Sivuja: [1]
  Tulostusversio  
Kirjoittaja Aihe: Vesiapinuus ja kookkaat aivot  (Luettu 3185 kertaa)
0 jäsentä ja 4 vierasta katselee tätä aihetta.
sideman
Astroholisti
*****
Viestejä: 8253


Profiili
« : 27.04.2013 23:11:53 »


Muutamien jääräpäiden mielestä vesiapinuus selittäisi Homo sapiens "sapienksen" osalta mm.
kookkaat aivot, turkittomuuden, ihonalaisen rasvakerroksen ja poskiontelot:

http://groups.yahoo.com/group/FairfieldLife/message/342474

It is one of the most unusual evolutionary ideas ever proposed: humans are amphibious apes who lost their fur, started to walk upright and developed big brains because they took to living the good life by the water's edge.

This is the aquatic ape theory and although treated with derision by some academics over the past 50 years, it is still backed by a small, but committed group of scientists. Next week they will hold a major London conference when several speakers, including David Attenborough, will voice support for the theory.
tallennettu
sideman
Astroholisti
*****
Viestejä: 8253


Profiili
« Vastaus #1 : 28.04.2013 12:59:19 »


FWIW:

Syö särkeä, se kasvattaa järkeä? Noh, särjessä ei taida olla kovin runsaasti kuitenkaa omega-kolmosia?   :Smiley
tallennettu
t.touhula
Astroholisti
*****
Viestejä: 1372



Profiili
« Vastaus #2 : 29.04.2013 15:30:00 »


FWIW:

Syö särkeä, se kasvattaa järkeä? Noh, särjessä ei taida olla kovin runsaasti kuitenkaa omega-kolmosia?   :Smiley

Tämä hokema lanseerattiin silloin, kun tieteellisesti todistettiin, että kalojen sisältämä fosfori vaikuttaa aivojen pelittämiseen positiivisesti. Muistan tuon hokeman ajalta, jolloin olin koulutyttö ja kalastelin paljon useammin kuin nykyisin. Eikä unohtelu kuulunut jokapäiväiseen elämään ihan ollenkaan.
Riimittely oli useimpien hokemien perusta, kuten tämänkin. Särkee ja järkee.
Ovatpa riimittelijät olleet tässäkin oikeassa. Kalaa paljon syövät ovat aika vikkeliä aivoiltaan. Muistisairaudet eivät ole niin tavanomaisia kalaa paljon syövien joukossa, kuin muiden ruokavalioitten edustajilla.
Vesiapina -tulkinta tuntuu aika perustellulta. A kassellaan, kassellaan. Kyllähän nuo tutkijat vielä tämänkin asian koluavat juurta jaksain.
« Viimeksi muokattu: 29.04.2013 15:43:55 kirjoittanut t.touhula » tallennettu

Vapaus - mikä ihana sana!
Eklektikko
Astroholisti
*****
Viestejä: 3687


Profiili WWW
« Vastaus #3 : 02.05.2013 12:06:06 »

Fineli-elintarviketietopankin fosfori-listauksessa ei ole 100 ensimmäisen eniten fosforia sisältävän ruoka-aineen joukossa ainuttakaan kalatuotetta.... Eläinrasva (kala on myös eläin) on se tärkein aivojen kehittymiseen vaikuttava tekijä, onhan aivot suurimmalta osalta siitä rakennetut.

Vesiapinateoriaa, joka ei muuten ole mikään uusi idea, puoltaa hyvin monta seikkaa, olen itsekin sillä kannalla että ihmisen esi-isät elivät jonkin aikaa ranta-alueilla ja palasivat sitten takaisin sisämaahan kehittymään vielä vähän lisää ennen kuin lopulta kehittyivät homo sapiensiksi. Ihmisen pikkuruisen näkymättömän karvapeitteen suuntakin on kehossa sama kuin vesinisäkkäillä, ei sama kuin maanisäkkäillä.

Luonnonoloissa se eläinrasva on niukkuushyödyke. Riista on hyvin vähärasvaista ja metsästäjä-keräilijät söivätkin hyvin tarkkaan aivot, luuytimen ja sisäelinrasvat saaliistaan. Jo tasankointiaanit tiesivät että rasvattoman lihan syöminen sairastuttaa ja heittivät sen vuoksi fileet ja paistit koirille.  Grin Vesiapinavaihe on hyvinkin voinut jouduttaa pystyasentoon nousemisen lisäksi (veden kannatteleva vaikutus rantavedessä kahlaillessa auttaa) myös aivojen kasvua.

Karjanhoito (joka alkoi jo ennen maanviljelystä paimentolaismeiningillä) onkin houkutteleva vaihtoehto eläinrasvan saamiseksi. Lisäksi laiduntaneen (luonnonkasveja syöneen) eläimen maitorasvassa on omega3-rasvahappojakin erittäin runsaasti, tarvittaessa (esim. kala-allergikot) kalansyönnin voikin korvata laiduntaneen lehmän maitorasvaa syömällä. Syön itse yli 100g luomua maitorasvaa päivässä ja kala ei enää maistu, enkä voi syödä kalaöljyä tai e-epaa ollenkaan, sillä saan pelkästään maitorasvasta niin paljon omega3-rasvahappoja, että jos otan kalaöljyä päälle, veri ei enää hyydy kunnolla.

Elintarviketietopankki Fineli ei tosin tätä kerro, se on muutenkin melkoisen elintarviketeollisuus-virittynyt, itseäni ei kiinnosta teollisten ruokien ravintosisällöt, ainoastaan raaka-aineiden ravintosisällöt ja niistä Fineli ei kerro lähellekään koko totuutta. Mutta hivenaineiden, esim. fosfori, osalta se on kyllä kätevä vempele.

Summa summarum: Eläinrasvaa ja omega3-rasvahappoja ne ihmisaivot ennen kaikkea haluavat. Jälkimmäisten osalta vaihtoehtoina saantiin ovat rasvainen kala tai laiduntaneen lehmän maitorasva. Rypsiöljyn omega3-esiasteista ihmiselimistö sen sijaan ei pysty muuttamaan omega3-rasvahapoiksi kuin noin 5%, joten vaikka rypsiöljyn omega-suhteet näyttävät hyvältä koeputkessa, ihmiselimistö ottaa siitä enimmäkäseen vain omega6-rasvahappoja. Niiden liikasaanti sitten johtaa tulehduksiin, syöpään, sekä niihin kuuluisiin tukkeutuneisiin verisuoniin: Alkaa näyttää pikkuhiljaa siltä, että se rasva jota ahtaumista löytyy, onkin härskiintynyttä pufaa, eli omega6-rasvahappoja.

Kalanrasvaa tai maitorasvaa naamaan, jompaa kumpaa vesiapinoiden perillisten aivot tarvitsevat!
tallennettu

DISCLAIMER: Teksteissäni ei ole tulkinnanvaraa vaan kirjoitan juuri tismalleen niinkuin tarkoitan. Rivien välien lukeminen  ja oma tulkinta on aina lukijan vastuulla ja tähän mennessä ollut 100% virheellistä. Merkurius jousimiehessä: Kuulostan saarnaajalta vaikka asia olisi täysin triviaali.
Sivuja: [1]
  Tulostusversio  
 
Siirry: