Moikka täysikuu
Minäkin olen reumaatikko, mutta onneksi sinut vaivan kanssa.
Reuma alkaa useimmiten risti-suoliluunivelen tulehduskivulla, jolle yölliset lantiokivut ovat tyypillisiä. Pidempään paikalla ollessa, kuten istuessa huono ryhtisessä asennossa alkaa aiheutua liikkeelle lähtiessä kipukankeutta lantion seudulle ja ontumista. Reuman kipuun on auttaa alaselän manipulaatio hoito ja liikunta sekä oikeanlainen ruokavalio, joka pitää tulehdustilan poissa.
Nivelrikko aiheutuu yleensä, kun lantio on vinossa, jalat ovat eri mittaisia ja lonkka toimintahäiriössä, niin eivät ne terveetkään nivelet pisemmän päälle terveinä pysy, koska joutuvat olemaan luonnottomassa asennossa. Lihakset eivät suojaa niveliä joutuessaan toimiin kireinä ja luonnottomassa asennossa.
Monet kävelevät vinossa, kiitos suomalaisen terveydenhoidon, sillä minullekin ehdotettiin korotus palaa jalan alle. Mutta onneksi minulla on kova pää ja menin mielummin jäsenkorjaajalle, joka oikaisi jalat saman mittaisiksi. Nuo kuivuusongelmat nivelissä pitäisi hoitaa ruokavaliolla eli elimistöön pitäisi saada suolatasapaino kuntoon ( merisuolaa), oikeanlaista rasvaa, sillä nivelet tarvitsee rasvaproteinia. Kalkkia ja magnesiumia nivelet tarvitsevat, jotka parantavat happo/emäs tasapainoa, joka on reumaatikolle erittäin tärkeää. Inkivääri on vanhankansan hyvä komsti hoitaa reumaattisia niveliä. Itselläni on kovat lääkkeet olleet vuoden päivät kaapissa, kun päätin ottaa vastuun itsestäni ja lähteä parantamaan itseäni luonnon mukaisesti ja kivinen on ollut tie, mutta mielenkiintoisen haastava.
Totuus: Lääkäri on koululääketieteen paras edustaja, mutta jokainen on itsensä paras lääkäri. Painon nousua ja muita vaivoja voi hillitä liikkumalla ja syömällä sekä lääkkeiden mahdollisella asteittaisella pienennyksellä. Nokkonen on hyvä nesteen poistaja, itse pidän reumaa kurissa nokkos-kalkki-inkiväärillä.
Kehossa kaikki osat sekä mieli vaikuttavat toisiinsa. Usein alaselän kivut johtuvat ettei lantio toimi oikein. SI-nivelen kierto ei ole symmetristä, joten lihakset eivät ole tasapainossa, vaan toisen puolen lihakset tekevät töitä enemmän ja toisen puolen vähemmän. Lisäksi molemman puolen lihakset joutuvat toiminaan eri suunnassa mihin ne ovat tottuneet. Tällöin ne kiristyvät ja pahimmillaan jopa tulehtuvat. Kireät ja / tai tulehtuneet lihakset taas heijastavat ongelmia ympärilleen, kun muut lihakset joutuvat työskentelemään epänormaalisti. Alaselän kivut heijastuvat yleensä iskias vaivana.
Välilevyn pullistumia tulee helposti siten, kun selkäranka on kiero eikä lantio toimi oikein. Terveeseen selkään ei tule välilevyn pullistumia. Välilevyn siirtymiä ja luiskahduksia tulee helposti, kun selkäranka on kiero eikä lantiokaan toimi oikein eikä jaa ylävartaloon kohdistuvaa rasitusta tasaisesti vartaloon ja alaraajojen tukea vasten.
Iskias eli Noidannuoli oireilee, kun alaraajan hermo on puristuksissa. Iskias voi siis johtua muustakin kuin itse SI-nivelen häiriöstä (mm. välilevyn pullistuma), mutta SI-nivelen häiriö on mahdollisesti oireiden alkusyy. Hermo voi siis olla puristuksissa pelkästään lonkassa säteillen sieltä kipua alaraajaan tai selkäkipua ei välttämättä edes ole. Iskiaksen heijastama kipu on erilaista riippuen sitä, että missä kohtaa hermo on puristuksissa.
Jalkojen eri mittaisuus alkaa syntyä, kun lantiossa jalan toinen kiinnityskohta on noussut ylemmäs ja jalka jää toisesta päästä lyhyemmäksi. Usein myös jalkaterä kiertyy vinoon eli joko sisään päin tai ulospäin, koska lonkka voi olla pois paikoiltaan. Jalkaterä-, nilkka ja polvikivut johtuu usein, kun lantio kiertyy virheasentoon niin eivät jalat enää toimi symmetrisesti. Toinen jalka kiertyy virheasentoon ja tulee ongelmia alaraajoissa, kuten jalkaterässä, nilkassa, akillesjänteessä, pohkeessa, polvessa, takareidessä.
Hermokipuja aiheuttaa myöskin nikamalukot, jotka syntyy, jos selkäranka ei ole luonnollisessa asennossa. Nikamalukkojen avaaminen helpottaa, mutta ei estä niitä ilmaantumasta uudestaan. Oikeanlainen liikunta ja ravinto pitää nikamat kunnossa ja voitelee välilevyjä. Pitkällä aikavälillä voi syntyä nikamien vaurioita ja kulumisia, koska selkäranka on kiero eivätkä nikamat ole luonnollisessa asennossaan.
Itse olen kasvanut kovan lapsuuden ja sieltä tunteiden pidättelystä johtuen perinnöksi sain reuman, iskiaksen ja jäykän niskan. Mutta enää ei hermoja rassaa, kun olen selvittänyt asiat menneisyydestä ja osaan ilmaista tunteitani enkä patoa enää niitä sisään. Ihmisen keho pystyy parantamaan itse itsensä, jos sille annetaan siihen mahdollisuus, aikaa ja oikeanlaista fyysistä ja psyykkistä ravintoa.
Noin 200 kipupotilasta tekee itsemurhan joka vuosi Suomessa. Lisäksi 300 potilasta kuolee vahvoihin lääkkeisiin joka vuosi. Melkein kaikki aivan turhaan, koska ihmistä ei tutkita ja hoideta kokonaisvaltaisesti yksilönä pintaa syvemmältä ja leikkausta tarjotaan ensimmäiseksi vaivoihin. Leikkausksen pitäisi olla viimeinen vaihtoehto, sillä miksi ei julkaista epäonnistuneiden leikkausten määrää, koska se on niin suuri. Lääkärit peittelevät virheitään ja varoittelee manipulaatio- ja mobilisaatio hoitoja vaarallisiksi.
Noin 1,5 miljoonaa suomalaista kärsii kivuista, noin 250 000 ihmistä kärsii särystä vuorokauden ympäri ja n. 400 000 suomalaista käyttää jatkuvasti kipulääkkeitä. Amerikan tyyliin kipulääkkeiden kulutus nousee ja kustannuksista kertyy potilaalle ja yhteiskunnalle valtavat menot. Lääketeollisuus hyötyy itsehoito kipulääkkeillä yli 20 miljoonaa euroa vuodessa. Lääkäri määrää harvoille tutkimuksia, kun valittaa päänsärkyä, eipä monellekaan , sillä buranaa ja lepoa annetaan ohjeeksi.
SELKÄRANGAN HOITO JA KUNTOUTUS
- Lopeta tupakanpoltto, koska se vaikuttaa hapen- ja verenkiertoon
- Liiku kohtuudella, sillä vähäinen liikunta heikentää välilevyjen aineenvaihduntaa
- Ääriasennot ovat rangalle haitaksi eli vältä liikaa rajuja liikkeitä
- Pidä paino kurissa, sillä yli- sekä alipaino rasittaa niveliä ja välilevyjä
- Puolikova patja on kipu selälle paras nukkuma alusta
- Lepää riittävästi, mutta liika makailu puuduttaa selkää
- Jätä raskaiden taakkojen nostelu muille tai käytä apulaitteita
- Harrasta: kävelyä, hiihtoa, uintia, vesijumppaa tai ohjattua kuntosali harjoittelua
- Vältä pitkää autossa istumista tai säädä penkki pitkällä matkalla oikein
Selästä on alettava pitää viimeistään 30-vuotta täytettyään, koska selkärangan rappeutuminen alkaa silloin. Sillä nikamien välissä on joustavat, rustomaisesta kudoksesta muodostuneet välilevyt. Ne ovat “iskunvaimentimia” ja toimivat nivelenä kahden nikaman välissä mahdollistaen taivutus- ja kiertoliikkeet ja niiden sisällä oleva hyytelömäisen kudoksen vesipitoisuus vähenee päivittäin pystyasennossa. Tämän aineenvaihdunnan hidastuminen eri syistä aikuisilla alkaa aiheuttaa sitten rappeutumista.
Välilevyjen rappeuta ikääntymisen eri syistä aiheuttaa erilaisia vaivoja eri aikaan jokaiselle. Tupakoitsijoille ja rasva-aineenvaihdunnasta kärsivillä ranka oireilee muita nuorempana verisuonten ahtauden vuoksi. Rappeutuman etenemiseen vaikuttaa myöskin perinnöllisyystekijät.
Tapaturmat ja ergonomia altistavat välilevyongelmille, sillä voimakas etukumarassa asennossa tehty kiertoliike saattaa aiheuttaa välilevy repeämän ja johtaa rappumaan. Joten jatkuva nostelu väärällä tekniikalla vauhdittaa rappumaa. Ylipainoisilla selän rappeutat ovat yleisimpiä kuin normaali painoisilla.
Välilevyn rappeuta aiheuttaa noin 40% kaikista selkävaivoista. Yleisin välilevy rappeuta on 4 ja 5 lannenikaman välilevyssä ja siitä se saa aikaan alaselkäkivut. Pahimmillaan välilevy kipu esiintyy 40-50-vuotiailla. Rappeuma saa aikaan äkillistä kipua tai pikkuhiljaa pahenevaa vaivaa ja jäykkyyttä. Kivun taustalla voi olla lihaskramppi, joka syntyy, kun rasitetaan työhön tottumaton lihas liikakuormituksella.
Kipu voi myös olla iskiasta, joka säteilee alaraajaan, kun iskiashermo jää puristuksiin. se voi syntyä myöskin silloin, kun välilevyn sisältöä pääsee ärsyttämään hermojuurta.
Kipujen poistamisen tärkeintä on oma hoito eli liikunta, joka on stabiloivaa lihasharjoittelua, sillä pelkkä lihasvoiman parantaminen ei riitä ellei osaa käyttää sitä hyväkseen oikein rangan tukemisen vahvistukseksi. Kipu ei parane levossa vaan rankaa pitää käyttää kivun sallimissa rajoissa, sillä liikunta parantaa vamma-alueen aineenvaihduntaa ja tehostaa paranemista sisältäpäin.