Sivuja: [1] 2 3 4
  Tulostusversio  
Kirjoittaja Aihe: Ravintotutkimusten tuloksia  (Luettu 31287 kertaa)
0 jäsentä ja 4 vierasta katselee tätä aihetta.
Eklektikko
Astroholisti
*****
Viestejä: 3687


Profiili WWW
« : 22.05.2013 09:38:34 »

Noniin, niitä tutkimusviitteitä kun on aiemmissa ravintokeskusteluissa kaivattu, niin tässäpä yksi, joka kumoaa suunnilleen kaiken mitä THL kumppaneineen, sekä Itä-Suomen yliopisto ja  muut suomalaiset 'asiantuntijat' ovat suoltaneet vuosia ja edelleen sitkeästi suoltavat.

http://advances.nutrition.org/content/4/3/294.long

Ote artikkelin johtopäätöksistä, lihavoinnit omiani:

"Saturated fats are benign with regard to inflammatory effects, as are the MUFAs. The meager effect that saturated fats have on serum cholesterol levels when modest but adequate amounts of polyunsaturated oils are included in the diet, and the lack of any clear evidence that saturated fats are promoting any of the conditions that can be attributed to PUFA makes one wonder how saturated fats got such a bad reputation in the health literature. The influence of dietary fats on serum cholesterol has been overstated, and a physiological mechanism for saturated fats causing heart disease is still missing.

Various aldehydes produced in the oxidation of PUFAs, as well as sugars, are known to initiate or augment several diseases, such as cancer, inflammation, asthma, type 2 diabetes, atherosclerosis, and endothelial dysfunction.
Saturated fats per se may not be responsible for many of the adverse health effects with which they have been associated; instead, oxidation of PUFAs in those foods may be the cause of any associations that have been found. Consequently, the dietary recommendations to restrict saturated fats in the diet should be revised to reflect differences in handling before consumption, e.g., dairy fats are generally not heated to high temperatures. It is time to reevaluate the dietary recommendations that focus on lowering serum cholesterol and to use a more holistic approach to dietary policy. "

(MUFA= kertatyydyttymätön, PUFA=monityydyttymätön)

Pahoittelen ettei ole aikaa suomennella, huumoripitoista sisältöä päiväänsä kaipaavat voivat pikakääntää google-kääntäjällä, jonka tuottama teksti on jotenkuten ymmärrettävää ja samalla tavoin humoristista kuin huonommin käännetyt käyttöohjeet. Artikkelin lopussa on sitten niitä tutkimusviitteitä enemmän kuin ainakana itse jaksan käydä lävitse.  Smiley
« Viimeksi muokattu: 22.05.2013 11:54:06 kirjoittanut Eklektikko » tallennettu

DISCLAIMER: Teksteissäni ei ole tulkinnanvaraa vaan kirjoitan juuri tismalleen niinkuin tarkoitan. Rivien välien lukeminen  ja oma tulkinta on aina lukijan vastuulla ja tähän mennessä ollut 100% virheellistä. Merkurius jousimiehessä: Kuulostan saarnaajalta vaikka asia olisi täysin triviaali.
Eklektikko
Astroholisti
*****
Viestejä: 3687


Profiili WWW
« Vastaus #1 : 22.05.2013 11:55:12 »

Muokkasin: Muutin ketjun otsikon, sillä nyt näyttää pukkaavan mielenkiintoisia tutkimustuloksia lähes päivittäin ja ajattelin laittaa niitä tähän ketjuun vähän muistakin kiintoisista aiheista. (Kiintoisa = tukee aiemmin esittämiäni ravintoargumentteja.  Wink )
tallennettu

DISCLAIMER: Teksteissäni ei ole tulkinnanvaraa vaan kirjoitan juuri tismalleen niinkuin tarkoitan. Rivien välien lukeminen  ja oma tulkinta on aina lukijan vastuulla ja tähän mennessä ollut 100% virheellistä. Merkurius jousimiehessä: Kuulostan saarnaajalta vaikka asia olisi täysin triviaali.
Eklektikko
Astroholisti
*****
Viestejä: 3687


Profiili WWW
« Vastaus #2 : 22.05.2013 13:09:40 »

Hiilihydraattirajoitus tuottaa saman terveysedun kuin pätkäpaastoilu ilman minkäänlaisia paastoiluja tai kalorirajoituksia:
http://www.proteinpower.com/drmike/inflammation/can-your-food-make-you-fit/#more-4858

Ylläoleva on melko tiukkaa tiedettä oleva blogikirjoitus, jonka lopusta löytyvät ne tutkimusviitteet.
tallennettu

DISCLAIMER: Teksteissäni ei ole tulkinnanvaraa vaan kirjoitan juuri tismalleen niinkuin tarkoitan. Rivien välien lukeminen  ja oma tulkinta on aina lukijan vastuulla ja tähän mennessä ollut 100% virheellistä. Merkurius jousimiehessä: Kuulostan saarnaajalta vaikka asia olisi täysin triviaali.
Eklektikko
Astroholisti
*****
Viestejä: 3687


Profiili WWW
« Vastaus #3 : 22.05.2013 15:14:05 »

Miksi voi on terveellistä:
http://authoritynutrition.com/7-reasons-why-butter-is-good-for-you/

Nettiartikkeli jossa tekstissä tutkimusviitteet näkyvät suluissa olevina sinisinä numeroina, numeroa klikkaamalla pääsee aina sitten sinne tutkimustiivistelmään.

Pikasuomennos niistä seitsemästä syystä:

1) Voissa on paljon rasvaliukoisia vitamiineja
2) Voi sisältää paljon terveellisiä tyydyttyneitä rasvahappoja
3) Voi alentaa sydänkohtausriskiä verrattuna margariiniin
4) Voi on hyvä butyraatin (terveellinen rasvahappo) lähde
5) Voissa on paljon CLA:ta, eli konjugoitua linolihappoa
6) Voi on yhdistetty pienempään ylipainon riskiin
7) Voi on herkullista
tallennettu

DISCLAIMER: Teksteissäni ei ole tulkinnanvaraa vaan kirjoitan juuri tismalleen niinkuin tarkoitan. Rivien välien lukeminen  ja oma tulkinta on aina lukijan vastuulla ja tähän mennessä ollut 100% virheellistä. Merkurius jousimiehessä: Kuulostan saarnaajalta vaikka asia olisi täysin triviaali.
Nefarian
Kanta-astroilija
***
Viestejä: 327



Profiili
« Vastaus #4 : 22.05.2013 20:32:03 »

mä oonkin kaivannu jotain lyhyttä ja ytimekästä infoa tuosta voi asiasta.. tiedän kyllä, että se on terveellistä ja sitä itsekkin pelkästään syön, mutta välillä hankala selittää muille, että miksi se nyt sitten oikeasti on terveellistä.. Cheesy
tallennettu

..just go with the flow..
Eklektikko
Astroholisti
*****
Viestejä: 3687


Profiili WWW
« Vastaus #5 : 23.05.2013 09:00:27 »

Joo, Nefarian, kansalla on niin lujassa vuosikymmenten 'voi tappaa'-propaganda. Kuitenkin onneksi nyt tuntuu tulevan ihan vastakkaista tavaraa tutkimuksista kiihtyvällä vauhdilla.

Niitä, jotka muistavat minun varoitelleen monityydyttymättömien kasviöljyjen herkästä härskiintymisestä, saattaa kiinnostaa tämä:
http://www.utu.fi/fi/Ajankohtaista/mediatiedotteet/vaitostiedotteet/Sivut/ruuansulatus-kiihdyttaa-rasvojen-hapettumista-vaitos-fm-marko-tarvainen-2152013.aspx

Olennaiset otteet artikkelista:

" - Tutkimuksen suurin yllätys oli se, kuinka ruuansulatuksen jälkeen kaupasta ostetusta tuoreesta rypsiöljystä jäi jälkeen hapettuneita yhdisteitä sekä se, ettei hapettumista saatu estettyä useilla tunnetuilla antioksidanteilla, Tarvainen sanoo.

