selkälokki
Vieras
|
|
« : 29.10.2005 14:21:31 » |
|
Tsaukkis!!! Selkälokil ois nyt niin kova mieliteko ituihin, ne ovat maukkaita, mutta en ole iällään idättänyt. Joten neuvoja ja ohjeita, pliis!!!!!!! Äklöttää ulkoilaiset tomaatit jne, joten idut ois kova sana.
|
|
|
tallennettu
|
|
|
|
selkälokki
Vieras
|
|
« Vastaus #1 : 29.10.2005 16:35:33 » |
|
Tsau taas. Ostin sinimailasen siemeniä, muistelen kuulleeni, että ne ovat idioottivarmoja . Mutta sitten muistelin myös, että olisi myytävänä valmiita idätysastioita, mutta ei tuolta prismasta, missä kävin, niin ainakaan löytynyt. Eli olenkohan nähnyt unta vai kuin? Harsoakaan ei ole, joten täytyy kai odottaa ensi viikolle, ennenkuin pääsen alkuun.... Pystyykö niitä ituja pakastamaan?
|
|
|
tallennettu
|
|
|
|
Aniara
Vieras
|
|
« Vastaus #2 : 29.10.2005 18:03:36 » |
|
Mungpavun idut olisivat vielä idioottivarmempia. Sinimailasen siemenet puolestaan ovat parhaan makuisia mielestäni. Idätysastioita kannattaa kysyä luontaistuotekaupasta. Halvemmalla tosin pääset harsolla ja lasipurkilla. Nyt voit kuitenkin laittaa siemenet turpoamaan lasilliseen vettä - n. 2 rkl- siemeniä/lasillinen. Maanantaina voit sitten hankkia idätysastian. Sitten kun sinulla on astia, laita siemenet siihen, huuhtele ja valuta ja laita vaikka astiakaappiin purkki kallelleen ritilälle, jotta ylimääräinen vesi valuu pois. Huutelu pitäisi tehdä 2-3 kertaa päivässä ja kaapin pitäisi olla hämärä tai pimeä. Kun idut ovat tarpeeksi pitkiä, ne voi laittaa kulhoon ja kelmua päälle ja valoisalle pöydälle (ei suora auringonvalo kuitenkaan) muutamaksi tunniksi. Kun niissä on tarpeeksi vihreää, ovat idut valmiit ja ne voi laittaa jääkaappiin odottamaan syömistä. Ennen syömistä kannattaa vielä huuhdella idut. Sinimailasen idut valmistuva muutamassa päivässä, mung-pavun idut ovat nopeampia eikä niitä tarvitse laittaa valoon. Monissa kasvisruoan ja elävän ravinnon kirjoissa on idätysohjeita erilaisille jyville ja siemenille. Hyviä ovat - ja terveellisiä.
|
|
|
tallennettu
|
|
|
|
selkälokki
Vieras
|
|
« Vastaus #3 : 29.10.2005 18:30:53 » |
|
höh, pyörittelin kaupassa myös niitä mungpapuja käsissäni ja pähkäilin, että kumpia otan ja sitten olevinaan muistin varmimmiksi ne sinimailaset. Noh, jospa se maku sitten korvaa Kyllä olikin tosi surkeana kaikki hedelmä- ja kasvisvalikoimat. Tietäähän, vielä viikonloppu tulossa. Luomuporkkanoita onneksi oli ja tietty perunaa... Täytyi tyytyä pakastealtaan antimiin suurimmaksi osaksi. Joten idut olisi jopa suorastaan tarpeeseen. Täytyypä sitten laittaa likoon ne....
|
|
|
tallennettu
|
|
|
|
selkälokki
Vieras
|
|
« Vastaus #4 : 29.10.2005 21:32:21 » |
|
Tuollainen idätysastian kuva löytyi netistä. Ois kyllä aika hieno!!! Oispahan helppo pestä, kun tyrkkää koneeseen..... saa nähdä onnistunko kuvan laitossa ylipäätään... (http://C:\Documents and Settings\HP_Omistaja\Omat tiedostot)
|
|
|
tallennettu
|
|
|
|
Aniara
Vieras
|
|
« Vastaus #5 : 30.10.2005 06:40:19 » |
|
Minulla on sellainen kolmikerroksinen.... sitä on se hyöty että sen voi laittaa muuallekin kuin astiakaappiin (vedenkerääjä alla) ja siihen saa joko kolmea eri laatua tai vaikka niin että yksi sinimailanen, yksi mungpapu ja toinen myöhäisempi sinimailassato jo tulemaan valmistumaan kun toista nautitaan. Mutta se oli muistaakseni aika kallis kun sen muutama vuosi sitten hankin. Kannattaa ensin kokeilla, tuleeko sinusta itujen suurkuluttaja. Minulla laite unohtuu usein kaappiin, mutta sitten kun sitä hyödynnetään, ovat kaikki kerrokset käytössä. Nyt olisikin todellakin hyvä aika taas aloittaa.
|
|
|
tallennettu
|
|
|
|
vilmu
Kohtuuastroilija
Viestejä: 92
~Au skorpioni ~Ac leijona ~Kuu rapu
|
|
« Vastaus #6 : 30.10.2005 07:44:08 » |
|
Mielellään kuulisin Selkälokki idätyskokemuksiasi. Miten onnistuu? Ja ostitko tuollaisen idätyspurkin jo, vai teitkö "vanhanaikaisin" menetelmin. Itse harjoittelin idättämistä tuossa viitisen vuotta sitten ihan lasipurkilla ja sideharsolla, mutta ei oikein ollut mun juttu. Siihen aikaan olin niin kovin kiireinen, kun kärsin pitkästä työmatkasta, joten aamuisin ei muka ollut aikaa huuhdella ítusia ja hyvä jos illallakaan muistin. En muista kuinka monta satsia kokeilin idättää, mutta ei tainnut tulla yhtään syömäkelpoista satsia. Aina ehtivät pilaantua ennen sitä. Ehkäpä minunkin pitäisi kokeilla uudestaan, nyt kun tämä elämänrytmi on vähän enempi mallillaan ja osaa antaa aikaa niille asioille, joita itse arvostaa.
|
|
|
tallennettu
|
|
|
|
selkälokki
Vieras
|
|
« Vastaus #7 : 30.10.2005 13:29:04 » |
|
No terve vaan vilmu ja aniara!!! joo, täytyy katella minkä hintaisia noi idätysastiat oikein on, kaikkihan on euron myötä kuitenkin kallistunut... Tosin kun kynttilöitä varten tässä aiemmin ostin sen ison 2 litran lasipurkin, niin ihmeen kallis sekin oli, että jos ei isoa eroa ole hinnassa niin sitten varmaan hankin kerralla kunnollisen, kun ei tuota mitään harsoakaan ole mulla olemassa. Mutta siitä täytyy huomenna ottaa selko. Miepä polokasen sitten kokemusta tulemaan, kuinka eukon kävi idätys puuhissa
|
|
|
tallennettu
|
|
|
|
selkälokki
Vieras
|
|
« Vastaus #8 : 17.01.2006 21:13:06 » |
|
Huhuu Vilmu!!! Ja toki koko konkkaronkka foorumilta! Nyt tänäpäivänä söin ensimmäiset ituni! Eli viime torstaina sain ostettua sen idätyspurkin ja laitoin siemenet sitten likoon. Ostin sellaisen kerrossysteemin ja se oli kyllä kätevä idätyksessä. Ja nam, miten hyviä sinimailasen idut ainakin on. Ja kauniisti vihertävät, tänäpäivänä ne oli muutaman tunnin ikkunalla. Kun vaan huuhteli ahkerasti, niin eihän nuo hapanneet. Että nyt ainakin innostuin lisää. Niin, kyllä mäkään en minkään harsojen kanssa jaksaisi pelata, tuo kerrospurkki on tosi kätevä pestäkin. Vaikka maksoikin, niin ei harmita. Jippiiiiiiiii!!!!
|
|
|
tallennettu
|
|
|
|
|
sideman
|
|
« Vastaus #10 : 18.01.2006 01:10:11 » |
|
Tässä meitsin idätysmenetelmä: Puolen litran lasipurkki melkein täyteen vettä, sinne sekaan noin desilitra mung-pavun siemeniä. Annetaan liota noin vuorokausi. Kaadetaan vesi poies, huuhdellaan, ja poimitaan itämättömät siemenet poies. Laitetaan vaikka astiainkuivauskaappiin vaakatasoon, hiinä mitää harsoja tarvita! Huuhdellaan muutaman kerran vuorokaudessa jos huvittaa. Samaten jos huvittaa, yritetään noukkia irtonaiset kuoret poies. Mielestäni mung-pavut maistuvat parhaimmille kun idut ovat alle sentin mittaisia. Voi olla ettei niiden ravintoarvo ole kuitenkaan tuolloin vielä parhaimmillaan.
|
|
|
tallennettu
|
|
|
|
selkälokki
Vieras
|
|
« Vastaus #11 : 18.01.2006 16:09:48 » |
|
Hei!!! Kuorettomia auringonkukan siemeniä kun idättää, niin pitikö niille kaataa kiehuva vesi? Muistelen, että jostain luin, että niissä on sitä jotain ainetta, joka sillä tavalla lähtee pois. Olikohan joku fytiini? ? En muista.
|
|
|
tallennettu
|
|
|
|
Elämänilo
|
|
« Vastaus #12 : 18.01.2006 16:17:31 » |
|
Hei!!! Kuorettomia auringonkukan siemeniä kun idättää, niin pitikö niille kaataa kiehuva vesi? Muistelen, että jostain luin, että niissä on sitä jotain ainetta, joka sillä tavalla lähtee pois. Olikohan joku fytiini? ? En muista. Hei "selkälokki"
Itse olen vain käyttänyt Luomu siemeniä - olisko toi varotus jotenkin salmonellaan liityvä, jos jyvät ovat epäpuhtaita tmv. http://www.kolumbus.fi/ery/Idatystaulukko.htm Elämänilo
|
|
|
tallennettu
|
|
|
|
selkälokki
Vieras
|
|
« Vastaus #13 : 18.01.2006 16:23:37 » |
|
en muista...kyllä jossain luki, että siementen päälle voi kaataa kiehuvan veden juuri salmonellan vuoksi, jos käyttää ulkolaisia siemeniä. Mutta toi auringonkukka-juttu oli joku muut. Kun luki jotenkin, että jos ei niin tee, niin ei kannata suuria määriä idättää ja syödä niitä, kun niissä on joku aine. Mutta en muista mikä. Ja voi olla, että muistan väärin ylipäätään. Migreenipäivä nääs, niin polla ei pelitä.
|
|
|
tallennettu
|
|
|
|
selkälokki
Vieras
|
|
« Vastaus #14 : 18.01.2006 16:24:55 » |
|
daa, niinhän se oli myös, että mungpavuille kanssa kiehuva vesi siksi, että kovatkin siemenet pehmenee siinä, eikä ole vaaraa lohkaista hammasta. Mutta toi auringonkukka-juttu on vielä hämärässä.
|
|
|
tallennettu
|
|
|
|
|