Vaikea tavallaan tietää mitä vastata, kun en tiedä mitä tavoittelet ruokavaliomuutoksella. Onko terveysongelmia joihin haluat vaikuttaa jollain tavoin, haluatko nostaa tai laskea painoasi, haluatko kasvattaa lihaksistoa jne.
Jos olet veriryhmää O, voi on oikein hyvä, samoin kovat kypsytetyt juustot, mutta tuoremaitotuotteita kannattaa kokeilla varovasti katsoen mitä se kroppa niistä sanoo.
- Vegaaninen ruokavalio on tällä hetkellä kokeilussa, mutta riittäisikö jos esim. maitotuotteet palauttaisi ruokavalioon?
Yhtään vegaanista luonnonkansaa ei tunneta. Lukaisepa vaikka nämä blogikirjoitukset, joista jokaisesta löytyy linkki itse tutkimusabstraktiin ja pohdi sitten itse haluatko välttämättä vaarantaa terveytesi eettisistä syistä jotka vielä ovat usein vajavaisesti perusteltuja:
http://healthydietsandscience.blogspot.fi/2011/12/ancel-keys-6-countries-study-actually.html(Mitä enemmän lihaa ja eläinrasvaa syö, sitä pidempi elinajanodote)
http://healthydietsandscience.blogspot.fi/2011/01/non-vegetarians-live-longer-than.html(Ei-kasvissyöjät elävät pidempään kuin kasvissyöjät)
Kannattaa vilkaista jos englanti sujuu ja kiinnostaa, myös kaikki ne muut lukuisat 'vegetarianism' alkuiset aihealueet sieltä sivuston oikean laidan aakkosellisesta hakemistosta. Hyytävää luettavaa minun mielestäni, itsemurhista synnynnäisiin epämuodostumiin...
- Oliko siis niin että maito on kuitenkin haitallista? (Tällaisen käsityksen sain jostain toisesta ketjustasi…)
Homogenoitu maito on, koska sen rasvapallerot on pilkottu luonnottoman pieniksi, jolloin ne pääsevät paikkoihin mihin niiden ei pitäisi päästä. Samoin kaikki teolliset maitojuomat ovat turhaa tavaraa. Mutta sen sijaan suomalainen luomumaito on loistava tuote, se on pastöroitu mutta ei homogenoitu ja suomalaiset lehmät saavat niin paljon nurmirehua, että omega3-rasvahappoja löytyy runsaasti myös.
- Koskeeko haitallisuus kaikkia maitotuotteita? Itse rakastan niistä eritoten rahkaa ja raejuustoa.
Rahkan ja raejuuston pahin vika on niiden täysi rasvattomuus. Reippaasti rasvaa rahkan ja raejuuston oheen, niin silloin niissä ei sinänsä ole mitään vikaa ja kaupastakin taitaa nykyään löytää niistä myös rasvaisempia versioita. Kunhan et överimääriä vetele, ylimääräisen proteiinin keho vain muuttaa sokeriksi.
- Ovatko luomumaitotuotteet/ laktoosittomat maitotuotteet parempia, eli auttaako jos vaihtaa tavalliset maitotuotteet niihin?
Ks edellä: Luomumaito on ainoa, jonka rasvaa ei ole homogenoitu, sen vuoksi se on järkevin vaihtoehto. Laktoosittomuus sen sijaan on yksilökohtainen juttu. Tosin monet aiemmin laktoosi-intoleranteiksi itseään luulleet ovat voineet ryhtyä käyttämään tavallisia maitotuotteita lopetettuaan viljansyönnin. Näyttää siltä että viljansyönti heikentää laktoosin sietoa.
- Eikös voi ja kerma ole myöskin maitotuotteita? Ne siis terveellisiä.
Ne nimenomaan ovat. Meikäläinen käyttää yli litran kuohukermaa viikossa.
- Onko mitään terveellistä kasvismaitoa olemassa? Näitähän on vaikka mitä: soija, kaura, riisi, manteli, pähkinä, kvinoa….
Minun mielestäni ei, mutta olennaisempi juttu on MIKSI? Suomalaiset luomulehmät elävät KAIKKI pihattonavetoissa nykyisin, eli saavat kulkea vapaasti ja päättää itse ulkoilustaan, päättää itse milloin menevät lypsyautomaattin jne. Millään järkevillä eettisillä syilläkään ei oikei voi perustella miksi ei käyttäisi niiden erinomaista maitoa. Jos kuitenkin koet että et halua riistää lehmiä, niin ainoa mitä osaan sanoa on että soijamaitoa älä nyt ainakaan käytä. Kaikki muut siemenmaidot ovat taas ongelmallisia sen vuoksi, että heti kun siemen jauhetaan sen rasva alkaa härskiintyä ja härski kasvisrasva se vasta epäterveellistä onkin.