– Hapettuneita yhdisteistä löydettiin neljän tunnin keinotekoisen ruuansulatuksen jälkeen. Tutkimme vain rypsiöljyä, mutta tulokset ovat verrattavissa kaikkiin monityydyttymättömiin rasvoihin, Tarvainen sanoo.

Väitöskirjatyössä tutkittiin myös hapettuneesta rasvasta muodostuvien haitallisten runkoaldehydien kohtaloa ruuansulatuksen aikana. Tutkimuksessa havaittiin runkoaldehydien muuntuvan prosessissa ja voivan mahdollisesti imeytyessään lisätä ihmiskehon hapettumiseen liittyvää kuormitusta."

Kasvikunnan öljyistä kookos- ja oliiviöljy eivät ole herkkiä hapettumaan, kaikki muut ovat.
tallennettu

DISCLAIMER: Teksteissäni ei ole tulkinnanvaraa vaan kirjoitan juuri tismalleen niinkuin tarkoitan. Rivien välien lukeminen  ja oma tulkinta on aina lukijan vastuulla ja tähän mennessä ollut 100% virheellistä. Merkurius jousimiehessä: Kuulostan saarnaajalta vaikka asia olisi täysin triviaali.
Eklektikko
Astroholisti
*****
Viestejä: 3687


Profiili WWW
« Vastaus #6 : 23.05.2013 11:01:31 »

Korkeahiilihydraattinen ruokavalio näyttää olevan yhteydessä Alzheimerin tautiin ja oheinen abstrakti suositteleekin mahdolliseksi hoidoksi hiilihydraattirajoitusta ja rasvojen lisäämistä ruokavaliossa:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15082091

Eli ei näemmä turhaan puhuta 'kolmostyypin diabeteksesta' Alzheimerin yhteydessä. Noh, varmistaahan THL toki suosituksellaan, että 50-60% päivän energiasta tulisi saada hiilihydraateista sen, että hoitokodeilla (johon hommaan isot kansainväliset pörssiyritykset ovat kovaa vauhtia Suomessakin tulossa) ja lääketehtailla (Alzheimerlääkkeitä kehitellään tietenkin ongelman yleistyessä vauhdilla) riittää asiakkaita.  knuppel2 uglystupid2
tallennettu

DISCLAIMER: Teksteissäni ei ole tulkinnanvaraa vaan kirjoitan juuri tismalleen niinkuin tarkoitan. Rivien välien lukeminen  ja oma tulkinta on aina lukijan vastuulla ja tähän mennessä ollut 100% virheellistä. Merkurius jousimiehessä: Kuulostan saarnaajalta vaikka asia olisi täysin triviaali.
Eklektikko
Astroholisti
*****
Viestejä: 3687


Profiili WWW
« Vastaus #7 : 23.05.2013 11:11:12 »

Ja arikkeli niistä lektiineistä, joista usein puhun, lopussa tutkimusviitteitä:
http://www.krispin.com/lectin.html
tallennettu

DISCLAIMER: Teksteissäni ei ole tulkinnanvaraa vaan kirjoitan juuri tismalleen niinkuin tarkoitan. Rivien välien lukeminen  ja oma tulkinta on aina lukijan vastuulla ja tähän mennessä ollut 100% virheellistä. Merkurius jousimiehessä: Kuulostan saarnaajalta vaikka asia olisi täysin triviaali.
Eklektikko
Astroholisti
*****
Viestejä: 3687


Profiili WWW
« Vastaus #8 : 23.05.2013 11:16:58 »

Ja seuraavaksi dissaan vehnää.  Smiley

Vehnäkuituja runsaasti sisältävä ruokavalio kuluttaa nopeasti D-vitamiinivarastot lapsilla:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6299329

Gluteeniherkkyydestä neurologisena sairautena:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1737870/pdf/v072p00560.pdf

Viljojen ravintoarvo laskenut merkittävästi viimeisten 160 vuoden aikana:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19013359

Kirjoituksia vehnästä kardiologin (=sydänlääkäri) blogissa (en tsekannut oliko tutk.viitteitä, mutta mielenkiintoista tavaraa):
http://blog.trackyourplaque.com/category/wheat

Gluteenin tuottamista eksorfiineista ja niistä vierottumisesta:
http://drbganimalpharm.blogspot.fi/2008/05/wheat-would-you-give-your-kids-crack.html

(ja muistetaanpa sitten että vehnän lisäksi gluteenia löytyy myös rukiista, ohrasta ja speltistä)
« Viimeksi muokattu: 23.05.2013 11:26:25 kirjoittanut Eklektikko » tallennettu

DISCLAIMER: Teksteissäni ei ole tulkinnanvaraa vaan kirjoitan juuri tismalleen niinkuin tarkoitan. Rivien välien lukeminen  ja oma tulkinta on aina lukijan vastuulla ja tähän mennessä ollut 100% virheellistä. Merkurius jousimiehessä: Kuulostan saarnaajalta vaikka asia olisi täysin triviaali.
Eklektikko
Astroholisti
*****
Viestejä: 3687


Profiili WWW
« Vastaus #9 : 23.05.2013 13:19:45 »

Ja sitten vuorossa sokerin ja diabeteksen yhteyttä käsittelevä tutkimus:
http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0057873

Sekä ylläolevaa tutkimusta koskeva artikkeli:
http://opinionator.blogs.nytimes.com/2013/02/27/its-the-sugar-folks/

Tässä joitakin olennaisia otteita em. artikkelista, suomennos vapaahko ja omani ja huom, tässä puhutaan siis vain tyypin 2 diabeteksesta, ei tyypin 1. joka on synnyltään erilainen sairaus:

Tutkimus yhdistää sokerinkulutuksen kasvaneisiin diabetesmääriin tutkimalla dataa sokerin saatavuudesta ja diabetesmääriä 175 maassa viimeisen vuosikymmenen aikana. Otettuaa huomioon useita muita tekijöitä, tutkijat huomaisvat että kasvanut sokerin määrä väestön ravinnos oli yhteydessä korkeampiin diabeteslukuihin riippumatta ylipainoisten määrästä.

Toisin sanoen, tämän tutkimuksen mukaan kyse ei ole vain siitä että ylipaino aiheuttaisi diabetesta; sokeri voi myös aiheuttaa sitä riippumatta ylipainosta ja ylipaino ei aina johda diabetekseen.

Ehkä kaikkein tärkeimpänä asiana, mitä monet tiedemiehet ovat viime vuosina vakuutelleet, kaikki kalorit eivät ole tasa-arvoisia.
Ne kyllä määritelmällisestikin tuottavat palaessaan saman määrän energiaa, mutta kehosi käsittelee sokerikaloreita eri tavoin, ja se eroavaisuus on vahingollinen.

Itse lisäisin vielä tähän aiheeseen seuraavaa:
Sokeristuva tärkkelys on kehon kannalta sama asia kuin söisi sokeria. Tämän tietää jokainen lapsena karkin puutteessa ruisleivänpalaa pitkään pureskellut; se alkaa muuttua sokeriksi jo suussa.
tallennettu

DISCLAIMER: Teksteissäni ei ole tulkinnanvaraa vaan kirjoitan juuri tismalleen niinkuin tarkoitan. Rivien välien lukeminen  ja oma tulkinta on aina lukijan vastuulla ja tähän mennessä ollut 100% virheellistä. Merkurius jousimiehessä: Kuulostan saarnaajalta vaikka asia olisi täysin triviaali.
Eklektikko
Astroholisti
*****
Viestejä: 3687


Profiili WWW
« Vastaus #10 : 24.05.2013 11:38:31 »

Erittäin vähähiilihydraattinen dieetti (hh max 50 g /vrk) päihitää metatutkimuksen mukaan erittäin vähäkalorisen laihdutuksessa ollen tehokkaampi ja mahdollisesti parempi pitkällä aikavälillä:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23651522

tallennettu

DISCLAIMER: Teksteissäni ei ole tulkinnanvaraa vaan kirjoitan juuri tismalleen niinkuin tarkoitan. Rivien välien lukeminen  ja oma tulkinta on aina lukijan vastuulla ja tähän mennessä ollut 100% virheellistä. Merkurius jousimiehessä: Kuulostan saarnaajalta vaikka asia olisi täysin triviaali.
sideman
Astroholisti
*****
Viestejä: 8253


Profiili
« Vastaus #11 : 24.05.2013 12:12:40 »

Erittäin vähähiilihydraattinen dieetti (hh max 50 g /vrk) päihitää metatutkimuksen mukaan erittäin vähäkalorisen laihdutuksessa ollen tehokkaampi ja mahdollisesti parempi pitkällä aikavälillä:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23651522



Kyse lienee siitä, että lähes kaikki ravinnosta saatava glukoosi menee tuolloin
aivojen polttoaineeksi, ja muu energia on saatava kehon kudoksista, mieluiten
tietysti "vararasvasta"??
tallennettu
Eklektikko
Astroholisti
*****
Viestejä: 3687


Profiili WWW
« Vastaus #12 : 24.05.2013 12:35:54 »

Ei, tuolloin ollaan ketoosissa, jolloin koko kroppa aivot mukaan lukien käyttää polttoaineena ketoneja, ei suinkaan sokeria. Paitsi tietysti syöpäsoluraukat, jotka eivät osaa, ne kuolevat nälkään.  Grin (Sydänlihas muuten käyttää ketoneja ihan koko ajan, ruokavaliosta riippumatta maksa puksuttaa niitä sille tarvittavan määrän, sinunkin sydämesi pumpaa tällä hetkelläkin pelkästään ketoneilla. Tehokkaampi energianlähde kuin sokerit, sydämen vaatimukset kun ovat tauottoman työn takia niin kovat.)

Teho perustuu pariinkin seikkaan:
Ketoneiden tekeminen ilmeisesti haaskaa hieman kaloreita, eli osa menee siihen.
Toinen juttu on se, että kun ei tule suurta insuliinineritystä, menee syöty ruoka energiaksi käyttöön, eikä varastoidu rasvakerrokseen - sehän on se mitä insuliini tekee; ajaa sokerit verestä rasvaksi rasvakudokseen, täysin riippumatta siitä tarvittaisiinko niitä ehkä juuri samaan aikaan energiaksi, mikä tekeekin sitten sen makeannälän ja väsymyksen, kun verensokeri laskee. Kolmas mieleen tuleva on nälänsäätelyn normalisoituminen sekä tuon pienemmän insuliininerityksen vuoksi, että kylläisyyshormonien tasapainottumisen vuoksi.

Eli kyllä VHH:ta syövän ruoka käytetään energiaksi (ja rakennusaineiksi tietysti myös) siis VHH:llakin on oltava jonkinlaisessa kalorivajeessa jotta voisi laihtua, energiaa ei suinkaan oteta kokonaan vain omista varastoista. MIstä olet sellaista saanut päähäsi?  Shocked Ketonit energialähteenä ovat aivan yhtä validi energiantuotantomuoto kuin sokeritkin ja aivot itse asiassa toimivat paremmin ketoneilla kuin sokereilla, tämän vuoksi ketogeenisesta ruokavaliosta on saatu lupaavia tuloksia mm. alzheimerin hoidossa.

Ja vielä pitkäaikaishyöty joka on  enemmän sitten relevantti kun ei olla ketoosissa - on se, että kroppa oppii rasvapolttoisuuteen, eli siis silloinkin kun ei olla enää ketoosissa elimistö ei ala heti huutaa ruokaa kun verensokeri laskee, vaan alkaa puksuttaa sokeria omasta rasvakerroksesta.
tallennettu

DISCLAIMER: Teksteissäni ei ole tulkinnanvaraa vaan kirjoitan juuri tismalleen niinkuin tarkoitan. Rivien välien lukeminen  ja oma tulkinta on aina lukijan vastuulla ja tähän mennessä ollut 100% virheellistä. Merkurius jousimiehessä: Kuulostan saarnaajalta vaikka asia olisi täysin triviaali.
sideman
Astroholisti
*****
Viestejä: 8253


Profiili
« Vastaus #13 : 24.05.2013 13:15:30 »

Ei, tuolloin ollaan ketoosissa, jolloin koko kroppa aivot mukaan lukien käyttää polttoaineena ketoneja, ei suinkaan sokeria. Paitsi tietysti syöpäsoluraukat, jotka eivät osaa, ne kuolevat nälkään.  Grin (Sydänlihas muuten käyttää ketoneja ihan koko ajan, ruokavaliosta riippumatta maksa puksuttaa niitä sille tarvittavan määrän, sinunkin sydämesi pumpaa tällä hetkelläkin pelkästään ketoneilla. Tehokkaampi energianlähde kuin sokerit, sydämen vaatimukset kun ovat tauottoman työn takia niin kovat.)

Teho perustuu pariinkin seikkaan:
Ketoneiden tekeminen ilmeisesti haaskaa hieman kaloreita, eli osa menee siihen.
Toinen juttu on se, että kun ei tule suurta insuliinineritystä, menee syöty ruoka energiaksi käyttöön, eikä varastoidu rasvakerrokseen - sehän on se mitä insuliini tekee; ajaa sokerit verestä rasvaksi rasvakudokseen, täysin riippumatta siitä tarvittaisiinko niitä ehkä juuri samaan aikaan energiaksi, mikä tekeekin sitten sen makeannälän ja väsymyksen, kun verensokeri laskee. Kolmas mieleen tuleva on nälänsäätelyn normalisoituminen sekä tuon pienemmän insuliininerityksen vuoksi, että kylläisyyshormonien tasapainottumisen vuoksi.

Eli kyllä VHH:ta syövän ruoka käytetään energiaksi (ja rakennusaineiksi tietysti myös) siis VHH:llakin on oltava jonkinlaisessa kalorivajeessa jotta voisi laihtua, energiaa ei suinkaan oteta kokonaan vain omista varastoista. MIstä olet sellaista saanut päähäsi?  Shocked Ketonit energialähteenä ovat aivan yhtä validi energiantuotantomuoto kuin sokeritkin ja aivot itse asiassa toimivat paremmin ketoneilla kuin sokereilla, tämän vuoksi ketogeenisesta ruokavaliosta on saatu lupaavia tuloksia mm. alzheimerin hoidossa.

Ja vielä pitkäaikaishyöty joka on  enemmän sitten relevantti kun ei olla ketoosissa - on se, että kroppa oppii rasvapolttoisuuteen, eli siis silloinkin kun ei olla enää ketoosissa elimistö ei ala heti huutaa ruokaa kun verensokeri laskee, vaan alkaa puksuttaa sokeria omasta rasvakerroksesta.

Olipa taas mahtava tietopaketti. Jokin linkki olisi kiva, että voisi itse vieläkin tarkemmin tutustua
noihin ketoneihin. Varsinkin kun

Nourish - Carbohydrates Fuel Your Brain
Glucose is the form of sugar that travels in your bloodstream to fuel the mitochondrial furnaces responsible for your brain power. Glucose is the only fuel normally used by brain cells. Because neurons cannot store glucose, they depend on the bloodstream to deliver a constant supply of this precious fuel.

Noh, "normally" kai viittaa kautta rantain noihin ketoneihin?

tallennettu
Eklektikko
Astroholisti
*****
Viestejä: 3687


Profiili WWW
« Vastaus #14 : 24.05.2013 13:47:19 »

Jos kroppaa ei ole opetettu rasvapottoiseksi, tilanne onkin tuon englanninkielisen lainauksesi mukainen. Ja sen kropan voi opettaa rasvapolttoiseksi ilman että ollaan ollenkaan ketoosissa, ihan vain tarjoamalla sille hiilihydraatteja maltillisemmin mutta yli ketoosirajan ja runsaasti rasvaa ravinnoksi, sekä välttämällä niitä hurjia insuliinipiikkejä, mitä sokeri ja tärkkelys tuottavat, eli hankkimalla hiilihydraatit kasviksista, marjoista, pähkinöistä ja maitotuotteista.

Tuo lainauksesi 'normaalisti' sana viittaakin nykyihmiseen, joka syö THL:n suosituksen mukaisesti eli 50-60% energiasta tulee hiilihydraateista.  Grin Mutta koska suht koko väestö on tuon propagandan läpitunkemaa, niin tottahan tuo 'normaalisti' on jos nimittäin sanalla normaali tarkoitetaan tässä enemmistöä.  Wink

Rasvapolttoisella sen sijaan se energianlähde soluille (paitsi sille sydämelle) on sokeri, mutta kun verensokeri laskee, kroppa alkaakin tehdä sokeria omasta rasvavarastosta sen sijaan, että se huutaisi lisää ruokaa mutta lisäksi sitten myös suoraan rasvahapoista, tästä jäljempänä. Suurin osa nykyihmisistä ei ole opettanut kroppaansa rasvapolttoiseksi ja niinpä he joutuvatkin syömään koko ajan 2-3 tunnin välein ja sen vuoksi ovat koko ajan ns. postprandiaalisessa eli aterianjälkeisessä tilassa, eli omaa rasvakerrosta ei käytetä energiaksi vaikka tarvis olisikin.

Sitten on vielä tämä ihme vippaskonsti, jolla rasvaa ihan sellaisenaan voidaan käyttää soluille energiaksi ja sydänlihas siis tekeekin paljolti niin, mutta minun täytyy kysyä siitä viitteitä yhdeltä tutulta mikrobiologilta, koska en ole onnistunut tajuamaan selitystä vielä ja kaipaan itsekin niitä linkkejä. Glukoneogeneesi eli omasta rasvasta sokeria maksassa on nimittäin jonkun verran rajoittunut määrältään ja se täydentyy tällä systeemillä, josta itsekin tarvitsen lisää tietoa.

Ja vielä siitä normaalista: Aivot eivät tosiaan varastoi niin sokeria kuin ketoneitakaan, eli ne ovat verenkierron tuomasta ravinnosta riippuvaisia koko ajan, mutta se ravinto voi olla  yhtä hyvin sokeria kuin ketoneitakin. Vastasyntyneet ovat ensimmäisen muutaman viikon ketoosissa (äidinmaito sisältää paljon sitä paljonpuhuttua kovaa eläinrasvaa) ja kaikki jotka ovat paastolla ovat muutaman päivän kuluttua ketoosissa.

Tässä energiatuotannosta ihmiskehossa, se sydänkin näemmä käyttää suoraan rasvahappoja (täytyy tosiaan selvittää se mekanismi, olen itsekin siitä utelias - selittää kuulemma sen miten itse treenaan 3 tuntia sillä desillä kuohukermaa, ei suinkaan glukoneogeneesin tulosta kuin pieneltä osin) energiaksi, lisäksi sitten ketoneja ja glukoosi on mahdollinen mutta vähiten haluttu energialähde sydänlihakselle:
http://uqu.edu.sa/files2/tiny_mce/plugins/filemanager/files/4200083/Tissue%20and%20organ%20metabolism%20lect13&14.pdf

Palaan asiaan sen rasvahappojutun kanssa, siitä ei paljoa puhuta, yleensä vain tästä glukoosi vs. ketonit asiasta, mutta on ilmeisesti rasvapainotteisella syöjällä merkittävä energialähde soluille.
« Viimeksi muokattu: 24.05.2013 13:49:03 kirjoittanut Eklektikko » tallennettu

DISCLAIMER: Teksteissäni ei ole tulkinnanvaraa vaan kirjoitan juuri tismalleen niinkuin tarkoitan. Rivien välien lukeminen  ja oma tulkinta on aina lukijan vastuulla ja tähän mennessä ollut 100% virheellistä. Merkurius jousimiehessä: Kuulostan saarnaajalta vaikka asia olisi täysin triviaali.
Sivuja: [1] 2 3 4
  Tulostusversio  
 
Siirry: