Sivuja: [1]
  Tulostusversio  
Kirjoittaja Aihe: Ajatusta intuitiosta  (Luettu 4555 kertaa)
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta.
Hiisitär
Moderaattori
Astroholisti
*****
Viestejä: 5323



Profiili
« : 04.05.2011 20:35:01 »

Löysin tällaisen mielenkiintoisen Vieraskynä-kolumnin Hesarin sivuilta Smiley

KOULUISSA TULISI OPETTAA INTUITION KÄYTTÖÄ
Ongelmia ratkottaessa intuitio tuottaa tietyissä tilanteissa merkittävästi parempia ratkaisuja kuin rationaalinen ajattelu


Mitä yhteistä on innovatiivisella bisnesajattelulla, työhyvinvoinnilla, matemaattisilla läpimurroilla ja poikkeuksellisella taiteella? Näitä kaikkia yhdistää kyky käyttää ajattelun keskeisenä voimana intuitiota. Valitettavasti intuition käyttöä opetetaan kouluissamme toistaiseksi vain harvoin.

Viimeisten vuosikymmenten tutkimukset ajattelusta ovat muuttaneet kuvaa ihmisestä puhtaasti analyyttisenä ja rationaalisena toimijana. Tiede on osoittanut, että ajattelemme sekä loogisesti että intuitiivisesti. Intuitio on luonnollinen ja välttämätön osa ajattelua. Yhdessä rationaalisen ajattelun kanssa se on erottamaton osa ihmisyyttä.

Intuitiolla tarkoitetaan välitöntä ja ei-tietoista ajattelua. Tutkimukset tieteiden, yritystalouden ja taiteiden alueilta osoittavat, että intuitiolla on suuri merkitys uuden keksimisessä ja innovatiivisten läpimurtojen kehittelyssä. Useat Nobel-palkitut mainitsevat intuition yhtenä tärkeimmistä työkaluistaan.

Ongelmanratkaisua ja matematiikkaa tutkineet ovat pitkään pohtineet, miten vastaus voidaan löytää keskeneräisellä ja riittämättömällä tiedolla. Ratkaisuun ei päästä yksinään rationaalisella päättelyllä, vaikka senkin merkitys on tärkeä.

Intuition ensisijaisuus on havaittu myös ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa. Tarvitsemme intuitiota toistemme ja jopa itsemme ymmärtämiseen. Sosiaalisen intuition kehittymisessä empatialla on suuri merkitys. Ilman empatiaa yhteisö on tunne-elämältään kylmä ja pahoinvoiva.

Päätöksenteon tutkijat ovat huomanneet, että ongelmia ratkottaessa intuitio tuottaa tietyissä tilanteissa merkittävästi parempia ratkaisuja kuin rationaalinen ajattelu. Intuitiosta on erityisen paljon apua, jos tietoa on joko liian vähän tai liian paljon. Pahimmillaan vallitsee samanaikainen tiedollinen yli- ja alikuorma: tietoa on liikaa, mutta samalla oleellista tietoa puuttuu.

Analyyttinen mieli tukehtuu liian suureen määrään vaihtoehtoja tai nälkiintyy tiedon puutteesta, mutta intuitiivinen ajattelu voi toimia hämmästyttävällä tarkkuudella. Yhä useammat maailman ongelmat ovat juuri tämänkaltaisia: sekavia vyyhtejä, joita päättelevä äly ei yksinään pysty ratkaisemaan.

Intuitiota voidaan kehittää ja opettaa. Taidekasvatuksessa intuition merkitys on ymmärretty jo pitkään. Intuitiivista ajattelua ei kuitenkaan saisi rajata yksin taideaineisiin, vaan sitä tulisi kehittää osana yleisen ajattelun taitoja.

Sekä rationaalinen että intuitiivinen ajattelu tarvitsevat harjoitusta, kehittymistä ja tietoista käyttöönottoa – oppiaineista riippumatta. Ilman intuitiota matematiikka on mekaanista laskentoa ja bisnes pelkkää virheiden välttelyä.

Näitä havaintoja vasten on outoa, ettei intuition käyttöä harjoiteta eikä edes hyväksytä, jolloin sen potentiaali jää hyödyntämättä. Opetus ala-asteelta korkeakouluihin tähtää analyyttisen ja rationaalisen ajattelun kasvattamiseen.

Intuition käyttöä tietoisen päättelyn rinnalla voi harjoittaa määrätietoisesti. Yksinkertaisimmillaan se vaatii hiljentymistä itseensä, mielen ennakkoluulotonta tarkkailua ja nousevien ajatusten erottelemista toisistaan. Näin oppii erottamaan intuitiivisen tiedon vaikkapa peloista, toiveajattelusta tai mielikuvituksesta.

Intuitiota ei kannata jättää taiteilijoiden ja luovien nerojen yksinoikeudeksi: se on jokaisen ulottuvilla oleva avain uuteen, mahdottomaan ja innovatiiviseen.

