Sivuja: [1]
  Tulostusversio  
Kirjoittaja Aihe: Muinaisten naisten loitsut  (Luettu 17168 kertaa)
0 jäsentä ja 3 vierasta katselee tätä aihetta.
May
Supermoderaattori
Astroholisti
*****
Viestejä: 1469



Profiili WWW
« : 28.04.2006 13:44:38 »

MTV3:n sivuilta löytyi kiinnostava juttu siitä, miten loitsujen käyttö on kuulunut naisten jokapäiväiseen elämään muinaisessa Suomessa. Tässä juttu teidän muidenkin nautittavasti ja ihmeteltäväksi. Ja vappunahan voisi jokainen kokeilla ihan omia loitsuja haluamaansa tarkoitukseen...  Wink

Pakanallisessa Suomessa tietäjät käyttivät loitsuja parantamiseen ja ennustamiseen, mutta loitsiminen oli myös tapa siirtää käytännön tietoa sukupolvelta toiselle. Naiset nostattivat loitsuilla niin leipätaikinan kuin sulhasehdokkaan lemmentunteetkin. Luonnonhaltijoiden uskottiin tulevan apuun, kunhan avunpyytäjä oli kunnioittava ja uhrasi omastaan.

Tiedekeskus Heurekassa järjestettiin huhtikuussa kansanparantamisen teemapäivä, jonka yhteydessä pakanakulttuurin tapoihin perehtynyt filosofian tri Paula Havaste jakoi vanhaa loitsutietoa kuulijoille.

Havaste on tutkimuksissaan keskittynyt naisen elämään liittyviin loitsuihin. Hän on tietoisesti jättänyt selvityksestä pois mustimman magian. ”En halunnut paneutua kirouksiin tai manaamiseen, eli saatte osaksenne vain hyviä loitsuja”, lupaa Havaste yleisöluennon aluksi. Kodinhoito sujui loitsujen avulla.

Miehet olivat usein kaukana metsällä, joten naisilla oli vastuu kodista. Miesten ei tullut tietämättöminä sotkeentua naisten toimiin. Naiset käyttivät perimätietona säilyneitä loitsuja lasten sairauksien parantamiseen, ruuanlaittoon ja eläinten hoitamiseen.

Havasteen mukaan näin tiukasta roolijaosta on jo nykymaailmassa luovuttu, mutta jossain vanhat mallit vielä elävät: ”Mökillä taantuu tähän ikiaikaiseen malliin, vaikka kotona kotityöt jaettaisiin tasan. Mies menee laittamaan verkkoja ja nainen puuhaa keittiössä.”
Lemmenloitsuilla hurmattiin kosijoita. Ja saunan jälkeen...

Naiset nostattivat viehätysvoimaansa kylvetysloitsuilla. Saunan uskottiin antavan loitsuille erityistä tehoa. Saunaveteen lisättiin hyväntuoksuisia yrttejä ja vartalo voideltiin hunajalla. Samalla lausuttiin lemmenloitsu, joka sai miehet huumaantumaan neidosta:

Mikä pisti piikaan
Nenäänty neitoon,
Kun ei sulhaset sukinna,
Eikä nuuski nuoret miehet,
Eikä vanhat vainustele
Mesi keitä, mieli käännä,
Sima keitä, silmät käännä,
Haju entinen hajota,
Jotta neito meeltä maistuu,
Hunajalta haistahtavi!
Jumalattaret suojelivat naisia
Viikinkijumala Thor, ukkosen jumala

Ukko ylijumala on jälkipolvillekin tuttu mahtava hahmo, mutta lapin jumalattaret ovat jääneet unohduksiin. Heidän suojelustaan pyydettiin erityisesti suvunjatkamiseen liittyvissä loitsuissa.

Lapin väkevimpiä jumalattaria olivat Maadjeraahka ja hänen tyttärensä Saaraahka, Joeksaahka ja Oksaahka. Saaraahka suojeli naisia kuukautisten aikana, joka oli terveydelle riskialtista aikaa. Joeksaahka avusti synnytyksessä ja valitsi myös lapselle sukupuolen. Oksaahka suojeli pienokaisen turvallisuutta sen varttuessa.

Piijat piinaa pitävät,
Vaimot vaivaa näkevät
Saunassa savun seassa,
Kylän kylpyhuonehessa,
Auta mualle matkamiestä,
pienisormista pihalle!

Aikoinaan moni lapsi aloitti elämänsä saunassa. Perinteen mukaan vastasyntynyt lapsi vietiin synnytyksen jälkeen saunalta katsomaan maailmaa. Hänet ojennettiin kohti taivasta ja laskettiin koskemaan maata. Vasta tämän jälkeen lapsi vietiin äidinmaidolle. Näin vauva saatettiin yhteyteen maailman ja luonnonhaltijoiden kanssa.
Etiäiset olivat vierailevia sieluja. Terveisiä haudan takaa...

Muinaiset suomalaiset uskoivat ihmisen sielun koostuvan kahdesta osasta. Vapaan sielun uskottiin voivan toimia ruumiin ulkopuolella ja tekevän pitkiäkin matkoja.

Ennen kyläilyä vapaa sielu pystyi käymään antamassa merkkejä tulostaan. Näitä etiäisiä näkivät helpoiten ”lujaveriset” eli sellaiset henkilöt, jotka olivat muutenkin herkempiä näkemään henkiolentoja.

Yhteydenpito tuonpuoleiseen oli myös side suvun vainajiin. Vanhojen uskomusten mukaan sielujen kulkua pystyi seuraamaan tuonpuoleiseen. ”Tätä varten tehtiin vasemman käden sormilla ympyrä, josta tuli katsahtaa vasemmalla syrjäsilmällä. Siellä näki sitten vilauksen henkimaailmasta”, Havaste kuvailee.

Teksti: Stephanie Sinclair

Lähteet: Paula Havasteen luento: ”Suomalainen loitsuperinne”, Kansanperinteen parannuskeinot – teemapäivä Heurekassa 11.4.2006. Levin Sanomat, talvi 2006: ”Vanhassa Lapissa on ollut monta jumaluutta”. Katkelmat suomalaisista loitsuista, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.
tallennettu

MillaMiuMau
Kohtuuastroilija
**
Viestejä: 150



Profiili
« Vastaus #1 : 28.04.2006 20:05:20 »

Tuli noista loitsuista mieleen muutaman vuoden takaiset serkkutytön polttarit  Cheesy

Järjestimme hänelle perinteiden mukaisen morsiussaunan. Saunaan pistimme morsiammelle oman paikan, johon laitettiin erilaisia kasveja luonnosta, kukkia, havuja yms. Sauna tuoksui muuten mielettömän hyvälle  Smiley Ja se joka ensimmäisenä istui sitten morsiammen jälkeen siihen paikalle, tulee menemään seuraavana naimisiin. Ja näin muuten tapahtui  Grin Saunan jälkeen morsian pestiin kananmunilla, jauhoilla ja suolalla, jonka jälkeen morsiammen tuli kiertää sauna niin monta kertaa kuin oli ollut poikaystäviä ennen sulhasta ja aina saunan takana täytyi huutaa metsään entisen sulhon nimi  Grin Sitten vielä saunavasta heittettiin metsään, varmistamaan "exien" poissapysyminen mielestä  Cheesy

Pari on edelleen onnellisesti naimisissa, liekkö meidän "loitsuilla" on jotain tekemistä asian kanssa  Wink  Grin

Mukavaa oli  smitten

-MillaMiuMau
tallennettu

Askendentti Härkä
Aurinko Rapu
Kuu Kaksoset
Merkurius Rapu
Venus Kaksoset
Mars Neitsyt
chr|st|na_
Satunnainen astroilija
*
Viestejä: 8



Profiili
« Vastaus #2 : 29.04.2006 13:45:51 »

Lisää näitä Cheesy hauskoja
tallennettu
Aniara
Vieras
« Vastaus #3 : 29.04.2006 16:32:47 »

Tuo entisten sulhojen posiheittäminen on muuten viisasta...
siinähän on katkottu vanhentuneet energiasidokset heihin, jottei avioliitto kärsi vanhojen muistelemisesta. Smiley
tallennettu
Hilleriini
Satunnainen astroilija
*
Viestejä: 9



Profiili
« Vastaus #4 : 01.05.2006 15:41:15 »

Tuo entisten sulhojen posiheittäminen on muuten viisasta...
siinähän on katkottu vanhentuneet energiasidokset heihin, jottei avioliitto kärsi vanhojen muistelemisesta. Smiley

Ja jos sitten kaikesta huolimatta alkaisi liitossa tökkimään, voisi tuosta saunotuksesta jatkojalostaa nykyperinnettä, luulisihan tuon tehoavan vanhojen sidosten katkomiseen näissäkin suhteissa, ja vapauttavan elämään eteenpäin ... Ellei sitten jollakin loitsulla saisi suhdetta uuteen kukoistukseen  Wink. - Ihan vain realisti-optimistin puolivakavana kommenttina, näinä avio- ja avoerojen kulta-aikoina
tallennettu

Aurinko – kaksoset
Nouseva - vaaka
Kuu – leijona
Merkurius – rapu
Venus – rapu
Mars – kauris
Puu-Hevonen
Keltainen Itsevallitseva Aurinko
Sivuja: [1]
  Tulostusversio  
 
Siirry: