchus

Trooppisesti:
 aurinko jousimies , kuu leijona , askendentti vesimies

Sideerisesti:
 aurinko skorpioni , kuu leijona , askendentti kauris

Maya: Sininen Kosminen Yö
Myria
Kohtuuastroilija
**
Viestejä: 73



Profiili
« Vastaus #44 : 07.02.2007 14:12:53 »

Hei Spiruliina olikin hyvä vinkki, kiitos Smiley
Kuinkas satuinkin avaamaan tämän topicin  Wink olen tässä juuri surffaillut vegaaniravintoita Espanjassa - aika surkialta näyttää.
Pitäisi pärjätä siellä lihansyöjien luvatussa maassa yhdeksän päivää ensi kuussa, tuo spiruliina voisi olla ratkaisu protskupulmaan!
tallennettu
Sivuja: 1 2 [3] 4
  Tulostusversio  
 
Siirry: