Intialaisessa terveydenylläpitämis- ja lääkintäperinteessä elikäs aayurvedassa (lausu: aajurveeda)
keskeinen käsite on
doSa (doosha).
On kolme erilaista doSaa:
1. vaata (liike: hermoston toiminta, verenkierto, hengitys...)
2. pitta (metabolia)
3. kapha (rakenne)
Noh, vaatan sanotaan olevan doSain kuningas, eli jos se menee epätasapainoon,
muut doshat seuraavat perässä. Esimerkiksi kylmä, kuiva ja tuulinen sää on omiaan
laittamaan vaatan imbalanssiin, kuten myös henkinen rasitus, ym.
Lienee luultavaa, että helpoiten vaata menee yleensä epätasapainoon niillä yksilöillä,
joilla se on hallitseva doSa. Vaata-tyypit ovat yleensä hoikkia ja vikkeliä.
Muun muassa ruokailuun liittyy AV:ssa useita aspekteja, jotka joko
tasapainottavat doSia tai suistavat ne pois tolaltaan: maut, lämpötila, ruoan rakenne, ateriointiajankohdat,
seura, mielentila ruokailun aikana, jne.
Kullakin doSalla on perusmaut, jotka auttavat niiden tasapainottamisessa.
Vaatalla ne muistaaksemme ovat:
1. makea
2. hapan
3. suolainen
Jos siis olet vaata-tyyppi, sinulle sopiva päärynä voisi olla sellainen, joka on kypsyyttään
aimo makea, ja johon puristat päälle muutaman tipan sitruunaa aina ennen seuraavaa
haukkupalaa? Omasta mielestäni tuo maistuu ainakin yllättävän hyvälle. Kenties
se leideille on yesterdays news, mutta itse ainakin tulin ajatelleeksi tuota yhdistelmää
vasta eilen illalla. Täytyykö vielä kokeilla lisäksi hyppysellistä suolaa sitruunan ohelle?
: