Tässä on jo tullutkin pääpiirteittäin kaikki hyvät neuvot. Kirjoittelen tässä kuitenkin kertauksen vuoksi (luen tässä samalla tenttiin
)
Laihduttaminen, jos ei ole normaalipainossa. Toisaalta myös jojo-laihdutus, syömättömyys-ahmimiskausien vaihtelu lisää riskiä sairastua diabetekseen, koska elimistön insuliinintuotanto voi häiriintyä suurista elämäntapavaihteluista. Kultainen keskitie siis syömiseen, säännöllisyys.
Säännöllinen liikunta 3-4 päivänä viikossa 30-60min kerrallaan, laskee veren glukoosiarvoja, nostaa HDL-kolesterolitasoa (hyvä kolesteroli) ja vähentää insuliiniresistenssiä. Pidetään huoli että ennen liikuntaa on syönyt hyviä hiilareita ja samoin liikunnan jälkeen syö jotain, näin välttyy verensokerin liialta laskulta.
Kasviksia ja hedelmiä noin 5dl päivässä.
Jos verenpaine on koholla, sen hoito.
Tupakka ja alkoholi minimiin.
Suolan määrän vähentäminen.
Runsaasti ravintokuitua siältävä ruoka. Geeliytyvät ravintokuidut tasaavat aterian jälkeisen veren glukoosin nousuja.
Ja luonnollisestikin säännöllisyys ruoka-ajoissa ja ruokamäärän jakaminen usealle aterialle, parempi monta pienehköä (4-5) ateriaa päivässä kuin 1-2 suurta. no joo, itsestäänselviä asioita....