Ja vielä Sideman, kannattaako ihan oikeasti valita nimenomaan sakariini makeutusaineeksi?
Tässä kanditutkimus makeutusaineista:
http://www.helsinki.fi/kemia/opettaja/ont/herranen-j-2008.pdfJa ote siitä:
"Sakariinin turvallinen käyttö makeutusaineena on kyseenalainen, koska sen on huomattu aiheuttaneen laboratoriohiirillä syöpää. Jo vuonna 1970 G.T. Bryan 60 teki laboratoriossaan hiirille tutkimusta sakkariinin vaikutuksista. Bryan asetti tutkimusryhmänsä kanssa hiiriin natriumsakkariinipellettejä (20 %:sia) ja tutki kuinka monell a prosenttia eloonjääneistä hiiristä esiintyi rakkokarsinoomaa. Sakariinille alistuneista hiiristä karsinoomaa oli ensimmäisessä tutkimuksessa 47 % (vertaisryhmässä 13 %) ja toisessa 52 %
(vertaisryhmässä 12 %). Vastaavanlaisia tutkimustuloksia on saatu myös myöhemmissä tutkimuksissa. On tietysti huomioitava, että laboratoriokokeiden a inemäärät (esim.sakariinia) ovat huomattavasti suuremmat kuin mitä makeutusainetta sisältäviä tuotteita
nautitaan. Koska sakariini on kuitenkin selkeästi karsinogeeni (varsinkin suuressa määrässä
nautittuna), sen ADI-arvo EU:n määrittelemänä vuonna 1995 on 5mg/kg/vrk"
Jos sinulle käy auringonkukansiemenet eli et saa niistä mitään oireita, käy sinulle myös stevia-kasvi joka on auringonkukan sukulainen. Stevian voi ostaa jopa kasvina ikkunalaudalle/puutarhaan kasvamaan ja käyttää sitä, jos oikein luonnonmukainen haluaa olla. Sillä ei tiedetä olevan mitään ihmeempiä ikäviä vaikutuksia, ainoa vain että jos auringonkukka ei sovi lektiinien vuoksi (se veriryhmäruokavalio taas) niin steviastakin saattaa saada oireita.