Suomi voisi toimia innostavana edelläkävijänä intuitiivisen ajattelun liittämisessä kiinteäksi osaksi oppimista ja ongelmien ratkaisemista. Kouluistamme pitäisi valmistua tietoisen ajattelun moniosaajia: empaattisia, analyyttisiä ja intuitiivisia asiantuntijoita. Tällä tavoin saattaa syntyä poikkeuksellista osaamista, jolla ratkaistaan monimutkaistuneen maailman ongelmavyyhtejä parhaalla mahdollisella tavalla.

Samu Mielonen Asta Raami
Kirjoittajat tutkivat intuitiota Suomen Akatemian rahoittamassa tutkimusprojektissa.

Helsingin Sanomat 1.5.2011
tallennettu
dodobien84
Vieras
« Vastaus #1 : 14.05.2011 13:40:35 »

Jep vaikka koulumme ovatkin PISA -tutkimuksien mukaan parhaita tapetaan siellä aika tehokkaasti intuition käyttö. Parhaat pisteet tulee vain siitä oikeasta vastauksesta, jotka opetettujen kaavojen mukaan on "laskettavissa" tai loogisesti pääteltävissä.

Muksuilta viedään todella tehokkaasti löytämisen ilo heti alkumetreillä kun kättä nostellaan ylös ja huomatan että ollaan väärässä. Oikeat vastaukset löytyy muualta kuin sieltä itsestä. Hullunkurisin homma tässä että intuitio taas on juurikin mitä sieltä itsestä löytyy, ei muualta. Tarpeeksi kun nostelet kättä ja huomaat että et pysy kelkassa tulee intuition sammuminen ja "orjallistaminen" opetettuihin tapoihin.

Joskus näin todellisen helmivideon, jossa brittiläinen professori selitti nykykoulutuksen ongelman todella ytimekkäästi. Teollistumisen myötähän on koulutuskin levinnyt. Ja siellä opetetaan työelämän tarpeisiin. Ei itsensä löytämistä. Jokainen on hyvä jossain. Koululaitoksissa ei näitä väliinputoajia löydetä. Kaikki ei ole hyviä työelämän tarpeissa. Jotkut voivat olla hyviä tanssimaan. Miksi heitä ei siis kannustettaisi löytämään sitä? Jokainenhan tykkää loistavasta tanssiesiintymisestä.

Ja miljoona muuta esimerkkiä. Pitäisi varmaan antaa ihmisille vapaat kädet löytää itsensä muksusta asti, kannustavassa ilmapiirissä jne. Nyt maailma on täynnä työhönsätympääntyneitä kasista-neljään -puurtajia. Tai asteittainen syrjäytyminen kokonaan. Isoa keskisormea kaikilta, sori et sovi tähän yhteiskuntaan??

Kohta alkaa pallo olemaan siinä pisteessä että kaikki romahtaa omaan järjettömyyteensä. Vaikka miten yrität pysyä kelkassa, joka iikka putoaa laidan yli kylmään todellisuuteen. Mikään ei riitä.

Koin vähän aikaa sitten taas transsin, päästin irti kahvasta ja painuin "jonnekkin syvälle". Alkoi musiikit soida ja alkoi välähtelemään monia kymmeniä ihmiskasvoja kiihtyvään tahtiin edessäni. Ja lopuksi tuli kuva lego-ukoista, jotka kasattiin kokoon. Ja jokin ihme teksti, jonka merkitystä en ymmärtänyt vielä kokonaan, jostain kaivamisesta/pitämisestä.

Nyt tuli itseasiassa taas mieleen että olin muksuna todella haka kasaaman legoista kaikenlaisia asioita. Ohjeilla tai ilman. Kädet nappaili palikoita ja tietämättäni/ajattelematta niistä rakentui jokin oikea asia.

Tuota intuitio on. Se vain pitää kaivaa esiin taas. Varmaan tätä 2012-meininki on. Ei mitään kummallisempaa. Yhtä luonnollista kuin hengittäminen ja jokaisella on se. Pitää vain kaivaa se taas esiin ja saada energiat virtaamaan Wink.


P.S.
Löysin todellisen helmen omasta lapsuudesta. Muita kasariskidejä täällä? Katsokaa ihmeessä, Flight of The Navigator: http://www.youtube.com/watch?v=jtWeQ2StUsI&feature=related

Ihmettelinkin aina mistä kaikki eriskummalliset taipumukset juontui...
« Viimeksi muokattu: 14.05.2011 13:47:55 kirjoittanut dodobien84 » tallennettu
Varjotar
Astroholisti
*****
Viestejä: 1262


Starchild


Profiili
« Vastaus #2 : 21.12.2014 15:51:36 »

Asiaa Dodobien84!
tallennettu

Kuuntele tuulta.
Sivuja: [1]
  Tulostusversio  
 
Siirry: