"Ihmiskunnan historia on kuitenkin kovin pitkä ja 3 miljooona vuotta ovat yhtä tärkeitä tai oikeastaan tärkeämpiä kuin viimeiset 100 000 vuotta.
Ennenkuin ihminen kehittyi siihen pisteeseen että ryhmätyö jalostui tuon kaltaiseksi selkeätä kommunikointia ja suunnittelua vaativaksi toiminnaksi niin ainakaan punaisen lihan osuus ei ole voinut olla järin suuri. Paitsi haaskojen suhteen tietenkin. "
Ennen kuin ihminen kehittyi em. pisteeseen, se ei ollut ihminen. Juuri nämä ominaisuudet - tai niiden paremmuus pikkuserkkuihimme verrattuna - erottavat meidät ainutlaatuiseksi kädellisten joukossa. En ymmärrä, mitä pointtia on pohtia eri lajin kuin me ruokamieltymyksiä, kun sen eri lajin (vaikka kuinka läheisen sukulaisen) aineenvaihdunta on voinut olla jotain aivan muuta kuin homo sapiensin.
"Homo Sapiensin kehitys on kaikissa tätä edeltäneissä ihmissuvun edustajissa eikä lankaa voi katkaista Homo sapiensiin, koska siellä ovat juuret ja siellä on meidän muokkautumisemme tähän pisteeseen. "
Ruokailumielessä on järkeä, vaikka antropologisessa tai kehitysopillisessa mielessä ei ole. Meidän elimistömme on jo muihinkin kädellisiin verrattuna melko erikoinen, esimerkiksi immuunijärjestelmämme on varsin turboahdettu. Pikkuserkkumme simpanssit esimerkiksi kehittävät meille vaarattomasta nuhakuumeesta suit sait keuhkokuumeen, johon sitten pikimiten kuolevat.
"Nykytutkimukset sitäpaitsi osoittavat yhteyden punaisen lihan ja suolistosyövän välillä joten se tuskin on järin luonnollista meille."
Niinkuin edesmennyt huumorilehti Pahkasika aikoinaan otsikoi: "Lusikka aiheuttaa syöpää."
Ihan varmasti löytyy yhteys punaisen lihan syönnin ja syövän välillä esim jos:
- Veriryhmä A, eli kasvissyöjä syö jatkuvasti punaista lihaa.
- Veriryhmä B, jolle sianliha ei sovi, syö jatkuvasti sianlihaa.
- Kuka tahansa syö nitraattilihaa, sillä nitraatit muodostavat karsinogeenejä yhdessä
ihmisen oman sappinesteen kanssa.
- Ihmiset eivät syö riistatyyppistä lihaa vaan pitkälle jalostettua ja tehotuotettua lihaa.
Eli vasta sitten kun saadaan suljettua tutkimuksesta pois nämä muuttujat, voi siitä keskustella tässä yhteydessä. Mitkä olivatkaan tutkittujen veriryhmät?
"Suurin kompastuskivi siis tuossa veriryhmäteoriassa on minulle edelleen o-ryhmä ja oletus että ihminen olisi aikojen alussa käyttänyt enemmän lihaa kuin myöhemmät veriryhmät tai mukautunut paremmin sen syömiseen."
Aina on käytetty nimenomaan sitä, mitä oli näppärästi saatavissa. Aluksi kun oli vähemmän porukkaa, riitti enemmän riistaa.
"Jos o-ryhmä on alkukantaisin kaikista silloin sen juuret ovat pidemmällä ja viittaavat siis pidemmälle historiaan, ihmislajin alkuhämäriin. "Type O was the first blood type, the type O ancestral prototype was a canny, aggressive predator." Ihan kuin olisimme olleet verenhimoisia petoja 3 000 000 000 vuotta ja sitten yhtäkkiä 25 000 vuotta sitten muututtiin rauhaa rakastaviksi maalaisjunteiksi. Kyllä tämänkin teorian kehittäjän pitäisi päivittää tietojaan ihmiskunnan historiasta . "
Nyt olet erittäin rankasti asenteellinen. Ruuakseen metsästävä ei todellakaan ole mikään verenhimoinen aggressiivinen peto. Onko teurastamolla työskentelevä teurastajakin mielestäsi
verenhimoinen aggressiivinen peto? Ja maanviljelijä rauhaa rakastava maalsaisjuntti?
Tässä ei hymiötkään auta, joten en niitä käytä.
Kyse on ruuan hankinnasta mahdollisimman tehokkaasti, mahdollisimman vähällä vaivalla. Ja nimenomaan homo sapiensin kohdalla kyse on ennakkosuunnittelusta, tehokkaasta ryhmätyöstä ja kommunikaatiosta.
Osa porukoista on aloittanut maanviljelyksen jossain vaiheessa ja sitten heidän aineenvaihduntansa on ruvennut muuttumaan uutta ravintoa vastaavaksi. Toisaalla on metsästys-keräily jatkunut (Australian abot jatkavat edelleen). Kolmannella taholla kehitettiin sitten karjapaimentolaisuus. Henkiset kyvyt ovat ihan toinen juttu, nyt puhutaan elannon saannista ja aineenvaihdunnasta.
Yksikään näistä ryhmistä ei ole sen primitiivisempi, tai kehittyneempi kuin toisetkaa. Kyse on aineenvaihdunnan ja jonkin verran sosiaalisten taitojen eroista. Itse en tohtisi ryhtyä luokittelemaan ainuttakaan toista kehittyneemmäksi tai kehittymättömämmäksi.
Tässä on se kaavamainen ajattelutapa näkyvissä, että olisi vain yksi suunta ja että varhaisin olisi aina automaattisesti kehittymättömämpi kuin uudempi. Usein näin on, muttei aina.
Puuh. Koulun historian ja biologian tunnilta olisi moni tämän keskustelun osanottaja saanut välttävän. En jaksa nyt kaivaa, mutta oletettiin tässä taapäin että ihmiset ja dinosauruksetkin olisivat eläneet samaan aikaan maapallolla... Minä luulin että vain "Maapallo on 6000 vuotta sitten luotu"-porukka väittää sellaista...
t. Eklektikko
t. Eklektikko