touhulan
palasen kastaminen on meillä Savossa tarkottanut leipäpalasen kastamista hirvi- tai karjalanpaistiin,
joka on haudutettu leivinuunissa ja sitten nostettu keskelle pöytää ja jokainen on siinä palastaan kastanut.
Herkkua, varsinkin jos esim. hirvipaistiin on käytetty rasvaisen sianlihan asemesta reilusti voita kuten äiti
teki.
Veden keittämisestä olen oppinut, että 5 minuutin keittäminen tappaa siitä bakteerit,
eli jos ei ole niin kovin puhdasta vettä, tai esim. keväällä kaivoon pääsee pintavesiä.
Kaivosta kannettu vesi, hapetettu eli säilytetty terässangossa on ihan eri makusta kuin vesijohtovesi.
Siitä keitetty kahvikin maistuu ihan erilaiselle.
Jos ja kun kaivovesi on hyvää.
Keitetyllä vedellä putsasin aikoinaan vauvan rähnäköhnä silmiä.
Ja tuo padassa lämmitetty vesi, sama juttu.
Oon kantanut kertynyttä sadevettä pataan ja kiehuttanut sen kunnolla.
Ja pessyt näillä sadevesillä hiukset eikä pehmeemmät vois olla.
Järvivesi sama juttu.
Ja siinä on sekin, ettei vesi tule paineella putkistosta vaan kaadetaan koussikalla pesuvadista saunatiloissa.
Vanhanaikainen ulkosauna on meillä maalla.