- Muita eläinrasvoja en haluaisi syödä, riittääkö rasvoiksi voi ja oliiviöljy? Muutenkin rasva ei vaan tunnu menevän alas ja kaikki rasvainen ällöttää. Korkeintaan leivonnaisissa voi ja ruuassa oliiviöljy ok.
Rasvapropaganda on saanut monet ihmiset kokemaan rasvan etovaksi, mutta voi siihen ihan hyvin totutella. Piilottele rasvaa ruokien sekaan, ei sitä tarvitse paketista voita lusikalla syödä.
Kasvisruokavalion ihmislajille sopimattomuus korjautuu melkoisesti jo pelkästään sillä, että käytät voita ja kermaa sekä oliiviöljyä. Kananmunat jos vielä voit lisätä mukaan, niin kokonaisuus alkaa olla jo kohtuullisen lajinmukaista ravintoa.
Vahdi kuitenkin että kynsiin ei ilmesty valkoisia sinkinpuuteläikkiä. Vaikka ruokavalio laskennallisesti sisältäisi tarpeeksi sinkkiä, meikäläiselle ei riittänyt kasvikunnan sinkki, rupesi tukka lähtemään päästä. Sen sijaan vaatimattomalla lihamäärälllä (puolet suomalaisten keskikulutuksesta ja enimmäkseen muodossa luuliemiä-halvoista-ruhonosista) pysyy tukka päässä ja valkeat läikät pois kynsistä.
- Mikä olisi paras makeutusaine? Mitä mieltä olet steviasta?
Sellaista ei ole. Kaikki makeutusaineet sotkevat insuliiniaineenvaihduntaa ja nälänsäätelyä ja tutkimusten mukaan aiheuttavat painonnousua. Ratkaisu on oman makeatoleranssin laskeminen: Kun vierottautuu äklömakeista ruuista (joita kaikki makeat valmisruuat esim. ovat) niin luonnolliset maut alkavat tuntua voimakkaammin ja vähäisempi makeus riittää.
Itse käytän ihan rehellistä SOKERIA (tosin panimosokeria, ei fruktoosia vaan pelkkää glukoosia, saa paikoista joissa myydään olut- ja viinitarvikkeita) silloin harvoin kun teen jotain kausiherkkua, esim. pashaa pääsiäisenä. Mielestäni on parempi pitää silloin tällöin karkkipäiviä tms. kuin vedellä makeutusaineita joka päivä.
- Riittääkö, että jättää gluteenivijat pois? Gluteenitonta kauraa/ riisiä/ perunaa voi syödä silloin tällöin?
Se mikä riittää riippuu siitä, mikä on tavoite ja millainen keho juuri sinulla sattuu olemaan. Pilkon silloin tällöin pienen perunan ruuan muiden kasvisten joukkoon, mutta ei se aterialla pääosassa ole. Samoin riisiä saatan joskus syödä vähäsen jos sitä on ravintola-annoksessa. Mutta kotona kokatessa en vain kaipaa niitä vähääkään. Kauraa lakkasin syömästä koska se alkoi närästää; kaurassa onkin mineraaleja kelatoivaa (= hivenaineet eivät imeydy) ja kehoa happamoittavaa fytiinihappoa paljon enemmän kuin gluteeniviljoissa.
Kaiken tärkkelyksen kehosi muuttaa sokeriksi. Se kuinka paljon haluat syödä vaikkapa nyt riisiä ja perunaa riippuukin ihan siitä millaisen sokerikuorman haluat juuri omaan ruokavalioosi.
Kun kerroit että rasva ei meinaa upota ja öklöttää, sinun tulee olla erityisen varovainen siinä että et korvaa pois jättämiäsi hiilihydraatteja liian runsaalla proteiinilla. Siitä voi seurata kaikenlaista ikävää ja pahaa oloa. Rasva on sen sijaan se turvallinen vaihtoehto korvat hiilihydraattikaloreita, proteiinia sen verran kuin virallisestikin suositellaan, se on niitä harvoja virallisia suosituksia jotka ovat kohdallaan.
Lisäys: Tämä unohtui, koska oma kroppani ei siedä sitä enkä sen vuoksi voi sitä käyttää, mutta on aivan erinomainen rasvanlähde:
Kylmäpuristettu kookosöljy. Oliivin ohella parhaasta päästä kasvikunnan rasvoja.