Serotoniinista:
Ei tunneta yhtään lääketieteellistä häiriötä, joka voitaisiin selkeästi tunnistaa ja joka laskisi serotoniinin määrää. Mielialalääkkeiden myynnin edistämiseksi kyllä puhutaan "liian alhaisista serotoniinitasoista," mutta kukaan ei puhu siitä mikä asian aiheuttaa, koska asialle ei ole
yksiselitteistä selitystä.
Serotoniinit saa nousemaan muunmuassa laulamalla ja hymyilemällä väkisin vaikka ei hymyilyttäisikään.
Serotoniinireseptori on glykoproteiini, eli sokerin ja proteiinin 'ristisiitos.' Jos ruuasta ei saa riittävästi hyvälaatuisia proteiineja, ei kropalla ole mitään mistä tehdä niitä serotoniinireseptoreja. Tällöin ei auta mitään, vaikka kroppa tuottaisi kuinka paljon serotoniinia tahansa, jos sille ei ole riittävästi reseptoreja.
Yhtäkkiä täysvegaaniselle ruokavaliolle ryhtyneet ihmiset melko usein raportoivatkin masentuneensa pian ruokavalionvaihdoksen jälkeen. (Tämä ei tarkoita, etteikö täysvegaaninen ruokavalio hyvinkin sopisi osalle meistä, mutta kasvissyöntiin liittyy usein kokonaisten ruoka-aineryhmien välttely malliin 'ei saa syödä liikaa proteiinia, se happamoittaa elimistöä.' Seurauksena voi sitten olla se masennus, tyypillisten nälänhätäoireiden - esim palelu - lisäksi.)
70% ihmisen serotoniinireseptoreista sijaitsee ohutsuolessa!
Vääränlainen / epätasapainoinen suolistofloora vaikuttaa mielialaan, tästä on juuri tullut uusi tutkimustuloskin, suolistofloora vaikuttaa masennukseen.
5htp Wikipedian mukaan:
5-Hydroxytryptophan (5-HTP), also known as oxitriptan (INN), is a naturally-occurring amino acid and chemical precursor as well as metabolic intermediate in the biosynthesis of the neurotransmitters serotonin and melatonin from tryptophan.
Tryptofaani on tosiaan serotoniinin esiaste. Monet muutkin aminohapot tosin vaikuttavat serotoniiniaineenvaihduntaan, mm L-tyrosiini. (Ja vielä muitakin on sen lisäksi.) Tryptofaanin nimellä tavaraa löytyy varmaan paljon helpommin, kuin tuolla 5htp-nimellä.
Luontaistuotteista voi saada jotain apua, mutta koska lääketiede ei tunne mitään sairaustilaa tai syndroomaa, joka aiheuttaisi alhaisia serotoniinitasoja, kyseessä on oire ei suinkaan sairaus.
Olennainen kysymys on, miksi ne tasot ovat alhaalla? Ja jos väkisin hymyilemällä ja laulamalla voi nostaa serotoniinitasoja, voi negatiivisella elämänasenteella ja ajatuksilla myös ihan taatusti laskea sitä.
Syynä voi siis olla esim. ruokavalio, suolistofloora, omat ajatustottumukset ja serotoniinireseptorien määrä.
(Vehnä muuten tuhoaa suolinukkaa kaikilta, ei vain keliaakikoilta. Meneeköhän siinä sivussa myös niitä serotoniinireseptoreja?)